Özellikleri
Kalp kalbe karşı çiçeği incecik dallar uzatıp duran sukulent özellikli ve yumrulu bir bitkidir. Yumru aslında kodeks temel gövdedir. Su ve besin deposudur. İncecik dallarda yapraklar çift çift, simetrik bir şekilde karşılıklı dururlar. Dallar 2-3 metre uzar. Daima inceciktirler.
Yapraklar desenlidir. Sanki siklamen yapraklarının minyatürü gibidirler. Zeytuni yeşil ve gümüş renkleri karışıktır. Yapraklar en fazla 2,5cm genişlikte olur. Genelde 1cm genişlikte oluyorlar. İnce dallar ne kadar uzarsa yapraklar da o denli küçük gelişmeye başlar.
Dallarda yumru oluşumu ancak havası fazla nemli memleketlerde oluyor. Bir de eğer dallar toprağa değerse, toprağa temas eden yaprak boğum noktalarında olur.
Yaz aylarında ibrik benzeri mini çiçekler açar. Fakat tohum vermeleri çok nadirdir. Tohumları 5cm kadar uzun ve dar yapılı, mini yeşil fasulye benzeri tohum kılıfları içinde olur.
Kış soğuklarına hiç dayanamaz denilse de fazla uzun sürmemesi şartıyla ve kuzeyli rüzgarları direkt almaması şartlarıyla -3C dereceye kadar soğuklara gayet iyi dayanıyor. Ama yine de kışın dışarıda bırakmayı denemeyin. Ancak Güney Ege ve Akdeniz bölgelerinin düşük rakım kıyı kesimlerinde tüm yıl dışarıda yetiştirmenizde sorun olmaz. İstanbul’da ise güneye bakan cephelerde tam pencere önü kışın dışarıda durması için uygundur.
Kalp kalbe karşı çiçeği bakımı
Güneşsizliğe uyum sağlar ama yaprakları soluk yeşil olur. Daha canlı renklilik için güneş ışınlarına ihtiyacı var. Fakat uzun süreli ve şiddetli güneşte yapraklar oldukça küçük kalır. Kalp kalbe karşı çiçeğinizin yapraklarının küçücük kalmaması için az güneşli bir yerde tutmanız gerekir. Ama tüm gündüz boyunca çok şiddetli ışık kesinlikle şarttır. Güneş ışınları olarak sabah erken saatlerinin güneşi veya akşam güneşi yeterlidir. Böylece yeni gelişen yaprakları güzelce genişler.
Toprak ve sulama
Düzensizce sulayabilirsiniz. İhmal edebilirsiniz. Hatta kalp kalbe karşı çiçeği dip kodeks (yumru) buruşana kadar susuz kalmaya dayanır. Düzenli sulayacaksanız yazın toprak en üst yüzeyi kupkuru olur olmaz sulayın. Diğer zamanlar toprak tamamıyla adamakıllı kurumadıkça sulamayın.
Süzekliği çok iyi olan ve çabuk kuruyan toprakta yetiştirmeniz gereklidir. Diğer topraklarda her an çürüme riski var. İdeal toprak karışımı:
2 ölçü torf toprak + 1 ölçü temiz bir arazi toprağı + 1 ölçü iri taneli temiz dere kumu.
Ayda bir veya iki ayda bir defa dozajı üç misli azaltılmış genel amaçlı bitki besini verirseniz iyi olur.
Budama
Dalları metrelerce uzuyor diye öyle yetiştirmeniz gerektiğini düşünmeyin. Dallarını istediğiniz zaman istediğiniz kadar kısaltmanızda hiçbir sakınca yok. Ayrıca, her yıl ilkbahar ortasında tüm dallarını dibe yakın budayın. Bu sayede daha büyük yapraklarla gelişmeye devam edecektir.
Toprak değiştirme ve yumru bakımı
Her 4 yılda bir gereklidir. Saksı değiştirme istemez. Çünkü kökleri azdır ve küçük bir saksıda yıllarca hiç sorunsuz yaşar. Yani sadece 4 yılda bir toprağını değiştirmelisiniz.
Zamanı ilkbahar ortası. Mesela Hıdrellez günü. Önce tüm dallarını tamamıyla dibinden kesin. Sonra topraktaki yumruları çıkarın. Tüm köklerini kesip yok edin. 5-6 gün açık havada bekletin.
2 ölçü torf toprak + 1 ölçü temiz bir arazi toprağı + 1 ölçü iri taneli temiz dere kumu karışımı hazırlayın ve küçük saksılara doldurun. Saksı büyüklüğü 8cm çapında veya en fazla 10cm çapında olması idealdir. Yumruları dikeceğiniz zaman bu karışım hafif nemli olmalıdır.
Cevize yakın büyüklükteki yumruları saksı başına üç tane, daha küçükleri ise saksı başına gerektiği sayıda düşünün.
Kalp kalbe karşı çiçeği yumrularını yarısı toprak dışında kalacak şekilde toprağa yerleştirin. Ama sulamayın. Tam 10 gün toprak kupkuru olsa bile bekleyin. Sonra sulayın. Yumrular hızlıca filizler verir. Yeni yapraklar 2cm veya 2,5cm kadar geniş olur. Fakat dallar uzadıkça sonraki yapraklar daha küçük kalır. Normal gelişimi böyledir.
Çoğaltma, üretim
7-8cm dallarını kesip alın. Yukarıda anlattığım gibi toprak karışımına dalları yatırın. Dallardaki yaprak dip kısımları toprakla sıkı temas halinde olması için bir iki çakıl taşını dallar üzerine koyun. Toprak kupkuru olmadıkça sulamayın. Zamanla toprağa kök salar ve yeni dallar uzatmaya başlarlar. Bir yandan da her bir kök salan kısımda toprak altında yumru büyümeye başlamıştır.
Diğer bir kalp kalbe çiçeği çoğaltma yolu toprak içinde sayısı artmış olan yumruları ayırmaktır. Ama aynen yukarıda toprak değiştirme kısmında anlattığım gibi yapmanızı tavsiye ederim. Yani diğer zamanlarda saksıyı eşelemeyin ve kökleri rahatsız etmeyin.
Kalp kalbem çok hızlı ve güzel uzuyor. Ancak aşağıdaki yapraklar içine kıvrılmaya başladı. Sertlikleri çok iyi. Küçük plastik saksında duruyor. Uzunluğu 30cm olmuştur. Acaba toprak mı yetersiz geliyordur? Çömlek saksıya mı eksem? Yaprakların neden kıvrıldığını anlayamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.
***
Belki fazla eskimiş oldukları içindir. Diğer sebep toprağın çok güçsüz kalması.. Bir de fazla susuz kalmak yaprakların keyfini kaçırır (yine gayet serttirler gerçi). Kızgın güneşi saatlerce alması iyi değil. Çömlek saksı kesinlikle gerekmez. Toprağı doğru karışım olsun yeterli. İki yılda bir şu şekilde toprak değiştirin: Konya’ya göre haziran sonu uygun zaman. Topraktaki mini patates benzeri yumruları esastır. Onları söküp alın. Tüm dalları kesin. Köklerin büyük çoğunluğunu kesin. İki üç gün açıkta bekletin. Yukarıda anlattığım gibi yaptığınız toprak karışımına yumruların yarısı kadarı gömülü halde yerleştirin. Toprak kupkuru değilse ilkin sulamayın. Kupkuru olmasına kadar bekleyin. Zaten hep toprak kupkuru oldukça sulamak lazım. Çok çabuk harekete geçiyor. İlk yapraklar şahane güzel desenli ve iri iri oluyor. Gelişimi de hızlı ve coşkulu olur. Çünkü yumrular besin ve enerji deposudur. Bu sayede ama nedense dal ve kök budamasından sonra çok şahane gelişim gösteriyor. Budadığınız dalları ise çoğaltmada kullanabilirsiniz. Aynen böyle devam etmeniz şartıyla bitki besini istemez. Büyü saksı istemez. İki yılda bir toprağını değiştirin ve budamaları yapın.
Son olarak tavsiyem: Yaprak bitleri var mı diye büyüteçle dikkatlice inceleyin.
Yaklaşık olarak 4-5 aydır baktığım kalp kalbe karşı çiçeğimin boyu fazla uzadı. Sürekli uçlardan yeni yapraklar veriyor. Ancak hiç dal çıkarmıyor. Neden olabilir?
***
Aslında herhangi yerlerinden yan dallar verir. Beklemek istemiyorsanız ya da işi şansa bırakmak istemiyorsanız dibe yakın yerden kesin. Çok hızlı bir şekilde en az bir dal uzatır (2, 3 hatta 4 dal bile çıkarabilir). Kestiğiniz dalı ortalama 8cm parçalara ayırıp saksıya toprak yüzeyine yatırın. Her dalda en az bir yaprak dibi kısmı toprağa kuvvetlice temas etmeli. Bir iki ay içinde onlar toprağa kök salar ve yeni dallar uzatmaya başlarlar.
2020 yazında aldığım çiçeğimi hemen toprak değişikliği yaptım ama torfa koymuştum sizin yazılarınızı. Yaz boyu güzel çiçeklerinden verdi. Cam balkonumda gayet mutluydu. Kışın da soğuk salonda bekledi. Çok uzadı. Uzayan yerlerinden tomurcuklandı. Oraları kesip kendi saksısına koydum ama hala tutunmadılar. Ankara soğuk gidiyor bu ara. Daha önce kendisinden yine kesip başka saksıda çoğaltmıştım. Toprak değişikliği bu sene yapmalı mıyım? Kendi saksısında çoğaltmak doğru olmadı mı?
***
Durumu iyiyse toprak değiştirmeyin. Kendi saksısında çoğaltma yapmanızda bir sakınca yok. Daha zengin görünür.
Benim kalp kalbe karşı bitkimin yapraklarında beyaz su toplaması benzer şeyler oluştu. Bu keseler bir süre sonra iltihaplı yara gibi patlıyor ve o kısımda ya hasar kalıyor ya deliniyor ya da karşılığındaki yaprak düşüyor. Sabah güneşi alan camı hiç kapanmayan cam kenarında duruyor çok güneşlendirdiğimde azaldı sanki. İhmal edince tüm yaprakları sardığını gördüm. Vitamin olsun diye çilekleri yıkadığım suyu falan vermiştim. Toprağının bundan sonra kötü koktuğunu farkettim güneşlendirdim ama fayda etmedi. Ne yapmam gerek?
***
Böyle bir hastalık hakkında henüz bilgim yok. Toprak kupkuru olmadıkça sulamayın. Yaprakları ıslatmayın. Büyüteçle sık sık inceleyin. Keseler yaprak biti parazitlerinin eseri mi yoksa mantar hastalığı mı bunu net olarak anlamanız lazım. Ben de kalp kalbe karşı çiçeğini yedi yıldır yetiştiriyorum ama hiçbir hastalıklanma görmedim. Yapraklar gayet sağlıklı ve çok uzun süre dayanıklı. Ara sıra dalları kestiğim için tam emin değilim ama galiba üç yıl filan o yapraklar sapasağlam durur. Sebze, meyve yıkadığınız suyu ve sebzelerdeki toprak bulaşıklarını sakın saksı bitkilerine dökmeyin. Çünkü çok feci kök hastalıkları ve parazitler içerebiliyorlar.
Tatildeydim bir hafta içinde eve döndüm. 1m boyundaki bitkimin bütün dalları kurumuş. Sanırım anlattığınız gibi hava akımı olmamasından kaynaklandı. Yumrusu oldukça büyük sağlam duruyor. Bakım rutinine devam etsem tekrar yeşerir mi acaba?
***
Bir haftada bu kadar bozulma havasızlıktan değil, tatile gidiyorsunuz diye suladığınız içindir. Hiç sulamasaydınız bir şey olmazdı. Hem sulu toprak hem havasızlık hem sıcak üçü bir araya gelince öncelikle kökleri çürümüş olmalı. Acilen topraktan sökün ve kuru halde açıkta bekletin. Kökleri ve tüm dalları kesin. Bu sırada yukarıda anlattığım gibi uygun toprak karışımı yapın ve yeniden dikin. Yılın bu zamanında hava akımları sayesinde hızlıca eskisinden daha güzel gelişmeye başlar.
Kalp kalbe çiçeğimi bugün aldım. Gayet sağlıklı görünüyor. toprağı bayağı ıslak. Acaba toprağını hemen mi değistirmeliyim yoksa bir hafta adaptasyon olduktan sonra mı? Elimde torf, pomza ve akvaryum kumum var. Akvaryum kumunu iyice yıkayıp dere kumu yerine kullanabilir miyim?
***
Maden gayet salıklı görünüyor o halde toprak değiştirmeyin. O toprakta sağlıklı yaşayabiliyorsa sorun yok. Yaz kış her zaman sadece toprak adam akıllı kupkuru olduğu zamanlarda sulayın. Akvaryum kumu diye deniz kabuklarının kırpıntılarının satıldığını gördüm. Dere kumu olması şart. İlgili sayfaya bakın: Dere kumu ile toprak karışımı
Kalp kalbe çiçeğimi sadece torf toprağa diksem olur mu?
***
Devamlı dışarıda duruyorsa evet olabilir.
2 yıldır benimle olan kalp kalbe karşı bitkim 2,5 metreye ulaştı. Ancak yaprakları çok yumuşaklaştı. Eski sertliğini kaybetti. Güvendiğim bir yerden almıştım ve aldığımdan beri toprak değişimi yapmadım. Ana bitkiyi kaybetme korkusundan alt kısımlardan dediğiniz gibi en garanti çözüm olan başka saksıya yatırıp çoğaltma işlemi yapıyorum umarım tutar. Yapraklardaki bu yumuşama neden olmuş olabilir? Ne yapmam gerekir bunun için?
***
Çünkü dip kısımları çürümüş ve dallar su gitmez olmuş. Yanlış toprakta er ya da geç tüm dip kısımlar çürür gider. Çok yazık. Hele bir de fındık kadar veya ceviz kadar olan topraktaki yumrular da çürüdüyse tam bir felaket. Şöyle bir toprak karışımı yapmanızı tavsiye ederim: 1 ölçü torf toprak + 1 ölçü arazi toprağı + 2 ölçü iri taneli temiz dere kumu. Bizzat denedim. Üç yıl o toprakta hiç zarar görmediler. Sonra budadım ve söktüm. Yumrular küçük bir ceviz kadar olmuştu. Ayrıca hiç bitki besini vermemiştim. Siz de böyle toprak hazırlarsanız ve sulamaları gıdım gıdım değil de tüm saksı içeriğini yıkıyorcasına bol bol su dökerek yaparsanız böylesi üzücü sonlarla karşılaşmazsınız.
