Yaprak güzeli Plectranthus scutellarioides

Renkli güzel yaprakları, hızlı gelişimi, basit bakımı gibi nedenlerle yaprak güzeli çok yaygın yetiştirilen, sıcağı seven bir ev ve bahçe-balkon bitkisidir.

Yaprak güzeli çiçeğinin yaprakları çeşitli renklerde karışık. Tür adı: Plectranthus scutellarioides

Birçok çeşitleri olan yaprak güzeli (kolyoz çiçeği) Lamiaceae (Ballıbabagiller) familyasının Plectranthus scutellarioides türüdür. Ana vatanı güneydoğu Asya’da Malezya ve civarıdır. Yapraklarının göz alıcı renkliliğinden dolayı bütün dünyada sevilen bir süs bitkisi olmuştur. İngilizcede yaygın adı : Coelus (veya bazen Coleus blumei).

Özellikleri

Yaprak güzeli çok yıllık olmasına rağmen soğuk havaya hiç dayanamadığı ve tohumdan çok kolaylıkla yetiştiği için mevsimlik bitki muamelesi görür. Tohumları çabuk çimlenip hızlı büyür. Kışın koruma zahmetlerine gerek kalmıyor. Yaprak güzeli bulunduğu evin şartları uygunsa kışın hiçbir zarar görmez ve birkaç yıl yaşar.

Plectranthus scutellarioides türünden pekçok hibrit ve kültivar geliştirerek görünüşleri birbirlerinden oldukça farklı 1000’den fazla yaprak güzeli çeşitleri türetmişler. Hem yaprak renkleriyle hem de yaprak şekilleriyle birbirlerinden farklı pekçok çeşitleri var.

Çeşitli yaprak güzeli çiçeği örnekleri

Plectranthus scutellarioides

Boyu ortalama 40cm olup sevdiği şartlarda ama az güneşte 1m kadar uzar. İri yapılı olması çeşidine, kültivarına göre değişir. Dallanıp budaklanarak büyümesi enine ve boyuna hemen hemen eşit uzunluklarda olur. Toprağının özelliğine göre ve ortam şartlarına göre iri yapraklı olması gereken yaprak güzeli çeşitleri genelde küçük yapraklı kalır.

Sıcaklık isteği: +1C dereceden daha fazla soğukta tamamıyla ölür. Bazı yaprak güzeli (kolyoz) çeşitleri 10C derece altı soğuklara bile dayanmaz. Bulunduğu yerde ısı 12C derece altına düşmemeli. Daha serin olursa, serin saatlerin uzunluğuna göre bozulmalar baş gösterir. Aşırı sıcak memleketlere (havası biraz olsun nemli olmak şartıyla) uygundur. Fakat gece ısısı 23C derecenin üstlerinde kaldığı dönemde gelişimi fazlaca yavaşlar. Yani hafif serin geceler gelişimini hızlandırır.

Kullanım: Parklarda, bahçelerde mevsimlik süslemelerde yaygın kullanımı olan bir peyzaj bitkisidir. Salonlarda ve balkonlarda saksılarda sorunsuz yetişir. Evlere uyumludur. Kışın hiç soğuk olmayan evlerde ve ofislerde uzun süreli güneş alan pencere önünde kışın da yapraklarının güzelliği aynen devam eder.

Yaprak güzeli yetiştirme, bakım

Bahçelere dikecekseniz aralarında 30-40cm mesafe olmalı. Saksıda ise tek saksıya tek fide. Saksı büyüklüğü pek önemli değil. Ama büyük saksılarda birkaç fide bir arada, hatta faklı mevsimlik türlerle bir arada yetişir.

Işık ihtiyacı: Yaprak güzeli tam gün güneşe adapte olsa da en iyi, en güzel gelişimi yarı gölge yarı güneşli yerlerde mümkündür. Evlerde yaz boyunca güneşi pencere tülü ardından filtrelenmiş olarak almalı. Güneşin şiddetine göre yaprak güzelinin renkleri değişir. Tam gölgede fazla yeşil kalır ve sağlığı da bozulur. Uzun süreli direkt güneşte ise yapraklarda tek ton hakim olup göz alıcı farklı renkler eksik kalır.

Toprak seçmez. Yaprak güzelinin en coşkulu geliştiği toprak humuslu doğal topraktır. Ancak bu toprakta yapraklar mükemmel irilikte ve gösterişlilikte olur. Bunda gübre veya bitki besini istemez. Torf topraklarda ise mayıs ortası – eylül sonu arasında 20 günde bir genel amaçlı bitki besini vermelisiniz.

Sulama açısından yaprak güzeli kolyoz çiçeğinin hassaslığı yok. Sadece havasız odalarda toprak ıslak olduğu halde sularsanız kökleri çürür.

Çiçek açmamasını sağlayın. Çiçek tomurcukları belirdiği anda derhal yok etmelisiniz. Yoksa cılız kalır ve bütün amacı çiçek açıp tohum vermek olur. Sonra da ölür. Tohum ihtiyacınız için tepe değil yan dallardan sadece birisinin çiçek açmasına izin verin.

Yaprak güzelinin renkli yaprakları

Yaprak güzeli çeşitlerinden biri

Suda da yetişebilir: Yaprak güzeli şans bambusu gibi suda da yaşar ve gelişim gösterir. Köksüz dalları kullanabilirsiniz. Suda hızla kök salar. Aşırı fazlalıkta kök olursa ara sıra kökleri azaltın. Su saf su, yağmur suyu filan olmamalı. Yoksa beslenemez ve çürür gider. En iyisi dinlenmiş musluk suyudur. Suyu fazla kireçli olan yerlerde su kireçten başka birçok elementler ve mineraller içerir. Yaprak güzelini beslemeye yeterlidir. Diğer durumlarda her üç su değiştirmede bir, suyuna birkaç damla genel amaçlı bitki besini damlatmalısınız. Suyu her 6 günde bir mutlaka değiştirin.

Yaprak güzeli fide üretimi

Çeliklemeyle: Yerinin ısı ve ışık şartları uygunsa yılın her zamanında yaprak güzelinin herhangi bir dalını kesip direkt toprağa dikin. Birkaç günde toprağa kök salacaktır. Hiçbir özel işlem yapmaya gerek yok. Sadece dalı dikin ve sulayın. İlk bir hafta direkt güneş almamalı. İsterseniz önce suda köklendirebilirsiniz ama hiç gerek yok.

Tohumdan yaprak güzeli yetiştirmek: Hava sıcaklığı 18 – 24C dereceler aralığında olmalı. Daha serin ortamlarda tohumlar çimlenemez. Tohumları önceden suladığınız toprağa serpip üstüne su fısfıslayın. Çimlenmeleri için ışık gerekiyor. Yani tohumları gömmemelisiniz. En geç 10 günde çimlenmiş olurlar. Fideler birkaç yapraklı olduklarında ayırmalısınız. Sıkışık bir arada gelişirlerse birbirlerinin gelişimlerine kötü etkileri olur.

Zararlıları

Yaprak güzelinin güzel yapraklarının düşmanı çoktur. Çeşitli yaprak bitleri, ama en çok unlu bitler. Ayrıca kelebek tırtılları da yapraklarını yemeyi çok severler.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | | |

'Yaprak güzeli Plectranthus scutellarioides' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Arda, Adana dedi ki:

    Ben yokken annem yaprak güzelimi güneş alsın diye dışarı çıkarmış. Şimdi gördüm ama iş işten geçmişti. Yapraklari baştan aşağı buruşmuş ve aşağı doğru eğilmiş. Eski yerine geri aldım. Acaba düzelir mi? Ne yapmalıyım?
    ***
    Sıcak eve alışık bitkileri kim havalansın diye evden daha serin dış ortama koyarsa hemen anında kökleri çürüyor. Bu tür sorunlarla bana çözüm danışan çok. Yaprak güzeli için yapacağınız en iyi şey sağlam dallarından kesip alın ve suda köklendirin. Saksıdakini yine dışarıya koyun. Evde durması artık bir şey değiştirmez. Yaşayacağı varsa yaşar.

