Bazı bitkilerde hissettiğimiz tatlıca, hoş bir kokudur. Kumarin maddesinin koku olarak hissedilen niteliği bitkiden bitkiye değişir. Koku çiçeklerde, yapraklarda veya her ikisinde olur. Vanilya kokusuna benzemekten hoş bir badem kokusuna ve tarçın kokusuna benzemeye kadar çeşitli biçimlerde hissederiz. Bize hoş gelir. Fakat bitkiler bunu zararlı canlılardan korunma amacıyla salgılıyor. Esasen bir zehirdir.
Yaz başının ardından mis zambağı çiçeklerine benzeyen beyaz çiçekler açan bir Amarillis türünün çiçekleri vanilya gibi kokar. Melekler borusu çiçeğinde koku vanilya+limon karışımı gibidir. Taş yoncası ise, eski tip sert badem lokumunun aromasına benzer güzel koku salar.
Yediğimiz meyvelerden çilek, kiraz, kayısı az oranlarda kumarin içerirler. Bazı bitki çayı otları çok fazla miktarda içeriğe sahiptir. Karaciğere ve böbreklere zarar verirler. He konuda bilinçli olmayı bilmeliyiz.
Kimyasal açıdan kumarin: bitkilerin bünyelerinde oluşun bir bileşik maddedir. Kimya biliminde bileşiğin formülü C9H6O2 şeklindedir. Bu bileşik en çok tonka fasulyesi adı verilen bitkinin tohumlarında bulunur. Fakat gerçek vanilyanın kokusunun bu madde ile alakası yoktur. Gerçek tarçında kumarin maddesi var ama azdır.
Kumarin toksik maddelerdendir. Zararını bilin. Parfümcülükte ve diğer sanayilerde mesela sabunculukta, yumuşacık plastik oyuncaklarda ve kırtasiye alanında lastik silgilerde koku verici kullanımları vardır. Gıda maddelerinde vanilya benzeri koku verici / aroma yapıcı kullanımı yasaklanmıştır. Yine de tütüncülükte (sigara, pipo amaçlı tütünlerde acı etkiyi hafifletmede) ve bazı alkollü içkilerde kumarin kullananlar var. O halde, özellikle pipo ve nargile meraklıları tatlı, meyve aromalı vesaire tütünleri tercih etmemelidir. Zaten tütün kendisi başlı başına bir felaket iken bir de zehir etkisini daha fazla arttırmayın. Söz konusu madde esasen çeşitli ilaçlar yapımında, işin uzmanlarının belirlediği ölçülerde kullanılır.
Çin tarçınında kumarin fazla yüksektir ve sağlığa zararlıdır. Karaciğeri mahveder. Normal tarçına göre birkaç misli az dozajda kullanmak gerekir. Nitekim kumarin fare zehiri yapımında da esas zehir maddesi olarak kullanılan bir maddedir. İç kanamalara yol açan zehir hayvanı yavaş yavaş, birkaç günde öldürür (Wikipedia).