Hedera helix

Çok şirin bir sarmaşık olan Hedera helix evlerde süs bitkisi olarak yetiştirilebilir. Havadaki zehirli gazları çekmede en usta bitkilerdendir. Her evde her ofiste mutlaka olmalıdır. Dekoratifliği, şıklığı da bir hayli güzel.

Bir Hedera helix desenli ve şekilli yapraklarıyla doğal bir ortamda

Araliaceae familyasından Hedera helix türünün birbirine benzeyen çeşitleri vardır. Bir de bunların krem rengi alacalı yapraklı (variegata) kültivarları var. Has türünü üst resimde görüyorsunuz. Yalnız, yaprak şekilleri ilginç bir şekilde yerine ve mevsim şartlarına göre değişiklik gösterir.

Dış mekanlarda duvar yüzeylerini tamamen kaplar. Kışın yapraklarını dökmez. Dallarındaki tutunucu ince kökleriyle duvarlara, ağaçlara yapışarak uzar gider. Pekçok yan dallarla yüzeyleri tamamen örter. Ağaç yakınına, ağaç diplerine dikerseniz ağaca ilişmemesini sağlamalısınız. Yoksa ağacı tamamen kaplayıp ölmesine yol açar.

Hedera helix, bir 'variegated' çeşidi

Hedera helix, bir ‘variegated’ çeşidi

Aşırı istilacılığı ve ağaçları kaplayıp öldürmesi özelliğinden dolayı ABD’nin bazı eyaletlerinde Hedera helix yetiştirme yasaktır. İstanbul’da da aynen o kadar kuvvetli gelişiyor ama burada istilacı olamıyor. Sanıyorum burada doğal düşmanları çok. İstilacı olması için tohumlarının her yere kolaylıkla yayılması ve hiç umulmayan yerlerden bile çıkması gerekir.

Bir bahçede birkaç yıl iyice gelişmiş olursa toprak altı sürgünleriyle bütün çevreyi kaplar. Özellikle eski, tarihi değer olan evlerin bahçelerinde kesinlikle olmaması gerekir. Zira eve büyük zarar verir.

Sıcağa, soğuğa, susuzluğa çok dayanıklıdır. Balkonlarda mevsimlik süs bitkileri yetiştirdiğiniz saksılara mevsimlikleri hedera ile karışık dikmelisiniz. Böylece mevsimlikler kışın kurudukları zaman saksılarınız kel kalmaz. İlkbaharda tekrar mevsimlikleri dikerken hederaları söküp istediğiniz gibi kök ve dal budaması yapın. Sonra yine mevsimliklerle karışık dikin.

Hedera helix'ten yapılmış bir bonsai ağaç

Hedera helix’ten yapılmış bir bonsai ağaç

Hedra helix pek toprak seçici değildir. Kışın -30C dereceye kadar soğuğa dayanır. Üretimi herhangi bir dalını doğrudan toprağa dikmekle basittir. Kesinlikle köklenir tutar. Sadece çok taze, henüz yeni gelişmekte olan körpe dalları tercih etmeyin. Bahçeye dikince ilk yıl ya hiç gelişim göstermez ya da uslu uslu sakince gelişir. Sonraki yıl kış sonundan itibaren azgınca büyümeye başlar.

Bonsaicilikte yeri olan bitkilerdendir. Hedera sarmaşığına küçük bir ağaç görünümü vermek ve istediğiniz gibi şekil vermek gayet kolaydır. Bu özelliğinden dolayı acemi bonsaicilerin ustalaşmasında yardımcıdır diyebiliriz. Üstelik diğer bitkiler gibi zorlukları yoktur. Aşırı soğuktan, aşırı sıcaktan, susuzluktan pek fazla etkilenmez.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: | |

'Hedera helix' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Ayşe, Manavgat dedi ki:

    Hedera helix hangi ayda ekimi yapılmalıdır? Geçen nisan ayında bir dal ektim kurudu.
    ***
    Her zaman olabilir. Kuruduysa mevsim ile ilgili değil toprağın özelliği ile ilgili bir problemdendir. Dal köklendirmede mutlaka gübresiz ve bol bol kumlu bir karışım hazırlamalısınız.

  2. Meryem, Safranbolu dedi ki:

    Kapalı balkonda küçük yapraklı alacalı bir sarmaşık yetiştiriyorum. 4-5 gündür yaprakları cansız ve bükük duruyor. Sulamasını yapmıştım ve bugün toprağını da değiştirdim. Başka neler yapabilirim? Nasıl canlandırabilirim?
    ***
    Bahsettiğiniz sarmaşık Hedera cinsinden değil de soğuğa dayanıksız bir tür ise soğuktan etkilenmiş olabilir. Soğuğa dayanıklı olduğunu düşünüyorsanız veya Hedera cinsinden ise o halde toprak kökleri yakmıştır. Ayrıntılı bilgi ve çözüm yolları: Toprağın kökleri zehirlemesi, yakması

  3. Kübra, Kayseri dedi ki:

    Hederamı minik ayakkabı şeklinde bir saksıyla birlikte satın aldım. Yeni geniş bir saksıya geçirmeli mi yoksa kendi haline mi bırakmalıyım? Işık ihtiyacı konusunda biraz kafam karıştı. Kimi aydınlığı sever kimi de gölge sever diyor. Siz ne dersiniz? Suyu çok sevdiğini okudum. Yapraklarını da fısfısla arada ıslatmak iyi midir?
    ***
    Şiddetli yaz sıcaklarında saatlerce güneş altında kalmaya tam uygun olduğu gibi koyu gölge yerlere de tam uyumludur (Didim’de bahçemdekilerde yıllarca bunlara şahit oldum). Ayrıca suyu değil serinliği seviyor. Ama her şeyden önce gelen temel ihtiyacı hava akımlarıdır. Dolayısıyla iyi ve hızlı gelişimi çok sıcak olmayan havadar yerlerde mümkündür. Kayseri’de şiddetli sıcak problemi olmayacağına göre (özellikle de serin geceler sayesinde) yaz ortasında bile hızlı gelişecektir. Havadarlık çok önemli. Yapraklarına su fısfıslamayın. Kapalı mekanlarda bunu hiçbir bitkinize yapmayın. Daha büyük saksıya alma işini ilkbahara erteleyin. Serin sever olduğundan büyük saksılarda kökler serinde olur ve azgınca gelişim gösterir.

  4. Feray, Adana dedi ki:

    Merhaba 4 dal sarmaşığı suda köklendirdim. Dere kumlu bir karışım hazırlayıp her birini ayrı ayrı mini saksılara diktim. Güney cepheli pencerenin dışında duruyorlar. Ama yaklaşık iki aydır boy uzaması olmadı. Saksıya koyduktan sonra tek bir filiz bile vermediler. Köklenme sürecinde verdiği sürgünleri kurusa da koklendirirken her dalda bıraktığım iki üç yaprak gayet canlı. Gelişimlerinin hızlanması için eksik ne olabilir? Mevsim kış olmasına rağmen güneş çok yakıcı etkiye sahip. Güneş almayan bir yere mi taşımalıyım acaba?
    ***
    Çok küçük saksılar serin toprak isteyen bitkilere uygun değil. Bir de güneşli yerde ise kökleri pek gelişemez ve dalları da gelişemez. Küçük saksılarda satılanlara aldanmayın. Onlar önce güçlüce köklendirilmiş sonra küçük saksılara alınmışlardır. Veya kontrollü sıcaklıkta (hafif serin) sürekli sisleme yapılan özel yerlerde öyle gelişirler. Mini saksılarda güneşin toprağı ısıtması hedera için zararlı. Yoksa normalde kış güneşinin engelleyici bir etkisi olmaz. Didim’de bahçemdeki hederalar 6 yıldır gözlemlerime göre güneş-gölge hiç farketmiyor ama serin ve soğuk aylarda çok hızlı gelişiyorlar. Saksıda değil zeminde dikili olduklarından serin aylarda kökler bir hayli serinde kalmış oluyor.

  5. Kocaeli dedi ki:

    Bahçedeki 8 metrelik çite dışarıdan içerinin görünmemesi için 1,5 metrelik 6 adet hedera diktim. Fakat üzerlerinde çok yaprak yok. Acaba bu çiti ne kadar sürede tamamen kapatır?
    ***
    Eğer kökleri çok gelişmiş idiyse sonbahara kadar tamamen kapatmış olur. Değilse bu yıl bir şey beklemeyin ama gelecek yıl fazlasıyla kapatır. Kökler toprakta güçlendikçe çok azgın büyüyor. Önünü alamazsınız. İki üç ayda bir ciddi budamalar yapmak zorundasınız. Burada Didim’de kışın bile gelişime devam ediyor. Ben yaptım pişman oldum. İçerisi görünsün daha iyi hiç uğraşamam dedim ve hepsini yok ettim. Toprak altı kısımlarından yine canavar gibi dallar uzatıyor. Anlaşılan daha bir hayli uğraşmam gerekecek. Bela bir bitki. Yaz boyunca hiç sulanmayan bahçelere uygun olabilir. Bahsettiğiniz diğer türü de boğup yok edebilir. Yani eğer onları yutmasını havasız güneşsiz bırakmasını engellemezseniz.

  6. Mehmet, Kıbrıs dedi ki:

    Bahçemde bir duvarım var. Kıbrıs yazları oldukça sıcak ve kışları ılık. İlk 2 yıl bakım yapıp sonraki yıl sulama bile yapmak istemiyorum. Duvarın kuzey tarafını kaplayacak. Hedera mı önderirsiniz yoksa ficus pumila mı?
    ***
    Bu şartlarda en uygunu hederadır. Zaten ancak bu çeşit kullanıma uygundur. Hemen hemen aynı iklime sahip Didim’de bahçemin tel çitlerini hedera ile kapatmak istemiştim. diğer bitkiler için bahçeyi sulamak zorundayım. Çok azgınca büyüdü. Başa çıkamadım. Siz sadece ilk iki yıl sulama yaparak güçlendireceksiniz. Daha sonra hiç sulamazsanız daha iyi. Diğer tür susuz yapamaz. Onu boş verin.

  7. Seda, İstanbul dedi ki:

    Ofis içinde baktığımız hedera bitkisi bir hafta içinde üzeri tamamen örümcek ağları ile örtüldü ve kurudu. Ağların içinde minik bit gibi küçük küçük beyazımsı bir şeyler var. Budadım. Çiçeği nasıl canlandırabilirim? Doğru mu yaptık? Neden böyle bir hastalık oldu?
    ***
    Geri kalan dallar canlı ise yeniden yapraklanacaktır. Hastalık değil. Örümcek de yok. Onlara örümcek bit denir. İç mekanlarda dünyanın her yerinde bitkilere musallat olurlar. Gözle görülmesi çok zor küçüklüktedirler ama zararları çok fenadır. Mücadele yolu vb ayrıntılı bilgi: Bitki bitleri (basra, koşnil vs yaprak bitleri)

  8. Yıldız, İstanbul dedi ki:

    Ben saksıda yetiştiriyorum fakat yapraklarında sararma ve siyahlaşma oldu. Neden olabilir? Suyu sever mi yoksa az mı sulama yapmalıyım?
    ***
    Kökler çürümeye başlarsa böyle oluyor. Sebep ya yanlış toprak ya da yanlış sulama. Bir de havalansın diye sıcak eve alışık bitkiyi kış ve ilkbahar aylarında beş dakikalığına bile dışarıya koyarsanız anında kökler çürümeye başlar. Sulamanın azı çoğu olmaz sadece çok su ile sulama yapılır. Bunu doğru yaparsanız sık sık mı yoksa toprak iyice kuruyunca mı sulamanızın zararı olmaz.
    Şu sayfaları okumanız lazım:
    1- Yaygın ve öldürücü sulama hatası
    2- Toprakta köklerin yanması, zehirlenmesi, kök çürümesi

  9. Esin, İzmir dedi ki:

    Evde derinliği ve genişliği 20 cm olan kare bir saksıda hedera bakıyorum. Ana gövde sağlıklı görünüyor. Yeni filizler veriyor ancak bazı filizler çok küçükken kuruyor. Bunun nedeni ne olabilir? Bir de balkonda bakımına devam edip balkon demirlerine sardırmak istiyorum. Saksıyı büyütmeme gerek var mı ve hangi ayda çıkartmam daha iyi olur?
    ***
    Büyüteçle kontrol edin. Bitlenme varsa onlar bu tip problemlere nede olur. Diğer üç sebep: Biri toprağının kimyasal dengesinin felaket bozulmuş olması ve diğeri loş ışık. Sonuncusu ise saksının kalorifer peteğinden ısınması. Hederalar dışarıda koyu gölgeye uyumlu ama ev içinde ışıksız loş dip köşelerde sağlığı fena halde bozulur. Toprağı ısınıryorsa yine zarar görür. Balkonda yetiştirecekseniz olur ama hem koskocaman saksı hem de doğal killi toprak + torf toprak karışımı gerekiyor. Biraz da iri taneli dere kumu karıştırın. Bu saksı ve toprak şartları niçin? Çünkü kökleri serin toprak ister. Aksi takdirde balkonda hep cılız ve güdük kalacaktır. Gerekenleri yapacaksanız sizin iklim şartlarında nisan ayı uygundur.

  10. Serra, Bilecik dedi ki:

    Bahçe duvarımızda hedera helix var. Evde de bakmayı çok istedim. Birkaç dal koparıp kaliteli torf toprağa diktim ama kurudular. Sonra kocaman 3 tane kökleriyle birlikte kopardım ve köklü bir şekilde diktim. Onlar da kurudu. Hiç anlamıyorum neden her ikisi de tutmadı. Evi sık havalandırıyorum. Koyduğum yer güneş ışığı vurmuyor ama oldukça aydınlık. Nasıl bir yol izlemeliyim? Nerede hata yapıyorum?
    ***
    Serine, soğuğa alışık bitkileri birden bire sıcak eve almayın. Bu yüzden kurumuşlardır. Torf toprak, dere kumu ve bahçenin kendi toprağı üçünü eşit ölçülerde birbirleriyle karıştırın. Dışarıda açık havada bu karışımda deneyin. Yaz sonundan önce içeriye alın.

  11. Esma, Kayseri dedi ki:

    Kuruyan çam ağacımın gövdesini duvar sarmaşığı kaplasın istiyorum. Ancak çok zor ilerleme alıyorum. Sarmaşığın boy atmasını hızlandıracak bir yöntem var mı?
    ***
    Bir yerde üç yılı doldurduktan sonra son derece hızlı uzar. Yaz boyunca susuz bırakmayın yeter. Özel hiçbir şey istemez.

  12. Arda, İstanbul dedi ki:

    Terastaki yağmur sarmaşıklarımın yapraklarında koyu renkli delikler oluyor. Neden acaba?
    ***
    Hedera helix sarmaşıklarından bahsediyorsanız yıllardır bahçemde var. Hiçbir şey bunlara zarar vermedi. Sizdeki zararın sebebini bilmiyorum.

  13. Mehmet, Ankara dedi ki:

    Bazı kaynaklarda 8-12 santigrat derece iyidir vs. gibi şeyler yazıyor ama siz kışın -30C dereceye kadar soğuğa dayanır diyorsunuz. Bahçenizde de yıllardır olduğuna göre – derecelere dayanabileceği kesin bilgidir diyebilir miyiz?
    ***
    Yanlış anlamışsınız. Hedera helix için dayanacağı en üşük ısıyı değil, gelişim göstereceği en düşük ısıyı belirtmişler. Veya eğer kışın 8C dereceden daha fazla soğuğa dayanamaz diye iddia etmişlerse anlaşılan bu bitkiyi hiç tanımıyorlar ve kafadan uydurmuşlar. Kışın en fazla -30C dereceye kadar şiddette don olaylarına dayanıklı olduğu kesin bir gerçektir.