  2. Dilek dedi ki:

    Yaprak güzeli balkonda mı salonumda mı tutmalıyım?
    ***
    Sıcak eve alışık bitkileri bu kadar erken dışarıya çıkarırsanız anında kökleri çürüyor haberiniz olsun.

  3. Elif, Sakarya dedi ki:

    Yaprak güzelimi başkasından çoğaltarak aldım. Gövdesi odunsu yapı oldu ve yapraklar sadece gövdenin üst kısmında yani ucunda kaldı. Nasıl gövdesini yapraklandırabilirim?
    ***
    Sıcak yetersizliğinden dolayı böyle oluyor. Daha fazla güneş ve hava akımları alacağı bir pencere yanında tutun. Ya da mayıs ortasına doğru sürekli dışarıda tutmaya başlayın. Sıcak hava akımları etkisiyle yer yerinden fazlasıyla filizlenir.

  4. Makbule, Karaman dedi ki:

    Yaprak güzelimi dallarından saksılara ektim. Üçü de boyunlarını büktü ve yaprakları soldu. Öldüler mi yoksa beklemeli miyim?
    ***
    Hep böyle olur. En geç 10 gün içinde canlanırlar. Ama eğer toprak uygun değilse iki üç günde çürürler. Yani bekleyin. Diplerini kontrol edin. Kararma, çürüme olmuyorsa köklenecekleri kesindir.

  5. Meryem, Eskişehir dedi ki:

    Tohumdan yetiştirdiğim yaprak güzeli çok güzel gelişti. Elimin büyüklüğünde yaprakları oldu. Çiçeğe durdu. Tepe çeliğindekini yok ettim. Yan dalının çiçeğini bıraktım. Çiçek açtı. Çiçekleri dökülmeye başladı. Benim sorum tohumlarını göremiyorum. Aslında bilmiyorum tohumu nasıl alınır. Bir de açmasına izin verdiğim için ölecek mi acaba. Diğer çiçeklerini çıkmaya başlayınca yok edeceğim.
    ***
    Bu kadar çiçeklenmeden ölmez merak etmeyin. Hem tohum almaya da gerek yok. Dallarından fazlalıkları kesip toprağa dikerseniz birkaç gün pörsümüş durur ama hızla köklenip canlanırlar. Tohumlar solan çiçeklerin yerinde oluşan pirinç tanesinden az büyük mini sürahi benzeri kılıflar içinde oluşur. Tamamen kurudukları zaman o mini sürahicikleri ters çevirmeden alın. Ters çevirince tohumlar dökülebilir. İçlerindeki tohumlar çok küçük ve siyah renklidir.

  6. Sümeyye, Konya dedi ki:

    Yaprağı güzel çiçeğimin boyu 130 santim oldu. Uzamaya devam ediyor. Yan dal az verdi. Ortasından kesip tekrar diksem olur mu?
    ***
    Dip kısmı atacak mısınız? Esas önemli olan yeri dip kısmıdır. İstediğiniz boyda kısaltın. Daha güneşli yerde tutun. Böylece birçok dallar uzatır.

  7. Aslı, Hatay dedi ki:

    Çiçeğimi bugün balkona dışarıya çıkardım. Hava çok rüzgarlıydı. Dalları soldu gibi oldu, eğildi. Ne yapmam gerekiyor?
    ***
    O halde tekrar eski yerine götürün. Bir daha da çıkarmayın. Evde güzel gelişiyorsa bırakın evde dursun. Evde mutlu değilse o halde bırakın balkonda kalsın. Zamanla alışır.

  8. Betül G. -İstanbul dedi ki:

    Yaprak güzelim çok güzel büyüdü fakat dalları yere doğru sarkıyor. Ne yapmalıyım?
    ***
    Değnekle bağlayın. Ya da sarkanları budayın.

