Anavatanı Büyük Okyanus’taki Fransız Polinezyası denen adalar topluluğunda, Haiti yakınındaki Mo’orea adasıdır.
Özellikleri
Salon sarmaşığı iç mekanlara tam uyumludur ve hızlı gelişim gösterir. 2-3 yıl kadar sağlıklı kalan yaprakları yeşil üstüne beyaz, krem rengi, sarı renklerle ebruli, kırçıllı gibi desenlidir. Renk ve şekiller kültivarlarına göre değişir. Sarmaşık denilse de sarılıcı değildir. Her yaprakla beraber bir iki kök çıkarır. Bunlar toprağa değmedikçe fazla uzamaz. Bitki bunları el ayak gibi kullanarak ağaçlara tırmanır. Boyu 20 metre kadar uzayabilir. Güçlü ışık ve biraz güneş olan yerlerde daha gür gelişim gösterip yan dallar geliştirir. Şiddetli güneş, sıcak ve sürekli yoğun nemli hava hareketleri karşısında salon sarmaşığının yaprakları devleşir ve parçalı olur (yapraklar yarım metreye yakın genişlikte olabiliyor). Fakat iç mekanlarda genelde çok küçük yapraklıdır.
Kışın en fazla -1C derece soğuğa dayanır ama kuzeyli yönlerden direkt rüzgar yememesi gerekiyor. Aksi takdirde toprak üstü kısımları ciddi zarar görür.
Salon sarmaşığı kendi kendisine devamlı yeni yapraklar üretip durur. Metrelerce uzar gider. Evin bir köşesinde unutulmaya uygun, uzun süre susuz kalmaya dayanıklı, ışık açısından hiç müşkülpesentlik çıkarmayan bir bitkidir. Eskiden (70’li ve 80’li yıllara kadar) salon sarmaşığı halk arasında çok popüler idi. Evlerde duvarları boydan boya tavan kenarlarını sardırmak moda gibi bir şeydi.
Kültivarları
Pothos salon sarmaşığının pekçok kültivarları geliştirilmiş olup bazıları patentlidir. Hepsini yazmaya imkanım yok. Birkaç örnek aşağıda.
‘NJoy’ yaprakları hafifçe grimsi gibi açık tonda zeytuni yeşil ile beyaz karışık. Fakat renk karışıklıkları ve desenlilik düzensizlikleriyle farklı farklı gelişimler gösterebilir.
‘Manjula’ bunun farkı yapraklardaki yeşil kısımlarının hafifçe sarıya çalar tatlı bir tonda zeytuni yeşil olmasıdır.
‘Jade’ yaprakları beyazsız salt yeşildir. Yeşilin tonu ise koyu yeşim rengindedir.
‘Marble Queen’ klasik potos gibi ama yaprak deseni yeşil, soluk krem, sarımsı krem rengi ve benzeri tonlarda fazlaca ince ince karışık kırçıllı desenlidir.
‘Golden’ bu ise klasik potosun yapraklarında yeşil-beyaz yerine yeşil-krem rengi karışık olması ve krem renginin yer yer altın rengine dönmesidir. Yapraktaki yeşil kısımlarında da altın rengine geçişler görülür.
‘Neon’ bence en ilginci bu. Yaprakları limon sarısının açık ve soluk tonunda yeşile çalar hali gibidir. Veya çok açık tonda yeşil rengin sarıya çalar hali. Aslında yapraklar gelişim gösterdiği yerin ısı ve ışık şartlarında göre bu tarif ettiğim renklerin hepsini alır. Ama renk olarak neon ışıkları gibi çok fark edilir özelliktedir. Yapraklarda genelde sırf bu sarımsı çok açık yeşil veya hafiften yeşilimsi açık sarı renk hakimdir. Çok az olarak ve her yaprakta değil bazı yapraklarda pek belli olmayan beyaz desenlilikler de oluyor.
Yetiştirme ve bakımı
Işık / güneş ihtiyacı: Yapraklarının iriliği ışığın gücüne bağlıdır. Yeri ne kadar kuvvetli aydınlık olursa yapraklar o denli gösterişli olur. Sabah veya akşam güneşini direkt alması salon sarmaşığının daha iri yapraklar çıkarmasını sağlar. Öğle saatlerinin güneşini almasında kışın hiçbir sakınca yok ama yaz boyunca öğle vakti güneşi filtrelenmelidir.
Toprak ve saksı: Salon sarmaşığı toprak konusunda oldukça hassastır. Gübresiz, sade, salon bitkilerine özel bir torf toprak gerekiyor. Ayrıca bu toprağa ponza taşı ve iri taneli (3-4mm) dere kumu karıştırmalısınız. Oranları: 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı + 1 ölü dere kumu. Birbirleriyle harmanlayın. Saksı çok büyük olmasın ama köklerin rahatça sığacağı kadar olsun. 3 yılda bir toprağını değiştirirken köklerini sakın tutunduğu topraktan tamamıyla arındırmaya çalışmayın.
Sulama: Salon sarmaşığı sürekli ıslak kalan toprağı sevmez. Sulamaları belirli gün aralıklarıyla değil, toprak biraz kurudukça yapmalısınız. Su miktarı ise mutlaka saksı alt deliklerden bir miktar su çıkacak kadar olmalıdır. Saksı altındaki tabakta biriken suyu toprak geri emmemelidir. Büyük zararı olur.
Bitki besini: ÇiçekCoşturan, Vilmorin vb markalardan sıvı bitki besini. Genel kullanım çeşidinden. Tavsiye dozajın yarısını uygulayın. Yaz kış sürekli ayda bir defa vermeye devam edin.
Temizlik: Salon sarmaşığı yapraklarını ne kadar temiz tutarsanız gelişimi de o kadar güzel ve hızlı olacaktır. Islak bezle en geç 15 günde bir defa güzelce tek tek yaprakların altını, üstünü, yaprak saplarını ve dallarını silin.
Budama: Sürekli uzayan bir bitkidir. Onun için saksısına karşılıklı iki değnek batırın ve dalları dolayın. Uzama fazla olunca hiç çekinmeden istediğiniz kadar dallarını keserek budayın. Düzenli budamalarla kısa tutacaksanız (eğer isterseniz) bu durumda değneklere bağlamak, dolamak yerine yüksek bir yerden sarkıcı şekilde yetiştirebilirsiniz.
Fide üretimi
Dallarını kesip suda köklendirin. En iyi yolu budur. Suda bekleteceğiniz dallar ne uzunlukta olmalıdır? Ortalama 10cm uzunluk uygundur. Uzun bir dalı bu uygunlukta birkaç parçaya bölün. Dal boyunca her yaprak sapının dibine çok yakın yerlerde köklenme özelliği var. Yaprak kurumuş olsa bile dalın o kısmı yine köklenici özelliktedir. Suda bekletirken o kısım mutlaka su altında kalmalıdır. Çünkü sadece oralardan kök salar. Ama eğer boş kısım su altına denk gelirse asla köklenme olmaz. Ayrıntılı bilgi: Dallı Arum türlerini suda köklendirmeyle çoğaltma
Suda köklenmiş olan salon sarmaşığı dallarını bir saksıya üç veya dört tane yan yana dikmelisiniz. Ki gösterişli olsun. Tek tek dikerseniz tek dal öylece uzar ve cılız görünür.
Ama önce şunu yapın: Suda köklenen dalları önce tek tek mini viyol saksılara ⇒ köklendirme toprağı ile dikin. Amaç suya uyumlu kökleri toprak uyumlusu hale getirmek. Çünkü direkt sevdiği toprağa dikerseniz genelde çürüyorlar. Bu yüzden önce 6 hafta mini viyollerde köklendirme toprağında tutun. Ara sıra sulayın. Sonra viyollerden toprağını köklerini hiç ayırmadan kalıp gibi çıkarın ve üçü, dördü bir arada olacak şekilde uygun saksılara 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı karışımına dikin.
Ofiste duvarı kaplayacak şekilde sarmaşık yetiştirme planım var. Pothos sarmaşığından kaç saksıya ekmeliyim ya da bir saksıya kaç kok ekmeliyim? ofiste pathosla birlikte hedera helix dikilmesinin olumsuz yani olur mu? Farklı görseller bir arada olması açısından düşünüyorum.
***
Çapı 15cm olan saksıya 3, 20cm olan saksıya 4, buna göre saksı büyüklüğüne göre sayı artabilir. Potosların çeşitleri var. Bulabilirseniz renk çeşitliliği açısından çok iyi olur. Hedera da olabilir. Sakıncası yok. Aynı saksıda bile yetiştirebiliriniz.
Benim njoy sarmaşığımın beyaz kısımlarında kahverengi lekelenmeler başladı. Şu an dört yaprağında var ve artıyor gibi. Ayrıca son çıkan yapraklarında şekil bozukluğu var. Eğri büğrü. Neyi yanlış yaptım acaba?
