Rhodochiton atrosanguineus (mor çanlar sarmaşığı)

Plantaginaceae (Sinirotugiller) familyasından güzel çiçekli bir bahçe sarmaşığı. Bilimsel adı Rhodochiton atrosanguineus‘dir. Yaygın adı mor çanlar sarmaşığı (İngilizce: purple bell vine). Ana vatanı Meksika’dır.

Rhodochiton atrosanguineus bitki türü, mor çanlar sarmaşığı.. Çan şeklinde mor çiçekli, kalp şeklinde yaprakları var.             Mor çanlar sarmaşığı.. Fotoğraf: Instagram

Rhodochiton atrosanguineus, mor çanlar sarmaşığı uzun ömürlü olmasına rağmen mevsimlik gibi yetiştirilir. Her kış sonunda tohumlarını ekerler. Sarmaşıklar kolayca büyür. Çiçek açacak kadar büyümeleri yaz ortasını bulur. Sonra sonbaharda havalar iyice soğuyana kadar sürekli ve bol bol çiçek açarlar. Eğer kışın ölmezse ertesi yıl çiçek açmaya ilkbahar ortasında başlar. Kalp şeklindeki yaprakları da güzel görünümlü ve zariftir.

Mor tonlarında görünen çiçekler aslında çiçeğin kendisi değil, birçok bitkide yeşil olan çanak yapraklardır. Esas çiçek koyu kahverengimsi koyu mor renkte olup tüplü bir çiçektir. Bunlar birkaç günde düşer. Ama normal mor tonunda görünen, çan şeklindeki çanak yapraklar birkaç hafta güzelliğini korurlar. Benzer özellik begonvillerde de var.

Mor çanlar sarmaşığı bahçe bitkisidir. İç mekanlarda olmaz. Ancak açık balkonlarda saksılarda yetiştirebilirsiniz. Yükseğe asılan saksılarda sarkıcı olarak balkonlara güzel yakışır. Veya saksı yerde olacaksa, 1m kadar çubuklar batırıp dallarının çubuklara sarılmalarını sağlamalısınız.

Bakımını genel bahçe bitkileri gibi yapın. Müşkülpesentlikleri, zorlukları hiç yok. Zararlıları da yok. Güneşli yerleri sever. Gölge yerlerde iyi olmaz. Bulduğu çubukları, dalları, parmaklık telleri fırıl fırıl sararak uzar. Bahçe duvarlarını örtmede de iyidir. Ağustos ortasından sonra adeta gelişim patlaması yaparak daha fazla dallar uzatır ve çok daha fazla çiçek açar. Boyu 3 metreye varır. Ertesi yıla sağ kalırsa kış sonunda güzelce budayın.

Rhodochiton atrosanguineus mor çanlar sarmaşığının üretimi hem çelikle hem tohumladır. Tohumlar kış sonunda ekilir. Veya, çiçek açmasının gecikmesini istemiyorsanız, şubat başında evde güneşli pencere önünde bir saksıya tohumlarını ekin. İlkbaharda havalar ısınınca bahçeye esas yerlerine ekersiniz. Boyları 25cm olunca tepe uçlarını koparın ki birkaç yerinden filizlensin, çok dallı olsun. Çelikle üretimi ilkbaharda ⇒ tepe çeliği yöntemi uygundur. Dallar 20cm’den uzun olmasın ve su gibi körpe de olmasınlar. Yeterince güçlenmiş, sertleşmiş, yapraklı dallardan seçin.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: | |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: