Aklimatizasyon, sera bitkilerinin ev-ofis adaptasyonu

Aklimatizasyon (Acclimatization) canlı varlıkların bir yerden başka bir yere nakilleri sırasında onları yeni yerin iklimine ve toprak vs şartlarına uyum sağlattırma çalışmalarıdır. Yani adaptasyon süreci. Aslında oldukça geniş kapsamlı bir konudur. Burada bizi ilgilendiren yönü salon ve ofis süs bitkileri ile ilgilidir.

Süs bitkilerinin eve adaptasyonu, aklimatizasyon meselesi

Aklimatizasyon niçin gereklidir?

Süs bitkileri üretim seralarında mümkün olan en kısa zamanda mümkün olan en hızlı gelişmeyi sağlamak için gereken her şart mevcuttur. Fakat seradan çıkmış bir orkide veya bir antoryum ana rahminden çıkmış bir bebek gibidir. Yani önceki ve sonraki ortamlar arasında çok büyük farklılıklar var. Evlerde, ofislerde kısa sürede bozulur, ölür giderler. Bozulmamaları için satış yerlerine gitmeden önce aklimatizasyon evresinden geçmeleri zorunlu bir gerekliliktir. Fakat maalesef bunu yapan satıcılar neredeyse hiç yok denecek kadar az.

Bunu nasıl yapacaksınız?

İki farklı uygulama var. İkisi de kesinlikle şarttır.

1- Işık, ısı, hava nemi ve hava akımları açısından aklimatizasyon

Bunu yapmak için gerekli şartlara sahip bir seranız olmalıdır. Yetiştirme-geliştirme serasından sonra sizin aklimatizasyon serasına geçen bitkiler için birkaç hafta içinde derece derece, aşama aşama sera içi şartlarını salon-ofis şartlarına yakın hale getireceksiniz.

2- Saksıdaki toprak açısından aklimatizasyon

Seralarda kolaylık olsun diye fazlaca su tutucu özellikli tuhaf şeyleri toprak diye kullanırlar. Özellikle serin aylarda satın alınan süs bitkileri sera ortamına göre daha serin olan ev-ofis ortamlarına geldiklerinde kısa sürede yapraklarda adeta makasla kesilmiş gibi yırtılmalar veya büyük çapta kararmalar, bazı türlerde ise hızlı yaprak dökülmeleri ve ani çürümeler oluyor. Sebep toprağın bitkiyi zehirlemeye başlamasıdır. Yani bitki kesin bir ölüm sürecine girmiş, verdiğiniz para boşa gitmiştir (⇒ bakınız).

Seralardan salon-ofis süs bitkileri alıp dükkanlarında satan çiçekçiler (eğer kalıcı müşterilerinin olmasına önem veriyorlarsa) mutlaka küçük bir adaptasyon serası oluşturmalı ve o bitkilerin topraklarını ev bitkilerine uygun torf toprak + ponza taşı karışımı ile değiştirmeleri gerekir. Hem adaptasyonun gerçekleşmiş olduğundan hem de bitkinin köklerinin yeni toprağa uyum sağlamış olduğundan kesin emin olduktan sonra satışa çıkarmaları gerekir. İşte size en helal kazanç.

Aklimatizasyon öncesi ve sonrası

A) Sera şartlarından çiçekçilere direkt gelmiş bitkilerde şu özellikler hakimdir: Yapraklar olması gerektiğinden biraz daha küçük ama çok daha sağlam görünüşlü, kalın (etli gibi).. dimdik yukarı bakar vaziyette.. Hızlı gelişim halinde gibi bir izlenim bırakır.. Yaprak sapları kısadır.. Dallarda boğum araları kısadır.. Yaprak uçları darca.. Dallar biraz kalınca.. Bitkide dallar ve yapraklar sık, gürbüz, sağlık fışkırıyor gibi.. Yeni gelişmekte olan yaprak sayısı çok..

B) Aklimatizasyonu tamamlanmış bitkilerin özellikleri: Yapraklar geniş, düz, muntazam gelişmiş, yorgun gibi ama mutlu ve sağlıklı görünümde, yukarı yönelik değil, yere paralel, hafif aşağı yönelik.. Yukarı değil çevreye yönelik.. birbirlerinden uzak.. her bir yaprak daha iyi ışık almak için kendi pozisyonunu almış, hiçbiri bir diğerinin ardında veya altında kalmamış.. yaprak yapısı pek etli değil, ince.. yaprak uçları genişçe.. yeni dallarda yaprak boğum araları biraz uzun, yeni yaprakların sapları daha uzun.. Yeni gelişmekte olan yaprak sayısı oldukça az..

Aklimatizasyon ve adaptasyondan sonra fiyat farkı

Bu bitkilerin fiyatları daha yüksek olur. Örneğin bir bitkinin fiyatı 50 lira diyelim. Eğer bir çiçekçi aklimatizasyon ve toprak değişimi yapmışsa, bitkinin salonlarda sağlıklı bir şekilde hayatına devam edeceğinden emin olarak satışa çıkardığında 180 lira istemesi gerekir ve gayet normaldir. Hak ediyor mu? Kesinlikle hak ediyor. Fiyata itiraz edip başka yerlerdeki düşük fiyatı söyleyen müşterilere durumu anlatmalı ve delillerle ispatta bulunmalıdır.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Botani

Etiketler: | |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.