DAP gübresi (diamonyum fosfat) kök amaçlı

Azot ve fosfor içerir. Genelde ilk gelişim gübresi olarak ve fosfor amacıyla kullanılır. Kök arttırıcı ve gelişim hızlandırıcıdır. DAP gübresi kimyasal formülü: (NH4)2HPO4 yani diamonyum hidrojen fosfat.

Dap gübresi özellikleri ve kullanımı

Suda çözünebilen gübrelerdendir. NPK (azot-fosfor-potasyum) oranları 18-46-0’dır. Yani hiç potasyum içermez. Kimyasal niteliği bir çeşit tuzdur.

Kullanımı

Hem azot hem fosfor içeren bir gübredir. Fakat kullanım amacı genellikle toprağa fosfor kazandırmaktır. Buğday vb tahıllarda kullanımı yaygındır. Dap gübresi aslında tuz çeşitlerindendir ve tuzlu toprak uyumlusu olmayan bitkilerde ve tuzluluk oranı yüksek olan topraklarda yanlış kullanımı bitkilere feci zarar verir. Saksı narenciyelerinde ve hemen her tür süs bitkilerinde bilinçsizce kullanmak ciddi zararlara neden olur.

dap gübresinin (18-46 gübresi) özellikleri ve kullanımı

Dap gübresi denen amonyum fosfat tuzunun moleküllerinin temsili resmi

Tarlalar ve bostanlar için daha uygundur. Ama yine de tarım bitkisi türüne göre ve toprak analiz sonuçlarına göre bilinçli bir şekilde gübre kullanmak gerekir. DAP gübresi kullanıldığında geçici olarak toprağın pH derecesi yükselir. Sonra zamanla durum tersine döner ve toprağın pH derecesi eski durumuna göre daha düşük hale gelir.

Bahçelerinizde nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız kuvvetli gübreler gibi kullanın. Yani bitkilerin tam dibine değil, biraz uzağından toprağa karıştırın. Yani rastgele her yere bol bol uygulamayın.

DAP gübresini tohum ekimi ya da fide ekimi ile aynı zamanda toprağa vermek gerekiyor. İlk köklerin 6-7cm gibi derininde ya da uzağında olacak şekilde yerini iyi ayarlayın. Bu sayede çokça köklenme olacaktır. Ne kadar çok kök gelişirse bitki topraktan o kadar fazla fayda sağlar. Sonuçta verim daha iyi olur. Kısaca dap gübresi rastgele kullanılmaz. Ayrıca tek başına yeterli olmasını beklemeyin. Toprağı fide veya tohum ekiminden en az bir ay önce güzelce gübrelemiş olmalısınız. Bu bağlamda DAP güresini sadece gelişim hızlandırıcı olarak kabul edin. Zaten gerçekte öyledir.

Diamonyum fosfat gübre olmaktan başka yangınlarda yanma geciktirici madde gibi kullanılır. Alkollü içki yapımında fermantasyona yardımcı bakteri besini olarak da değerlendirilir.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Toprak - Gübre - Saksı

Etiketler:

'DAP gübresi (diamonyum fosfat) kök amaçlı' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Başarılı dedi ki:

    Bu bilgilerin bir çoğunu fellik fellik aramama rağmen hiç bir kaynakta bulamamistim. Çok teşekküler. Birde ben potasyum nitrat ile potasyum sülfatın arasındaki avantaj farklarını benzer sekilde ele alan bir yazı aramakdaydim. ve yine triple super fosfat ve normal super fosfat arasındaki durumla ilgilide benzer arastirmayi yapmakdaydim. bu konulardada bir makale yazarsanız çok sevinerek okuyacagiz inş. ayrica süs bitkileri ve kaktuslerde tsp ve potasyum nitrat kullanilabilir mi? potasyum nitrat mantiken daha avantajli gibi gelmisti bana fakat piyasada galiba potasyum sülfat kullanimi yaygın. Bu konularda bilgi verebilir misiniz acaba?
    ***
    Şu an için mümkün değil. Birçok araştırmalar yapmam lazım. İleride bu konuları ele alırım. Bildirdiğiniz için çok teşekkür ederim.

  2. Başarılı, Antalya dedi ki:

    Acaba mkp gübresi denediğiniz olmuş muydu? olduysa paylaşabilir misiniz sonucu?
    ***
    NPK çok çeşitleri var. Deneme sonucunu yazmak için birçok denemeler yapmak lazım ki bunu yapamam. İstanbul’da vilmorin, çiçekcoşturan gibi sıvı npk besinlerini uzun zaman kullanmıştım. Bunlar salon bitkileri için özel yapılmış (bir hayli seyreltilmiş ve çeşitli asitlerle zenginleştirilmiş) olup en nazik bitkilere bile zarar vermiyor. Yine de dikkatli olmak lazım.

  3. Başarılı dedi ki:

    Npk yazmak istedigim zannedildi galiba. biz mkp toz gübresini sormak istemiştik…
    ***
    Kusura bakmayın internete kısıtlı girebildiğim için her defasında birçok soruyu hızla cevaplamaya mecbur kalınca böylesi dalgınca teşhisler olabiliyor. İleride inşallah o konuda da araştırmalar yapar ve siteye eklerim. Sorulan ve bu sitede bahsedilmeyen her konuyu ciddi olarak not ediyorum ki ilerde üstünde durup gerekeni yapayım diye.

  4. Nuran, Yalova dedi ki:

    Kullandığım beyaz küçük taneli fenni gubreden bulamadım satıcı baskabir gübre verdi gübre değiştirince 2 3 hafta kadar gübresiz suyla sulayip ondan sonra yeni gubreyi kullanmak daha doğru olacaktır gibi geldi yenisi npk 18 8 23 2mgo ME saksıda narenciye için uygun mudur? Kimyasal gübrelerin son kullanma tarihi var mıdır? Tarihi geçen kullanılırsa zararlı mıdır?
    ***
    Narenciyeler saksıda olunca aşırı hassas oluyor. En küçük bir gübreleme hatasında dallar kararıp kuruyor. Böyle şeyleri tavsiye etmem. Doğal veya yapay gübre, hiç biri yıllarca bekletmeye gelmez. Belki bir yıl içinde tamamıyla bitirmek gerekir. Yoksa azot namına bir şey kalmıyor ve diğer elementler değişime uğruyor. Size bitkinizi aynen şu sayfada anlattığım gibi yetiştirmenizi tavsiye ederim: https://azbitki.com/saksi-narenciyelerini-problemsiz-yetistirme


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.