Gasteria ‘Little Warty’

Gasteria cinsinin türlerinden kültivar bir çeşittir. Varigata (beyazlı) özellik taşır. Adındaki warty kelimesi kabarcık, siğil anlamlarına gelir. Aslında yapraklarda mini kabartılar olması Gasteria türlerinin pekçoğunun tipik özelliğidir. Sadece Gasteria ‘Little Warty’ çeşidine has bir özellik değildir.

Gasteria ‘Little Warty’ sukulent bitki

Gasteria ‘Little Warty’ – fotoğraflar: zimmerpflanzen

Gelişimi yavaştır. Yaz sıcaklarında hiç gelişmez (Eskişehir gibi geceleri çok serin yerler hariç). Kışın fazla soğuk ortamda da gelişmez. Yine yazın veya kışın sıcak + havasız odalarda gelişmez. Ortam ne kadar sıcak ise gece boyunca o denli hava akımları almalıdır ki gelişim gösterebilsin. Bunun dışında dayanıklı bir bitkidir. Köklerini çürütecek toprak ve sulama hataları yapmazsanız hiç gelişmese bile kolay kolay ölmeyecektir. Kışın dondurucu soğukta bırakmamanız da ayrıca gereklidir. Gerçi -2C derece gibi çok hafif don olaylarına ıslak toprakta olsa bile dayanır.

Gasteria ‘Little Warty’ gelişim göstereceği uygun şartlar mümkünse çok güçlü ışık ister. Yani günde birkaç saat direkt güneş, veya bu mümkün değilse ona eşdeğer güçte ışık lazım. Yaprakları beyazlı bitkilerin daha güçlü ışığa ihtiyacı var. Bu bitki bir de sukulent ise direkt güneş mutlaka lazım. Hem güneş sayesinde beyazlılık daha fazla ve daha etkili olur. Ama gelişim göstermeyeceği şartlarda önemli değil. Hiçbir gelişim göstermeden ve hiç zarar görmeden bekleyecektir. Gasteria türleri serin aylarda gelişim gösteriyor.

Bir Gasteria kültivarı

Üretimini sadece kendi geliştirdiği yavrularını ayırmakla yapabilirsiniz. Gasteria türlerinde tek yaprak çeliği ile üretim mümkün ama bir yıl gibi bir süreçten sonra minicik fide üreteceğinden dolayı uğraşmaya değmez. Zaten Gasteria ‘Little Warty’ gibi variegata özellikli bitkileri yaprak çeliği ile üretirseniz elde edeceğiniz fideler sadece düz yeşil yapraklı olacaktır. Çünkü yaprak çeliği ile üretimde variegata (beyazlı) özellik kaybolur.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler:


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: