Köpek kokusu nasıl bir şeydir? Aslında genelleme yapmak yanlış. Çünkü bazı köpek ırklarının çirkin koku salma özelliği olmadığı gibi, kendine has güzel bir kokusu bile vardır. Fotoğrafta gördüğünüz Defne gibi (Staffordshire Terriere köpek ırkından, safkan değil, kırma). Ama halk arasında fazlaca tanınmıştır birçok köpeklere has kötü koku. İşte o nahoş koku, suyla karışmış çiğ yumurtanın yaydığı ağır çirkin kokunun çok benzeridir. Anadolu’da bazı insanlar, yumurta bulaşıklı olup iyice yıkanmamış kapların kokusundan iğrenerek “it kokuyor” derler. Yani bu kokular arasında benzerlik var.
Bu nahoş köpek kokusu ıslaklıkta artar
Köpeğiniz yukarıda tarif ettiğim nitelikte kötü koku yayıyorsa, ki genelde bu koku köpek ıslanınca daha da artar, yapmanız gereken şeyi bilirsiniz. Bir tavsiye vermeme gerek yok. Bilmiyorsanız en basit yolu, en yakın bir petşop dükkanına gider ve öğrenirsiniz. Özel bir şampuan mı verecek, kokuyu yok edici bir sprey mi, her ne ise.
Kötü kokmayan köpekler
Burada esas konu sürekli evde duracak ev köpekleri hakkında. Acaba hangi köpek ırkları “ıslansalar dahi” kötü koku yaymazlar? Var mı böyle köpekler ki koku giderici malzemelere para dökmeyelim? Ve köpeğimiz evde tertemiz yaşasın.. Evet, var. Hem de çok.
Var olmasına var. Araştırırsanız birçok ırk adı ile karşılaşırsınız. Ama, peki acaba safkan mı? Çünkü başka ırkla bir melezlik olabilir, görünüş itibarıyla safkan ırk gibi görünebilir.. Ve maalesef koku özelliği o safkan ırka ait değildir. Yani melezlik itibarıyla, diğer ırktan köpekler gibi pis kokulu olabilirler. Bakınız bir de böyle bir problem var. Geçenlerde böyle bir vakaya şahit oldum. Tam tersi de mümkün. Mesela kötü koku yayan bir ırktan ama aslında melez (kırma) bir köpek, diğer farklı ırktan kokusuzluk özelliği almış olabilir.
Bir de mesela bir ırk nesil hatları diyebileceğimiz farklılıklarla alt kategorilere ayrılıyor. Bu bağlamda, kokusuz bir ırkın bir alt çeşidinde kötü koku olabilir. Veya tam tersi kötü kokulu bir ırkın bir alt çeşidinde kokusuzluk olabilir. Öte yandan melezlikler de var ve herkes aradaki farkları anlamaz.
Peki ne yapmak gerekir?
Bana sorarsanız köpekler arasında hiçbir ayrım yapmamak lazım. Çünkü bunlar duygu dolu ve kişilik sahibi canlılar. Bizden farklı değiller. Süs eşyası almıyoruz. Hatta biz her ne kadar “can yoldaşı” bir köpek istiyor olsak bile, maalesef hiç göremediğimiz gerçek şudur ki esasında “can yoldaşlarına ölesiye muhtaç” bir canlıya talihsiz ömründe bir destek, bir umut olmak üzere hareket etmekteyizdir. Keşke bu gerçeği hepimiz idrak edebilsek. Bizim ona yalandan “bir” ihtiyacımız varsa, onun bize gerçekten ve bütün kalbiyle “bin” ihtiyacı var.
Gittin barınakta köpek beğeniyorsun. Bazıları senin gözünün içine bakar: “Beni al.. ne olur beni al.. beni kurtar.. sana ihtiyacım var..” dercesine sana tüm vücut diliyle bütün bunları ifade ederler. Ama sen beğenilerine göre tercih yapacaksındır.
Sözün kısası, yeter ki bir hayvanı hayvan barınağından kurtarın. Eğer kötü kokulu ise bunun çaresi kesinlikle var. Ve zor da değil. Ama köpek orada hayvan barınağında kaldıkça, hiçbir şansı yok.
Benzer sayfalar
Köpekler niçin saldırır nasıl korunuruz?
Annesiz kalan kedi köpek yavrularını yaşatmak
Ev hayvanları (kedi, köpek) ve bitkiler aynı evde olunca