***
Yapraklara su fısfıslıyorsanız bunun zararları olur. Yapraklar tozlu duruyorsa bunun da kötü sonuçları olur. Daima tertemiz olmaları lazım. Ara sıra ıslak bezle silin. Bu konularda hatanız yoksa toprak karışımında veya sulama biçiminde hatalarınız vardır.
Dalı ne kadar zamanda köklenir? Ana bitkinin kestiğim yerden tekrar uzaması ne kadar sürer?
***
Suda en geç 10 günde kök salması lazım. Saksıdaki kesik bitkinin yeni filiz vermesi aşağı yukarı 15 günde olur (ortamın şartları uygun ise).
Küçük potoslarım güneşte yandı. Yapraklar gitti ama dallar yeşil. Bunlar yeniden yapraklanır mı yoksa öldüler mi?
***
Hızlıca yeniden yapraklanacaklar. Kolay kolay ölmezler. Bundan sonra dikkatli olun.
Ben internetten alacalı pothos ve gümüş pothos aldım. Fakat kargonun azizliğine uğradım. Yanlış ile gitti. Bitkiler 3 4 gün kapalı yerde bekledi. Bana geldiğinde alacalı pothos 3 kökünden iki kökün yaprakları cansız, incelmiş. Dışarıda aynı şekilde gümüş pothosum da baştan 3 yaprağı sert, normal, uca doğru dalı ve yaprakları cansız, incelmis. Ne yapmalıyım? Öneriniz nedir? Alacalı pothosun 3 yapraklı bir kokunu toprağından söktüm suya aldım ama 3 gündür bir gelişme ya da gerileme yok.
***
Üç günde hiçbir şey olmaz. On günde yeni kökler gelişmeye başlar. Aceleci olmayın. Ayrıca bunlar çok güçlüdür. Toprağı zararlı değilse kısa sürede yeni yapraklar hızlıca gelişir. Bunun için zaman tanıyın. Sizin eve adapte olsunlar. 10-15 günde, en geç bir ayda güzel bir gelişim başlamış olacaktır.
Potos sarmaşığımı çubuğa sarılı olarak aldım ama çubuktan daha fazla uzamaya devam etti. Şimdi o uzayanlar aşağı doğru sarktı. Onları yukarı doğru bağlamalı mıyım yoksa böyle de büyür mü sıkıntı olur mu? Birde bu sarmaşık su fısfıslamak ve hafif rüzgarlı alandan hoşlanır mı?
***
Her şekle uyar. Siz nasıl uygun görüyorsanız öyle yapın. Ama bana sorarsanız uzayan dalları bir hayli kısatın yani budayın. Yeni filizler daha güzel yapraklar verir. Su fısfıslamak tamamıyla gereksiz ve havasız ortamlarda zarar verir. Şiddeli kuvvetli olmayan hafif rüzgarlar bitkilerin en sevdiği şeydir.
Pathos sarmaşığım çok uzadı. Boyunu kısalttım. Kestiğim dallardan yeni yaprak çıkarır mı?
***
Evet yeni yan dallarla tekrar uzamaya başlarlar.
Annemden alıp köklendirdiğim sarmaşık benim evde bir türlü uzamıyor. Aylar oldu 3 kere ölmekten kurtardım bir türlü uzatamadım. Pencere yanında duruyor direk güneş ışığı vurmuyor ama aydınlık ve havadar. Annemde de ben ilgileniyordum. O çok arsızdı metrelerce uzuyordu. Benimki uzamıyor ve çok nazlı. Neyi yanlış yapıyor olabilirim?
***
Direkt güneşten korumanıza hiç gerek yok. Problem büyük bir ihtimalle kullandığınız toprak ile ilgilidir. Yazı içinde tarif ettiğim şekilde torf, ponza taşı ve dere kumu karışımı yapmanız gerekirdi. Bu sayede kökleri hiç çürümeden bol bol saçaklanarak saksıyı doldurur ve sonuçta gelişimi çok hızlı olur.
Merhabalar potos sarmaşığım kök çürümesi yaşamıştı. Bir buçuk ay önce köklerini budayıp suda tekrar köklendirdim. Şu an toprağa geçirsem bir sorun yaşar mıyım? Malum kış geldi. Suda bahara kadar bekletmeli miyim?
***
En iyisi bir kısmını şimdi ekin. Bir kısmını ilkbahara kadar suda bekletin.
2-3 ay önce pathos sarmaşığı 60-70cm ortasında destek yosun bulunan çiçeğimi aldım. Fakat son günlerde yaprakları aşağı bakmasından dolayı gözüme sağlıklı gelmedi. Kalıp gibi eski saksısından çıkarıp yeni saksıya kaliteli kum ile birlikte diktim. Acemi biri olarak bana neler önerirsiniz?
***
Belki dip kısımları tümüyle çürümekte olabilir. Eğer öyleyse tüm dallar yavaş yavaş kurur. Her ihtimale karşı şu anda dallarından 10-15cm parçalar kesip suda köklendirin.
Sarmaşığımın ucundan aşağı doğru 10cm kadar kırıldı. Acaba yeniden uzamaya devam eder mi?
***
Evet en az bir tane yeni dal uzatmaya başlar. Hiç problem değil.
Sarmaşığım çok güzel büyürken yeni yaprak veren ucu kırıldı. Büyür mü acaba?
***
Evet büyür.
Bu zamanlarda köklenmis Patos saksıya dikilir mi acaba? Tutar mı, büyür mu?
***
En iyisi suda bekletmeye devam edin. Aylarca gayet güzel dayanır hatta yeni yapraklar bile verir. İlkbaharda havalar iyice ısınınca ekersiniz.
Salon sarmaşığım 3-4 yıldır gayet iyi durumda. Yeni sürgünler veriyor. Şimdilerde yapraklar yumuşayıp, cansızlaştı. Çok fazla sineklenme vardı. Toprağını değiştirdim. Köklerinde sararma var. Besin,ilaç ve ponza taşı da koydum. Yeni gelen minik yapraklar da var ama eski yapraklar cansız, kıvrık ve yumuşak. Sebebi nedir acaba?
***
Hatalı sulamalar yüzünden zamanla toprak zehir haline gelmiş ve kökler yanıp ölmüşler. Sebep bu. Bir daha aynı hataya düşmemek için şu sayfayı dikkatle okuyun: https://azbitki.com/yaygin-ve-oldurucu-sulama-hatasi/
Suda koklendirdiğim patoslarım kökleri çok uzadı ve kalınlaştı. Yazda bunları minik saksılara dikip toprağa alıştırma durumunda kökleri saksıya sığmayacaktır. Kökleri kısaltmak sorun olur mu?
***
Elbette sorun olur. En iyisi şöyle yapmanız olacak: Hem bu durumda özel köklendirme toprağına ve mini saksılara ihtiyacınız da olmaz. Toprak karışımının nemliliği orta nemli olması lazım. Islağa yakın olmasın. Saksıya toprağına güzelce yerleştirirsiniz. Sonra sulamayıp saksısıyla beraber renksiz bir poşet içine koyup hava almayacağı şekilde bağlayın. Çok kuvvetli ışıklı bir pencere yanında 8-10 gün kapalı dursun. Kapalı iken yakıcı direkt güneş almamaları, pişmemeleri lazım. Bu süreçte hiç açmayın, havalandırmayı düşünmeyin. Bu sayede kökler gayet aktif bir şekilde toprağa tutunucu yeni uzantılar geliştirir ve toprağa tam uyumlu hale gelirler. Sonra poşetten çıkarıp sulayın. Bu kadar.
Dikkat: Anlattığım usul fazla serinde işe yaramayabilir. Sizin oranın yaz sıcaklarında ise (yani yaz aylarında yapacaksanız) o takdirde köklendirme toprağı ile yapın. Normal diğer topraklarda o kadar fazla sıcakta toprak çok az nemli olsa bile sıcak etkisiyle kapalı naylon içinde bitki haşlanmış gibi hale gelerek ölür. Bu riske karşı köklendirme toprağı kullanmak gerekir (çok sıcak yaz aylarında).
Dediğiniz gibi patosları diktim. Çok güzel tutmuş, yeni yaprak vermeye çalışıyorlar. Bu durumdan sonra kendi saksısına ne zaman alabilirim?
***
Aceleye gerek yok. Önce kutu dışında birkaç gün bekletin, gerçekten tutmuşlar mı emin olun. Daha sonra köklerini tutundukları topraktan hiç ayırmadan esas saksısına yerleştirirsiniz.
