Kış soğuklarına -40C dereceye kadar dayanır. Kışın dalları kurur. İlkbahara doğru dipte yaprakları iç içe geçmiş top gibi birçok filizler oluşur. Sonra bunlar dal olarak uzar. Dallar gelişimlerini tamamladıkça ilkbahardan sonbahara kadar çiçek açarlar. 20-30cm kadar büyürler. Dalları sert, sağlam ve dik duruşludur.
Hylotelephium spectabile pek toprak seçmez. Diğer krasula’lara benzemez. Killi topraklarda bile sizden uzun ömürlü olarak hayatına devam edecektir. Tek başına çoklu dallı güzel bir saksı bitkisi olduğu gibi bahçelerin ihmal edilen, unutulan kıyı köşe yerlerini doldurmak için de işe yarar. Saksılarda balkonlarda yetişmeye uygundur. Fakat ev ortamlarını sevmez. Uzun süre direkt güneş ve sürekli hava akımları ister.
Saksıda yetiştirecekseniz süzek, havadar bir toprak hazırlayın. Nötr ve hafif alkalinli toprakları sever. Fakat arazi topraklarında nematod paraziti riski olduğu için ve o parazitler bu bitkinin köklerini çok sevdiği için dikkatli olun. Çünkü köklere üşüşür ve bitkiyi öldürürler. Dolayısıyla şöyle bir karışım yapmanızı tavsiye ederim:
3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı + çeyrek ölçü yıkanmış temiz mıcır. Torf topraklar asitli olduğundan dolayı mıcır gereklidir. Bu sayede gelişiminde sorun olmaz. Zira Hylotelephium spectabile asitli toprak sevmiyor.
Hylotelephium spectabile çoğaltılmasının en kolay yolu her zaman kökten ayırma iledir. Dal köksüz bile olsa kesin tutar. Yaprak çeliği ile, çelikle, tohumla, her yolla üretimi mümkündür.
Merhaba, sedum brilliand ile sonbahar ateşi Hylotelephium spectabile aynı çiçek mi? Bir de anne çiçeği ve tavşan lahanası deniliyor. Bunları nasıl ayırt edebiliriz?
***
Aynısı. Brilliant bu türün bir çeşidin adı. Farklı isimlere gelince senin gibi benim gibi adamın biri kendi yetiştirdiği ama adını bilmediği bir çiçeğe kafadan bir isim verir. Konu komşuya o isimle tanıtır. O bitkiyi çoğaltıp eşe dosta komşulara dağıtır ve o yörede herkes onu o uydurma isimle bilir. Farklı isimler böyle ortaya çıkıyor. Kötü bir şey değil. Bilimsel gerçek adlar önemlidir. Diğer adlara önem vermeyin. Bir türün her şehirde farklı farklı yerel adları olduğunu çok defa gördüm.
Peki kışın yaprakların turuncu olup dökülmesi engellenir mi yani soğuktan alsak ev içine koysak. Yoksa doğasında mı var?
***
Evet bu bitkinin doğal ihtiyaçlarındandir. Kışın soğukta tüm dallarını kaybeder ve toprak yüzünde top top minicik lahanalar gibi iç içe yapraklanmış filizler belirir. Onlar ilkbaharda havalar ısınınca yeni dallar olarak uzar. Zaten ev içi bitkilerinden değil.
Yıllardır balkonumda bakıyorum, her sene Eylül başı çiçekleniyor. Fakat bu sene Ağustosta yaprakları beyazlaşmaya başladı ve biraz soldu. Neden olabilir acaba?
***
Yıllardır aynı toprakta idiyse ve bu yılki dünya tarihinin rekor sıcaklıkları sizin orada da etkili olduysa sebep budur. Her üç yılda bir toprağını değiştirmeniz lazım. Saksısı büyük olmalı. Bu bitki serin toprakta daha iyi gelişir. Onun için büyük saksı lazım.