Ficus ginseng bonsai

Moraceae (dutgiller) familyasının Ficus (incir) cinsi ağaçlarından Ficus retusa türü daha çok Ginseng Ficus ve Banyan Fig (yani Banyan inciri) isimleriyle bilinir. Anavatanı Malezya takım adalarıdır.

15 metreyi aşan, ulu ağaç olan bir türdür. Fakat küçücük bir bonsai olarak tutmaya da son derece elverişlidir. Bonsai sanatı öğrenmede ilk ele alınacak bitkilerden biridir. Amatör bonsaiciler ve sıfırdan başlamak isteyenler için iyi bir öğretmen olur.

Ficus ginseng bonsai saksı süs bitkileri

Bonsai Ficus ginseng diye her yerde satılanlar aşağıdaki resimde gördüğünüz gibidir. Şöyle yapıyorlar: Bu türün ilginç şekilli kalın kökleri seçilip alınır ve saksılara dikilir. Bunlar filizlenip yeterince dallı ve yapraklı olduğunda satışa hazırdır. Köklerin durumuna göre o kalın köklerin filizlenmesi mümkün gibi değilse üzerlerine küçük dallar aşılanır ve yeterince gelişmeleri beklenir. Aşılama şu sebeple de yapılabilir: Kolay yoldan özel bir bonsai şekli vermek için ilginç şekilli bir dal kalın kök üzerine aşılanır ve aşı tutup biraz  gelişim olduktan sonra satışa çıkarılırlar. Üzerlerinde hiçbir sanatsal emek yoktur. Fiyatının da ucuz olması gerekir ama maalesef bunlar bile çok pahalı. Üzerinde çok iyi çalışılmış gerçek bonsailerin yüksek fiyattan satılması normal.

Sahte bonsai F. ginseng

Yetiştirme, bakım

Ficus retusa’nın bonsai gibi bir hale getirilenleri değil de normal fidanları aynen benjamin gibi yetiştirilebilir. Fakat bonsai ginsengler aynı bakımda fazla gelişip estetik güzelliğini kaybeder. Onun için, siz eğer bonsai olarak kalmasını istiyorsanız bakımını farklı yapacaksınız.

Güneş, ışık isteği

Işığı yetersiz olan yerlere koymayın. Yaz mevsiminde öğle saatleri güneş ışınlarını direkt almamalı. Ginseng bonsai evlerde veya ofislerde pencereden gelen güçlü gün ışığına ihtiyaç duyar. Bu yeterli ise hiç direkt güneş almasa da olur.

En önemli ihtiyacı

Ficus ginseng bonsai iyi derecede hava hareketlerine, hava akımlarına sahip ortamlarda bulundurulmalıdır. Havası hareketsiz kuytu köşelerde yapraklarını döker ve ölüm sürecine girer. Onun için pencere yakınında tutmalı ve sık sık pencereyi açıp üzerine hava gelmesini sağlamalısınız. Klima kullanılan odalarda ise sorun olmaz çünkü klima sayesinde yeterince hava hareketleri olur.

Sakın hava hareketlerini seviyor diye yaz boyunca dışarıda tutmaya kalkmayın. Zira açık havada hızlı gelişir ve çok fazla köklenme yapar. Dallar hızlı uzayarak bonsailere özgü estetik görünümü bozulur.

Toprak ve saksı

Köklerinin gürce gelişmemesi gerekiyor. Ginseng bonsainizin ne kadar büyümesini istiyorsanız kök budamasını ve yıldan yıla saksı büyütme işini de ona göre yapmalısınız. Fakat bu işi iki veya üç yılda bir yapmalı ve gelişimin çok yavaş olacağı şekilde bakım yapmalısınız. Ki yaşlı ağaç görünümlü olarak gelişimi devam etsin.

Lifli, çürüntülü, humuslu hazır poşet toprağına 1/3 oranında küçük taneli ponza taşı veya dişli kum karıştırın. Bu karışım yeter (2 ölçü toprak + 1 ölçü ponza veya dişli kum). Özel bonsai toprakları aramanıza hiç gerek yok.

Toprak değişimini iki ya da üç yılda bir, mayıs ortasında yapın. Ficus türlerinin kökleri pek hassas değildir. Bu sebeple, saksı ve toprak değişiminde eski toprağı köklerden arındırmada rahat hareket edebilirsiniz. Kök budamalarından da korkmayın.

Sulama

Ficus türleri yaz boyunca sık sık ve bol bol sulanmalıdır. F. ginseng bonsai bitkilerinize de kısmen aynı muameleyi yapabilirsiniz. Şuna dikkat edin: Yeni yapraklanmalarda dal uçlarında hızlı gelişim, hızlı uzama oluyorsa o takdirde sulama sıklığını bir hayli düşürün.