  9. Pınar, İzmir dedi ki:

    Kolyozumu nisan ayında küçük bir fide olarak aldım. 10 gün öncesine kadar güzel gelişiyordu. Birden yaprakları yumuşayıp dökülmeye başladı. Sorun var mı diye toprağı biraz eşeledim. Kökler güzel gelişmiş. Ama hiç yaprak kalmadı. Aldığımdan beri yarı gölge balkonda. Hava ısındı diye mi böyle oldu acaba? İçeri mi almam gerek?
    ***
    Elbette yaz sıcaklarında az güneş daha iyi olur ama problem güneşten değil toprağından ve yanlış sulamalarınızdan kaynaklanıyordur. Benim yaprak güzeli batı cephe balkonda direkt güneş altında adeta pişiyor ama son derece sağlıklı. Didim ile İzmir ikliminin hemen hemen aynı olduğunu düşünürsek siz suçu toprakta arayın. Kökleri şimdiye kadar epey çoğalmış olabilir ama artık çürümüşlerdir. Yaprakların yumuşaması, kuruması, dökülmesi bundan kaynaklanır. Henüz çürümemiş dalları varsa onlardan alıp suda bekletin. Köklenme başlar başlamaz, 1cm bile uzamadan önce temiz ve uygun bir toprağa dikmelisiniz. Şurayı da okuyun: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  10. Mehmet, Ankara dedi ki:

    Bir akrabamın yaprak güzelinden iki adet çelik aldım. Güzel köklendirdim ve ektim. Tuttular yeni filizler vermeye başladı. Yapraklarında sanki kürdan saplamış gibi küçük delikler meydana gelmeye başladı. Herhangi bir böcek bit göremedim. Sağlığı da yerinde ama ne yapmalıyım normal mi bu delikler?
    ***
    Kesin tırtıl vardır. Kelebek yumurtlamıştır. Yaprakların alt taraflarına yumurtalarını yapıştırırlar. Tırtıllar ilkin iğne ucu kadar küçük olduğu için dikkatle bakmazsanız göremezsiniz. Çok hızlı büyürler. Nasılsa görürsünüz. Hepsini temizleyin.

  11. Ünal, Ankara dedi ki:

    Altı ay önce satın aldığım yeşil/sarı, daha doğrusu açık yeşil renkli kolyosumun son bir iki haftadan beri hemen her gün bir yaprağı açık sarı/beyaz renk aldıktan sonra düşüyor. Çare?
    ***
    Yapraklarında fıstık yeşili tonlar hakim olan yaprak güzeli sıcak yer ve güneş istiyor. Yaz sonundan sonra havaların serinlemesiyle beraber kötüleşirler. Kökleri de fazlaca hassastır. Fazla serin veya soğuk toprakta çürüyorlar. Yani çaresi sıcak havadır.

  12. Nermin, Zonguldak dedi ki:

    Boyu 1m aşkın yaprak güzelim sürekli yaprak sararması sonucu kel duruma geldi. Tepe çeliklerini köklendirip dün yeni toprağa diktim. Bugün gördüm ki tüm yaprakları bayılmış bir halde. Sanırım birkaç gün sulamam gerekirdi. Cam balkona koydum. Hava soğuk olduğu için mi bu duruma geldi anlayamadım. Evin içine doğalgaz yanmayan odaya mı koysam? Sonuçta balkondan biraz daha ılık durumda. Ya da tekrar tepe çeliği alıp köklendirme mi yapayım?
    ***
    Yaprak güzeli soğuğa hiç gelmez. Didim’de bile kışın ölüyorlar. Hatta evin içinde güneşli pencere önünde bile, ev sıcak olmadığı için bahara kadar mahvolmuş şekilde dayanıyorlar. Yani ancak sıcak evlerde kışı sağ salip atlatabilir. İstanbul’da iken komşu evlerde güneşli pencere önlerinde çok yerde görmüşümdür. Yaz kış sürekli gayet güzel gelişiyorlardı. Sıcak ev şart.

  13. Şerife, Kmaraş dedi ki:

    Kolyoz yaprak güzeli çiçeğim ölmüş odunsu bir şey olmuş. Dalları yaprakları kurumuş. Nasıl canlandırabilirim?
    ***
    Anlattığınıza göre tamamıyla ölmüş gitmiş. Yapacak bir şey yok. Ama eğer en dip kısmı tırnağınızla kazıdığınızda sert ve yeşil canlı doku görünüyorsa umut var demektir. Güneşli pencere önünde sıcak yerde yeniden filizlenir.

  14. Zübeyde, Adana dedi ki:

    Tohumdan çok farklı kolyos çeşidi çimlendirdim ama çok cılız ve uzun kıl gibi bir gövde ve virgül kadar küçük iki yeşil yapraktan ibaretler. Nasıl canlı hale getirebilirim? Tohumlar çimleneli bir hafta oldu.
    ***
    Sebep güneşsizlik ve ışık yetersizliği. Bu durumda kıl gibi uzar ve ölürler. Günde en az 3 saat tam direkt güneş ışınları ve güneş gelmeyen saatlerde ise son derece güçlü ışıklı olan bir pencere yanında yapsaydınız çok sağlıklı olacaklardı.

  15. Zübeyde, Adana dedi ki:

    Geç kalmış mıyımdır acaba? 5 farklı yaprak güzelim olacaktı. Kurtarabilir miyim?
    ***
    Eğer güneşli pencere önüne taşırsanız ve eğer yeni yeri eski yerine göre fazla soğuk değilse kurtulmaları mümkündür sanıyorum.

  16. Esma, İstanbul dedi ki:

    Eşim ofisinde getirdiği yaprak güzeli tam salon bitkisi gibi kocaman yaprakları vardı. Ne yazik ki bakımsızlıktan kurudu. Tekrar öyle bir yaprak güzeli bakıyorum arıyorum ama bulamıyorum. Cinsi türü ne acaba bilginiz var mı? Bir de evde baktığım yaprak güzelim yaprakları sürekli sararıyor. Neden acaba?
    ***
    Cinsi, türü, bakımındaki detaylar her şey yukarıda yazılı. Lütfen okuyun. Kocaman yapraklı olması toprağının özelliğine göre ve yetiştiği yerin şartlarına göre mümkündür. Bozulmasının sebebi ışıksız, havasız yerlerde tutmanız olabilir. Bilgileri okuyarak hatalarınızı bulmaya çalışın.

  17. Burcu, Mersin dedi ki:

    Yaprak güzeli çiçeğimin yaprakları aşağı doğru, daha dik durması için ne yapmam lazım? Fotoğraflarda yapraklar yere paralel yukarı doğru.
    ***
    Bazen olan bir problem. Yapraklar dimdik aşağı yönelik olur. Sebebini henüz çözemedim ama köklerinin toprakta gelişemeyip yeterince su alamamasından kaynaklanıyor olabilir. Yaprakların yumuşamaması, canlı olmaları sizi aldatmasın. Dallarından köklendirip farklı topraklarda ve farklı yerlerde yetiştirin.

  18. Birol, Ankara dedi ki:

    Yaprak güzelim çok büyüdüğü için üstten bir dal alıp suda köklendirdim. 10 gün içinde 4-5cm kadar köklendi. Köklenen dalımı torflu dere kumlu volkanik taşlı, suyu geçirgen toprağa aldım. Fakat yarım saat içinde yaprakları kağıt rulosu gibi içeriye doğru kıvrıldı ve 24 saattir bu kıvrılma açılmadı. Tekrar topraktan çıkarıp suya koysam durumu düzeltebilir miyim?
    ***
    Gerekmez. Birkaç günde veya en geç on gün içinde canlanacaktır. Bu süre boyunca direkt güneşten koruyun.

  19. Aydın, İstanbul dedi ki:

    Yıllardır birbirinden güzel pembe, kırmızı, vişne renkli yapraklı tertemiz pırıl pırıl yaprak güzelleri aldım. Fakat birkaç aya kalmadan hepsinin de yaprağı ppis bir renge dönüşüyor. Solgun, çürüğümsü bir kahve rengine yakın. Değişik topraklar, sıcaklıklar, ısı ve havalandırma şartları hiç biri fayda etmedi. İlk renklerini korumak için ne yapmalıyım?
    ***
    Anladığım kadarıyla hiç biri size geldikten sonra hiçbir gelişim göstermemiş. Oysa yaprak güzeli hızlıca gelişir özelliktedir. Bitki bakımından hiç anlamayan insanların evlerinde bile pencere önlerinde muhteşem güzel gelişmiş olanlarını hep görürüm. Üstelik eşten dosttan bir dalcık alıp kendileri köklendirmiş, büyütmüş. Zaten halk arasında bu şekilde yayılması yaygındır. Sizin mutlaka ciddi hatalarınız vardır ama nedir bilmeme imkan yok. Fazla eskiyen yapraklarının renk değiştirmesi normaldir. Hızlıca yeni yapraklar geliştirdiğinden dolayı onlar sorun olmaz.

