Mavi nilüferler Nymphaeaceae (Nilüfergiller) familyasından Nymphaea nouchali türünün çeşitleridir. Mavimsi beyazdan sırf beyaz, pembe, mor ve lila tonlarına kadar çeşitli renklerde çiçek açan çeşitleri var. Ayrıca insanlar uğraşıp özel hibritlerini türetmişler. Doğada kendiliğinden oluşmuş hibritleri de var.
En meşhur mavi nilüferler
1. Nymphaea nouchali var. caerulea varyetesinin Güney Afrika’nın güneybatı ucuna has yalınkat ve katmerli çeşitleri. Buna Nymphaea capensis derler.
2. Bir hibrit olan Nymphaea ‘Tanzanite’ nilüferi çarpıcı, keskin, göz alıcı bir mor renkte, üstelik fazlaca katmerli çiçekler açar. Bunun yaprakları da gösterişlidir (aşağı resimde gördüğünüz gibi).
Nymphaea nouchali türünün bazı çeşitlerini apayrı türler olarak iddia edenler var. Örneğin Nymphaea capensis gibi bir ad, Güney Afrika’nın en güneybatı taraflarında yaygın olan mavi nilüferlere sanki ayrı bir türmüş gibi verilmiş. Uzmanlar görüş birliğine varamıyorlar.
Bu mavi nilüferlerin ana vatanları esasen güney ve doğu Asya çevreleri, Avustralya, tropikal ve subtropikal iklim kuşaklarıdır. Mısır’a ait Nymphaea nouchali var. caerulea adlı varyetesi Afrika’nın doğusu boyunca, güneye, güneybatıya kadar yayılmış. Bunlar soğuk iklimlere uyumlu değildir. Tropikal ve subtropikal iklimlere uygundurlar. (Wikipedia bilgisi)
Mavi nilüferlerin önemli bir özelliği de oldukça küçük yapılı bazı çeşitlerinin olmasıdır. Böylece akvaryumlarda yetiştirmek mümkün oluyor.
Çiçekler sadece günün şiddetli aydınlık zamanlarında açıktır. Bu ise ciddi bir problem. Çünkü zaten dört günde solup gidiyorlar. Ama bir çözüm var:
Açılıp kapanmayı aslında renkli taç yapraklar değil, onların altındaki yeşil çanak yapraklar yapıyor. Eğer o çanak yaprakları keserseniz çiçekler solana kadar sürekli açık kalır.
Yetiştirme, bakım bilgileri ⇒klasik nilüfer ile aynıdır. Sadece, mavi nilüferler her iklime uymuyor. Buna dikkat edin. Ayrıca günde en az 6 saat engelsiz direkt güneş istiyorlar. Aksi takdirde çiçek açmaz veya ara sıra zar zor tek tük çiçek açarlar.