Sulamayı toprak üst yüzeyini hafifçe eşeleyip nemliliğini kontrol ederek yapmalısınız. Yeni gelişimler yok ise toprak üst yüzeyinin elinizi ıslatıcılığı gider gitmez bolca su ile sulayın. Gelişim varsa o takdirde toprak üst yüzeyi kuruduğunda toprağı hafifçe eşeleyin. Toprak taneleri birbirine yapışık kalmadan kolayca ufalanacak derecede nem kaybetmişse bol bol su dökerek sulayın. Eğer gelişimin durmasını istiyorsanız bu ölçüye göre biraz daha nem kaybetmesine kadar bekleyin ve sulamada su miktarını da az tutun (sadece saksı alt deliğinden bir iki damla su çıkacak kadar).

Bitki besini verme

Salon – ofis bitkileri için olan sıvı bitki besinlerinin genel kullanım çeşidinden kullanın. Tavsiye edilen dozaj ayarlaması ne ise onun yarı ölçüsünü suya karıştırın. Sadece ayda bir defa verin. Ginseng bonsainizin yeri yeterince havadar ise ve güçlü ışık alıyorsa aralık sonundan itibaren yeni gelişimlere başlar. Veya kış – ilkbahar aylarında ne zaman gelişime başlarsa bitki besini vermeye o zaman başlayın ve eylül ortasına kadar devam edin. Toprak değiştirirseniz o yıl bitki besini hiç vermeyin.

Dinlendirme

Ginseng bonsainizi uzun yıllar boyunca sağlıklı bir şekilde yetiştirmek için her yıl düzenli olarak sonbahar sonunda dinlenmeye sokun. Bunun için kasım ayının ortasından itibaren sulamayı sıklık ve miktar olarak yavaş yavaş, derece derece azaltmaya başlayın. Aralık ayı girdiğinde sadece toprak adamakıllı kurudukça, ancak saksıdaki toprağın üst yarısı ıslanacak kadar az miktarda su ile sulayın. Hatta bulunduğu oda serin oluyorsa artık hiç sulamayın (fakat sürekli çok fazla serin ise sulamayı tamamen bırakabilirsiniz… yani bu iş biraz riskli çünkü bir kısım ana dalları tamamıyla ölebilir). Yaprakları kısmen dökülecektir. Bu gereklidir. Aralık ayının 20’sinde banyoya götürüp duşun altında tüm bitkiyi yıkayarak uzun uzun bol bol sulayın. Toprağı adamakıllı yıkansın ve bol bol su emsin. Bir hafta sonra her yerinde filizlenir. Artık toprak yüzeyinin elinizi ıslatıcılığı gittikçe ama nemliliği fazla azalmadan bolca su ile sulamaya devam edin. İlk yapraklar gelişimini tamamladığında bitki besini vermeye de başlayın.

Budama

Bonsailerde budama kökleri de kapsar. Dallardaki budamaları bonsai estetiğine uygun olacak şekilde ve kendi zevkinize göre yapın. Zamanı: F. ginseng yıl içinde dönem dönem gelişim girişimlerinde bulunur. Ara sıra gelişime ara verip köklerinde güç toplar.  Gelişime ara verdiği zamanları kollayın ve o zaman budama yapın. Sadece dinlendirmeye soktuğunuz dönemde kesinlikle budama yapmayın. Dalları kestiğinizde beyaz süt gibi lateks akacaktır. Önceden tedbirli olmalısınız. Islak bir bezi hazırda bekletin. Lateks dallara ve yapraklara bulaşmamalı. Dikkatli olun. Eğer bulaşırsa derhal ıslak bezle silin. Ayrıca Ficus türlerinin lateksi zehirlidir. Cildinize bulaşmamalı.

Kök budamasını ise iki veya üç yılda bir toprak değiştirmeniz esnasında yapmalısınız. Bence her iki iki yılda bir yapmak daha iyi olur. Bu budama biraz bitki bünyesi hakkında doğru bilgilere sahip olmayı gerektirir. İsterseniz bonsailerde kök budaması meselesini iyice araştırıp öğrenin. Burada ben kısaca şunu tavsiye ediyorum: Ginseng bonsai ağacınızın köklerini budarken eski ve yeni kökleri kontrol edin. Eski kökler zaten kısaltılmıştır ve uzamaları mümkün değildir. Yeni köklerden kalın olanları eskileri örnek alarak onlara benzeyecekleri şekilde kısaltın. Fakat eğer bonsainizin biraz daha büyük hale gelmesini istiyorsanız kısaltmayı eski köklere göre az farkla uzun kalacak derecede yapın. Eski köklerden bir veya bir kaçını onların yerini yenileri alabilecekse daha fazla kısaltın (dibe yakın gibi bir yerden kesin ama tam dipten kesmeyin). İnce kökler çok fazladır. Onları beşte üç oranında azaltın.

Ficus Ginseng bonsai üretim

Bu konuda Ficus türlerinin çoğaltılması sayfamda birkaç üretim tekniği açıkladım. Oradaki bilgileri okuyun ve hangi tekniği isterseniz o şekilde çoğaltın. İnce dallı Ficus türleri sözünün geçtiği paragrafları dikkate alın.
Sayfası: ⇒ Ficus (incir, kauçuk) türlerinin çoğaltma yöntemleri
Yazının tamamını okumanızı tavsiye ederim çünkü Ficus ginseng bonsai için birkaç yerde işe yarar fikirler edinebilirsiniz.

Problemleri

Her zaman ciddi ilgi ister. En sık olan problem örümcek bitlerdir. Maalesef gözle görülmesi pek kolay olmayacak kadar küçük olduklarından dolayı Ficus ginseng bonsainin yapraklarındaki kötüleşmenin sebebinin bu bitlerden kaynakladığını çoğu kişi anlayamaz. Bu bitler sıcak mekanlarda mutlaka peyda olurlar. Onun için en az ayda bir defa bonsainizi güneş altına alarak birkaç dakika bekletin. Böylece bitler hızlı hareket eder ve siz de bit varsa kolayca fark edersiniz. Yine de büyüteçle inceleyin. Kurtulmak imkansız gibidir. Her ilaç tesir etmez. Ancak zirai mücadele ilaç satıcılarından kırmızı örümcek zararlısına etki eden özellikte bir ilaç isteyip alacaksınız. Başka ilaçlar işe yaramaz. İlaçsız çözüm ise haftada bir duş altında yaprakların altını üstünü yıkamaktır. Bitlenme başlamışsa yıkamayı ilkin iki günde bir yapmalısınız. Üç defa tamamlanınca haftada bir devam edin.

İkinci sıradaki yaygın problem Ficus ginseng bonsainin yapraklarını dökmesidir. Sebep bulunduğu yerin hava hareketlerinden yoksun olmasıdır. Bu durumda şartlar düzelene kadar sadece toprak adamakıllı kurudukça sulayın.

Kök çürümesi yüzünden ölümler ya yanlış topraktan, ya fazla sıklıkta ve yüksek dozajda bitki besini vermekten ya da çok soğuk ortamda toprağının sürekli ıslak kalması yüzünden olur. Ayrıca saksı altı tabağında su beklemesi de kökleri çürütür.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | | |

'Ficus ginseng bonsai' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Fatih, İstanbul dedi ki:

    Bonsai F. gingseng hediye geldi. Toprağı çok kuru kaldı. Yaprakları dokunmayla düşüyor. Bazı yapraklarında sararma var ve bazı yapraklar üzerinde kahverengi lekeler oluyor. Bir yandan filizlenmeler de var. Toprağı iyice suladık. Başka ne yapmamız gerekir? Vitamin almak gerekirse ne alınmalı?
    ***
    Fazlaca havadar bir yerde tutmalısınız. Mayıs ortası gibi toprağını aynen yukarıda anlattığım gibi olacak şekilde değiştirin. Bu yıl bitki besini filan vermeyin.

  2. Gülcan, İstanbul dedi ki:

    Bizim bonzaimizin yaprakların altında dalında beyaz koza gibi sanki böcek kozası gibi beyazımsı şeyler oluşuyor. Nedeni nedir acaba?
    ***
    Görmeden kesin bir şey diyemem. Bahçemde aynı koza gibi bembeyaz pamuğumsu bir şeyi bazı bitkilerin körpe yapraklarının altında yapan örümcekler var. Sizinkinde de belki aynı şeydir. Eğer öyle ise zararı yok. Bildiğimiz örümcekler sadece böcekleri yerler. Bitkilere zararları olmaz. Düşünüyorum başka bir şey şu anda aklıma gelmiyor. Eğer unlu bit ise sürekli ıslak bezle silerek temizleyin. Her gördüğünüzde saniye beklemeden yok etmelisiniz. Bitkilere zarar verdikleri gibi ayrıca öldürücü virüs bulaştırırlar.

