Kurdele çiçeği, Chlorophytum comosum

Kurdele çiçeği Asparagaceae familyasının Chlorophytum comosum türüdür. İngilizcede ise ‘Spider plant’ deniyor. Yani örümcek bitki. Salonlarda güneşli pencere önünde olması gereken bitkilerdendir.

Kurdele çiçeği (Chlorophytum comosum türü)

Genel özellikleri

Uzun ömürlü, dalsız bir bitkidir. Daracık  yapılı, şeritler halinde uzun yaprakları kök kaidesi üzerinden gelişir. Gövde oluşturmaz. Upuzun çiçek saplarının uçlarında küçük beyaz çiçekler açar. Tohum oluşmaz ama çiçek açma yerlerinde fideler oluşur. Ortanda hava fazla nemli ise fideler kalınca kökler uzatır. Nemlilik az ise kök pek oluşmaz. Ama toprağa diktiğiniz azaman birkaç günde kök salmaya başlarlar. Bu sayede nasıl çoğaltabilirim diye düşünmenize gerek kalmıyor.

Kurdele çiçeği çeşitleri

Başlıca iki kültivarı vardır. Chlorophytum comosum ‘Variegatum’ yapraklarının kenarları sarımsı, ortası yeşil olanı eski tip klasik kurdele çiçeğidir. Uzun çiçek sapları yeşildir. Yeni tip kurdele çiçeği Chlorophytum comosum ‘Vittatum’ yapraklarının kenarları yeşil, ortası sarımsıdır. Çiçek sapları da sarımsı renkte olur.

Bunlardan başka, uzun yıllardır rastlamadığım ve hakkında bilgi bulamadığım düz yeşil renkte kurdele çiçeği var. Bu sanıyorum Chlorophytum cinsinin ayrı bir türü olabilir. Başlıca önemli farkı kısa gövde oluşturmasıdır.

Fideli kurdele çiçeği

Kurdele çiçeği

Yumruları

Toprak altında köklerinin çoğu uzunca depo yumru oluşturur. Bu sayede uzun süre susuz kalmaya iyi dayanır. Saksı değiştirirken o yumruların çoğunu kesip atmanızda hiçbir sakınca yok. O yumruları kurdele çiçeği kurak dönemde hayatta kalmak için hazırlıyor. Yumrular sadece su ve besin deposu amaçlıdır. Yani o yumrulardan hiçbir şekilde yeni kurdele çiçeği üretemezsiniz.

Habitat: kurdele çiçeği doğal yaşam alanlarının niteliği

Anavatanı Afrika’nın güney yarısı kıyı kesimleridir. Genellikle  subtropikal ormanların sınırlarında bulunurlar. Bu da kurdele çiçeğinin tam gölgeyi sevmediğini gösterir. Yılın yağışlı döneminde gelişip serpilir ve bol bol su deposu yumrular oluşturur. Yılın kurak döneminde depola yumruları sayesinde hayatta kalır.

Kışa dayanıklılığı

Sıfır derece soğukta yapraklar zarar görür. Sıfırın altında birkaç derece soğuğa (belki en fazla -7C dereceye kadar soğuğa) yapraklarını kaybederek dayanır.

Evlerde kurdele çiçeği yetiştirme ve bakımı

Gölgeye uyumludur ama pek sağlıklı gelişemez. Yapraklar güçsüz, kolayca kırılır yapıda ve gösterişsiz gelişir. Fide oluşturacağı çiçek saplarından hiç çıkarmaz. Onun için hem yeri şiddetli güçlü aydınlık olmalı hem de günde en az 1 saat direkt güneş almalıdır. Güneşli pencere yanında konumlandırın.

Yaprak sağlığı

Kurdele çiçeği yaprak güzelliği için yetiştirilir. Yaprak sağlığına çok dikkat etmek gerekiyor. Klorlu su yaprak uçlarında ve yer yer yaprak kenarlarında bozulmalara, kurumalara sebep olur. Musluk suyunu açıkta en az 24 saat bekletirseniz kloru uçar.

