Cactaceae (Kaktüsgiller) familyasının Melocactus cinsi 40’a yakın türüyle Kuzey Amerika kıtasının güneyinde Meksika ve Karaibler Denizi çevresi ile Güney Amerika kıtasının kuzeyidir (Güney Amerika kıtasının batısında Peru’nun güneyine kadarki bölgeler dahil).
Melocactus türlerinde başlık kısmı ancak kaktüsler çiçek açacak olgunluğa geldiklerinde ve çiçek açma hazırlığına girişirlerse oluşmaya başlar. Başlık ince ve kalın kıl-tüy benzeri liflerle kaplıdır. Başlık içinden tomurcuklar gelişip çiçek açarlar.
Henüz çiçek verme olgunluğuna gelmemiş bireyleri başlıksızdır ve diğer farklı cinslerden kaktüslerle bir hayli benzerlik taşırlar. Bu sebeple diğer cinslerden ayırd edilmeleri çok zor olur. Fakat başlık oluşturdukları zaman kolayca ayırd edilirler. Melocactus türünden kaktüslerin meyveleri yenir ama küçüktür.
Türk fesi ya da Melocactus türlerinin başlıkları kırmızının ve sarının ara tonlarında çeşitli renklerde olur. Türe göre değişir.
Başlık oluşturmuş Melocactus kaktüsleri saksılarda satılır. Başlıkları daha farklı renklerle boyayıp renklendirenler olabiliyor.
Benzer isimli alakasız bir tür: Türk fesi çiçeği
Kaynaklar:
1- Wikipedia
2- Fotoğraf 1: Flickr
3- Fotoğraf 2: cactiguide.com
Melocactusu diğer kaktüslerden nasıl ayırt edebiliriz? Yavru satışı yapanlar var. Bazı kaktüs türlerine benziyor.
***
Yumru biçimli birçok farklı kaktüs türü var. Ben de ayırt edemiyorum. Ancak çiçek açtıkları zaman çiçeklerinden anlamak kolay olur. Derin uzman kişilerin anladığı başka bir şeyler varsa bilmiyorum. Bu türü anlayabilmek için çiçekli tepelik geliştirmesi lazım galiba.