Selenicereus anthonyanus

Yassı gövde zikzaklı gibi fazlaca çıkıntılıdır. Balık kılçığına benzer.

Cactaceae, Kaktüsgiller familyasının Selenicereus anthonyanus türü Meksika’nın güneyindeki düşük rakım yağmur ormanlarına endemik kaktüslerdendir. 180m – 500m tepelik arazilerde bulunurlar. Hem bir epifittir (tüm hayatı ağaçlar üzerinde geçer) hem toprak zeminde sürünücü ve tırmanıcı olarak normal bir bitki gibi yaşarlar.

Selenicereus anthonyanus, balık kılçığı kaktüsü ve çiçekleri

Selenicereus anthonyanus (balık kılçığı kaktüsü) Epiphyllum hibritleri (atlas kaktüsleri) oluşturmada kullanılan türlerdendir.

İlginç bir dekoratifliği vardır. Çok yassı gövdelerle gelişir. Yapraklanmaz. Yassı gövde zikzaklı gibi fazlaca çıkıntılıdır. Balık kılçığına benzer.

Balık kılçığı kaktüsünün çiçekleri hem çok güzeldir hem yoğunca hoş kokuludur ama geceleri açar ve sabaha kadar solup giderler. İlkbahar ikinci yarısı ile yaz başı arasında çiçek açarlar. Fakat çiçek açmaları için kış aylarında akşamdan sabaha kadar karanlık ortam kesinlikle şarttır. Yani gece boyunca tam karanlık süre en az 12 saat olmak zorunda. Birkaç hibriti, kültivarı türetilmiş. Muhtemelen onlarda çiçeklenme kalitesi daha iyidir.

Balık kılçığı kaktüsü

Kılçık kaktüsler çiçek açmasa bile biraz yükseğe asılı saksılarda sarkıcı olarak son derece şık, güzel ilginç ve dekoratif bir bitkidir.

İç mekan süs bitkileri sektöründe salon ve ofis ortamlarına çok dayanıklı yeni türler arayışı her zaman vardır. Balık kılçığı kaktüsü de en uygun türlerdendir. 25cm çapında bir saksıda birçok dal bir arada yetiştirin. 1 metre kadar uzun olacak şekilde çubuklara bağlayarak desteklemelisiniz. Bu şekilde yemyeşil ve adeta sağlık fışkıran, üstelik çok ilginç görünümüyle albenisi çok yüksek olur. Fiyatının yüksek olması meraklılarınca pek önem taşımaz. Özellikle ofislerine hem ilginç hem son derece dekoratif bitkiler arayanlar için.

Yetiştirilmesi, bakımı ve çoğaltılması aynen atlas kaktüslerindeki gibidir. Ayrıntılı bilgi için bakınız: ⇒ Atlas çiçeği (Epiphyllum hibritleri)

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler: | | | |

'Selenicereus anthonyanus' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Su, İzmir dedi ki:

    Ben salonda bakmak istiyorum aslında ama içeride yaşar mı acaba? Yanlış bir şey yapmak istemiyorum. İç mekana mı dış mekana mı uygun?
    ***
    Her ikisi de geçerli. Dışarıda az güneşli yerde tutmalısınız. İçeride ise mutlaka iyi derecede havadar olan bir pencere yanında tutun. Kışın dışarıda bırakacaksanız ya güney cephe bir yer olmalı ya da ısı sıfırın altına düştüğü günlerde geçici olarak içeriye almanız lazım. Çok hafif don olaylarında ölmez ama bir hayli yıpranır.

