Amerikan sarmaşığı, Parthenocissus quinquefolia

Asmagillerden Parthenocissus quinquefolia türüne Amerikan sarmaşığı diyoruz. Felaket arsız gelişimi vardır. Sulak bahçelere asla dikmeyin.

Amerikan sarmaşığı Vitaceae (Asmagiller) familyasından Parthenocissus quinquefolia türüdür. Anavatanı Kuzey Amerika kıtasının doğusu ve orta kısımlarıdır.

Özellikleri

Kıışn yapraklarını döken, uzun ömürlü, odunsu dallarla gelişen, 30 metre uzayan tırmanıcı bir bitkidir (liana). Yaprakları az uzun saplı olup bir sap ucunda genellikle beş yaprakçık ayrı ayrı her yöne dizilidir. Dalları hızlı uzar. Kışın donmayan dalları kalıcıdır. İlk yıllarda ince ve çok esnektir. Yıllar geçtikçe kalınlaşır. Esnekliği azalır ama tam kaybolmaz.

Parthenocissus quinquefolia, Amerikan sarmaşığı

Parthenocissus quinquefolia

Sonbaharda (eğer susuz kalırsa) yapraklar kızararak hoş renklere bürünür. Susuz kalmazsa kızarma olmaz ve havalar soğuyunca yapraklar sarararak dökülür. Kışı yapraksız geçirir. Gelişimi ilkbahardan yaz başına kadar çok hızlıdır. Gölgelik çardak gibi şekillendirirseniz ilkbaharda çok kısa bir süre içinde bol bol yapraklarla geliştirerek deliksiz gölge oluşturur.

Amerikan sarmaşığı soğuğa müthiş dayanıklıdır (-40C derece). Nereye, ne amaçla dikeceğinizi iyi düşünmelisiniz. Çünkü son derece arsız ve hızlı gelişir. Eğer bir ağaca tırmanırsa birkaç yıl içinde ağacın her yerini kat kat kaplayarak ağacı öldürür.

Çardak olarak iyi gölge yapar. Serinletici etkisi bile vardır. Tohumları insanlarda ciddi zehirleyici etkiye sahiptir. Fakat kuşlar için faydalı ve besleyicidir.

Sulak bahçelere asla dikmeyin. Çünkü her yeri istila edecektir. Yok etmeniz de kolay olmaz. Topraktaki köklerini yok etmek için yıllarca uğraşırsınız.

Çoğaltma, üretim

Amerikan sarmaşığının kesilen, kırılan, bir köşeye atılan dalları kolay kolay ölmez. Kışa kadar susuzluktan ölmezse bir daha ölmez ve ilkbaharda bulunduğu yere kök salıp hızlıca gelişime başlarlar. Budadığınız dalları bahçede bırakmamalısınız. Ya çöpe atmalı ya da yakarak yok etmelisiniz. Yakarken tamamıyla yandıklarından emin olun.

Çelikle çoğalmada dünyanın en kolay çoğaltılan bitkilerinden biridir. Körpe olmayan ince dallarını sonbahar ve kış aylarında kırıp bir yere dikin ve unutun. İlkbaharda istisnasız her biri gelişime başlar. Yapraklanmaya başladıklarında ilkin iki ay hiç susuz bırakmayın. Zira ilkbahar geldiğinde dallar köklenmeden önce yapraklanır.

Diğer üretim yolu tohum iledir. Bu da basittir. Tohumları kuşların yardımıyla nereye gidip düşerse orada çimlenip yeni amerikan sarmaşıkları yetişmeye başlar.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: |

'Amerikan sarmaşığı, Parthenocissus quinquefolia' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Onur Arsuz dedi ki:

    5m palmiye ağacımda 1 yıl önce diktiğim bu sarmaşık gövdesini kapladı ama bana göre ağacın gelişimini durduracak seviyede değil. Tavsiyeniz?
    ***
    Hiçbir zararlı sarmaşık bir yılda kaydadeğer bir gelişim bile gösteremez. İki üç yıl sonra onun ağaca dolanmış kapkalın odun dallarını ağaçtan sökemezsiniz, ayıramazsınız. Henüz iş kolayken derhal yok edin.

  2. Hasan, Of dedi ki:

    Trabzon Of’ta ormanlık bir alandaki evin çatısını kaplaması amacıyla kullanmak istiyorum. Kendi haline bıraksam çatıyı kaplar mı? Toprak sürekli nemli.
    ***
    Fazlasıyla kaplar. Ev ile kalmaz bütün ormana yayılır. Hiç tavsiye etmem.

  3. Sezgin, Kütahya dedi ki:

    500 metrekarelik bir bahçenin çitlerini kaplaması için dikmeyi düşünüyorum. Uygun mudur? Değilse tavsiyenizi nedir?
    ***
    Sonbaharda yaprakları döker ve ilkbahara kadar yapraksız kalır. Bu özelliğinin sizin için sakıncası yoksa fazlasıyla uygundur. Çitlerin kışın çıplak kalmasını istemiyorsanız Hedera kullanın.

  4. Meryem, Bayburt dedi ki:

    Köy evimizde çiftleri kapatmak amacıyla dikmek istiyoruz.kışın -40 dereceye kadar soğuk oluyor. Sizce uygun olur mu?
    ***
    Evet uygundur.

  5. Ayşe, Kıbrıs dedi ki:

    Parthenocissus striata adlı minik yapılı hali hediye geldi. Internette 5 dereceden aşağıda öldüğü illaki iç mekanda bakılması tavsiye ediliyor. Ama aynı bu bitkinin minyatürü gibi bahçede yer örtücu olarak yere eksem sizce nasıl olur?
    ***
    Belki başka bir bitki ile karıştırmışlardır. Kışın hafif don olayınlarına rahat dayanır. Hatta -9C dereceye kadar dayanır diyenler var, -15C dereceye kadar dayanır diyenler var. Bence -6C dereceye kadar zararlarla dayanır. Bir ara bende vardı. Saksıda gevşek toprakta ve kuzey rüzgarlarını direkt alacağı yerde -6C derece soğukta tamamıyla ölmüştü. Bir de dışarıya hiç alışık değildi. Yazdan beri toprağına alışık olunca sizin orada kışın hiçbir zarar görmeyecektir.

  6. Meray, Antalya dedi ki:

    Bahçe citlerini sarsın diye aldım. Kenarlarda meyve ağaçlarım da var. Acaba onlara zarar verir mi?
    ***
    Çok yanlış bir bitki seçmişsiniz. Her yeri saracak ve baş etmeniz asla mümkün olmayacak. Henüz geç kalmamışken hepsini söküp atın. Yoksa, birkaç yıl sonra yok etmeye çalıştığınızda topraktaki köklerini yok edemezsiniz ve bahçenizi bu canavardan kurtaramazsınız. Hedera daha iyi olurdu. Hem kışın yapraklarını dökmez. Ama o da sık sık budama istiyor. Sizin ikliminize uygun en iyi çit sarılıcı bitkisi yıldız yasemindir. Sayfasına bakın: https://azbitki.com/trachelospermum-jasminoides-yildiz-yasemin/

  7. Sevinç E. -Ankara dedi ki:

    Amerikan sarmaşığı bez duvar perdesine zarar verir mi?
    ***
    Evet. Her yeni yaprakla birlikte bir de ipliksi tutmaçlar uzatır. Onlar kumaşın dokusu içinde ilerler, zamanla sertleşirler. Ve sökemezsiniz. Kumaş yırtılacaktır.

  8. Levent, Van dedi ki:

    Amerikan sarmaşığı kökleri meyve ağacı köklerine zarar verir mi? Yakınına diksem olur mu?
    ***
    Arada en az 1,5 metre mesafe olsun. Ağaçlarla dip dibe uzun ömürlü bitkiler ekmek iyi olmaz. Amerikan sarmaşığı çok azgın büyümesine rağmen gördüğüm kadarıyla hep ekildiği yerde sabit kalıyor. Hedera gibi toprak altı sürgünleriyle bütün her yeri istila edici özelliği yok. Bu açıdan problem olmaz yani. Ama meyve ağaçlarınıza çok yakın hiçbir bitki ekmemenizi tavsiye ederim.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.