Tuzlu toprakları sevmez. Toprak karışımına hiçbir gübre katmayın. Besleyici takviyeli toprak kullanmayın.

Devamlı az ışıklı ortamda yetiştirilmiş kurdele çiçeğinin yaprakları yazın birden bire çok güneşli yere alınırsa yapraklar yanar. Ama kısa sürede güneşe uyumlu yeni yapraklar çıkaracaktır. Daha sağlıklı olur.

Fide oluşturmama sorunu

Uzun saplarda oluşan fideler kurdele çiçeklerinin bir başka dekoratif güzelliğidir. Uzun saplar aslında çiçek saplarıdır fakat kurdele çiçeği tohum oluşturması çok zor olup çiçekler solunca aynı yerde birçok fideler oluşturur. Çiçek sapı çıkması ışığın kuvvetine ve günden ir iki saat bile olsa direkt güneş almasına bağlıdır. Işığın zayıf olduğu yerlerde çiçek sapı çıkaramaz ve dolayısıyla fide üretemez.

Toprak ve sulama

Toprağı kurumaya başladığı zaman sulayın. Sulama suyunu bolca kullanın. Saksı alt deliklerinden mutlaka dışarı su çıkmalı ve toprak o suyu geri emmemelidir. Eğer az miktar su ile sulamaya devam ederseniz toprağın kimyasal dengesi bozulur. Sonuçta kurdele çiçeğiniz çok kötü zarar görür. İsterseniz kış boyunca serin bir yerde tutup hiç sulamadan bekletebilirsiniz. Doğal ortamındaki gibi susuz dönem dinlenmesi yaşar.

Kurdele çiçeği için doğal humuslu toprak tek başına yeter. Bunda ne gübre ister ne de bitki besini. Birkaç yıl gayet güzel gelişim gösterir. Sonra toprağı değiştirmelisiniz.

Torf topraklarda ise mayıs – eylül arasında ayda bir defa sulama suyuna genel kullanım bitki besini yarı doz karıştırın.

Toprağına havadarlık ve süzeklik kazandırmak için..

Perlit asla kullanmayın. Asparagaceae familyasından bitkilere perlit zarar verir. Ponza taşı kullanın. 3 ölçü toprak + 1 ölçü ponza taşı karışımı.

Eğer birkaç yıl saksı-toprak değiştirmeyecekseniz toprağına ponza taşı yerine strafor karıştırmalısınız. Çünkü kurdele çiçeği aşırı çoklukta yumru kök üretir. Onlar toprağı çok fena sıkıştırır. Sonuçta yoğun sıkışıklık yüzünden tüm kökler çürür. Eğer toprağa strafor karıştırırsanız strafor sıkışma olduğunda ezilip küçülür ve böylece yoğun sıkışıklık olmaz.

Çoğaltma, kurdele çiçeği üretimi

Kurdele çiçeğinizin uzun çiçek saplarında oluşan hazır köklü fideleri kesip alın ve direkt toprağa dikin. Bu kadar basit. Yılın her zamanında yapabilirsiniz. Fidelerin yaprakları ilk 5-10 gün boyunca cansız kalır. Önemli değil. Kökler toprakta aktifleşince yapraklar dirilecektir.

Diğer bir çoğaltma yolu kökten ayırmaktır. Zira kurdele çiçeği dipten kardeşlenerek çoğalır. Saksı-toprak değiştirirken onları ayırabilirsiniz.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | |

'Kurdele çiçeği, Chlorophytum comosum' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Elif, İstanbul dedi ki:

    Bugün saksıyı değiştireyim dedim nasıl yapayım bilemedim. Köklerinde köklerinde pekçok beyaz bitler var.
    ***
    Bunlar çok küçük ve hızlı hareket eden toprak bitleri ise hiçbir zararları yoktur ve topraklarda olması normaldir. Yapılması gereken herhangi bir şey yok.

  2. Çağrı, Ankara dedi ki:

    Kurdela çiçeğim kökten çürümeye başlamış. Topraktan çıkardım. Doğru mu yaptım acaba? Suya koydum.
    ***
    Kökleri her toprakta gayet uyumludur. Demek ki şimdiye kadar durduğu toprak son derece bozuk bir hal almış. Bir de sulamalarda mutlaka saksı alt deliklerinden su çıkacağı miktarda su kullanmanız şart. yoksa toprağın kimyasal dengesi bozulur ve kökler çürür. Şimdi suda bekletmeyip yeniden saksıya dikin.

  3. Elif, Ankara dedi ki:

    Yeni sipariş ettiğim kurdela çiçeğimin yapraklarının üzerinde küçük kahverengi noktalar var. Birçok yaprak ve yavrusu da çürümüş ya da çürümeye başlamıştı. Küçük kahverengi noktalar suyla ya da sert bir şekilde tırnakla çıkıyorlar. Ne yapmam lazım? Ne olduklarını da anlayamadım.
    ***
    Gelirken kargo yollarında çürüme olduysa başka. Ama size geldikten sonra çürüme başlamışsa toprağı felaket kötü demektir. Yapraklardaki şeyleri bilemiyorum. En iyisi yapraklarının büyük çoğunluğunu kesin. Hatta topraktan çıkarıp köklerini muslukta iyice yıkayın. Korkmayın kurdele çiçeği son derece dayanıklıdır. Hiçbir şey olmaz. Sonra temiz bir toprağa dikin. Biraz güneşli bir pencere yanında hızlıca gelişir ve iki üç ayda son derece gösterişli bir hale gelir.

  4. Aynur, İzmir dedi ki:

    Bir tane kurdele sapı üzerinde küçük daldan koparıp diktim. Köksüz olduğu için pet şişeden üzerine koyup sera yaptım. Bir haftadır kapalı, güzel durumda. Doğru mu yapmışım? Kaç gün öyle kalsın?
    ***
    Yanlış sayılmaz. Aslında hiç gerekmezdi. Açıkta olunca yapraklar cansız ve pörsümüş kalır ama kurumaz. Bir hafta-on gün gibi bir zamanda köklenme başlar ve yapraklar dirilir. Şimdi açabilirsiniz. Açtığınız zaman birkaç saat içinde yapraklar pörsürse önemsemeyin. Birkaç günde tekrar canlanacaktır.

  5. İzmir dedi ki:

    Kışın besin verebilir miyim?
    ***
    Vermeyin.

  6. Semra, Hatay dedi ki:

    Üç hafta önce sipariş ettiğim kurdele bitkimin iki üç yaprağının ucu kurumuş, incelmiş ve kararmıştı onları kestim. Gayet sağlıklı görünüyordu ama beş gündür birkaç yaprak ucunda daha kuruma gibi sararmalar meydana gelmeye başladı. Bütün yaprakları öyle olmadan ne yapmalıyım? Toprak değişikliği mi yapsam? Ne önerirsiniz?
    ***
    İstediğiniz, düşünüdüğünüz ne varsa yapabilirsiniz. Kurdele çiçeği son derece dayanıklıdır. Anlattıklarınız toprağının kimyasal dengesinin iyice bozulmuş olduğunu gösteriyor. Köklerini şimdiki toprağından tamamen arındırıp gübresiz yeni bir toprağa dikin. Ya da hiç toprak değiştirmeyip kendi haline bırakın. Sulamaları şurada anlatıldığı gibi doğru şekilde yapmaya devam ederseniz zamanla her şey yoluna girecektir: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  7. Çiçek dedi ki:

    Kurdele çiçeğimin gelişmesi için ne yapmalıyım? Yanlarından yaprakları çıkmıştı fakat bir süre sulayamadığım için sanırım sararmış. O yaprakları kopardım. Ölmüş olabilir mi?
    ***
    Sanmıyorum. Vaktiyle ister istemez bir hayli ihmal ettiğim olmuştu. 4-5 ay tamamıyla susuz ve soğuk yerde tutmak gibi. Doğru şartlarda doğru toprakta ise korkmayın susuzluktan bu kadar kolay ölmez.

  8. Nazmiye G. -Ankara dedi ki:

    Merhaba çiçeğimin yaprakları aşağı doğru eğiliyor, bazı yerlerde kırılıyor, dik durmuyor. Saksısını da yeni değiştirdim. Düzelir mi? Ne yapmalıyım?
    ***
    Kışın toprak değiştirmek bitkileri öldürebilir. Toprak değiştirmeden önce de aynı durumda idiyse sebep ışık yetersizliğidir. Ben bu özelliklerinden fena huylandığım için daima güneşli yerde tutuyorum. Böylece yapraklar çok sağlam gelişiyor. Bir de güneş sayesinde bol bol uzun saplar çıkarıp fide oluşturuyorlar. Bu arada, kurdele çiçeğinizin bulunduğu yer güneş almasa bile ışık yeterli mi değil mi anlamanın ölçüsü: Eğer fide sapları uzatıyorsa ışık açısından problem yok demektir.

  9. Nuriye, Kayseri dedi ki:

    Kurdele çiçeğimin yapraklarının yeşil kısmı çok solgun, neredeyse beyaz. Neden olmuştur? Ne yapmalıyım?
    ***
    Kuvvetli ışık, bir parça güneş lazım. Bu şartlar yerindeyse sorun topraktadır. Toprağını değiştirin. Başka bir problem olacağını sanmıyorum.

  10. İzmir dedi ki:

    Merhaba kurdele çiçeğinden uzun sap üzerinde minik yavrular çıktı. Henüz kök oluşturmamışlar. Ne kadar büyüyünce başka saksıya dikebilirim? Şimdi diksem tutar mı?
    ***
    Acele etmeyin. Çünkü o şekilde hızlı gelişirler. Ama henüz minicikken ayırırsanız tutsalar bile bir şeye benzeyecek kadar büyümeleri açısından çok zaman kaybınız olacak. Diplerinde kökler uzamamış olsa bile köklerin iyice belirgin olacakları zamana kadar bekleyin. Kesip toprağa dikince on gün kadar yapraklar cansız kalır. Sonra canlanırlar (aynı zamanda kökler aktif hale geçmiş ve uzamaya başlamışlardır).

  11. Nermin, Zonguldak dedi ki:

    Kurdela çiçeğimde iki sap ve bu saplarda irili ufaklı birçok fide var. Toprağa almak istiyorum ama köklenme olmadı henüz. Yaz başından beri bu şekildeler. Köklenme olmadan biraz büyük olanları toprağa diksem gelişirler mi acaba? Fideleri alırken sap kısımları kalmalı mı sap kısaltması ya da sapı dipten kesme yapmalı mıyım?
    ***
    Evet köklenirler. Önce yapraklar biraz bozulur ama 10 gün sonra hızlıca anlanma olacaktır. Fideye ihtiyacınız yoksa veya kalabalık yığınlar istemiyorsanız tüm sapları henüz yeni çıkıyorken kesip atın. Ben öyle yapıyorum.

  12. Nermin, Zonguldak dedi ki:

    Benim çiçeğim ortası beyaz olandan. Bir iki hafta öncesine kadar gayet sağlıklıydı. Balkonumda yer kalmadığı ve salonda da bakılabileceğini düşünerek içeriye aldım. Sanırım hata yaptım çünkü yaprak sarartmaya başladı. Sizce sorun ne olabilir? Sararma devam ederse yapmam gereken şey nedir?
    ***
    Zaten salon bitkisidir yani ev içinde sorunsuz gelişmesi gerekir. Bitkilerin yerini değiştirmek gerektiği zaman acele etmeyip toprağının iyice kurumasını bekleyin. Yoksa yeni yerinde bozulmaya başlıyorlar. İlla böyle olacak değil ama olduğuna çok defa şahit olmuşumdur. Diğer ihtimal yeni yerinin çok havasız (yani hava akımlarından tamamen yoksun) olmasıdır. Balkonda sürekli havadar yere iyice adapte olmuşken aniden havasız yere geçmesinde sorunlar çıkması normal. Yapmanız gereken şey hava akımlarının fazla olduğu bir yerde tutmanız.

  13. Nermin, Zonguldak dedi ki:

    Aşırı kök gelişimi mevcut. Kökler toprağın üzerine çıkmış durumda. Toprak eklemesi de yapamıyorum çünkü saksı ağzına kadar toprak dolu. Saksı büyütmeyi düşündüm ama saksım çiçekteki yaprak sayısına göre haddinden fazlaca büyük zaten. Bu mevsimde uygun mudur bilmiyorum ama acaba kökleri makasla kesip azaltsam olur mu?
    ***
    Hayır şimdi rahatsız etmeyin. Hatta evde uygun yer yoksa dışarıda kuzeyli rüzgarları almayan bir yere koyun ve unutun. Onca kökleri elverişsiz zamanlarda hayatta kalmak için üretiyor. Yani ilkbahara kadar susuz kalabilir. Sonra saksıdan çıkarıp istediğiniz kadar, sınırsız kök azaltması yapın ve yeni toprak karışımı ile tekrar dikin.

  14. İpek, Ankara dedi ki:

    Kurdele çiçeğim sağlıklı görünüyor. Tek sorunum beyaz şeritlerinin kaybolması yani tamamen yeşile dönmesi. Bu neden olur?
    ***
    Eski tip yani kenarları beyaz ortası yeşil olanında bazen sırf yeşil yapraklar oluyor. Sebebini bilmiyorum. Benimkilerde de bazen öyle olur. Ama yeni tip kenarları yeşil, ortası beyaz olanında sırf yeşile dönme hiç olmaz.

  15. Asiye Satır dedi ki:

    Kurdele çiçeğinin yapraklarını kessem yeniden yaprak verir mi?
    ***
    Bulunduğu yerin şartları gelişmesine uygun ise evet hızlıca tekrar yapraklar verir.

  16. Gizem, İstanbul dedi ki:

    Çiçeğinin dallarinin ortasında ufak ufak kahverengileşmeler var. Sanki kırılmış ve çürümüş gibi. Ne yapmalıyı? Yapraklarını o yerlerden kesmeli miyim?
    ***
    Kesebilirsiniz. Hiçbir zararı olmaz.

  17. Nalan, Urla dedi ki:

    Kurdele çiçeğim klimalı ortamda. Yapraklarına su püskürtmeli miyim?
    ***
    Hayır su püskürtmek hiç gerekmiyor. Klima sayesinde hava akımları olduğundan bitkiler orada sağlıklı gelişir.

  18. Damla, Mardin dedi ki:

    Her bitki topraginda dediginiz gibi bunda da ponza tasi demissiniz…genel olarak ponza tasi yerine kil bilyesi kullanabilir miyim? Toprak degisimi icin kokleri tamamen ciplak kalacaksa eylulu beklenmeli mi? Toprakla beraber alinacaksa her mevsin degistirilebilir mi?
    ***
    Kurdele çiçeği kökleri saksıda çok fazla çoğalıp sıkışır. Yani ponza taşı yerine en iyisi zeytin iriliğinde strafor parçaları kullanmaktır. Böylece kökler fazlaca arttıkça straforlar ezilir ve kökler sıkışmaz. Bu bitkinin pek hassaslığı yok. İstediğiniz zaman saksı ve toprak değiştirebilrsiniz. Ayrıca siz hep eylül diyorsunuz. Nereden öğrendiyseniz yanlış. En iyi zaman mayıs sonudur.

  19. Nermin, Zonguldak dedi ki:

    3 yıldır baktığım çiçeğimde daha önce hiç sorun yaşamadım ama bu yıl yapraklarını bir şey kemirmiş durumda. Yeni çıkanlar eski yapraklar neredeyse tümü bu durumda. Defalarca baktım ama bir şey görünmüyor. Çoğaltma yaptığım küçük saksım da aynı durumda. Böyle giderse sanırım yaprak kalmayacak. Ne yapmalıyım ilaçlama sorunu çözer mi?
    ***
    Bir şey yemiş gibi ise tırtıl vardır. Bunlardan bazıları gündüz saatlerinde toprakta çörçöp arasında gizlenir ve gece karanlıkta yaprakları yerler. Benim bahçemde bu tip tırtıllar sonbaharda peyda oluyor. Bu zamanlarda hiç görmedim. İsterseniz ilaçlayın.

  20. Nimet, Ankara dedi ki:

    Kurdele çiçeğim yaklaşık 5 yıldır benimle. Bazen uçları kuruyor falan ama asıl sormak istediğim hiç yeni fide vermiyor.
    ***
    Güneş ışınları almadıkça olmaz. Güneşli yerde tutmanız lazım.

  21. Ayda, İstanbul dedi ki:

    Merhaba. Çiçeğim çok sağlıklıydı. Bu yıl çok fazla yavru verdi. Fakat yapraklar aşağı yatmaya ve çabuk kırılıp kopmaya veya bazıları kurumaya başladı. Hala yeni yavrular da vermeye devam ediyor. Eşim sopa dikip kurdele bağladı çok yatmasın diye. Bence daha kötü oldu. Bitkim 12 yaşında. Nasıl kurtarabiliriz?
    ***
    Yerini değiştirmişseniz ondandır. Her zamanki yerine taşıyınca problem sonlanır. Toprağını değiştirdiyseniz yeni toprak zarar vermiştir. Bu durumda toprağını tekrar değiştirmeniz lazım. Ayrıca gerekmediği halde sulamak iyi değil. Kurdele çiçeğinin haddinden fazla su depolayıcı kökleri oluyor. Bu yüzden toprak kupkuru hale gelmedikçe sulamamalısınız. Son olarak, şu sayfayı mutlaka okuyun: https://azbitki.com/yaygin-ve-oldurucu-sulama-hatasi/

  22. Kader, Bergama dedi ki:

    Kurdele çiçeği bahçe için uygun mu?
    ***
    İklim uygunsa evet. Mesela Didim’de bahçemde gayet güzel yetişiyor. Kışın biraz kötüleşiyorlar ama hiç önemli değil.

  23. Esma, Bandırma dedi ki:

    Kurdele çiçeğimin altında zeminde siyah siyah kum taneleri gibi bir şeyler dökülüyor. Bunlar tohumu olabilir mi yoksa böceklendi mi?
    ***
    Tohum değil. Böcek veya solucanların dışkıları olabilir ama hiç bir zararları olmaz. Hatta o dökülenleri atmayıp saksıya toprak üst yüzeyine bırakın. Gübre gibi fayda sağlarlar. Zaten gübre yani böceklerin, solucanların dışkıları.

  24. Pelin, İtanbul dedi ki:

    Kurdela çiçeği kışı bahçede geçirdi sorun olmadı. Yazın da bahçede gün boyu direk bol güneş alan bir yerde kalsa sorun olur mu?
    ***
    Hiç surun olmaz. Bilakis güneşte çok daha güçlü ve muhteşem güzel gelişir. Sıcak yaz aylarında güneşten korumak İzmir, Bodrum gibi yerlerde iyi olur. İstanbul’da gerekmiyor.

  25. Mine, Ankara dedi ki:

    Kurdale çiçeğimin çiçek sapları çıktı. Uçlarda yavrular var. Bu şekilde büyüse ana bitkiye sıkıntı olur mu?
    ***
    Hayır hiçbir sıkıntı olmaz. Kurdele çiçeği zaten yüksek bir sehpada olmasıyla, uzun çiçek saplarının uçlarında birçok yavru bitkilerin büyümesiyle, her yöne sarkmalarıyla daha güzel görünür.

  26. Nermin, Zonguldak dedi ki:

    Nisan ayında kök yumrularını ayırarak ektiğim kurdele çiçeğiminde hiçbir yaprak belirtisi yok. Bazen fısfıslama ile çok kuruduğunda ise üstten sulama yöntemi uyguluyorum. evim pek güneş almadığı için sadece 1 saat kadar sabah güneşi alan odanın iç kısmında acaba dışarıya mı koymalıyım nasıl bir ortamda bulunması gerek?
    ***
    Sulamanız yanlış. Bol bol su dökerek sulayacaksınız. Saksı alt deliklerinden dışarı su sızması şart. Daha az su kullanmayın. Kurdele çiçeği güneşi çok sever. Fakat eğer siz kurdele çiçeğinin toprak altında oluşturduğu yumruların filizlenmelerini biekliyorsanız onlar asla filizlenmez. Bu bitkide o yumrular sadece ve sadece su depolama amaçlıdır. Diğer soğanlı/yumrulu bitkilerle karıştırmayın. Bunun yumrularının öyle bir özelliği yok.