  14. Genar, Tokat dedi ki:

    Hedera helix çiçek acar mı? Arıcıların sevdiği sonbaharda çiçek açan bir sarmaşık çeşidi vardı bu mudur acaba?
    ***
    Sonbaharda çiçek açar ama arıcılıkla ilgisini hiç bilmiyorum.

  15. Ata A. -Aydın dedi ki:

    Hedera canariensis helix’in bir alt veryetesi mi yoksa farklı türler mi?
    ***
    Ayrı tür, alt tür ve varyete olduğunu iddia eden botanistler var. Hangisi haklıdır şu an için bilmiyorum.

  16. İsimsiz dedi ki:

    Dalları suda köklenir mi?
    ***
    Hiç denemedim. Çünkü toprağa ekince kolayca kökleniyor.

  17. M. D. -Antalya dedi ki:

    Hedera helix ile bu yıl toprak yüzeyini tamamen kapatmak istiyorum. Dikim aralığı ne önerirsiniz?
    ***
    Etkisi iki yıldan sonra başlar. Ama çok aşırı yoğunlukta gelişirler ve bir daha o bahçeden asla yok edemez oturup ağlarsınız. Gerçekten çok fena sinir bozucu oluyor. Toprağın altından, üstünden hatta duvarların içlerinden gelişici akıl almaz kabiliyetleri var. Antalya’da gelişimi tüm yıl kesintisiz, yaz ortası dışında diğer zamanlarda çok feci hızlı olur. Vazgeçin. Başka yer örtücü türler bulun.

  18. Çiçek, İzmir dedi ki:

    Bahçemin duvar kısmına limon çam ağaçları dikmek istiyorum. Arkasına fon olarak duvarı kaplaması için duvar sarmaşığı düşünmüştüm ama sizin tecrübeleriniz okuyunca aklım karıştı. Bu duvar sarmaşığı bu ağaçları kötü etkiler mi? Eğer etkilerse duvarı kaplamak için herdem yeşil ne önerirsiniz?
    ***
    Duvarları örtmek için bütün yıl yapraklarını dökmeyen en iyi bitki türü Hedera helix’tir. Daha iyi daha uygun bir tür var mı bilmiyorum. Aklınız karışmasın. Sürekli gözünüz üzerinde olacaksa, başıboş ilgisiz bırakmayacaksanız tehlikesi olmaz. Çünkü uygun olmayan yönlere ilerleyen dallarını anında görüp yok edersiniz. Ama ben hiç ilgilenemem diyorsanız elbette her yeri istila etmeye çalışır, ağaçları da sarıp boğar. Bu problem diğer duvar sarıcı türler için de aynen geçerlidir zaten. Eğer kontrollere vakit ayıramayacaksanız duvarlarınızı tamamen boş bırakmanız daha iyi olur.

  19. Ali, Bolu dedi ki:

    Hedera türlerinde hangisi en çok çiçek açar? Arıcılık için soruyorum. Ekim ve kasım aylarında çiçek açıyor değil mi?
    ***
    Tür fark etmez. Bende iki ayrı türü var. 8 yıldır hiç çiçek açmadılar. Çünkü o kadar azgınca büyüyorlar ki sık sık budamak zorunda kalıyorum. Bolu’da en azından kışın gelişim göstermezler ve sorun olmaz. Ama hiç budamamanız lazım. Veya daha iyisi sonbaharda çiçek açan başka bitkiler araştırın.

  20. İsmail, Erzurum dedi ki:

    Hedera sarmaşık kökleriyle çektim aldım gelişmiş kökleri vardı. Tutar mı?
    ***
    Eğer toprağın çürütücü, öldürücü etkisi olmazsa kesin tutar.