  2. Su, İzmir dedi ki:

    Tekrar merhaba. İlk mesajımdan sonra sayfamızdaki bilgilere bağlı kalarak saksıya aldım. Salonda hiç kapanmayan penceremin önünde direkt güneş almıyor fakat gayet aydınlık ve esintili bir yerde hızlı bir şekilde çok güzel dallar verdi. Uzayan dallardan bir tanesinde anlayamadığım köke benzer çok uzun olmayan uzantılar çıktı ve öyle kaldı. Fakat son dört hafta önce sonradan uzayan iki dalında pörsüme gibi su çekilmiş gibi görünmeye başladı. Ne yapmam gerekir? kaybetmek istemiyorum. Kestane gübresi ya da toprağı mı ilave etsem?
    ***
    Toprak nasıl bir özellikte ise o yüzden ya da sulama hatanız yüzünden son zamanlardaki toprağın kimyasal değişimiyle kökler ciddi zarar görmüş. Sebep bu. Şimdi saksıdaki üst yüzey toprağı çıkarın. En kenarlardan daha fazla toprak çıkarın. Sonra saksıda kökleri tutan toprak tamamıyla kuruyana kadar bekleyin. Adamakıllı kupkuru olduğunda bol bol su dökerek sulayın. Öyle ki toprak iyice yıkanmış olsun. Mesela saksıdan toprağı biraz azalttınız. Geriye ne kadar toprak kalmışsa, onun on misli kadar suyu yavaş yavaş dökün. Su toprağı yıkayıp saksının alt deliklerinden çıkıp gitsin. Böylece kökler tehlikeden kurtulur. Daha sonra yine toprak iyice kuruduğu zaman dere kumu + torf toprak + kullanılmamış kuru çay hepsinden azar azar eşit miktarlarda karışım yapın ve toprağı azalmış saksıya üst kısma bu karışımı doldurun. Sonra sulayın. Bundan sonra daima sulamak için toprağın iyice kurumasını bekleyin ve sulayınca da alt deliklerden bir miktar su çıkacağı kadar miktarda su ile sulayın (ayrıca alttan çıkan suyu toprak geri emmemelidir). Eğer buna aynen dikkat etmezseniz köklerde çürüme olur. Son olarak: Saksı bitkilerini güneşin veya gündüz sıcaklığının ısıtmış olduğu saatlerde değil, akşam ya da sabah güneş doğmadan önce yani saksının ve toprağın serinlediği zamanlarda sulayın.

  3. Zehra, Uşak dedi ki:

    Merhaba bir ay kadar önce internet üzerinden çiçek siparişi vermiştim. Bunlardan biri de kılçık atlastı. Maalesef bana ulaştığında kökü saksısından çıkmıştı ama hala topraklıydı. Kaktüs sukulent toprağı ve dere kumu karışımına diktim. Fakat ana yaprakta yukarıda bahsedilende olduğu gibi günden güne güçsüzleşme, buruşma görüyorum. Evde açık pencere önünde aydınlık bir yerde tutuyorum. Direkt güneş almıyor. Toprağı iyice kurumadan da sulamıyorum. Bitkiyi kurtarabilmek için ne önerirsiniz?
    ***
    Yeni toprağa diker dikmez suladıysanız kökleri çürümüştür. Kaktüs-sukulent türlerini yeni diktiğiniz zaman can suyu vermemeli, 5-10 gün boyunca toprağın tamamıyla kupkuru hale gelmesine kadar beklemeniz gerekir. Ayrıca paketlerde satılan sözde kaktüs topraklarına hiç güvenmeyin. Ben bu türü sıradan bahçelerin killi toprağında bile gayet güzel yetiştiriyorum. O kadar hassas değil ama poşetlerde satılan topraklar gerçekten çok tehlikeli olabiliyor. Balıkkılçığı, yılbaşı ve atlas kaktüslerinizi kendiliğinden humuslu arazi toprağı + dere kumu + kullanılmamış kuru çay + ponza taşı karışımında küçük saksılarda yetiştirirseniz ne kadar sağlıklı geliştiklerini görürsünüz. Karışımda çay miktarını diğerlerine göre yarım ölçü yapın. Yani diğerleri birer ölçü, çay yarım ölçü olacak. Bence şimdi kaktüsünüzü söküp köklerini kontrol edin. Büyük bir ihtimalle çürümüştür. Dip kısmı da çürümeye başlamış olabilir. Çürük yerleri kesin. Sonra kesik yerin iyice kuruması için 5-6 gün açıkta bekletin. Sonra da tarif ettiğim gibi toprak karışımına dikin ve hemen değil bir hafta sonra sulayın. Yaz ayları dışında bu türleri direkt güneşten korumamalısınız. Güneş ışınlarına ihtiyaçları var.

  4. Zeynep, İstanbul dedi ki:

    Yaklaşık 2 hafta önce bu bitkiden satın aldım. Küçük bir sukulent saksısına dikili halde geldi. Yazıdaki tavsiyenize uyarak aydınlık ama havadar bir cam kenarına yerleştirdim. Küçük saksıyı daha büyük şeffaf bir saksının içine yerleştirerek yaprakların ağırlıği yüzünden saksının devrilmesini engelledim. Ancak toprak kalitesi konusunda bir fikrim yok. Toprak değiştirmek ve daha büyük bir saksıya geçmek için ilkbaharı mı beklemeyelim? Bu bitkiye de toprak tamamen kuruduğunda mı sulamam gerekir?
    ***
    Kış boyunca hiç sulamasınız bile olur. Yanlış zamanda bitki alıyorsunuz. En iyi zaman ilkbahar sonudur. Alınca toprağını değiştirirsiniz. Ama şimdi, ne yaparsanız yapın her an çürüyüp gidebilirler. Hiç rahatsız etmemek zorundasınız. İşiniz şansa kalmış.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: