Özellikleri
Trichodiadema bulbosum Buzçiçeğigiller (Aizoaceae) familyasının küçük çalı biçimli bir türüdür. Dalları oldukça sık, çoklu gelişir. Yani hiç çekinmeden sık sık budamanız gerekiyor. Ana kök kısmı yumru gibi kodeks biçimi alır. Ve bu kodeks, ana gövde olmuş gibi toprak dışında yukarı doğru gelişerek bitkiye ilginç bir görünüm verir. Bu özelliğinden dolayı Trichodiadema bulbosum sukulent meraklılarının bonsai gibi şekillendirdiği türleri arasında yer alır.
Ana vatanı Güney Afrika’dır. Cape’in hem doğu ve batı yörelerinde, tepeliklerde bulunur. Boyları 30cm’yi bulan, sık dallı çalı biçimli sukulent bitkilerdir. Yer örtücü tarzda da gelişirler. Ayrıca, Cape’in doğusuna ait olduğu iddia edilen Trichodiadema intonsum türü aslında bu türün aynısıdır. Arada belki olsa olsa form farkı vardır.
Trichodiadema bulbosum yaprakları 8mm kadar küçük ama etli, dolmalık fıstık (çam fıstığı) şeklinde, her bir yaprağın ucunda çevreye yatık birkaç dikenimsi uzantı bulunur. Kaktüslerdeki dikenli düğmecikler gibi. Ama bu bitkinin kaktüslerle bir alakası yoktur. Kışın soğuk ayları dışında zaman zaman morumsu pembe, parlak görünümlü küçük çiçekler açar.
Yetiştirme, Bakım
Şiddetli sıcaklar olan memleketlere uygunluğu tamdır. Güneş sever ve ihtiyacı var. Fakat yaz aylarında öğle saatlerinin güneşinde pişmesin. Gerçi zararı yok ama güzelliği azalır. Kış soğuklarına uzun sürmemesi şartıyla -5C dereceye kadar dayanır.
Saksıda yetiştirmek için oldukça süzek bir toprak karışımı yapmanız gerekir. Örneğin 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü arazi toprağı + 3 ölçü iri taneli dere kumu + 2 ölçü ponza taşı. Veya kaktüs-sukulent özel toprağı kullanın. Sulamaları sadece toprak adam akıllı kupkuru hale geldikçe yapın. Bitki besini ilkbahardan sonbahara kadar, sukulent türlere özel bitki besininden ama yarım dozaj uygulayın ve sadece ayda bir verin.
Kodeks yapılandırma
Kodeks dibi tek parça olduğu gibi çoklu da olabilir. Bitki henüz küçük ise, kodeks yapısı oluşmamışsa bu durumda derin saksı kullanın. Çünkü ana kök tek başına veya birkaç kalın kök halinde aşağı doğru şişkinleşecek, saksının derinliğine göre daha iyi gelişim gösterecektir. Yıldan yıla veya iki yılda bir, her saksı değişiminde kodeks kök kısmını biraz dışarıda bırakın. Yıllar geçtikçe, saksı değişimlerinde kodeks kök kısmını biraz daha dışarıda bırakırsınız. Sonuçta o kodeks kök garip şekilli ana gövde gibi görünüm alacaktır.
Üretim
Trichodiadema bulbosum üretimi tohumla ve yeni sertleşmiş taze dallarından çelikle yapılır. Dallarından kırıp köklendirebilirsiniz.
Problemleri
Trichodiadema bulbosum yanlış topraklarda ve gereksiz sulamalarda her an komple çürüyebilir. Özellikle kuruma nedir bilmeyen topraklar tehlikelidir. Bunun dışında, ara sıra büyüteçle iyice kontrol ederek yaprak bitleri var mı diye kontrol etmelisiniz. Eğer varsa ilaçlamanız gerekir. Ayrıca budamaktan korkmayın. Çünkü ne kadar aşırı sıklıkta dalları olursa parazitlerin, bitki zararrılarının dal aralarda barınma ihtimalleri o kadar yüksek olacaktır. Kapalı, rüzgarsız esintisiz mekanları sevmez. Direkt güneş ışınlarına da ihtiyacı olduğunu unutmayın.