Cymbalaria muralis, duvar cimcimesi

Cymbalaria muralis duvar cimcimesi Plantaginaceae (Sinirotugiller) familyasındandır. Ana vatanı Avrupa kıtasının Akdeniz boyunca uzanan bölgeleridir. Az güneş alan kayalıklarda yaşarlar.

Cymbalaria muralis, duvar cimcimesi bitki türü

Cymbalaria muralis

Duvar cimcimesinin diğer adları Hedera yapraklı aslanağzı ve nakkaş sarmaşığıdır.

Özellikleri

Cymbalaria muralis mini yapılı, incecik dallı bir bitkidir. Küçük çiçekleri aslanağzına, yaprakları biraz hederalara benzer. Türkçe isim olarak nakkaş sarmaşığı diyenler olmuş. Duvarlarda olduğunu düşününce güzel bir isim. Sarmaşık olarak düşünmek yanlış. Mini mini bir bitkidir. Kalker taşlarından ya da tuğlalardan örülmüş duvarlarda susuzluğa dayanıklı olarak kendiliğinden yetişme özelliği var. Palmiye ağaçlarının lifli gövdelerinde de yetişirler. Yalnız her halükarda susuzluğa dayanıklı diye düşünmeyin. Çünkü fazla güneşli yerlere uygun değildir.

Uygun yerlerdeki taş örme (bilhassa tuğla) duvarlara tohumları ulaşırsa duvarlarda gelişir. Çiçekleri eğer döllenirse tohum oluşturmak amacıyla ışıktan kaçacak yer arar. Bulduğu deliklere girer. Böylece tohumlar çevreye dağılmadan ve hayvanlara yem olmadan oralarda çimlenir.

Nohut kadar küçük çiçekleri her yaprak yanında tek sap ucunda bir tane olarak açar. Yapraklar çiçeklerden biraz daha büyüktür. Yani tırnak genişliğinde gibi. Mevsim şartları elverdiğince devamlı çiçek açar. Kışın çok fazla soğuk olmayan yerlerde bütün yıl yeşil yapraklıdır.

Sürgünler çevreye uzar ve uygun yerlere kök salarak yeni fideler üretir. Böylece her yeri kaplamaya çalışır. Bazı yerlerde istilacı olsa da mücadelesi çok kolaydır.

Uzun ömürlüdür. Ağır don olaylarına -35C dereceye kadar dayanır. Kışın ölse bile tohumları kış üşümesinden sonra ilkbaharda çimlenir ve hızla büyürler.

C. muralis

Cymbalaria muralis yetiştirme

Duvar cimcimesi tam gölgeye uyumludur. Akdeniz ikliminde kuzey, doğu ve kuzey-doğu yönlerine bakan cepheleri sever. Yazları aşırı sıcak olmayan memleketlerde daha iyi yetişir (Ankara, Tokat, Erzurum). Aynı anda hem sıcak hem fazla nemli olan havayı pek sevmez.

Asma çardaklarının altında ve az güneş alan balkonlarda asılan saksılarda sarkıcı olarak yetiştirilir.

Süzekliği iyi toprakları sever. Suyu sevse de sulama sıklığı fazla olmamalı. Toprak tamamen kuruyuncaya kadar sulamasanız da olur.

Fide üretimi

Birkaç yolu var.

1- Kökten guruplar halinde ayırmayla ilkbahar başında çoğaltabilirsiniz.

2- Önceden köklenmiş sürgünlerden ayırın.

3- Çelikle yani uygun olgunluktaki dallarını köklendirebilirsiniz.

Cymbalaria muralis tohumla üretim

Tohumdan yetiştirmede kış üşümesi gerekiyor. Tohumları sonbaharda ya da kış sonunda ama son don olaylarından bir buçuk iki ay önce ekmelisiniz. Fideleri esas yerlerine dikmede dikkatli olun. Köklerini topraktan hiç ayırmadan alın ve esas yerine dikin. Yoksa tutmazlar.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: | | |

'Cymbalaria muralis, duvar cimcimesi' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Can, Bandırma dedi ki:

    Mahallede evim önündeki beton saksıda sökülmüş ve atılmış olarak buldum. Eve gelince bir bardağa bitkilerimin topraklarından ve bahçe toprağı eklediğim bir kupaya ektim. Ölü yaprakları kestim can suyu verdim. Birkaç çiçeği açık. Bir gün geçti ve yeşil olan yaprakları gayet sağlıklı. Sizce tutar mı?
    ***
    Bilmiyorum bekleyip göreceksiniz.

  2. Nurcan, İstanbul dedi ki:

    Tohum olarak aldım ama yazıyı okuyunca kafam karıştı. Bu havada tohum tutmaz mı bekletmeli miyim?
    ***
    Belli olmaz. Tohumları ekip hiç güneş almayan ve kuzey rüzgarlarına açık bir yerde tutun. Bu şartla çimlenebilirler belki.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.