Bugün sorduğum soruya istinaden yeniden yazıyorum. Cevabınız için teşekkür ederim. Diplerini ve toprak altındaki yumrularını inceledim herhangi bir çürüme saptayamadım. Az sulamaktan yapraklarda yumuşama olur mu ya da başka bir nedeni var mıdır yumuşamasının?
***
Az sulamak yani az miktarda su ile sulamak kesinlikle toprağı bozar ve bitkileri çürütür. Ama aylardan beri hiç sulamadığınızı kastediyorsanız onu bilemem. Daha kuvvetli ihtimal topraktaki bozulma henüz yumruları etkilememiş, sadece dalları etkilemiş. Ayrıca muhtemelen dallar yaşlandığı için toprağın bozulmasına hassas kalmış ve dip kısımlardan başlayarak kurumuşlardır. Şimdi yumuralrı söküp tüm dallarını ve köklerini kesin e iyice yıkayın. Kuruladıktan sonra açıkta bir hafta bekletin. Sonra tarif ettiğim gibi toprak karışımıa dikin ama sulamayın. Yumruların üst kısımları toprak dışında kalmalıdır. Toprak adam akıllı kupkuru oldukça bol bol su dökerek sulayın. Kısa zamanda normalinden büyük yapraklar vereceklerdir. Dallar uzadıkça yeni dallar daha küçük olur.
Dışarıda kışın üstü kapalı bir yerde yetiştirebilir miyim?
***
Didim’de yıllardır dışarıda açıkta duruyor. Muhtemelen sizin orada da kışın zarar görmez. 6 kış atlattı ve soğuktan hiç zarar görmedi. Bu yıllarda sadece en fazla -2C derece soğuk oldu. Kopan dallarını bahçeye atmıştım. Onlar bile hayata tutunmuş. Yaklaşık üç yıldır yerde sürünerek yaşıyorlar. Saksıdaki verandada, yağışlardan etkilenmiyor. Yerdekiler ise kışın bol bol yağmur ve dolu yağışlarına açık yerde. Sorun yok.
Kalp kalbe karşı çiçeğimi iki ay önce aldım. Bir kökten iki dal 80cm. Her iki dal 15cm iki dala ayrılmış. Yeni dallardaki yapraklar çok küçük ve yeşil. Büyüdükçe bu yapraklar da büyüyecek mi? Saat 4’ten sonra iki saat güneş görüyor. Yoksa daha gölge bir yere mi geçirmeliyim?
***
O kadar güneş yok hükmünde. Çok az. Daha gölgeye karanlığa çekmeyin. Ayrıca güneş gelmediği zamanlar perdeyi tülü iyice açın ki ışık yetersizliği olmasın. Yani ışık yetersizliği bozuk ve deforme gelişime sebep olur. Git gide sağlığı bozulur. Yaprakların olması renkte değil canlı yeşil olması belki ışık yetersizliği yüzdendir. Ayrıca, yıllardır gördüğüm kadarıyla dallar uzadıkça yapraklar küçülüyor. Doğal özelliği galiba ama emin de değilim. Sadece bendeki yıllardır hep böyle. Ancak dipten budadığımda yeni yapraklar 2cm – 2,5cm gibi geniş oluyor.
Güzel uzuyor ama hem yaprakları çok küçük hem de alttaki yapraklar içine doğru kıvrılıyor. Yeri çok ışıklı ama güneşsiz. Sorun o olabilir mi?
***
Evet loş ışıklı köşelerde çirkin gelişir. Hatta ölür gider. Günde en az bir iki saat direkt güneş alması ve bunun dışında gündüz boyu yeri çok güçlü ışıklı olması lazım. Tam pencere yanında tutun ki ışıksız kalmasın.
Geçtiğimiz yaz aldığım kalp kalbe karşı çiçeğimi toprak seçimini yanlış yapmamdan dolayı defalarca toprak değişimi yaptım. Üç ay içinde tam 4 kez toprak değiştirdim ama bu kez de aklıma takılan saksı seçimi. Benim saksılarım içine geçmeli su çıkışı içinde kalan saksılardan saksı seçimim yanlış olabilir mi umarım anlaşılmışımdır.
***
Ben de o tip saksı almıştım. Çözümü gayet basit. Alttaki geçmeli tabağını çıkarıp atın. Saksı altlığı olarak herhangi bir şey kullanın. Mesela içinde tek seferlik yemek yenen strafor tabaklar var. Çok ucuza satıyorlar.
Yaklaşık bir sene önce aldım. 10 gün önce başka bir saksıya geçirip dallarını sardım. Bugün gördüm ki yaprağında sararma oluşmuş. Devam eder mi bilmiyorum. Nedeni ne olabilir?
***
Hiç rahatsız etmemeniz gereken bir zamanda rahatsız etmişsiniz. Böyle işleri mayıs veya haziran ayında yapmanız gerekir. Şimdi ne olur bilemem. Bekleyip göreceksiniz.
Kalbe çiçeğim gayet sağlıklıydı. Fakat köke yakın kısımdan yaprakları sararmaya ve dökülmeye başladı. Sebebi ne olabilir?
***
Pekçok sebebi olabilir. En basiti, bir iki yıllık yapraklar bozulabilir ve normaldir. Ne zaman aldınız, yani ne zamandan beri yetiştiriyorsunuz, yoksa yeni mi aldınız, ne zamandan beri nerede duruyor, ne zamandır aynı toprakta, son zamanlara yerini veya toprağını değiştirdiniz mi, hiçbir detay vermediğiniz için tahminde bulunamıyorum. Belki de toprağın kimyasal dengesi bozulmuştur ve bitkiyi zehirlemeye başlamıştır. Veya yıllarca aynı toprakta ise o toprağın hiçbir besleyiciliği kalmamıştır.
Kalp kalbe çiçeğimi ilk aldığımda gayet sağlıklı geldiler. Hemen başka bir saksıya hazır satilan tropikal marka sukulent toprağına diktim. Hızlı uzuyorlar bulunduğu yer aydınlık olmasına rağmen yaprakları yumusacık ve çok narin. İlk gelen yaprakları hala sert ve sağlıklı. Yeni çıkanlar neden böyle oluyor anlamıyorum. Belki yeni yaprakları sert verir diye yazın budadım ama sonuç hep aynı.
***
Hiç normal değil. Ancak köklerle bağlantısı kopan dallarda yapraklar yumuşak olur. Veya aylarca hiç sulamıyorsanız.. Bunlarında dışında sebep yok. Yapraklar daima çok serttir.
Kalp kalbe çiçeğim çok uzadı. Kökü ağırlığına dayanamıyor. Ocak ayı başında budayabilir miyim? Kestiğim dalları ekersem tutar mı? Üzerinde beyaz köklenme topcukları henüz oluşmadı.
***
Dışarıda tutuyorsanız evet. Ama içeride kapalı yerde ise marta kadar bekleyin. Kestiğiniz tüm dalları toprakta köklenir. Köklenme topçukları dediğiniz oluşumlara hiç gerek yok. Ama toprağa gömmeyeceksiniz. Yukarıda açıkladığım gibi yapın.
Kalp kalbe çiçeğim hediye geldi. Kapalı balkonuma koydum. Yalnız balkonum aydınlık ama güneş almıyor. İçeriye güneş alan odamda bir yere almalı mıyım?
***
Direkt güneş gelmiyorsa bile çok güçlü aydınlık yerde olması gerekir. Bu da mümkün değilse içerideki güneşli yere almanız daha iyi.
Yeni bir kalp kalbe aldım. Fakat tek kök ve 10cm uzunluğunda. Hemen saksını ve toprağını değiştim. Biraz da suladım. Uzun gövdesini toprağa hafiften dolayıp batırdım ki kölensin. Aceba yanlış bir şey yaptım mi bilmiyorum.
***
Hemen toprak değiştirmek, daha kötüsü acilen sulamak dışında bir yanlış yok. Koparıp bahçeye attığım incecik dalları burada yazın 35-40C derece sıcakta kupkuru toprakta bile ölmüyor, zamanla toprağa kök salıp hayata tutunuyorlar. Sukulent bitkilere özellikle de havasız ev ortamlarında hassas su bitkisi muamelesi yapmamalısınız.
Toprak sineği oldu ve çiçeğimizin yaprakları sararmaya başladı. Ne yapmam lazım ölüyor mu yoksa düzelmesi mümkün mü toprağını değişmiştim. yeniledindim can suyu verdim bir miktar.
***
Salon bitkisi gibi o şekilde topraklar uygun değil. Yukarıdaki toprak kısmını okumalısınız. Şimdi yapmanız gereken şey toprak kupkuru olsa bile bir ay kadar hiç sulamamak. Sineklenen topraklar nemliliğini hiç yitirmeyen topraklardır ki kalp kalbe karşı çiçeğine hiç uygun değildir. Ben neredeyse her gün suladığım halde toprak kupkuru hale geliyor. Sağlığı muhteşem. Her bitkiye aynı toprak uygun değil.
Yeni aldım ve gelir gelmez başka saksıya diktim. 1 hafta oldu. Kökündeki yaprak sarardı, yumuşamaya başladı. Nasıl kurtarabilirim?