  20. Aydın, İstanbul dedi ki:

    Aynı durum seradaki kolyoslarda da var. Oysa eskiden seralarda öyle solgun, renk atmış kolyoslar görmüyordum. Hepsi de diri, canlı renklerdeydiler. Yani genleriyle mi oynadılar da böyle hemen renk dönüşümü oluyor anlamadım. Şu an yine bir adet canlı renkli buldum ve aldım. Yarı güneş ve sıcakta tutuyorum ve normal suluyorum. Ama 8-10 gündür yapraklar sanki yine koyulaşıp soluklaşmaya başlıyorlar. Balkonda.
    ***
    Genleriyle oynanmışlık yok. Bozulmalardaki sebepte toprağın büyük payı var. Balkonunuz kapalı balkon ise ve gece saatlerinde fazla sıcak birikimi oluyorsa bunun da etkisi vardır. Ama toprak önemli. Çocukluğumda bahçemizin doğal humuslu toprağını kullanırdım. Gübre filan hiç katmazdım. Yaprak güzelleri adet dev yapraklı gelişirdi. Dalları kalın kalın, gelişimi çok hızlı olurdu. Şimdi torf vb hazır toprakları parayla alıyoruz. Ama emin olun en felaket kötü topraklar seracıların veya toptan üreticilerden fide alıp küçük saksılara gelişi güzel tıkıştırıp satanların kullandıkları topraklardır. Bir daha yaprak güzeli alırsanız yaz başında alın ve hemen toprağını değiştirin.

  21. İsimsiz dedi ki:

    Siz botanigin Florence nightingale’isiniz. Herkesin derdine kosarak gidiyor, onlara ilac oluyorsunuz. Tanri sizin gibileri ozel olarak yaratiyor. Ne guzel bir duzen yarabbi. Sizin ucretinizi insanlardan aldiginiz mutluluk oduyor. Siz boyle buyuk bir yaratilmissiniz. Tesekkurler size ve sizin gibi olanlara.
    ***
    Rica ederim çok büyük iltifat bunlar. Sağ olun var olun. Elimden geldiğince doğru bilgi vermeye çalışıyorum. Çok uzun yıllara dayanan tecrübelerim ve araştırıp edindiğim zengin bilgilerle.

  22. Elif, İstanbul dedi ki:

    Yaprak güzeli fideleri boyuna uzuyor sırık gibi ucunda birkaç yaprak var alt yaprakları dökülüyor bu neden olur?
    ***
    Tohum ekmişseniz ve çok sayıda bir arada iseler gayet cılız ve zayıf olarak ince uzun gelişirler. Bir saksıda sadece bir tane olması lazım. Veya zaten bir saksıda bir tane ise o halde toprak çok kötüdür. Yerini severse, toprağı da iyi ise her yerinden filizlenip çok dallı gelişir. Sizinkilerin sıkıntısı ya bir arada olmalarından, ya toprağından ya da yeri hiç uygun değildir. Güneşli havadar bir yerde olması lazım. Güneşi çok sever. Ayrıca: bahsettiğiniz problem yoğun bitlenme yüzünden de olabilir. Büyüteçle dikkatle inceleyin.