  21. Mehmet, Ankara dedi ki:

    Sarmaşığı balkonda yetiştiriyorum, bir kolonun yanında. Kolona, yani duvara yapışması ve kaplaması için ne yapmalıyım?
    ***
    Yeni uzayacak olan dalları duvara değerse yapışırlar. Eski dallar yapışmaz.

  22. Uğur, İstanbul dedi ki:

    Doğuya bakan bir oda tamamen duvar görüyor. Duvarın üst kısmına ekip duvarı sarmaşıkla kaplamak istiyorum. Sizin bilgilerinizden bu türün çok istilacı olduğu, duvara zarar verebileceğini düşünerek ekmekten vazgeçtim. Önerebileceğiniz başka bir tür var mı?
    ***
    Hem ihmallere dayanıklı, hem kışa dayanıklı ve kışın bile yeşil güzelliğini koruması, hem de destek istemeden duvara yapışıp tüm duvar yüzeyini halı gibi kaplaması açılarından Hedera helix’in alternatifi yok diyebilirim. Duvarların ancak dış sıvasına kısmi zararlar verir. Ki amaç duvarı kaplaması ise, bu durumda sıvanın biraz zarar görmesinin hiçbir önemi yok. Üst üste dallar uzatıp kalabalıklaştıkça budama ister. Başka bir zahmeti yok.

  23. Özge, Ankara dedi ki:

    Bahçemde dalları çok tepeden başlayan bir çam bir de ıhlamur ağacı var. Bunların gövdelerine hedera sardırmayı düşünüyordum ancak yazdıklarınızı okuyunca vazgeçtim. Ağaçlara zarar vermeyecek bir sarmaşık önerebilir misiniz?
    ***
    Hayır hiç biri uygun değil. Bu fikirden vazgeçmenizi tavsiye ederim.

  24. Nuri O. -Kayseri dedi ki:

    Hedera dikimini ilkbaharda mı yapayım yoksa mevsım ay farketmeden dikebilir miyim? Kaç metre aralıklarla kaç adet fidan dikmeliyim. Hederanın çeşitleri arasında favoriniz hangisidir?
    ***
    Sizin orası için en iyi zaman kış sonu / ilkbahar başıdır. Tek fidanlar halinde dikin. Aralarında 1 metre mesafe olsun. Zamanla çok arsız bir şekilde hem dipten hem üstten bol bol dallar uzatır. Sıkça budama gerektirir. Benim sevdiğim hederalar bir bu sayfanın konusu olan küçük yapraklı hedera, bir de hederanın büyük yapraklı türünün beyazlı yeşilli renkli olanı. Büyük yapraklı ve düz yeşil olan hederanın pek güzelliği yok.

  25. Şule, İstanbul dedi ki:

    Kapalı balkonumun köşesinde gider borusu var. Bu görüntüyü neyle kapatsam diye düşünürken hedera felix bitkisini okudum . Sizce nasıl bir fikir? Duvara zararı olmadan plastik boru boyunca uzatabilir miyim?
    ***
    Balkon içinde saksıda yetiştirecekseniz belki olabilir (aslında yaz aylarında fazla ısınan kapalı balkonları sevmez ve ayrıca çeşitli hastalıklara yakalanabilir). Ama eğer dışarıya toprak zemine ekip de oraya uzatacaksanız hiç tavsiye etmem. Duvarlara sıkıca yapışarak duvarlar boyunca ilerlemesi ve yapışan dallarının hızlıca kalınlaşması özelliği var. Sürekli kontrol edip kontrol altında tutmak gerekir ki çok zor. Vazgeçin.

  26. Abdullah A. -İstanbul dedi ki:

    Duvar sarmaşığını dikeni ikinci yılı olacak artık güzel uzamaya basladı ama duvara tutturamıyorum bir iki yerden yapıştı sonra yeniden ayrıldı. Duvara tutunması için ne yapmalıyım?
    ***
    Sonradan yapışmaz. Yeni gelişmekte olan dallar duvara yapışık olarak ilerlerler. Yeterince uzun ve ağırca bir sopa parçasını yaslayarak dalın duvara kuvvetlice temas etmesini sağlayın. Dalın sopadan sonraki uzun kısmını kesin. Böylece dal duvara değdiği yerlerinden yan filizler verirse onlar duvara yapışık ilerleyebilir.

  27. Bekir, Diyarbakır dedi ki:

    20 adet hedara aldım 2 aydır diktim okulun dış demir şişlerle kaplı bölümlerine. hiç gelişme yok. ayrıca yanmış hayvan gübresi de toprağına karıstırsam faydasını görür müyüm?
    ***
    Ne yaparsanız yapın hiçbirinin etkisi olmaz, belki zarar verirsiniz. Hedera zaten hiçbir şekilde gübreye ihtiyaç duymaz. Sadece zamana ihtiyacı var. İlk yıl nedense çok fazla uslu duruyorlar. Orada bir yıl geçirsinler, sonra o kadar azgınca büyürler ki budamakla başa çıkamazsınız. Ben de aynı şekilde bahçemin tel örgülerini sarsın diye düşünmüştüm. Sonra aşırı gür çoğalıp durmalarıyla başa çıkamadım ve kökten yok etmeye çalıştım. Birkaçını tam yok edememişim tekrar sürdüler.

  28. Mehmet, Konya dedi ki:

    Bahçemin tel çitlerine hedera ektim. Bu sarmaşık türü sadece duvara mı tırmanır yoksa tel çitlere de tırmanabilir mi? Bir de hızlı büyümesi için ne yapabilirim? Azot içerikli üre gübresi versem olur mu?
    ***
    Dallara, tellere sarmaşık gibi kendiliğinden fırıl fırıl sarılma özelliği yok ama bir şekilde, nasıl beceriyorsa her yere her şeye ustalıkla tırmanır. Gübre hiç istemez. Boş yere masraf etmeyin. İlk yıl çok uslu durur. Bu da sizi aldatmasın. Sonra azgınca her yöne gelişim gösterir ve her yeri kaplamaya çalışır.

  29. Ada, Yozgat dedi ki:

    Yıllardır evde hedera yetiştirmeye çalışıyorum bir türlü olmuyor. Araştırıyorum ama benim gibi evde yetiştiren yok. genellikle bahçeli evlerde yaşayan insanlar yetiştiriyor ve tabii bahçede eninde sonunda başarılı sonuç alınıyor. Ben apartman dairesinde saksıda yetiştirmeye çalışıyorum. Kapalı balkonum yok ve yazın açık balkona aldığımda birkaç hafta hızlı büyüyor sonrasında kendini borakıyor. nitekim kaybediyorum. Tamamen içeride yetiştirdiğimde de kaybettiğim çok oldu. Evde yetiştirirken nelere dikkat etmeliyim? Tavsiye edebileceğiniz önemli detaylar varsa paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkür ederim.
    ***
    Evde gayet iyi yetişir. Çok defa denemişimdir ondan dolayı eminim. Fakat saksıda ve ev içinde olunca toprak konusunda çok hassastır yani her an tüm kökleri çürüyebilir. Bir de ev içinde, aynı odada bile yer değiştirmeyi hiç sevmez. Sürekli ev içinde, sürekli sabit bir yerde durması lazım. Beş dakikalığına bile dışarı çıkarmayın. Toprak olarak şunların hepsinden eşit ölçülerde karışım yapın: arazi toprağı + dere kumu + fındık kadar taş parçaları + torf toprak. Hepsini iyice karıştırıp saksıya doldurun. Sulamaları ise toprakta çok ciddi kuruma olmadıkça asla sulamayın. Ve sulama gerektiği zaman mutlaka şu sayfadaki usulde sulayın: Yaygın ve öldürücü sulama hatası


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.