***
Kökleri eski toprağından ayırmak, yeni toprağa dikince hemen sulamak sonucunda genellikle çürüyüp ölürler. Yukarıdaki hem toprak değiştirme kısmını hem üretimi kısmını dikkatlice okuyup gerekenleri yapın. Bu sayede kurtarmış olursunuz.
Kalp kalbe karşılarım süzek toprakta ve filtre aydınlık dışarıda. Fakat sürekli dalları kuruyor. Yumrulara ve köklere bakıyorum sağlamlar. Tekrar açılırlar mı?
***
Böyle bir probleme 8 yıldır sürekli dışarıda olarak kendi yetiştirdiklerimde ve komşularımda hiç rastlamadım. Ya toprağında hiçbir besleyicilik yok, ya fena halde ışık yetersizliği çekiyor ya da hiç sulamıyorsanız ondandır. Belki de bitlenme sorunu vardır. Güneş altında büyüteçle inceleyin diyecektim ama galiba hiç yaprak kalmamış. Siz en iyisi acilen topraktan çıkarın. Tüm dalları ve kökleri kesip atın. Yeni toprak hazırlayana kadar veya hemen hazırlayacaksanız 5-6 gün yumruları açıkta bekletin. Eşit oranlarda arazi toprağı + torf + dere kumu karışımı yapın. Karışımı küçük saksıya doldurun. Kupkuru olması lazım. Sonra yumruları yarısı dışarıda kalacak şekilde toprağa yerleştirin. Dışarıda kuvvetli ışıklı, biraz da direk güneş alabileceği bir yerde tutun. İlk on gün hiç sulamayın. Daha sonra suladığınızda suyun ve rüzgarların etkisiyle filizlenip hızlıca yapraklı dallar geliştirecektir. İlk yapraklar normalinden üç dört misli büyük olur.
Merhaba benim çiçeğim hızlı uzuyor ve yaprak veriyor ama yapraklar koyu yeşil ve desenleri belli olmuyor. Yapraklar sert ama içeri doğru kıvrılıyor. Duvara astım saksımı. Yeri havadar ve bol ışıklı.
***
Gelişimin hızla devam ettiğinden ve yapraklarının tamamen sert olduğundan eminseniz, koyu yeşil renk ve kıvrılma durumu kesinlikle ışık yetersizliğindendir. Sizin bol ışıklı dediğiniz yer bu bitkiye göre zayıf ışıklıdır.
3 gün önce aldığım kalp kalbe karşı çiçeğim kargoda sanırım havasızlıktan baygın görünüyordu. Bazı yaprakları dökülmüs durumdaydı. Yıkadım ve kitaplığımın rafına koydum. Gün boyu tül ile doğrudan olmayacak şekilde güneş alıyor ancak yapraklarında sararma baslamıs durumda. Toprağına dokununca hala nemli duruyor. Ne önerirsiniz? Toprak değişimi gerekir mi?
***
Kış günü güneşten korumanız yanlış. Ayrıca kışın yeni bitki almak veya bitkilerin yerini değiştirmek çok ciddi hatalardır. Bu durumda çok fena halde şoka uğruyorlar. Toprağın özelliğine göre köklerden başlayarak bitki komple çürüyebilir. Mecburi bir durum varsa o takdirde yer değişimi esnasında toprağın kupkuru olması ve yeni yerinde en az on gün daha kuru toprakta kalmaları gerekir. Siz şimdi saksıdan toprağı dağıtmadan çıkarın ki toprak çabuk kurusun. Islak toprakta beklettikçe çürüme hızlı bir şekilde ilerler. Kuruyunca tekrar saksıya yerleştirin.
Kalp kalbe karşı çiçeğini yaklaşık bir yıl önce sadece küçük bir dal şeklinde aldım. Koparılıp verildi bana. Dallar çürüdü tek bir yaprak kaldı onu da sera mantığıyla toprağa tutturdum. Yumru oluşturdu fakat bir yıldır o şekilde duruyor. Fındık kadar bir yumru, kök ve bir yumruya bağlı bir yapraktan başka bir şey yok bir yıldır. Gelişimi için ne yapabilirim yardımcı olur musunuz? Gözünün içine bakıyorum resmen bir dal çıkarsın diye ama bana mısın demiyor.
***
Fındık kadar yumru varsa mutlaka hızlı bir şekilde dallar uzatması lazımdı. Demek ki siz çok havasız bir yerde tutuyorsunuz. Rüzgarlı yerlerde ilkbahardan sonbahara kadar sürekli hızlıca ince dallar uzatır durur. Ben yılda bir defa karman çorman ipliksi dalları dipten kesip atıyorum. Böylece yeni filizler daha güçlü, daha büyük yapraklı oluyor (yumrular ceviz kadar). Siz şimdilik bir şey yapmayın. İlkbahardan itibaren fazlaca havadar olan ve güneş ışınlarını da alan bir pencere kenarında güzelce gelişir.
