Monstera adansonii

Monstera adansonii Araceae (Arum) familyasından, yaprakları delikli, tırmanıcı bir türdür. Şık bir salon bitkisidir. Fakat sonbahar ve kış aylarında yaprak sararması olur. Bu bir problem değil, doğal özelliğidir.

Ana vatanı Kuzey Amerika kıtasının en güneyi, Karaibler bölgesi ve Güney Amerika kıtasıdır. Buralarda tropikal ve subtropikal iklim etkisindeki düşük rakım yerlerde yağmur ormanlarının yoğun ağaçlı vadilerinde yaşarlar.

Monstera adansonii bitki türü

Özellikleri

Monstera adansonii sarmaşık tarzı gelişen, yaprakları delikli, Avrupalıların İsveç peyniri ve maymun maskesi gibi adlar verdikleri bir Arum türüdür. Dekoratif ve ilginç görünümlü bir salon bitkisidir. Işık yetersizliğinde yapraklar deliksiz olup küçük kalır.

Mevsim duyarlılığı

Kışın çok hafif (0C derece ve -1C derece gibi) don olaylarını etkilenmeden atlatır (sadece yapraklarının çoğu sararıp gider). Ev içinde bile yetiştirseniz sonbaharda yapraklarından çoğunu sarartıp terk etme özelliği gösterir. Bunu bir problem olarak düşünmeyin. Çünkü Monstera adansonii her ne kadar tropikal iklim kuşağı bitkilerinden sanılsa da gerçekte subtropikal iklim kuşağı bitkilerindendir. Yani mevsim değişikliklerinden etkileniyor. Sonbaharda gündüz süresinin kısalmasıyla birlikte dinlenme zamanım geldi diye hareket eder ve bazı yapraklarını terk eder.

Doğal yaşam alanlarında gelişim tarzı

Tohumları orman zemininde çimlenip ince cılız bir bitki şeklinde sürünerek en yakın ağaca ulaşmaya çalışır. Ağaca ulaşınca üzerine tırmanıp yukarı yönelir. Dip cılız kısmı kurur gider. Ağaç üzerine tutunduğu kökleriyle ve ayrıca aşağıya toprağa uzattığı kökleriyle hayatına bir epifit olarak devam eder. Ağaçlara tırmanarak 6m kadar uzar. Yukarı doğru uzayıp giden gövdesinde sürekli iki ayrı tip kökler gelişir. Ağaca yapışıp düşmemek için kullandığı kökler ve devetabanında olduğu gibi orman zeminine toprağa ulaştırmaya çalıştırdığı kalın-upuzun kökler.

Çiçek açması

Genellikle kış dinlenmesinden sonra çiçek açan Monstera adansonii’nin çiçekleri krem rengidir. Gerçi evlerde neredeyse hiç çiçek açmaz. Kış mevsimi olmayan tropikal iklimde az yağışlı dönemin sonunda, subtropikal iklim bölgelerinde ise kış sonunda çiçek açar. Eğer evlerde kış boyunca serin bir odada tutarak biraz da su sıkıntısı çektirirseniz ilkbahar başında çiçek açabilir.

Biraz güneş istiyor

Yaprakları güçsüz kalmışlıkta ya da ışık yetersizliğinde kalp şeklinde tek parçalı olur. Bitki güçlenerek uzarken daha iyi ışık, biraz da direkt güneş alırsa yaprakları delikli olmaya başlar. Gücü arttıkça ve aldığı ışığın şiddeti arttıkça yapraklar kalp şeklinden çıkıp daha uzun yapıda ve daha büyük gelişim gösterir.

Monstera adansonii

Yetiştirme, bakım

Monstera adansonii salon sarmaşığı ve devetabanı gibi özellikleri olan bir bitkidir. Yalnız bakımında farklı davranmalısınız. Mesela onlar tam öğle saatinin dimdik gelen yakıcı güneş ışınlarına uyum sağlarlar. Ama bu tür yaz aylarında o kadar ağır güneşi kaldıramaz. Sadece sabahın ilk saatlerinin güneşini günde iki saat kadar direkt alsa çok iyi olur. Sabah güneşi mümkün değilse en azından yeri güçlü aydınlık olsun. Işık azlığında yapraklar küçük ve deliksiz kalır.

Havası nemli ortamları sever. Fakat havasız ve yoğun nemli ortamlar hiç uygun değildir. Hava hareketleri ister. Banyo bitkisi olarak düşünülemez. Ancak banyoda sürekli hava hareketleri oluyorsa o başka.

Toprak

Oldukça havadar, iyice süzek toprak karışımı hazırlayın. 3 ölçü salon bitkisi torfu + 1 ölçü ponza taşı harmanlarsanız uygundur. Ponza taşı yerine iri taneli dere kumu ya da pişmiş kil taneleri olabilir.

Bitki besini istemez. Her yıl toprağını yenilemelisiniz. Bu önemli.

Sulama

Toprak üst yüzeyinde ciddi bir kuruma gördükçe sulayın. O zaman bol bol su dökerek, hatta banyoda duş altında yıkayarak sulayın.

Yaprak sağlığını korumak

Haftada en az bir defa yaprakları, dalları ıslak bezle dikkatlice silmeniz, sürekli tertemiz tutmanız gerekiyor. Kesinlikle yapraklarına su fısfıslamayın. Bunlara dikkat etmezseniz yaprak kenarlarında hastalıklanmalar, sararmalar, kurumalar mutlaka olacaktır.

Değnek desteği

Aynen salon sarmaşığında yaptığımız gibi Monstera adansonii saksısında en az 1m uzunluğunda bir değnek olmalı ve ona tutundurmalıyız. Kendiliğinden tutunması kuru yosunlarla veya cocopeat ile kaplı değneklerde mümkündür. Öyle değilse iple bağlamak gerekir.

Monstera adansonii fide üretimi

Fazla uzamış dallarını en az iki yaprak boğumlu parçalara ayırın. Suda köklendireceksiniz. Su içinde kalacak kısımda bir yaprak boğum noktası olmalıdır. Oralardan rahatça kök salar. Ama köklerin uzamalarını hiç beklemeyin. Kökler 2cm olduğu zaman uygun toprak karşımı ile bir saksıya üç dal dikin ve sulayın.

Zararlıları

İç mekanlara örümcek bitler dadanabilir. Yaprakları mahvederler. Haftada en az bir defa yapraklarını ıslak bezle silerseniz sorun çıkmaz. Yanlış toprak ve yanlış sulama tarzlarını saymazsak Monstera adansonii’nin başka zararlısı yok. Sonbaharda yapraklarının bazılarının sararması ise bir problem değil, doğal özelliğidir.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | |

'Monstera adansonii' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Tuğba, İstanbul dedi ki:

    Kasımda aldığımdan beri henüz saksı ve toprak değişimi yapmadım. Şimdiye kadar 3 yavru verdi. İlki dıştan sarardı. Daha sonra kararıp simsiyah oldu ve öldü. İkinci yavru da içten kararmaya başlamış. Dışı sararıyor, açılamadan çürüyor. Sebebi ne olabilir? Neden açamadan çürüyorlar?
    ***
    Büyük çapta ışık yetersizliğinde böyle olabiliyor. Bunda kusur yok diyorsanız o halde kesin olarak toprağıyla ilgili ve sizin yanlış sulama tarzınızla ilgili olarak buzulmuşlar. Bu gidişli ana bitki tamamıyla çürür, ölür. Çözüm için size iki sayfa:
    1- Yaygın ve öldürücü sulama hatası
    2- Toprağın kökleri zehirlemesi, yakması

  2. Su, İzmir dedi ki:

    Saksılarını değiştirdikten sonra haftada iki yaprak sararıyor. Sebebi ne olabilir? Hızla büyüyorlar fakat yaprak sararmasını ne yaptıysam çözemedim.
    ***
    Sararmadan başka problem yoksa toprak son derece güçsüz demektir. Bitki besini vermelisiniz. Sulamaları da doğru usulde yaparsanız sorun kalmaz. Bakınız: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  3. Pınar, İstanbul dedi ki:

    Bitkim kil bilyesi karışımlı toprakta ve yosun çubuğuna sarılı olarak çok güzel gelişiyor. Fakat iki yıldır aynı toprakta olduğu için toprak değişimi yapmam gerekiyor. Dha büyük bir saksıya (20cm çapında) ekmem doğru olur mu yoksa küçük saksıda mı kalmalı? Mevcut saksısı 16cm.
    ***
    Bu konu köklerinin duruma göre değerlendirilmelidir. Yazı içinde açıklanmıştır. Yani kökler saksı içinde aşırı çok ve sıkışık olmamalı, yumaklanmamalı.

  4. Ceyda, Eskişehir dedi ki:

    Dün bir M. adasonii aldım. Bugün direkt güneş almayan ama oldukça aydınlık bir cam önüne koydum. 3-4 saat kaldı. Cam kelebek açıkmış fark etmedim. Bir baktım yapraklar hemen aşağı doğru eğilmiş. Toprağı dün nemliydi ama hava akımından sanırım kurumuş geldi. Susuzluktan mı hava akımından mı oldu bilmiyorum. Sizce toparlar mı bitkim?
    ***
    Toprak kupkuru oldu ise sulayıp beklemeliydiniz. Sebep o idiyse birkaç saat sonra düzelmiş olurdu. Düzelme olmazsa o zaman bir problem var demektir.

  5. Ceyda, Eskişehir dedi ki:

    Size yazdıktan sonra içime sinmedi köklere baktım. Kök çürümesi olmuş. Bir çeliği kurtardım sanırım ama diğer 2 çelik çürüdü.
    ***
    O halde siz aldığınızda çürüme zaten başlamış durumdaymış. Hemen satın aldığınız yere gidip hakkınızı arayın. Size ya sağlıklısını vermek ya da paranızı iade etmek zorundalar.

  6. Tolga, İstanbul dedi ki:

    Monstera adansonii ve potos aldım. Bunları kütüphanelerimden sarkacak şekilde yerleştirmeyi planlıyordum. Bu bitkiler acaba kütüphaneme zarar verir mi? Kökleri masif ahşabın içine nüfuz eder mi?
    ***
    Ahşap eşyaları belki delemezler ama değdikleri yerlerde cilayı bozmak, kalıcı iz bırakmak gibi zararları kesin olur. Ayrıca bitkileri de düşünün. Işıksız havasız yerlere koyarsanız mobilyalarınız değil ama bitkiler ölümcül zarar görürler.

  7. Aliye A. -İzmir dedi ki:

    16 nisanda monstera adonsonii çeliği almıştım. Suya köklenmesini ve yeni bir yaprak vermesini bekledim. Birkaç hafta içinde yeni bir yaprak verdi. 14 mayısta saksıya aldım. Toprağını sizin önerdiğiniz şekilde hazırladım. Bitkim sağlıklı görünüyor. Saksıya geçeli neredeyse 1 ay oluyor ama hiç yeni yaprak vermedi. Neden olabilir acaba? Sabah 1-2 saat erken güneşlendiriyorum. Toprağını haftada 2 kez suluyorum. Kuruyor çünkü. Başka öneriniz var mıdır?
    ***
    Güneşlendirmek için yerini değiştiriyorsanız yanlış. Her gün oradan oraya yer değiştirmek bitkilere hiç iyi gelmez. Dışarıda veya camekan balkonda değil ev içinde tutun. Açık pencereden üzerine hava akımları gelirse canlanır. Bu hava akımları gün içinde ne kadar sık tekrarlanırsa o kadar iyi. Sürekli/kesintisiz olması gerekmez ve zaten şiddetli yaz sıcaklarında iyi olmaz.

  8. Bahar dedi ki:

    Benim monstera monkey tek yaprak şeklinde gelişimi güzel. Sürekli yeni yaprak veriyor ama yan dalları olmuyor yani ikili çıkmıyor ve yaprakları küçük. Ne yapmam gerekiyor? Boyundan kesip çoğaltırsam büyümesini durdurmuş olur muyum? açıkçası yeni bitki bakmaya başladım. Köklendirmeyi başarabilecek miyim diye merak ediyorum. Çünkü yeni yaprak çıkması bile beni çok heyecanlandırıyor.
    ***
    Bırakın o şekilde devam etsin. Gelecek yıl mayıs ortasında uzun dalı birkaç parçaya böler ve köklendirirsiniz. Hepsini aynı saksıya dikersiniz. Böylece birkaç dal bir arada uzar ve çok zengin görünümlü olur. Neyi nasıl yapacaksınız ayrıntılar şu sayfada: Dallı Arum türlerini suda köklendirmeyle çoğaltma

  9. Halime, Ankara dedi ki:

    Genç sürgünden köklendirme yapabilir miyiz? Tek bir dal şeklinde uzuyor. Daha dolgun bir form almasını istiyorum köklendirmede eski ya da yeni sürgün olması önemli mi acaba?
    ***
    Hayır hiç önemli değil. Yaşlı, körpe tüm dallarının köklenme özelliği var. Uzun bir dalı parçalara ayırıp daha çok sayıda köklendirmeniz de mümkün. Yukarıda ayrıntılı bilgi var. Ayrıca şu sayfayı da okuyun: Dallı Arum türlerini suda köklendirmeyle çoğaltma

  10. Şefika, Marmaris dedi ki:

    Adansoniimi 2 aydır bakıyorum. Yaprakları koyulaştı ve aşağı düştü. Burada hava çok sıcak. Balkona koysam olur mu acaba? İçeride sanırım klimadan etkileniyor.
    ***
    Klimayı çok fazla serine ayarladıysanız o yüzden olabilir. Bu sebeple toprağın fazla tuzluluk etkisiyle beraber kökler erir gider ve yapraklar cansızlaşır. Zamanla kuruma ihtimali var. Bu durumda söküp kökleri yıkamak ve yeni kökler gelene kadar suda bekletmek gerekir. Dışarıda direkt güneşten yanmayacağı yerde tutabilirsiniz ama hiç tavsiye etmem.

  11. Vildan dedi ki:

    1 yıldır baktığım monkey maskım yaprak sarartmaya başladı. Önünü alamayacağımı anlayınca çelik aldım. Hazır suyun içine koydum fakat yaprak sararması suda da devam ediyor.
    ***
    Yanlış yapmışsınız. Dip kısmı kolayca çürümez. Yani toprakta kökler çürüdü ise saksıdan söküp çürük kökleri kesebilirdiniz. Belki de toprakla ilgili problem yoktu. Kısaca, bir yıldır neler yaptınız, nasıl yerde tuttunuz bilmeden bir şey diyemem. Her şeyi ayrıntılarıyla anlatmanız lazım. Ya hiç uygun olmayan karanlık bir yerde tutuyorsunuzdur ya da toprağına gübre filan verip bitkiyi zehirlemiş olabilirsiniz.

  12. Ayşe, Kıbrıs dedi ki:

    3 yıldır bahçemde saksıda duran bitkim yılın bu vakti durduk yere yapraklarını sarartmaya başlıyor. Erime veya hastalık yok sizce neden olabilir?
    ***
    Sonbaharda gündüz süresinin kısalması ile ilgili. Gece ısısındaki düşüşle de ilgili. Sonbaharda evlerde bile aynı problem olur.

  13. Tolga, Istanbul dedi ki:

    Monstera adansonii bitkim arada yaprak sarartıyor. Işık alma ve sulamasını düzgün yaptığımı düşünüyorum. Haziran’da bitkiyi aldığımda toprağını komple değiştirmiştim ama orada hatalı bir şekilde, kökleri mevcut saksısında aşırı sıkışık olduğundan, monstera’ların hızlı kök büyümesine güvenerek biraz fazla büyük bir saksıya koydum. Saksının alt kısmına da hayvan gübre karışımını yerleştirdim. Yukarıda bir yorumda sararmanın sebebinin besinsiz kalması olabileceğini söylemişsiniz. Saksının en alt kısmında gübre olduğundan, yanlış/aşırı beslemek de istemiyorum. Sizce sorun ne olabilir? Bitkimin resmi için; https://www.hizliresim.com/hdb9w0f
    ***
    Hiçbir sorun yok. Maşallah güçlü ve sağlıklı görünüyor. Mevsim değişimi zamanlarında bir kısım yapraklarının sararması bu türün özelliğidir. Sararma iyice ilerleyip yaprak daha kötü hale gelince kesip atın. Şimdi gördüklerimden ikisi epeyce kötüleşmiş. Bunları kesmenizin zararı yok. Sulamaları hatalı yapmazsanız bu yeterli. Sayfası: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  14. Şeyda, Bursa dedi ki:

    Çiçeğimi alalı bir ay oldu. Toprak kurudukça suluyorum. Bazen yapraklarında damlacıklar oluyor. Neden oluyor acaba?
    ***
    Yeni suladığınız zaman birkaç gün gece saatlerinde olur. Özelliği böyle. Ama gündüz vaktinde oluyorsa evinizin şartları son derece havasız demektir. Öyle yerler bitkiler için hiç uygun değil. Hava akımları şart.

  15. Özge, Ankara dedi ki:

    Bu bitki ana geldiğinde gayet sağlıklı 10 kadar yaprağı vardı. Doğrudan bir saat sabah güneşi aldığı aydınlık bir yerde duruyor. Ancak alt yapraklar sırasıyla ve hızla sararıyor. Dün iki alt yaprağı kopardım. Bugün iki tanesi daha sararmış. Sararma tek taraftan ve damar aralarından başlayıp tüm yaprağa yayılan biçimde. Üstteki küçük yaprakları ise hala yeşil ve sağlıklı görünüyor. Ne yapmamı önerirsiniz?
    ***
    Mevsim değişimine ve yer değişimine karşı çok hassastır. Özellikle sonbaharda yaprak sararması problemi hep olur. Yapacağınız bir şey yok. Sulama sıklığını azaltın. Yani bundan böyle artık toprak daha fazla kurudukça sulayın. Şuradaki hataya hiçbir bitkinizde hiçbir zaman düşmeyin: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  16. Rabia, Manisa dedi ki:

    Merhaba ben iki ay önce monstera adansonii aldım. Kuzeye bakan odamda cama çok yakın. 3 4 tane yaprak verdi ve hala vermeye devam ediyor. Şu 3-4 gündür en yaşlı yaprağın sarardığını fark ettim. Diğer yapraklarda da hafif sararma var. Sonbahardan mı böyle? Cam kenarı soğuk olduğundan mı? Yoksa bir sorun mu var?
    ***
    Normalde eylül sonundan itibaren, gündüz süresinin kısaldığını anlayınca yapraklarının bir kısmını sarartıp terk eder. Yani bir sorun yok. Doğal özelliğidir. Anlaşılan sizinki yerini çok sevmiş. Mart sonuna doğru daha canlı olarak gelişime devam edecektir.

  17. Naz, İstanbul dedi ki:

    Yaklaşık 2 hafta önce aldım bu bitkiyi. Batı cephesi pencere önünde (havaların el verdiği kadar) güneş alıyor. Gelir gelmez toprağını değiştirdim ve suladım, ondan beri 1 defa suladım toprağın üstü anca kuruduğundan. Şimdiye kadar 1 yeni yaprak verdi 2.de yolda gözüküyor. Ama eski yapraklarından biri sararmaya başladı. Endişelenmeli miyim?
    ***
    Hayır. Sonbaharda ve kış aylarında yapraklarının bir kısmı veya çoğunluğu sararır. Doğal özelliği böyle.

  18. Meltem, İstanbul dedi ki:

    Bitkimi tek dal çelik olarak toprağa ektim. Şimdi birkaç metreye yakın dalım var. Budama ne zaman yapabilirim? En uygun aylar ne zamandır?
    ***
    Mart, nisan ve mayıs ayları uygundur.

  19. Dilek G. -İstanbul dedi ki:

    Benim de bitkimin yaprakları sarardı. Bunları budamalı mıyız acaba?
    ***
    Bırakın iyice kötüleşene kadar dursunlar. Daha sonra kesersiniz.

  20. Merve, İstanbul dedi ki:

    Bana hediye gelen Monstera adensonii karton bir bardağa dikili ve etrafında çuval gibi bir maddeden yapılmış saksısı var. Sabah ışığı alabileceği aydınlık bir yerde duruyor. Bir aydır gayet iyiydi. Haftada bir sulama yapıyorum. Bu sabah aniden yapraklarının aşağı düştüğünü gördüm. Toprak ve saksı değişimi mi yapmalıyım? Yoksa kendi kendini toparlar mı?
    ***
    Düştü demekle cansızlaştığını kastediyorsunuz galiba. O halde kökleri çürümüştür. Sebep hiç kurumayan toprağı illa haftada bir gibi düzenli aralıklarla sulayıp durmak. Ayrıca sulamalarda az su kullanmak. Bu tip sulama yüzünden toprak zehirlenip kökleri çürütüyor. Şimdi söküp köklerini yıkayın. Çürükleri kesin. Yeni kökler çıkana kadar suda bekletin. Sonra dibi delikli gerçek bir saksıya, doğru toprak karışımı ile dikin.

  21. Tuğçe, Sakarya dedi ki:

    Yaprak uçlarının kararıp çıtır çıtır kuruması neden olur? Bugün 70 cm boyunda monstera adansonii aldım. Üstünde 5 yaprağı var. 3 yaprağı dediğim gibi kararmış kurulmuştu temizledim. Aldığım yerden bilerek aldım çok uygun olduğu için hem de iyileştirmek istiyorum. Yeni yaprakları minik minik çıkmaya başlamış o da cesaret verdi. Salonda öğleden sonra hafif güneş alan aydınlık bir yere koydum. Satıcı çok güneşe maruz kaldığını bu yüzden yapraklarının az olduğunu söyledi ama dediğim gibi çıkacak yaprakları yolda. 4 dal şeklinde en uzunu 70cm. Toprağa ekimi çok olmamış ve gübre vermişler o yüzden toprağını değiştirmeyeyim diyorum. Ama üstte toprağı biraz azalmış biraz kökler dışarı çıkmış. Genel bitki torf toprağı var perlit ekstra perlitte var kil bilsesi var birde hindistan cevizi torfu var hangisinden ekliyeyim sizce?
    ***
    Yukarıda tarif ettiğim gibi toprak hazırlayın. Yaprakların kararıp kuruması: Toprağında gübre, hindistan cevizi torfu, perlit ve vermikülit maddeleri olursa birkaç ay içinde toprak zehir hale gelir ve bitkide fena halde bozulmalar baş gösterir. Siz benim verdiğim sade, temiz ve sağlıklı bilgilerden şaşmayın. Ponza taşı yoksa onun yerine kil bilyesi kullanabilirsiniz. Çiçekçilere danışmayın. Çok kişinin pahalı bitkileri çiçekçilerin sattığı ıvır zıvır maddeleri kullanmaları yüzünden mahvolup gitti. Sonra gelip bana soruyorlar niçin böyle oldu diye.

  22. Tuğçe, Sakarya dedi ki:

    Saksı 20cm yeni saksı almam gerekiyor şuan köklerini de göremiyorum acaba sıkışık mı diye hangi genişlikte saksı almamı önerirsiniz?
    ***
    Hiç küçük değil. İçinde toprak az demiştiniz. Şimdi ise kökler görünmüyor diyorsunuz. O halde hiçbir şey yapmayın. Zaten bu türün özelliği kış boyunca biraz yaprak sarartıp dökmesi ve hiç gelişmemesidir. Yani kışın gündüz süresinin kısa olmasından kötü etkileniyor. Mart sonundan itibaren canlanıp gelişir. Şimdi nisan ortasındayız. Sabah güneş doğarken perdeleri açmanız lazım ki kendisini kışta zannetmesin. Pencereye çok yakın tutun. Işıksız köşelerde bırakmayın.

  23. Şirin, İstanbul dedi ki:

    Şubat ayında bana hediye olarak monstera adansonii geldi. Toprağı sinekliydi değiştirdim. Sonra fevkalade coştu, yaprak üstüne yaprak açtı. Hala da açmaya devam ediyor ama sorun şu ki yaprakların boyutu başta neredeyse el büyüklüğü kadarken iyice ufaldılar. Tek dal üzerinden büyümeye devam ediyor ve o dalın en yeni yaprakları çay kaşığı büyüklükte yapraklar veriyor artık. Bu normal mi? O dal yeterince uzadı diye mi yapraklar ufaldı acaba? Bir de bazı yerler daha açık yeşil oluyor yeni doğan yapraklarda. Bir eksiği mi var toprağıyla ilgili acaba? Salon bitkisi torfu ve ponza taşı karışımı yapmıştım toprak için, bahar gelince besin de verdim bir ay arayla. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
    ***
    Ya fena halde ışık yetersizliği var ya da toprak hiç besleyici değil. Bitki besini sürekli ayda bir defa vermelisiniz. Ama verdiğiniz halde sorun olmuş.. O halde bitki besini bozuktur. Yenisini alın. Veya başta dediğim gibi ışık yetersizliği var. Tam pencere yanında konumlandırmalısınız.

  24. Nehir Demir dedi ki:

    Sulama, yer, ışık, toprak olarak sağlıklı durumda fakat yaprak sararması var. Büyümeye devam ediyor ama sararması için ne yapabilirim? https://www.hizliresim.com/klopkd3
    ***
    Sararmalar yeni başlamışsa normal. Sonbahar ve kış aylarında birçok yaprağı sararır gider. Özelliği böyle. Eğer yazın da sararmalar devam ettiyse bir sorun vardır. fotoğrafta gördüğüm tip sararmalar, eğer dediğim gibi yeni başlamadıysa toprağındaki kimyasal denge bozukluğundan ileri gelir. Tuzluluk yükselmiştir. Ama yeni başladı ise sorun yok. Kış boyu birçok yaprağını kaybedecek.

  25. Tuğba, İzmir dedi ki:

    Benim çiçeğim tek daldan gayet güzel büyüyordu. Ama son 1 aydır dal uzuyor fakat yeni yaprak açmıyor. Aldığımdan beri saksıyı değiştirmedim ama bitki besini ekliyorum sulamasını dikkatli yapıyorum. Fakat yaprak açmayı bıraktı. Neden olabilir?
    ***
    Bu türün çok farklı özellikleri var. Gündüz süresinin kısaldığı kış aylarında dinlenmek istiyor. Eylülden mayısa kadar bitki besini vermeyin ve toprak tamamıyla kupkuru hale gelmedikçe sulamayın bu dönemde.

  26. Eda, Yozgat dedi ki:

    Merhaba,Adana’da devetabanı köklendirmiştim uzun güzel kökleri oldu,iki gün önce onları yozgata getirdim. Hemen saksıya dikmeli miyim? Yoksa suyun içinde dursun mu? Birde toprak olarak ne kullanmalıyım? Yapraklarda ufak ufak beyaz deliklenmeler başladı yara gibi.
    ***
    Orada evinizin şartlarına alışması için 7-8 gün daha suda bekletin. Sonra yukarıda tarif ettiğim gibi bir toprak karışımı hazırlayıp o şekilde saksıya ekin. Yapraklardaki sorunlar suyu hiç değiştirmediğiniz için olmuş olabilir. Haftada en az bir defa ıslak bezle tertemiz silin.

  27. Güler, Bartın dedi ki:

    Bu bitki bana geldiginde yapraklari kucuk ve delik delikti,simdi buyudu ama buyudukce yapraklari ayni deve tabani yaprağı gibi parçalı oldu. bunun nedeni ne olabilir?
    ***
    Olması gereken zaten öyle gelişmesidir. Ama bulunduğu şartlar pek uygun olmayınca yaprakları ilk aldığınız haldeki şekilde gelişmeye devam eder. Hatta uzadıkça daha da küçülürler. Normalde olması gereken ise boyu uzadıkça dalın daha da kalın, yaprakları daha da iri ve parçalı olmasıdır.

  28. Güler, Bartın dedi ki:

    Ayni bildigimiz buyk yaprakli deve tabani gibi oldu yapraklari,resim gondermeyi bilemedim atamadim.
    ***
    Dediğim gibi normaldir. İsterseniz email ile resim gönderebilirsiniz ama önce şu linke tıklayıp çıkacak resimlere bakın, nasıl normal gelişimidir görebilirsiniz: https://www.google.com/search?q=huge+Monstera+adansonii&tbm=isch&ved=2ahUKEwiUnKq8-5uAAxUDzQIHHaemDJAQ2-cCegQIABAA&oq=huge+Monstera+adansonii&gs_lcp=CgNpbWcQAzIHCAAQExCABDoECCMQJzoICAAQCBAeEBM6BggAEAcQHjoICAAQCBAHEB5QxoACWL-GAmCbjwJoAHAAeACAAdYCiAGRCJIBBzAuMy4wLjKYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ8ABAQ&sclient=img&ei=HXe4ZNSZEYOai-gPp82ygAk

  29. Güler, Bartın dedi ki:

    Resimlere baktım, ilk basta bu sekildeydi yapraklari ama buyudukce boyle olmadi benim bitkim resmen deve tabanina dönüştü.
    ***
    Güler Hanım iyi ki fotoğraf gönderdiniz. Sizin bitkiniz kesinlikle Monstera adansonii değil. Devetabanının diğer türlerinden olabilir. Veya eğer yapraklar devetabanının minyatürü gibi ise, yani kocaman değillerse, kesin olarak şu bitkidir bakınız: https://azbitki.com/rhaphidophora-tetrasperma-monstera-minima

  30. Büşra, Elazığ dedi ki:

    Mostrea galiba cok falza gunuste beklettim ve bazi yapraklarinin dis kismi karardi kurudu bunlari kendim mi koparip atmaliyim bakimini nasil yapmaliyim?
    ***
    Yeni mi aldınız, toprağını mı değiştirdiniz neler yaptınız bilmiyorum. Çözüm o hatalara göre olmalıdır. Nasıl bakmalısınız, zaten bu sayfanın konusu. Lütfen okuyun. Kararan kuruyan yerleri makasla kesebilirsiniz.

  31. Büşra, Elazığ dedi ki:

    Yeni aldim bitkiyi gunes gorsun diye balkona koymustum. oglen sicaginda yapraklarinin bazilari yanmis. Simdi ben bunun yanan kisimlarini kesip topragini mi degistirmeliyim?
    ***
    Güneş görsün diye bitkilerinizi bir içeri bir dışarı yer değiştirmeniz yanlış. Biraz serin bir mevsimde yapsanız genelde kökler çürür. Yazın zaten gerekmez. Salon bitkisi sadece salonda duracak. Aynı odada yerini bile değiştirmemelisiniz. Güneşe ihtiyacı varsa güneşi ev içinden alacak. Güneşsiz yaşayamayan bitkiler alacaksanız ve evinize hiç güneş gelmiyorsa o bitkiden almamalısınız. Toprağını değiştirmeniz gerekir mi, bilmiyorum. Yaprakların yanmış kısımlarını makasla kesin.

  32. Fatma, Düzce dedi ki:

    Yakın zamanda monstera adansonii almıştım ama sıfır bilgi tecrübem var. Pazardan gittim toprak alıp daha büyük saksıya geçirdim. ama içine hiç başka şeyler eklemedim. sonra araştırdım ki bu mevsimde toprak değişimi ve geçirgen olmayan toprağa ekmek yanlışmış. ben şimdi tekrardan geçirgen bir toprak hazırlayıp saksıyı değiştirsem bitkime zarar verir miyim?
    ***
    Ne yaparsanız yapın zarar görür. Bu zamanda salonlara yeni bitki almak bile ciddi bir hata. Ayrıca bu bitki diğer benzerlerinden farklı olarak sonbahar ve kış boyunca yapraklarının çoğunu sarartarak kurutur. Böyle bir özelliği var.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.