  3. Şeyma, Ankara dedi ki:

    Bitkim yeni dallar uzatıyor. Bir süredir yerinden bakımımdan çok memnundu. Fakat eski ağaçsı dallarından birinin üstündeki tomurcuklar kurudu ve yaprakları dökülüyor. Dökülen yapraklar sağlıklı görünüyor. Lekesi çürümesi yok. Sadece yaprağın sapı siyahlaşmış ve dala bağlandığı yerden ayrılmış. O yüzden kopup düşmüş gibi. Neden olmuş olabilir? Ne yapmalıyım?
    ***
    Önceki hatalı bakım yaptığınız devrede toprakta tuzlaşma artışı olmuş (sürekli toprağın bir ısınıp bir soğuması ve sulamalarda az su kullanmak gibi). Bitki topraktan aldığı tuzları o dala yönlendirmiş. Sebep bu. Yaprak diplerinde kararmalar ve yapraklar sağlıklı olduğu halde daldan düşmeleri zaten o sebeple olur. 40 gün içinde bir iyileşme olmazsa o dalı kesin. Sulamaları daima şu usulde yapın: Yaygın ve öldürücü sulama hatası Problem diğer dallarda da başlamışsa tuzlaşma şu anda çok yüksek durumda demektir. Acilen toprağı değiştirmeniz lazım. Ve en az 2 ay boyunca hiçbir şekilde bitki besini vermeyin.

  4. Yelda, Bilecik dedi ki:

    Ginseng bonzai aldım. Çok yapraklı ve yapraklar aşağı sarkıyor. Nasıl şekil verebilirim? Küçükler henüz ama yaprakları uzun. Ağacı gözükmüyor.
    ***
    Bunlar aslında bonsai değil. Normal bakım yapın. Bonsai olarak şekillendirmeyi düşünüyorsanız burada konu o değil. Bonsai sanatı zaten benim alanım değil. Bu işin çok ciddi ustaları var. Onlara ulaşmalısınız. İnternette ilgili forum siteleri var. Onlardan birine üye olabilir ve çok şey öğrenebilirsiniz.

  5. Burcu, Adana dedi ki:

    Ben yeni aldım bu bitkiyi. Çabuk büyümesini istiyorum. Ne yapabilirim?
    ***
    Normal bir saksıya torf toprakla dikin ve mümkün olduğunca uzun süre bol bol hava akımları alacağı bir pencere yanında tutun. Bu sayede hızlı büyür.

  6. Halime, Ankara dedi ki:

    Aylar önce bonsai aldım. Gayet sağlıklı. Yeni filizi kocaman oldu. Fakat üzerindeki yapraklarla alakasi yok. Eski hali küçük ve ve sık yapraklı. Bu filizdekiler daha uzun, büyük ve araları mesafeli. Sanki ayni gövdede iki farklı bitki var gibi. Bu normal mi?
    ***
    Evet normal. Serada bitkilerin hızlı gelişim göstermeleri için her şart sağlanır. Ama galiba güneş veya güneş etkisi veren güçlü ışık süresini fazla şiddetli tutmuşlar. Köklenme ise henüz pek yeterli değilmiş veya biraz susuz bırakmışlar. Bu yüzden eski yapraklar bahsettiğiniz şekilde olmuş. Şimdiki gelişimi gerçek halidir. Zaten bonsai değiller. Artık her ağaç ve çalı türlerinin mini fidanlarını bonsai diye satıyorlar. Yeni köklendirilmiş tek dal zeytin fidanlarını bile.

  7. İlknur, Hatay dedi ki:

    Ficus bonsaim yapraklarını dökmeye başladı. Sararıp kuruyup dökülüyorlar ve köklerinde ıslaklık gibi koyu kahve bölgeler oluşmaya başladı. Açabildiğim kadar toprağı kökünden açtım. Acaba ne yapmam gerekir? Söküp tekrar mı dikeyim? Ne yapabilirim?
    ***
    Sulama hatalarınız yüzünden kökleri çürümüş ve ölmüştür diye düşünüyorum. Dip kısmından dış kabuğunu kazımaya çalışın. Süt gibi bembeyaz öz su ve yeşilimsi canlı sert doku çıkarsa ölmemiştir. Sadece kökler büyük zarar görmüştür.

  8. İlknur, Hatay dedi ki:

    Peki eğer ölmemişse ne yapayım sizce toprağını falan değiştirmeli miyim?
    ***
    Kumlu köklendirme toprağı hazırlayın. Çabuk köklenmesi için sürekli dışarıda tutmanız iyi olur.

  9. Zeynep, İstanbul dedi ki:

    1,5 senedir herhangi bir sorun yaşamadığım bonsainin dibinde bugün beyaz şapkalı bir mantar gördüm. Hemen koparttım. Bu herhangi bir sıkıntının belirtisi midir? Ekstra bir şey yapmam gerekir mi? Bonsaimin yaprakları gür ve sağlıklı görünüyorlar.
    ***
    Hayır hiçbir zararı yok. Ama belki bir şey demek istiyor: Yani toprak biraz kuruduğunda üst yüzeyi eşeleyin ki toprak hava alsın. Bunun üzerine en az 24 saat sulamayın. Böylece yüzeydeki mantarların faaliyetleri de sekteye uğrar.

  10. Elif, Bursa dedi ki:

    Bir buçuk yıl önce aldığım ficus bonsaimin yaprakları tamamen kurudu ama o dönem gövdeden de filiz verdi. Ben bakımı hakkında hiçbir şey bilmediğimden kuruyan dalları tamamen kestim. Filizlenen dal büyüdü ve aynı dal üzerinde birkaç dal türeyerek büyüdü. Şu an çok şekilsiz. Ne yaparsam çözüm bulabilirim?
    ***
    Sadece sağlıklı gelişimine odaklanın. Hava akımlarını çok sever. Böylece daha hızlı büyür. Zamanla bazı dallarını keserek veya kısaltarak istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Acele etmeyin. Doğru bakım yapmaya gayret edin.

  11. Feyza, Afyonkarahisar dedi ki:

    Ben 31 Ekim’de bir marketten Ficus Ginseng Bonsai ağacı aldım. Birkaç gün sonra ise toprağı hafifçe eşeleyerek inceledim ve ne yazık ki farklı şekillerde böcekler ile karşılaştım. Bu canlılar çok küçük olmakla birlikle kimileri siyah renkli ince uzun yapıda kimileri ise şeffaf veya beyaz nitelikteydi. İnternette yaptığım araştırmalar maalesef beni bir sonuca ulaştırmadı. Ağacım için çok endişeliyim. Bu durumda ne yapabileceğimi öğrenmek için sizin uzman görüşünüze başvurmak istedim. İlginiz için teşekkür ederim.
    ***
    Fayza Hanım benim saksı bitkilerimde de, hepsinde çeşitli böcekler oluyor. Toprakta yaşıyorlar. Tespih böceği, kulağakaçan, mini toprak bitleri, küçük çıyanlar vesaire. Bitkilerim gayet sağlıklı. Çocukluğumdan beri alışık olduğum için olsa gerek, nedense bana onlar yok gibi geliyor. Yani sanki toprağın doğal unsurlarıymış gibi.. Ama gerçekten zararları olmuyor.

  12. Pınar, Kütahya dedi ki:

    Ficus gingseng 3 hafta önce aldım. İlk birkaç gün iyiydi. Aldıktan hemen sonra saksı değişimini yaptım. Yapraklarını döküyor. Yemyeşil yapraklar hatta bir sürü yeni çıkan yapraklar bile düşüyor. Çözümü var mıdır?
    ***
    Salonlara yeni bitki sadece mayıs sonu ve haziran içinde almalısınız. Yazın da olabilir. Ama sonbahardan itibaren yeni alınan bitkiler daima bozuluyor. Yanlış zamanın yanı sıra bir de eğer saksı değiştirirken toprağını da değiştirmişseniz tam bir felaket oluyor. Şimdi yapılacak bir şey yok. Toprak kupkuru olmadıkça sulamayın. Bol bol esinti alacağı bir pencere yanında tutun. Kökler çürümediyse birkaç ay içinde mutlaka her yerinden filizlenir. Aklınızda bulunsun toprak değişimini sadece mayıs ayında yapmalısınız.

  13. Ebru, Ankara dedi ki:

    1 ay önce bonsai aldım. Suyunu 4 ya da 5 günde verdim. Şu anda çok fazla yaprak döküyor. Toprağını yani saksının üst kısmını çiçekçiden aldığım yosun ile kaplamıştım. Zararı olur mu?
    ***
    Gereksiz yere sık sık sulamak ve sularken az miktarda su kullanmak toprağın zehirlenmesine yol açar. Sonuçta bitki ölür. Toprakta ciddi bir kuruma olmadıkça üç ay bile geçse sulamayın. Sulama gerekecek kadar fazla kurumuşsu bol bol su dökerek sulayın. Saksı altındaki deliklerden çıkan su toprağın zehirini de götürür. Güneşli ve havadar bir pencerenin yanında tutmalısınız. Toprağın üstünü yosunlarla kaplarsanız toprağın kuruyup kurumadığını göremezsiniz. Böyle şeylerin faydası yok ama zararı çok.

  14. Özlem, İzmir dedi ki:

    Merhaba, öncelikle böyle bir platform kurup bizlere yardımcı olduğunuz için teşekkürler. Temmuz ayında hediye olarak ficus ginseng bonsai geldi. Yapraklarında minik kahverengi delikler oluşmaya başladı. Toprağı kötüydü. İç mekan toprağı ile yeniledim. Fakat sorunum çözülmedi. Hala yapraklarında kahverengi delikler devam ediyor. Nedir ve ne yapmam gerekir?
    ***
    Sebep büyük bir ihtimalle önceki toprağından bünyeye geçen maddelerdir. Çabucak geçmez. Çok havadar olan bir pencere yanında tutun. Mart ayına kadar toprak kupkuru olmadıkça sulamayın. Sulamalarda toprağı yıkıyor gibi bol bol su dökerek sulayın. Marttan itibaren sulama sıklığını arttırın.

  15. Pınar, Ankara dedi ki:

    Örgülü gingseng bonsaim aniden hızla yaprak dökmeye basladı. Toprağını değiştirdim. Saksı aynı. Şimdi hala yaprak döküyor ama yeni yapraklar da açıyor. Başka ne yapabilirim? Kaybetmek istemiyorum. Nasıl sulamalı ne yapmalıyım? Çok yaprak döktüğü için dallar kelleşti.
    ***
    Hava akımları güçlü olan yerde tutmalısınız. Yoksa yapraklarını döker. Sulama vesaire tüm bakım bilgilerini aynen yukarıda anlattığım gibi yapın. Daha iyi daha doğru bilgi başka yerde bulamazsınız.

  16. Ramazan, Danimarka dedi ki:

    Ficus gingseng s seklinde aşılı üst dallar tamamen kurudu, yaprak döktü. Aynı yerden tekrar aşı yapılır mı? Alt dallar iyi.
    ***
    Eğer kökleri çürümediyse doğru şartlarda her yerinden filizlenir. Aşıya gerek yok.

  17. Ümit Yılmaz dedi ki:

    Ficusuma 2 senedir bakıyorum. Bu sene yarısının yaprakları döküldü ve o dallar kürdan gibi kırılıyor kupkuru. Diğer ana dalı yapraklı ve hatta yeni yapraklar açıyor. Yapraksız olan tarafa ne yapmalıyım? Şu an yarısı kuru yarısı canlı.
    ***
    Kış içinde yapraklarının yarısını değil yarısından çoğunu dökmesini bile normal karşılayabiliriz. Çünkü kışın ev ortamları bu türlere göre fazlaca havasız. Ama dallarının kuruması normal değil. Birçok hatalarınız var demektir. Bakım bilgilerini okuyarak hatalarınızı bulun. Gözle görmek zor olan örümcek bitler de bu türlere dananır ve büyük zarar verirler. Eğer bu konularda hiçbir sorun yok ise şu ihtimal söz konusudur ve o durumda kurumalar normaldir: Eğer Ficus ginseng’iniz aşılı ise, aşılı yer dışında kendi dallarını uzatmışsa, sonuçta tüm gücünü kendi dallarına verir ve aşılı kısım bu sebeple kurur gider. Böyle bir problemle karşılaşmamak için aşılı kısmı bilmek ve o kısmın haricinde bitkinin kendi geliştirdiği filizlerini acilen yok etmek zorundasınız. Eğer aşılı kısım kurur giderse bunun da bir önem yok, zira kendi dalları ile güzelce gelişimine devam edecektir.

  18. Özge, Düzce dedi ki:

    Ficus bonsai bana hediye olarak geldi. Eşimin satın aldığı çiçekçi tahtadan alt deliği bile olmayan bir saksı içerisine poşetle yerleştirmiş. Bu saksıda bakabilirsiniz su çıkmasa da olur poşet ona zarar vermez gibi tavsiye etmiş. Böyle bir şey olabilir mi? Kaç tane bitkim var ilk kez böyle görüyorum. Bitki 3 haftadır bende. Korkudan elimle damlatarak su verdim can suyu diye. Bugün yazdıklarınızı okuyunca saksı alıp değiştirmeye karar verdim fakat gittiğim çiçekçi de aynı şeyi söylüyor saksı almayın orada yetişir dedi. Ne yapmam lazım yardımcı olur musunuz?
    ***
    Onlar sadece tüccar. İnanırsanız hata edersiniz. Öyle saçma sapan şeyler olmaz. Siz bu sayfada anlattığım gibi yapın.

  19. Şeyma, İstanbul dedi ki:

    Ekim ayında bonsai aldım. İlk başta iyiydi ama gut gide yapraklarını döktü. Aşı yapılan dalı tamamen kurudu ve ginseng kökünden filizler vermeye başladı. Yaprak döktü, tekrar çıkardı falan derken çok iyi giden gelişimi yaklaşık 2 aydır tamamen durdu ve yaprakları yaprağın dış kısmına doğru büzüşmeye başladı. Gelişimi durmadan önce yeni vereceği yapraklar o zamandan beri aynı duruyor hatta git gide o yapraklar inceliyor. Hep aynı yerde duruyor. Bu aralar daha iyi ışık almasına rağmen hiç gelişimi yok. Ne yapabilirim.
    ***
    Zaman zaman birkaç hafta mola vermesi normaldir. Bunları genelde saksı olmayan tuhaf şeylerin içinde satıyorlar ama o şekilde yaşaması mümkün değil. Normal bir saksıya, uygun toprak karışımı ile dikmeniz lazım. Her şey tam ise, hızlı gelişimi hava akımının sürekliliğine bağlıdır.

  20. Şeyma, İstanbul dedi ki:

    Şu an sadece hava akışını arttırmak gerek sanırım. Dışarı bıraksam sorun olur mu?
    ***
    Evet hem de ciddi sorun olur. 5 dakika havalandırmak için bile olsa asla yerini değiştirmeyin. Hava akımlarını açık pencereden alsın. Şimdiki yeri uygun değilse en uygun yere alın ve artık sürekli orada tutun.

  21. Işık, İstanbul dedi ki:

    3 hafta önce ficus ginseng bonsaim oldu. 20cm boyunda ve 10cm çapında altında deliği olan seramik bir saksıda geldi. Şu an çok sağlıklı görünüyor. Toprağını kurudukça suluyorum. Camın 1 metre yakınında yarı güneşli bir yere koydum. Hhavalandırmasını odanın camını açarak yapıyorum. Bunlar yeterli mi yoksa kapalı balkona almam daha mı uygun olur? Bir de büyümesini istemiyorum. Şimdilik bu hediye geldiği toprak ve saksıda kalması uygun olur mu yoksa değiştirmeli miyim?
    ***
    Saksının altında delik yoksa acilen delikli bir saksıya geçirin. Çünkü bol miktarda su ile sulamazsanız, toprak yıkanmazsa zamanla o toprak zehirlenip bitkiyi öldürür. Saksı altından bolca su dışarı çıkacak şekilde sulamalara devam edin. Saksıyı su dolu tabakta bekletmeyin. Üç haftadır bozulmadıysa yerini sevmiş. Sadece dediğim gibi saksının delikli olması ve sulama biçimi önemlidir.

  22. Nilay, Ankara dedi ki:

    2 tane aynı tür ginseng bonsai aynı saksıya dikilebilir mi?
    ***
    Olabilir sakıncası yok.

  23. Özgür, Belçika dedi ki:

    Ficuslarım sağlıklı, yapra dökmüyor ama yeni yaprak da yapmıyor. Yapsa da çok az nadiren yapıyor. Yaklaşık 1,5 senedir durağan halde. Yapraklanması için ne yapmalıyım?
    ***
    Hava akımlarına diğer bitkilerden daha fazla ihtiyacı var. İşin püf noktası bu. Bitki besini mutlaka verin ama öncelikle gereken şey hava akımlarıdır.

  24. Özge, Düzce dedi ki:

    Gayet sağlıklı bir ficus bonsaim var fakat tam 1 aydır bazılarının sapı yemyeşil olarak bazılarının sapı hafif kahverengi şeklinde yaprak döküyor. Dökülen yaprakların üstünde bir şey yok. Ama filizlenmeler var. Hatta yeni upuzun bir dal bile çıkardı yan tarafından. İlk aldığımda sizin yukarıda yazdıklarınızı okumuştum. Sulama nem oranı her şeyini anlattığınız gibi yapıyorum. Çok sık taze yaprakları dökmesi normal mi? Pencere önünde tül arkasından güneş alıyor ve hava akımını oradan sağlıyor. Ne yapmalıyım ölecek mi bitkim?
    ***
    Mutlaka örümcek bit vardır. Görememeniz normal çünkü çok küçük ve renksizcedirler. Ancak sıcak güneş ışınları etkisiyle hızlı hareket ederler ve o zaman görebilirsiniz. Mücadele yolları için bakın: https://azbitki.com/bitler#btb

  25. Özge, Düzce dedi ki:

    Merhaba, geçen sefer bahsettiğim sorunların dermanı oldunuz resmen. Çok teşekkür ederim tavsiyeniz için örümcek bitlerinden uygun bir ilaçla arındırdım bonsaimi. Şu an neredeyse çıplak kaldı. Filizlenmeler var. Bundan sonraki süreçte bitki besini vermeli miyim çabuk toplanması için?
    ***
    Bitki besinleri bitkilerin gerektiği gibi sağlıklı kalmaları, sağlıklı gelişmeleri ve dirençli olmaları içindir. Başka mucize beklemeyin. Hiç vermezseniz sakıncalı. Yazı içinde belirttiğim gibi aralıkla vermek gerekiyor. Hiç vermeyip de bitki kötüleşince vermek ya da bozulan bitkilere vermek işe yaramaz bilakis daha çabuk çürüyüp ölmelerine sebep olur.

  26. Yaren, İstanbul dedi ki:

    Yaklaşık 2 yıldır bitkimle beraberiz ama son 1 aydır dökülmeyen yaprağı kalmadı. Bugün farkettim ki minik dalları dokununca kupkuru bir dal parçası gibi kırılıyor. Benim için şekli ya da uzaması önemli değil. Sadece hayata döndürmek istiyorum. Ne yapmalıyım? Daha önce hiç saksı ya da toprak değişimi yapmadım. Bunların yanında ayrıca bir de budama yapmalı mıyım?
    ***
    Büyük bit ihtimalle köklerden başlayan çürüme bütün bitkinin ölümüne yol açmıştır. Artık yapacağınız bir şey yok. Ama yine de dallarını kesip kontrol edin. Beyaz süt gibi öz su çıkarsa ölmemiştir. Bu durumda hemen toprağını değiştirin. Çürümüş kökleri kesin. Toprak karışımı şöyle olmalıdır: 2 ölçü torf + 1 ölçü iri taneli dere kumu + 1 ölçü ponza taşı. Mayıs ayına kadar bitki besini vermeyin. Saksının dibinde birkaç tane delik olması zorunlu ihtiyaçtır.

  27. Fatma, Balıkesir dedi ki:

    Ficus ginseng bonsai almak istiyorum fakat zehirli bir bitki midir karar veremedim bu konuda sizden bilgi almak istiyorum.
    ***
    Evet salon bitkilerinin büyük çoğunluğu gibi o da zehirlidir.

  28. Akif A. -Ankara dedi ki:

    Salon için S biçimli 30-40cm civarı iki adet Ginseng bonsai aldım. Haftada bir yarım litre dinlenmiş su ile suluyorum. Bir aydır günde 4-5 yaprak döke döke üzerindeki yapraklar üçte birine indi. Bonsai besini verdim aynı, günlük yapraklara su spreyledim yine aynı. Genelde yeşil sağlam yaprak döküyor. Ankara’da nem %20-30 civarı. Ankara için yanlış bir bitki diyebilir miyiz?
    ***
    Hava nemiyle ilgisi yok. Sizin ciddi hatalarınız var. Bunlar:
    1- Düzenli gün aralıklarıyla sulamak. Öldürücü bir hatadır. Toprakta ciddi bir kuruma oluncaya kadar hiç sulamayın.
    2- Yapraklara su fısfılamanın hiçbir faydası kesinlikle yoktur. Bilakis kapalı bitkilerde bitkilere çok fena hastalıklar yapar.
    3- Bitki besinini sadece yaz aylarında vermelisiniz. Diğer zamanlarda vermeyin. Fazlası toprağın kimyasal dengesini bozar. Ayrıca yeni alınan bitkilerin toprağını değiştirmedikçe asla bitki besini vermemelisiniz.
    4- Eğer havasız, esintisiz bir yerde tutuyorsanız yine yaprakları dökülecektir. Bu tür bitkiler hava akımlarına çok ciddi ihtiyaç duyar. Tam pencere yanında tutun. Sık sık açık pencereden esinti alsın. Direkt güneş ışınları da alsa iyi olur.

  29. Seda, Ankara dedi ki:

    Bonsai saksısı delikli mi olmalıdır? Saksı almak istiyorum ama genelde deliksiz toprak ya da seramik saksılar var. Bir de oldukça sığ saksılar. Bonsainin böyle fazla derin olmayan saksıya mı ekilmesi lazım? Bildiğimiz plastik altı delikli, tabaklı saksılara eksek olmaz mı?
    ***
    Bonsai diye özel bir bitki türü olmadığını ve özel bir saksı gerekmediğini öncelikle belirteyim. Saksıda en önemli şart altında deliklerin olmasıdır. Delikler olması şartıyla gerisi estetik anlayışıyla ilgilidir. Ayrıca delikli olmayan ürünler saksı değil, saksılıktır. Yani onların içine toprak konmaz. Zaten saksılı olan bitki kendi saksısında olduğu halde öylece o saksılığın içine konur ki kendi çirkin saksısı görünmesin.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.