Kış aylarında cam kenarındaydı. Havalar ısınmaya başlayınca dışarı aldım aylardır orada duruyor. Yumru gelişimi de fındık kadar olunca durdu daha büyümedi. Anlamadım bir türlü neden böyle oluyor.
***
Evet ilginç bir şey. Bendekiler (sürekli dışarıda) fazla uzamasıyla can sıkıcı. Sizinki dışarıda açık havada yaz boyunca gayet güzel büyümesi gerekirdi. Belki önümüzdeki ilkbaharda başlar.
Bende pembe kalp kalbe çiçeği var. Toprağı baya kurumuştu bende çok suladım sanırım hatta alttan baya suyu aktı hep ondan beridir sulamıyodum. Bir ayı geçti önceki gün yine suladım. yaprakları kötü kötü oldu. kurudu gibi. dökülenler oldu, buruştu. acaba çok sulamaktan mı oldu? nasıl kurtarabilirim? baya da uzun budasam biraz düzelir mi?
***
Kış boyu hiç sulamasanız da olurdu. Sudan değil, toprağın özelliğinden dolayı birden bire çürüyebilir. Onun için, bitkinin sağlığını riske atmamak için bu türlerde toprağın muhakkak çok havadar ve çok çabuk kuruyucu özellikte olması şart. Bahçemde 4 yıldır, bahçeye düşen dalından türemiş olarak yaşayanlar var. Üstelik ağır killi toprak. Kış yağmurlarında ara sıra göl içinde kalıyorlar ama sorun olmadı. Dediğim gibi, toprağın kimyasal özelliğine göre çok şey değişir. Saksıdaki ise yağmurdan etkilenmeyeceği yerde. Şimdi birkaç aydır hiç sulanmamış kupkuru toprakta olduğu halde gayet sağlıklı. Tariflerinize göre sizinkinin dallarının dip kısımla ilgisi kalmamış. Muhtemelen topraktaki kısımları olduğu gibi çürüyüp gitmiştir. Sağlıklı dallarından alıp köklendirmeye çalışın. Topraktakini ise sökün. Eğer fındık gibi yumrular varsa onları yıkayıp kurulayın, tüm dallarını, köklerini kesin ve dosdoğru bir toprak karışımı yapıncaya kadar serin bir yerde kuru bekletin. Daha sonra yarısı toprak dışında kalacak şekilde ekin. Güneş ışınlarının etkisiyle yeni dallar uzatmaya başlarlar.
Bende bu bitkinin pembe renkli (variegata) türü var. Yerini çok sevdi. Batıya doğru bir pencere yakınında, sürekli parlak ışık ve birkaç saat doğrudan akşam güneşi alıyor. Çok hızlı uzuyor ve yan filizler vermeye başladı. Ancak geldiğinden beri çıkan yeni yaprakların hepsi yeşil renkte, hiç pembeleşmiyorlar. Baya da iyi ışık alıyor aslında. Sizce yaprakların pembeleşmesi için ne yapmalıyım? Yoksa her hâlükârda muazzam güzel bir bitki.
***
Birçok farklı türden bitkilerde görmüşümdür ki yaprakları pembeli olan çeşitlerinin yeni filizlerinin bazen birkaçı, bazen tümü esas türü gibi gelişiyor ve zamanla pembeli özellik kayboluyor. Devam ettirmek için düz yeşil yapraklı filizleri acilen yok etmek, sadece pembelileri bırakmak lazım. İsterseniz şu sayfayı okuyun (farklı bir bitki ama konu ilgili): https://azbitki.com/philodendron-birkin-ve-asla-donus-meselesi
Yeni aldığım kalp kalbe karşı çiçeğim sağlıklı görünüyor ama toprağında minik solucanlar, sinek ve böcek mi bit mi olduğunu anlayamadığım minik canlılar gördüm. Henüz bir hafta oldu kargo ile geleli ben hiç sulamadım. Yeri kitaplıkta direkt güneş almıyor. Toprağı mı değiştirmeliyim yerini değiştirsem yeterli mi ne yapabilirim?
***
Güneşten korumanız, uzak tutmanız çok yanlış. Daha da önemlisi, çok fazla havadar, esintili yer ister. Havasız güneşsiz yerde ıslak toprakta çürür gider. Böceklere gelince, kalp kalbe karşı çiçeği aynen çöl kaktüsleri gibi bakım ister. Yani toprağı çoğu zaman kupkuru olmalı. Bu şartlarda o toprakta hiçbir böcek barınamaz. Size ıslak toprakta gönderenler bu işi bilmiyor. Siz şimdi onu çok havadar bir yere koyun. Saksının üst kenarlarından biraz toprak azaltın ki toprağın iç ve alt kısımları çabuk kurusun. Uzun süre ıslak toprakta, kapalı mekanda kesin çürür. Toprağı kupkuru hale gelmedikçe sulamayın. Hatta toprak kupkuru hale gelse bile o şekilde bir iki hafta daha beklettikten sonra sulayın.
Merhabalar, kalp kalbe çiçeğimi dibine yakın budadım ve 8 cm’lik parçalara ayırarak toprağa yatırdım. Bu süreçten sonra nasıl sulamalıyım ya da kök salana kadar sulamamalı mıyım?
***
Toprak kupkuru olsa bile üzerinden bir hafta daha geçmesini bekleyin. Sonra bolca su dökerek sulayın. Böyle devam edin. Üst kısım kurusa bile derinlerdeki ıslaklığın nemi sürekli yukarı yükselir ve üst kısmın kuru olmasına rağmen alttan yükselen nem köklenmeye teşvik eder.
Merhaba yeni aldığım kalp kalbe çiçeğim yaprakları çok küçük, minicik ve cansız. ne yapmalıyım?
***
Küçük olması sorun değil. Çünkü yapraklar kuru nohut ile iri fındık taneleri arasında irili ufaklı olabiliyor. Dallar ne kadar uzarsa yapraklar o kadar küçük olur. Bu yüzden ara sıra dipten tüm dalları kesmek gerekir, tabii isterseniz. Ama cansızlık varsa bu çok kötü. Normalde çok susuz kalsa bile yapraklar sert plastik gibi gayet sert olur. Ancak çok uzun süre susuz kalırsa yapraklar yumuşar. Toprağı kuru olmadığı halde yapraklar yumuşak ise kökler ve dalların dipleri çürümüştür. Bu durumda yapacağınız şey dallarını kesip alarak ayrı bir yerde köklendirmektir. Yazı için detaylar mevcut.
Beş ay önce kalp kalbe karşı bitkisinden 15cm uzunluğunda alıp toprağa diktim. Toprağa temas eden 4-5 yerinden tutundu, köklendi. Gelişimi oldukça iyi. Hızla uzuyor ve uzadıkça ben de saksısına doluyorum. Köklendiği yerden yeni filiz henüz vermedi. Ne zaman dipten yeni filiz verir?
***
Genelde dipten kesmedikçe olmaz. Dipten yeni dal uzatması nadiren oluyor. Saksıda fazlalaşmasını istiyorsanız uzayan dalı (dalın alt yarısını, ya da uzayıp giden en uç kısmı dışında tümünü) saksı içinde toprağa değecek şekilde yerleştirin. Zamanla toprağa değen yaprak dibi kısımları toprağa kök salar ve oralarda aynı zamanda yumru oluşmaya başlar. Gelecek mayıs ayında dalların hepsini keserseniz, toprakta kalan her bir yumru kendi yeni dallarını uzatır. Bir yumru, gücüne göre birden fazla sayıda dal çıkarabilir.
Çoğaltmak için Kestiğim uzun bir parçayı hiç ayırmadan bir saksıya dolandırsam olur mu? 8cm parçalara ayırmak illa gerekli mi? Toprağa böyle daha iyi temas ediyorlar gibi geldi bana. Saksıya yatırdım. Sizin yorumunuzdan sonra keseceğim ara dalları.
***
Evet öyle de olur. İstediğiniz uzunlukta olabilir. 8cm’den kısası iyi değil.
Geçen haftalara kadar sağlığı gayet yerinde dallarından yeni sürgünler çıkartıyordu sürekli. boyu 150 civarı gelmişti ancak son birkaç haftadır dalları yumuşayıp üst taraftan solmaya çok yaprak dökmeye başladı. acaba dallarını kesip sırf rizomlarını falan bıraksam ileriki süreçte daha sağlıklı büyümeye devam eder mi ne yapmalıyım?
***
Rizom veya yumru, onlar da çürümüştür. Eğer çürümemişlerse çok acil topraktan söküp yıkayın ve kurutun. on gün açıkta bekletip kuru toprağa ekin. Dallarından sağlıklı kısımlarını da değerlendirin. İhtiyacınız olan yardımcı bilgiler yaz içinde mevcut.
merhabalar toprağı açtım rizomlara baktım sadece 2 tanesini bulabildim 5 tane vardı eskiden. geri kalanı ebediyete intikal etmiş büyük ihtimal, eser yoktu varlıklarından. 2 tanesi sağlıklı gözüküyordu onları da aldım
5-6 cm uzunluğunda, üzerinde küçük bir boncuk büyüklüğünde iki tane yumru oluşmuş bir dal kopardım bu bitkiden bugün. Bir saksıya yumrular toprak altında kalacak şekilde uzatmayı düşünüyorum. Ek bir şey yapmam gerekir mi?
***
Yumru ne kadar küçük olursa olsun yarısı toprak dışında kalmalı ve dal ise, 5cm kadar kısmı toprakla sıkıca temas halinde olmalıdır.