Symphoricarpos albus, inci çalısı

İnci taneleri gibi bembeyaz meyveler verdiğinde çok hoş görünüm kazanan çalı özellikli bir bitki.

Beyaz meyveleriyle İnci çalısı, Symphoricarpos albus hanımeli bitkisi tarzında, ince dallı, çalı tarzında gelişir.

İnci çalısı Caprifoliaceae (Hanımeligiller) familyasından Symphoricarpos cinsine ait çeşitli türlerdir. Konumuz olan Symphoricarpos albus türünün ana vatanı Kuzey Amerika kıtasının kuzey yarısıdır. İngilizce isimleri kar yemişi ve buz elmasıdır.

Özellikleri

Symphoricarpos albus yaprakları düz, oval şekilde, birkaç yıl yaşlandıktan sonra meşe yaprağı şeklinde olur. İlkbahar ortası – yaz başı arasında çiçek açar. Meyveler yazın olgunlaşır. Kışın yaprakları döküldüğünde meyveler kalır.

Süs çalısı olarak tercih sebebi inci benzeri beyaz meyveleridir. Dallarda meyveler birkaçı bir aradadır. Bunları kuşlar yer ama insanlara zararlıdır.

Kış soğuklarına -45C dereceye kadar dayanır.

Bahçede Symphoricarpos albus yetiştirme

Yaz ayları şiddetli sıcak geçen memleketlere uygun değildir. Ama belki kuzeyli yönlere bakan yarı gölge cephelerde yetişir. Diğer yerlerde ise uzun süreli güneşe, fazla kumlu toprakta olmamak şartıyla kuraklığa dayanıklıdır.

Daha gösterişli ve sıcak memleketlere uyumlu Symphoricarpos albus inci çalısı hibritleri türetilmiştir. Onlar da kış soğuklarına dayanıklıdır. Sıcak memleketlerde öğle civarı güneşinden korumak iyi olur.

Toprak seçmez. Tuzlu, kirli, ağır killi topraklara bile uyar. Yerine iyice yerleştikten sonra özel bir bakım istemez. Toprağı fazla kumlu değilse sulama istemez. Yine de yazları uzun süre susuz bırakmamaya dikkat edin.

Toprak fazlaca kumlu değilse gübre filan gerekmiyor. Ancak saksılarda yetiştiriyorsanız bahar başında toprak üst yüzeyine ince bir tabaka yanmış koyun gübresi yayın.

Budama

Kökten sürgün şeklinde yükselmiş ana dallara göre farklı budamalar gerekir. Yaşlı eski dalları ölmelerini beklemeden en dipten kesin. Genç sürgünlere dokunmayın. Orta halli dalları ise kış başında en uçlarından 2 – 3cm kısaltın. Kış sonunda yine 2- 3cm kısaltın. Fazla kısaltmak, şekillendirme kırpması yapmak çiçek açmasına ve meyve vermesine engel olur. Budamaya her yıl böyle devam ederseniz inci çalılarınız daima çok sağlıklı, top top bol meyve verir halde yaşar gider. Yeni çıkan dip sürgünler çok ise, yan yana olanlardan bir kısmını ilk gördüğünüz anda yok etmek iyi olur. Mümkün mertebe birbirlerinden uzak gelişmeliler ki hem sıkışıklık olmasın hem de yaşlandıklarında dipten kesmek kolay olsun.

İnci çalısı Symphoricarpos albus fidan üretimi

Kış sonunda kökten ayırmayla veya sürgün ayırmayla yeni fidanlar elde edersiniz. İnci çalısı çelikleri hanımelinde olduğu gibi gayet kolay köklenir. Bir dalı kırarak alıp doğruda toprağa dikeceksiniz. Yaz ortasında bile tutuyorlar. Ama aldığınız dal körpe olmayan dallardan ve yapraklı olmalıdır.

Diğer etkili bir yol: ⇒ Basit daldırma yöntemiyle önce köklendirip sonra ayırın.

⇒ Kök çeliği yöntemi kısa zamanda gürce kuvvetlice gelişmiş çok sayıda inci çalısı fidanı üretmek için iyi bir yoldur.

Tohumla Symphoricarpos albus fidan üretimi yazanı kış sonudur. Kış sonunda üzerindeki meyveleri alın ve tohumları hemen ekin. İlkbaharda çimlenirler.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: | |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.