Koklayınca çiçek solar mı?

Halk arasında manolyaları koklamayın yoksa çiçek solar diye bir söylenti var. Bu söylenti birçok çiçek için geçerlidir ve her bitki için doğru olmasa bile genelde doğrudur. Çiçeklerin özelliklerine, hassaslıklarına göre değişir.

Koklayınca çiçek solar meselesi hakkında

Koklayınca solan çiçeklerden manolya ağacı çiçeği

Peki koklamakla bazı çiçekler niçin kötü etkilenir ve solar ya da rengi ve güzel görünümü biraz zarar görür?

İnsan derisi çevreye ısı, nem, koku ve ışın salar. Mikroskopla bakarsak salınım sürekli fışkırma halindedir. Gerçi mikroskoba gerek yok. Şöyle bir deneme yapın: Çok soğuk bir cama parmağınızı yaklaştırın. Hiç dokunmadığınız halde parmağınızın yakınlaştığı yerleri derhal buğu kaplar. İşte böylece derimizden devamlı bir şeyler fışkırıp durduğundan emin oluruz.

Salınım devamlı olduğundan dolayı insan derisinin üzerinde ince bir ılık ve çok nemli hava tabakası süreklidir. Buna aura denir. Aura tabakası bazı insanlarda 1cm kadar, bazı insanlarda daha geniş oluyor. Etkisi de farklı farklıdır. Kiminde ısı fazla, kiminde koku, kiminde ışın. Bunlar gibi pH derecesi farklılıkları, asitlilik özellikleri de var. Söz konusu özellikler insandan insana değiştiği gibi aynı insanda günün çeşitli vakitlerinde farklı olur.

İşte bu sebeplerden dolayı siz bir çiçeği koklarken çiçeğin hassas yapısı auranızın özelliğine göre mutlaka etkilenir. Bazen çiçek solar. Hatta bazı bitkilerin yeşil yaprakları bile çok hassastır. Ve dokunmanızla derinizin aurası hassas yaprağa fazlaca etki eder ve yaprak zarar görür.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Botani

Etiketler: | |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.