İlkbaharda çevremizde gördüğümüz otlardandır. Bilimsel adı Geranium robertianum. Fotoğrafta gördüğünüz tür budur. Halk arasında buna ve yakın akrabası türlere tümüne aynı adları veriyorlar. Turna gagası çiçeği, leylek gagası, iğnelik otu vesaire. Farklı türlere aynı isimler. Buradaki tür bilimsel adıyla belirli bir tür. Fotoğrafa dikkat ederseniz mini pembe çiçekli, ince ince parçalı yapraklı görünümüyle gayet güzeldir. Fazla güneşli yerlerde çiçekleri çok fazla sayıda görünür. Az güneşli yerlerde ise dalları uzun uzun her yöne gelişip çiçekleri az sayıda gibi görünür.
Deniz seviyesinden 2700m yüksek rakım yerlere kadar, neredeyse dünyanın her yerinde yaygın görülen ilkbahar bitkileridir. İklim özelliğine göre iki yıllık olabiliyorlar. Ege’de ise kışın tohumdan gelişip yaza kadar susuzluk etkisiyle ölürler. Ama tohumlarını çevreye yaymış olarak. Ve kış gelince o tohumlardan yeni fideleri başgösterir. Kış sonundan itibaren pembe mini çiçeklerini açmaya başlarlar.
Geranium robertianum kış sonunda minicik bir fide iken ilkin gördüğümüzde “aaa burdan maydanoz çıkmış” deriz. Sonra, büyüdükçe yapraklar farklılaşır. Yapraklar daha ince parçalı gelişir. Zaten maydanozlarla uzaktan yakından hiçbir akrabalığı yok. Esasen sardunyalar ile biraz uzak akrabadırlar. Aynı familyadan ama ayrı cinslerden.
Çiçek açma tarzı: bir çiçek sapı ucunda birkaç çiçek tomurcuğu kendi kısacık saplarının ucundan açar. Yani sardunyalarda olduğu gibidir. Çiçeklenme dönemi Akdeniz ikliminde kış sonundan itibaren en fazla yaz başına kadardır. Diğer yerlerde, genelde ilkbahardan sonbahara kadar çiçek vermeye devam ederler. Pembe küçük çiçekleri biraz okzalis çiçeklerine benzer.
Yabani otlardan, güzel, mini mini, şirin bir bitki. Çoğu yerde Geranium robertianum türünü gayet küçük bir bitki olarak görürüz. Ve ne kadar küçük kalmışsa, o kadar güzel görünürler. Öyle ki bir toprak yüzeyini neredeyse pembeye bürüyorlar. Fakat iyi topraklı ve sulak yerlerde boyları en az 30cm kadar olur. Bazen 70cm’yi bulurlar. Yaprak ve dal çokluğunda çiçekleri seyrek kalır.