  27. Nazan T. -Ayvalik dedi ki:

    Kurdela çiçeğimin yaprak diplerinde yapışkan damlacıkları oluştu. Ne yapmalıyım? Sürekli yaprakları sararıyor.
    ***
    Bu problem genelde yaprak bitlerinin ısırıkları sonucu oluşur ve şekerli yapışkan sıvıda önce bakterileşme, sonra mantar hastalıklar türer ve bitki çok fena zarar görür. Birçok bitkide böyle gördüm. Ama çocukluğumdan beri kurdele çiçeklerinde asla yaprak bitlerine rastlamamışımdır. Sizinkinde sorun belki de toprağının kimyasal özelliği yüzündendir. Yani bildiğimiz yemek tuzu değil ama kimyasal açıdan tuz sayılan maddelerin toprakta biraz fazla olması yüzünden yapraklarda yaralanma, çürüme, kararma vesaire sorunlar olabiliyor. Ayrıca, nerede tutuyorsanız onun da kötü etkisi olabilir. Bol bol güneş ışınları ve bol bol hava akımları alması kesin gereklidir. Ortada dolaşan “gölge uyumlu” bilgileri kesinlikle yanlış. Kurdele çiçeği en güzel en sağlıklı gelişimini güneş ışınlarını direkt alabilmesi şartlarında yapar. Ama fazlasından koruyun. Özellikle yaz boyunca tam öğle saatlerinin fazlasıyla yakıcı güneşini direkt almasın.

  28. Mine Ankara dedi ki:

    Kurdele çiçeğimin yapraklarında yumuşama ve renk açılması var eski yeşil rengi kalmadı sabahları güneş alan bir camın önünde yavruları da var nasıl düzelir?
    ***
    İlginç bir durum. Hayatım boyunca kurdele çiçeği kadar dayanıklı bir ev bitkisi görmedim desem abartmış olmam herhalde. Öyleyse onun toprağı aşırı derecede bozulmuştur. Toprağını değiştirin. Saksıdan çıkardığınızda, toprak altında geliştirdiği yarı şeffaf su deposu yumruların sayısının çok fazla olduğunu görürseniz onların çoğunu kesip atın. Kesmezseniz zararı yok ama gereksiz kalabalık ediyorlar. Onlar sadece aylarca susuz kaldığında bitkinin ölmemesi için, depo gibi işe yarıyor. Başka bir görevi yok.

  29. Mine, Ankara dedi ki:

    Kurdale çiçeğimin hemen hemen bütün yaprakların uclarında kararma var. Dinlenmiş su kullanıyorum. Sadece bir iki kere fiskiyede yıkadım aşırı sıcaklarda. Bu uç kısımlar düzelir mi?
    ***
    Düzelmez. Hiçbir bitki kuruyan yaprak uçlarını iyileştiremez. Böyle bir şey mümkün değil. Ancak gereken düzeltmeleri yaparsanız sonradan sıfırdan yeni gelişecek olan yapraklarda bu kadar bozulmalar olmayacaktır. Benimkiler sürekli bahçede, güneş altında. Sadece en eski yaprakların uçlarında kurumalar var. O kadarı normal. Zaten eğer saksıda evde yetiştirseydim en eski yapraklarda ara sıra azaltmalar yaparak en güzel görünümde olmasını sağlardım. Sanıyorum siz güneşten ve hava akımlarından mahrum bırakıyorsunuz. Bulunduğu yerin güneş şartları uygun ise sürekli uzun saplar uzatır ve onların uçlarında fideler üretir. Aşırı kalabalık olmasın diye bunların çoğunu kesip atmak zorunda kalırsınız.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.