  23. Elif, İstanbul dedi ki:

    Yaprak güzelleri tek saksıda. Hindistan cevizi torfu ve pomza taşı karışık toprakta. Doğu cephesinde camdan 20 cm uzaklıkta. Aydınlık, tül arkasından güneş alıyor. Yaz boyunca cam hep açıktı.Toprak karşımı olarak ne önerirsiniz?
    ***
    Doğu cephe dediğinize göre sabahtan öğleye kadar bol bol güneş alması lazım. Güneş gelmiyorsa orası doğu cephe değil veya apartmanlar güneşi engelliyordur. Güneş gelmiyor ve bir de tül ışığı engelliyorsa iyi değil. Galiba esas problem ışık yetersizliği. Suda bile yetişen bir bitkinin o halde olması tuhaf. Hindistan cevizi torfu asla kullanmayın. Çünkü zamanla yapısı bozuluyor. Hatta kullanmasanız bile zamanla bozulur. Yani bekletmeye bile gelmiyor. Yaprak güzeli sıradan arazi topraklarında bile son derece güçlü gelişir.

  24. Özge, Ankara dedi ki:

    İyi gelişim göstermeyen yaprak güzellerini saksıdan çıkarıp baktığımda köklerinin hiç gelişmediğini gördüm. Alındığı şekilde 5-6cm kalmışlar. Hepsini olduğu gibi suya koydum. Bir iki gündür kendilerine gelmiş görünüyorlar. Suda kök geliştirmelerini bekleyip öyle mi ekeyim yoksa köklerinin sığacağı minicik saksılara mı alayım?
    ***
    Muhtemelen kökler çürümüş eriyip gitmiştir. Siz çürüme fazla ilerlemeden tam zamanında müdahale etmişsinizdir sanıyorum. Suda köklenmesini beklemeyin. Ama bir iki gün daha bekleyip dip kısmında çürüme devam ediyor mu etmiyor mu emin olun. Her şey yolundaysa direkt toprağa ekin. Toprağı gübresiz ve oldukça süzek, havadar olmalı ki bir daha çürüme olmasın. Saksı büyüklüğü yaprak güzelinde hiç önemli değil. Yeri çok güneşli bir pencere kenarı olması gerekiyor.

  25. Elif, İstanbul dedi ki:

    Yaprak güzeli cam balkonda (bir cam sürekli açık) olur mu yoksa salonda mı bakmalıyız?
    ***
    Kışın en hafif soğukta bile ölür.

  26. Solmaz, Azerbaycan dedi ki:

    Yaprak güzelinin dalından alıp ektim ama yaprakları soluyor ve içe dogru kıvrılıyor. Neden acaba? Düzelir mi?
    ***
    Hep böyle olur ama problem değil. En geç 10 güne kadar düzelecektir. Sizin yaptığınız gibi dalını toprağa ekince birkaç günde köklenmeye başlarlar. İlk günlerde solgun ve baygın durmasında bir sıkıntı yok.

  27. Esra A. -Kahramanmaraş dedi ki:

    Benim yaprak güzelim çok güzel yetiiiyordu. Bir hafta on gün içeri aldım. Birkaç gün bir şey yoktu. Üç dört gündür yaprakları dokuluyor. Sebebi nedir acaba?
    ***
    Kışın dışarıda durmaması gereken bitkileri havalar iyice soğuyunca içeri almak sonucu böyle olur. Yani sonbahar serinleri henüz başlamadan önce, yaz sonunda içeri alsaydınız şimdiye kadar ev ortamına sorunsuz adapte olurdu. Yoksa yavaş yavaş soğuğa uyum sağlamaya başlamış bir bitki aniden sıcak ve havasız eve girince bir şok etkisi oluyor ve bitki bozuluyor. Güneşli pencere önünde tutun. Toprakta çok ciddi bir kuruma olmadıkça sulamayın. Belki bu sayede ölümden döner ama zor.

  28. İmran, Bursa dedi ki:

    Benim yaprak güzeli bitkim evde bakıyordum. Karşı komşunun balkonunda daha canlı gördüğüm için dışarı çıkardım. Sabah güneşi alan bir balkonda çok güzel renkleri canlandı ve hızlı büyüdü. Havalar soğuyor diye içeri alınca canlı halini kaybetti. Dışarıda soğuktan ölür diye korkuyorum. Evin içinde kalması mı uygundur acaba?
    ***
    Canlı renklerin olması güneş ışınlarına bağlıdır. Evde veya dışarıda olmasına değil. Ama yaprak güzeli soğukta ölür gider. Sürekli evde tutmalısınız. Yazın bile dışarı çıkarmayın (çünkü sonradan eve geri alınca fena şoka uğruyor, çürüyorlar). Ayrıca, komşunuzunki bu soğukta hala dışarıda ve gayet sağlıklı ise o muhtemelen yaprak güzeli değildir. Bakınız: https://azbitki.com/iresine-herbstii/

  29. Ayşe, Fransa dedi ki:

    Benim yaprağı güzel çiçeğimi evin içeride camın kenarında duruyor. Baya büyüdüydü. Sonra budadım. Şimdi ise yaprakları solmaya başladı. Yaprakları aşağıya doğru sarkıyor. Ne yapabilirim yapraklarının canlanması için?
    ***
    Yaprak güzelini budayınca bu tip ölümler olabiliyor. Ama budamak gerekli bir şey. Önceden toprağının iyice kurumasını beklemeniz gerekirdi. Budayınca ise toprağı bir çubukla eşeleyip kabartmak lazım ki toprak hem iyice havalansın hem de tamamıyla kupkuru hale gelsin. Sonrasında ise yapraklar susuzluk etkisiyle pörsümeye başlayana kadar susuz bırakmak lazım. Eğer böyle yapsaydınız bir şey olmazdı. Şimdi onun kökleri ve dip kısmı çürümüş. Çürüme yukarı doğru ilerleyecektir. Acilen sağlıklı dallarından kesip alın ve suda köklendirin. Haftada bir suyunu değiştirmek şartıyla ilkbaharda havalar iyice ısınana kadar suda yetiştirebilirsiniz. Buna uygundur. Yeter ki bulunduğu yer yeterince sıcak olsun.

  30. Damla, Mardin dedi ki:

    Bir hafta öncesinde dalından koparılmı parmak kadar uzun yaprak güzeli geldi. 1 haftadır suda ama pek bir değişiklik olmadı. Bugün dediğiniz gibi toprağa diktim. Perde ardından güneşli yere koydum. Yukarıdaki soruların birinin cevabında 10 gün içinde toplar demişsiniz. Benim çiçeğim için de geçerli mi? Başparmak kadar uzunluğu. Küçük saksıya diktim.
    ***
    Evet, yeter ki kullandığınız toprak dalı yakıcı çürütücü nitelikte olmasın. Bir de yeterince sıcak ortam ve hava akımları ister. Yaprak güzeli doğru şartlarda o kadar çabuk köklenir ki suda köklendirmeye hiç gerek yok. İlkin pörsük, baygın halde olursa bunu ciddiye almayın. En geç 10 günde dipdiri olacaktır.

  31. Rana, İstanbul dedi ki:

    Öncelikle kıymetli bilgileri bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler. Balkonumda 4 ayrı saksıda bakıyorum bu güzelliğe. Bir tanesi 130cm kadar, 3 ana dalda da iki yana doğru bir de ortada olmak üzere çiçek açtı. çok da güzel ve büyük lavanta gibi adeta. (Maşallah) Neden kesmemiz gerekiyor? Uzun zamandır çiçekli ölüm belirtisi yok hatta yeni küçük yapraklar bile veriyor. Çiçeğini kesmek zorunda mıyım? Yaprak güzelim çok kalabalıklaştığı için saksısını ayırdım köklerden fideleri. Saksı ayırmadan sonraki bakımı nasıl yapmalıyım?
    ***
    Çiçek açarsa kendi kendisine gelişimini bitirmesi, sadece tohumlarını geliştirecek kadar ömrünün kalması riski var. Bundan dolayı benim tavsiyem sadece tohum almak için, sadece bir veya iki dalın tomurcuklarının gelişip çiçek açmasına izin verin. İki dalı geçmemeli. Galiba siz aynı saksıda birçoğunu bir arada yetiştiriyorsunuz. Yanlış. Birbirlerinin gücünü engellerler. Ama bir saksıda sadece bir tane fide olursa çok gösterişli gelişir. Bakımı sormuşsunuz ama yukarıda yazılı. Farklı bir şey söz konusu olmamaz. Aynı şeyleri burada tekrarlamam mantıksız.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.