Echeveria pulvinata, kedi burnu

Echeveria pulvinata Crassulaceae familyasından, sukulent tür bitkilerdendir. Ben buna kedi burnu diyorum. Çünkü yapraklarına dokunduğunuzda bir kedinin burnuna dokunuyor gibi hissedersiniz.

Echeveria pulvinata  'Ruby'

Özellikleri

Echeveria pulvinata’nın doğada birbirinden az farklı çeşitleri (form‘ları) kendiliğinden oluşmuştur. Fakat sukulentseverler bu çeşitleri kültivar diye nitelendiriyor. Mesela bugün konu ettiğim çeşidinin adını Echeveria pulvinata ‘Ruby’ şeklinde, kültivarmış gibi yazarlar.

Yapraklar çağla meyvesi gibi dolgun, şişkin ve üzeri kısacık sert tüylerle kaplıdır. Normalde yapraklar çağla meyvesi rengindedir (benziyor da). Kışın soğukta her bir yaprağın tüm kenarları, ucu ve uca yakın kısımları yakut kırmızısı gibi renk alır. Ruby demeleri bu yüzden.

Echeveria pulvinata kedi burnu genelde ilkbahar başında çiçek açıyor. Ama sonbahar sonuna doğru veya kış içinde tomurcuk verir. Çiçekleri nar çiçeği rengi ile sarı karışıktır. Çiçek rengi çeşitlerine göre az çok farklılık gösterir.

Yetiştirme, bakım

Yıllardır Didim’de bahçemde saksılarda yetiştiriyorum. Burada yazın gece ısısı çok yüksek olduğu için yaz boyunca neredeyse hiç gelişmiyor gibi. Diğer zamanlar gelişimi iyi. İlkbahar aylarında ve  yaz sonu ile kış arasında hızlı gelişir. Bunun için aynı zamanda günde en az 5 saat direkt yakıcı güneş alması lazım.

Kış soğuklarına dayanıklılığı tam açık havada belki -4 dereceye kadardır. Camekan balkonlarda -6C dereceye kadar dayanabilir. Yazın 40C derece sıcakta bile aylarca kupkuru toprakta kalmaya, yakıcı-pişirici güneş altında saatlerce kalmaya tam uyumludur. En küçük bir zarar görmez.

En sevdiği toprak arazi toprağı ile az miktarda iri taneli dere kumu karışımıdır. Alkalinli toprağı seviyor sanıyorum. 8cm mini saksının içine yumurtadan biraz büyük bir kireç taşı koyduktan sonra toprak doldurup küçük bir kedi burnu dalını ekince 1 yılda o dal 3-4 dallı ve iri iri yapraklı hale geliyor. Sonra 12cm çapındaki saksıya ceviz kadar iri kireç taşları ve arazi toprağı ile aktarıyorum.

Komşularım benden aldığı dalları torf toprakta yetiştirmeye çalışıyor ama cılız ve yavaş gelişimli oluyorlar. Anlaşılan o ki Echeveria pulvinata potasyum oranı yüksek bitki besini istiyor. Doğal toprak kullanırsanız bitki besini istemez. Çünkü arazi toprakları potasyum zenginidir. Başka elementlere de sahiptir. Ama diğer torf, kum, ponza taşı karışımlarında kaktüs ve sukulentlere özel bitki besini vermek şart.

Sulamayı toprak tamamen kupkuru oldukça ama bolca su ile yapın.

Dalları sağlam yapıdadır. Fakat boyu fazla uzadığında ağır yaprakları taşıyamayıp eğilir. Kök ve dip kısım çürümeleri yukarı doğru ilerlemez. Böylece toprakla hiçbir alışverişi kalmayan üst kısım dallar toprağa doğru kökler uzatmaya başlar. Toprağa giren kökler sayesinde hayatına devam eder.

Kedi burnu kökleri maalesef doğal topraklardaki nematod zararlısının en sevdiği yapıdadır. Ama bitkinin gelişimine pek fazla zararı yok.

Üretim

Echeveria pulvinata üretilmesi basittir. Kırıp aldığınız dallarını kuruya yakın çok hafif nemli toprağa dikin. İki hafta hiç sulamayın. Bu kadar basit. Tek yaprak çeliği yöntemiyle üretilir diyenler olsa da benim her denemem başarısız oldu.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler: |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.