Merhaba, benim marble queen varyantlı bir bitkim var. Güney cephe güzel ışık alıyor. Boyu oldukça uzadı 2 metre falan oldu. Tek bir kökten 5 ayrı dalı var. Üçü oldukça uzun, diğerleri uzamakta. Her hafta yeni bir yaprak çıkarıyor. Aslında bunda da bir sorun yok. Fakat eski yaprakları hep bir cansız duruyor. Normalde dik dik olması lazımken kıvrılmış ve cansız duruyor. Toprak karışımım oldukça havadar. Elimde olan malzemeler ile bir karışım yapmıştım. Torf kil bilyesi ağaç kabuğu vs.. toprak iyice kurudukça sulama yapıyorum. Dün köklerine baktım kökleri sağlam. saksısı küçük gelmiş sanırım birkaç tur dönmüş kökleri. O yüzden bir büyük saksıya koyup aynı karışımdan ekledim ve hiç sulamadım. Kökleri çok iri değildi sizce köklerininin az olmasından kaynaklı olabilir mi? Bir eksiğim, gözden kaçırdığım bir durum var mı?
***
Saksı değiştirmede yapılan hatalardan biri yüzünden zarar görmüş ama eğer toprak kökleri çürütücü nitelikte değilse geçici bir durumdur ve iki ay gibi bir sürede bitki toparlanmaya başlar. Söz konusu hatalar: 1- yanlış zaman (saksı-toprak değişimlerini sadece mayıstan mayısa yapın). 2- Saksı değiştirirken bitkinin köklerini eski toprağından çözmek, arındırmak. Bir daha bu hatalara düşmemeye gayret edin.
Patoslarım tutmuş. Yeni yaprak veriyorlar. Ne zaman ana saksıya geçirebilirim?
***
Hıdrelleze kadar beklemeniz iyi olur.
Neon sarmaşığımın renkleri sarı gibi değil parlak açık yeşil oldu. Gayet sağlıklı, fakat renkleri neden sarımsı değil?
***
Bende de var. Yeni yaprakların rengi olması gerektiği gibi ama eskidikçe, zamanla farklılaşıyor. Anlaşılan doğal özelliği böyle.
Bende potus sarmaşığı yetistirmeye başladım sarmasigim 2 metreye yakin uzadı bende dalından kesim yapıp suya koklenmeye bıraktım ucunu kestigim sarmasigim kururmu yada başka dal verirmi
***
Bir değil birçok dal verebilir. Kesip kısaltmanızda bir sakınca yok.
Arkadaşım pothus yaprağı getirdi ama dalda değil sadece yaprak, dal yok. Sadece yapraktan köklendirme yapabilir miyim?
***
Hayır, kesinlikle mümkün değil.
Patosuma 1 hafta önce genel amaçlı bitki besini vermiştim. Bu sabah farkettim ki gövdesi büzülmüş sanki suyu çekilmiş bazı yapraklar cansızlaşmış, sararmış. Sağlam yerine kadar kestim, köklendireceği. Neden böyle oldu?
***
Yeni toprağa bitki besini vermek hata. En az üç ay geçmesi lazım. Bundan sonra dikkatli olun. Veya o kadar beklemek istemiyorsanız ilk haftalarda dozajı üçte bire azaltın. Sonra yarı doz, üç ay dolunca normale geçin. Veya kış gelip de gelişimi durursa kış boyunca nisan sonuna kadar hiç vermeyin.
Pothos sarmaşığımın dallarının kalınlaşması yaprakların büyük olması için ne yapmalıyım? Bitki besini kullanmam işe yarar mı?
***
Bunda en önemli etken güçlü direkt güneş ışınları ve sürekli hava akımlarıdır. Ama öncelikle köklerinin saksıda iyice çoğalmış olması lazım. Ve boyu uzayınca dipten keseceksiniz ki toprakta iyice çoğalmış kökler sayesinde çok güçlü yeni bir dal uzatsın. Güneş + sıcak hava akımları öncelikli şart. Sonra besleyiciliği ve havadarlığı mükemmel toprak gerekiyor ki bu ikinci planda önemli şart.
Tek çelikten buyuttugum pothosum şu an tek dal olarak 2 metre 25cm uzunluğunda olabilir. fakat toprağa yakın olan ilk 1,5 metrelik kısmında hiç yaprak çıkmıyor. sebebi ne olabilir? Ve yeni yaprak çıkarması epey sürüyor. ben de tüm odamı sarmak istiyorum biraz hızlı uzaması adına telaş yapıyorum sanırım bu arada bitki güzel ışık alan bir çam kenarında duruyor. yapraklı olan kısmı bir ip yardımı ile avizeye tutturdum. bu kadar yavaş gelişmesi neden olabilir? çünkü bu bitki üç yıllık bir bitki.
***
Sadece 1 yılda, veya en kötü ihtimal iki yılda o kadar uzaması gerekirdi. Hem ikinci yıldan itibaren alt kısımlardan birkaç yerden yeni yeni dallar geliştirmesi lazımdı. Ya ortam hiç havadar değil ya da toprağı iyi değildir. Toprak çok iyi, süper kalite bile olsa bitkiler hava akımları olmadan sağlıklı bir gelişim göstermez. Elinizden geldiğince hava akımları sağlayın. Vantilatör fan mı çalıştırırsınız, pencereleri mi açarsınız, gerekeni yapın.
Pothos sarmaşığımın yaprakları cansızlaştı ve buruştu. Yapraklarda kuruma yok ama uç kısımları kahverengi olmuş. Su mu yetersiz yoksa çürüme mi anlayamadım. Ya da başka bir sorun mu var?
***
Salon sarmaşığının kökleri fazla hassastır. Ani bir şekilde çürüyebiliyorlar. Anlattığınız problem çok yaygın bir şey. Toprağına mutlaka hem iri taneli dere kumu hem de ponza taşı karıştırmak lazım. Bundan sonra o şekilde yaparsınız. Şimdi dallarından 15-20 santim parçalar alıp suda köklendirin. Çünkü dip kısmından artık hayır gelmeyebilir.
Çok sulama yapmadım ama neden çürümüş olabilir? Bir de yapraklar artık hep minik minik çıkıyor, uzun süredir büyük yaprak olmuyor neden acaba?
***
Zaten az miktar su ile sulama yapmak toprağın zamanla zehirlenmesine ve kökleri çürütmesine sebep olur. Şu sayfayı okuyarak aynı hataya bir daha düşmeyin: https://azbitki.com/yaygin-ve-oldurucu-sulama-hatasi
Diğer sorunuza gelince, bunun için bir şey yapmada yanlış zaman. Çünkü kökler çürümüş, bitki ölüyor. Önceki cevabımda dediğim gibi dallarından yenilerini köklendirmeniz lazım. Ama bu konuda bilginiz olsun diye isterseniz ilgili sayfayı okuyun: https://azbitki.com/kucuk-yaprak-problemine-cozumler
Pothos sarmaşığım direkt olarak güneş ışık almasına rağmen yaprakları küçük küçük çıkıyor. Sebebi nedir?
***
Dallar köklere göre daha fazla olunca böyle olur. İlkbaharda dibe yakın yerinden kesin. O zaman çok gösterişli irice yapraklı dallar uzatır.
Bunun dışında dalların bir çubuğa ya da başla bir tutunma yerine temas etmemesi de etkiler mi?
***
Hayır onlarla alakası yok.
Yeni aldıgım sarmasiğim yaprakları gayet koyu yesil ve diriydi şimdi evde normal ışık alan yerde ama yeni çıkan yapraklarda çürümeler var. bu neyden kaynaklı acaba? eğer sulamadan kaynaklı derseniz daha 15 gündür benimle ilk defa sulama yaptım.
***
Sulama kaynaklı bile olsa, esas mesele toprağın özelliğidir. Günümüzdeki ticari süs bitkisi toprakları genelde bozuktur. Sadece düzenli sıcak olan seralara uygundur. Özel seralar gibi yoğun nemli sıcak havanın sürekli hareket halinde olmadığı, az farkla da olsa biraz serin odalarda o toprak kökleri yakıp çürütür. Yapraklarda da zehirlenmelere, yanmalara, simsiyah çürümelere sebep oluyor.
Pothos sarmaşığımın yapraklarının uçları kahverengi olmuş kurumuş gibi, ama sadece uç kısımları. Bu neden kaynaklanıyor?
***
Bulunduğu yer gece boyunca fazla nemli ve havasız oluyorsa bundandır. Çünkü geceleri yaprak uçlarından su sızar ve ortamda hiç esinti olmazsa o birikintiler çabuk kurumaz, hastalık yaparlar.
Geceleri esinti alması mümkün değil. Dediğinize göre bu bitkiyi salonda yetiştirmek doğru değil öyleyse.
***
Öyle değil. Odanın havası yoğun nemli olmamalı. Ayrıca toprağı iyice kurumadan sulayıp durmayın. Bu sayede yaprakların uçlarında geceleri damlalar birikmez. en azından sürekli öyle olmaz.
Sarmaşığım çok güzel uzuyor. Daha önce güneş görmeyen evim yüzünden bir kere ölümün eşiğinden döndü. İlk bana geldiğinde yaprakları aşırı büyüktü. şimdi uzuyor ama yaprakları küçük kalıyor. sebebi nedir? Eski boyuna geldi bile ama yaprakları önceki halinin yarısı bile değil.
***
Büyük yapraklar direkt güneş ışınlarına, bu pek mümkün olmasa bile en azından güneş etkisinde çok güçlü ışığa bağlıdır. Fakat kök sistemi yeterince gelişmiş değilse yapraklar yine küçük kalır. Köklerin çok güçlü ve fazlaca gelişmiş olması lazım. Bunun için uygun nitelikli toprak gerekiyor. Bütün bunlar öncelikli şartlar. Bunlardan sonraki plandaki gereklilik ise uygun bitki besinine deva etmektir. Her ilkbaharda, pencereleri uzun süre açık tutacağınız günler gelince budayarak boyunu kısaltın. Böylece yeni dallar daha büyük yapraklar verir.
Merhabalar, 12 cm çapında iki ayrı saksıda birer metre kadar uzayan iki pothosum var. İkisini birleştirip büyük bir saksıya almak istiyorum. Ancak cılız görünmemesi için budayıp, dallarını köklendirmek istiyorum. İnsan kıyamıyor bir yandan upuzun dallara. Dalları köke ne kadar yakın kesmeliyim? Bunun için doğru bir zaman mıdır? Önce budayıp, saksıları birleştirmeden önce bitkiye strese girmemesi için biraz zaman mı versem? Baharda da yeni köklenen dalları birleştirdiğim saksıya eklesem?
***
Şimdi uygun bir zamanda değiliz. Mart sonunda istediğiniz kadar kısaltın. Uzun dalları 15cm kadar parçalara bölüp suda köklendirmeye başlayın. Onlar köklenene kadar ana bitkiler yeni dallar geliştirmeye başlar. Sonra yeni köklenenleri ve eski anaları hepsini büyük bir saksıya dikebilirsiniz.
5-6 yıldır baktığım sarmaşık yapraklarında sararmalar ve solmalar başladı. üç beş ay önce bitkime iyi baktığımı düşünürken bir anda böyle olması korkuttu. daha önce de ufak tefek yaprak kaybediyordum ama son bir aydır hızlandı. ne yapmam gerekir?
***
Salon sarmaşığı topraktaki bozulmalara karşı çok hassastır. Yapanız gereken şey: Sağlam dallarından 15cm gibi parçalar kesin ve suda köklendirin. Daha sora yeni temiz bir toprakla ekersiniz.
Cam balkonda baktığım ve çok sağlıklı olan patos çiçeğimi eşim bu çiçeği çok sevdiği için salona koymuş. evde olmadığım bu 3-4 gün süre zarfında çiçek salonda kaldı. geldiğimde bir yaprak sararmış yapraklardaki dirilik gitmiş cansızlaşmış ve kendilerini aşağıya salmış haldeydi. saksıyı alıp eski yerine koydum. 2 ya da 3 gün oldu ama durum hala aynı. toprağı yaş değildi ama gece sıcaklığı bazen eksi derecelerde olabildiği için soğuktan sıcağa alınca aşırı bir etkilenme yaşadı. bu durumda sulama vs herhangi yapmam gereken bir şey var mı eski haline gelir mi acaba?
***
Salon sarmaşığı topraktaki kimyasal dengesizliklere karşı son derece hassas. Eski haline dönmesi çok zor. Yapmanız gereken şey dalları 15cm gibi parçalara bölüp suda köklendirmek. Bu arada sağlıklı bir toprak karışımı yapmalısınız.
Pothosum çok sağlıklı ve canlıyken birden bire aynı anda hem büzülme hem sararma olmaya başladı. havada asılı boyu çok uzun. aşağıdaki yapraklar hala sağlıklı ve canlı. saksıya yakın büyük yapraklar giderek sararıp azalıyor. büzüşme susuzluktandır diye sulamaya korkuyorum bu sefer de sulama sonucu çürüyüp sararacak diye. Ne yapmam gerekir.
***
Toprak kupkuru olduğu halde hiç sulamadıysanız sebep budur. Susuz bırakmadıysanız toprak kökleri çürütüyor demektir. 15cm gibi dallarını kesip alın ce suda köklendirin. Daha sonra onları yazı için tarif etiğim gibi toprak karışı yaparak ekin.
Dün sorduğum soruya istinaden. pothosum ani büyüdüğü için saksı küçücük görünüyor belki de yetersiz geliyor olabilir mi? ama şu an saksı da değiştiremem, hava burda çok soğuk, bitki besini hiç vermemiştim, bitki besini verip kurtarmayı denesem çok zaman kaybetmiş olur muyum?
***
Daha kötü olur. Belli ki toprak kökleri çürütüyor. Öyle bir toprağa bitki besini verirseniz büsbütün zehir etkisi yapar. Belki maden suyu toprağın dengesini yerine getirebilir. Kızılay marka gibi doğal maden suyu. Önce bir kâseye boşaltıp üstü açık olarak en az 24 saat bekletin ki gazı uçsun. Sonra saksıya dökün. İşe yaraması garanti değil ama belki işe yarayabilir.
Merhaba benim sarmaşığım çok güzel bir şekilde büyüyordu saksısının küçük geldiğini düşünerek değişim yaptım ama 2 3 ay oldu neredeyse, hiç bir büyüme göstermedi ama bozulmadı da neden kaynaklı acaba güneş ışığı da alıyor ne yapabilirim?
***
Herhangi bir şey yapmayın. Eğer bozulmadıysa hiçbir problem yok. Zamanla hızlı bir şekilde gelişim göstermeye başlar.
pothosumu 2.5 ay kadar önce budadım ve dallar suda çok güzel köklendi. Saksı ve toprak olayını yeni ayarlayabildim. şimdi de yolda olacağım ve ilgilenemeyeceğim için 2 hafta sonra toprağa alabileceğim. Bitki için suda kalmak bir sorun olur mu acaba?
***
Hayır bir sorun olmaz.
Büyüyen pathosumdan bir dalı suya bıraktım. Direkt ışık almıyor ve su içinde bekliyor. Kökleri çıktı ve ben toprak yerine suda büyütmek istiyorum. Acaba diğer sarmaşıklar gibi pathos da toprak yerine sadece suda büyür ve yeni yapraklar açar mı?
***
Evet ama hangi bitki olursa olsun suda yetiştirmek çok ciddi takip ister. İhmallerde tamamıyla çürüyorlar. Ayrıntılı bilgi sayfası: https://azbitki.com/suda-cicek-yetistirme-detayli-bakim
Pothos sarmaşığımın saksısını Eylül ayı içinde değiştirmem uygun mu?
***
Olur. Zaten hangi bitki olursa olsun, en uygun zamanda bile yapsalar saksı değiştirirken toprağı da değiştirme hatasına girenlerin bitkileri mahvolup gidiyor. Köklerini eski toprağından hiç arındırmayın ve gereğinden çok büyük saksılarda çok fazla toprak içinde boğmayın.
Sadece bir boy büyük saksıya alacağım, kendi toprağı ile geçirip bol kalan yerlere toprak ekleyeceğim. Bu şekilde sorun olmaz sanırım değil mi?
***
Evet veya hayır diyemem. Yeni toprak şansınıza çok kötü bir etki yapabilir. Bu tip riskleri en aza indirmek için ponza taşı ile karışım yapmak lazım. Diğer risk yer değişikliği. Saksı değiştirdikten sonra yerini de değiştirirseniz tümüyle küsüp hızlı bozulabilir.
Benim salon sarmaşığı dalı 4 metreye yakın oldu. Maşallah iyi ve düzenli bakıyorum çok şükür.
Patosum aldığımdan beri pek uzamadı. yapraklarında sarı siyah lekeler var. çok sulamıyorum hatta az suluyor olabilirim. uzak ışık alan ama aydınlık koridorda duruyor. sabahları güneş aldın diye camın kenarına koyuyorum. bu da zarar veriyormuş sanırım. ne yapacağımı bilemiyorum.
***
Koridor yanlış yer. Sabah güneşinin direkt gelip yaprakları ısıtması sonucu şahane gelişir. Sürekli orada cam kenarında durması lazım. Asla yerini değiştirmeyin. Sabah orada akşam şurada yer değiştirmeler bitkilere sadece zarar verir.
Pathosumunun uzayan dallarının orta bölümlerinde çok fazla yaprak döken, yapraksız kısım vardı. uçtaki yapraklı noktaları alıp suya koydum ama ortadan kestiğim yapraksız ve minik minik kök vermiş birer metrelik dalları ne yapabilirim? minik minik kesip suya mı koymalıyım, yoksa hiçbir şey olmaz çöpe mi atmalıyım?
***
Suda köklenirler ama su içinde kalan kısma yaprak boğum noktaları denk gelmesi lazım (oralardan köklenme oluyor). Onun için çok kısa değil de ortalama 4 yaprak boğumlu olacak şekilde parçalara ayırın. Veya fazla bitkilerle uğraşmak istemiyorsanız kesip atın.