Kocayemişi ve anderhane

Akdeniz ülkelerinde, Anadolu’nun birkaç yerinde ve Karadeniz kıyı bölgelerimiz boyunca bulunur. Daha çok çalı şeklinde görülürler.

Ericaceae (Fundagiller) familyasının Arbutus cinsinden olan anderhane ile kocayemişi Çin çileğine benzeseler de aralarında hiçbir yakınlık, akrabalık yoktur. Türkiye’de iki tür arasında isimler hep karıştırılıyor. Kocayemişine yanlışlıkla anderhane denmesi çok yaygın. Anderhaneye ise genelde sandal ağacı derler ki bu da yanlış. Bu ağaçların bir adı da çilek ağacıdır. Ama çilek bitkisi ile hiçbir alakaları yoktur.

Anderhane, Arbutus andrachne

Bilimsel adına bakarsak Anderhane kelimesi dilimize Yunancadan geçmiş, biraz değişmiş. İngilizcedeki yaygın adı: Greek Strawberry Tree (Yunan çilek ağacı). Sonbaharda olgunlaşan meyveleri turuncumsu kırmızı renktedir. Çok güzel görünümlü bir ağaçtır. Yağmurdan ıslanınca dalları kırmızımsı görünür. Meyveleri yenir, tatlıdır ama pek lezzetliliği yoktur. Yaprakları kocayemişi yapraklarına göre biraz daha büyük, uzun ve kıvrıkça olur.

Anderhane ağacı 12 metre kadar büyük bir ağaçtır. Kışın yapraklarını dökmez. İlkbaharda çiçek açar. Kış soğuklarına -15 dereceye kadar dayanır.

Anderhane ağacı

Anderhane ağacı

Kocayemişi, Arbutus unedo

Meyveleri anderhane meyvelerinden daha lezzetlidir. Yaprakları daha küçük ve düz yapılıdır. Kocayemişi sonbahar ortası ile kış başı arasında çiçek açar. çiçekler hoş kokulu ve çok güzel görünümlüdür. Çan benzeri ve aşağı sarkıktırlar. Fakat meyvelerin olgunlaşması bir yılı alır. Bu arada önce sararır, sonra tam olgunlaşınca kırmızı renk alırlar.

Kışın yapraklarını dökmez. Boyu 6m kadar uzar. Kış soğuklarına anderhane gibi -15C dereceye kadar dayanır.

Kocayemişi ağacı

Kocayemişi ağacı

Ayrıca bakınız

Akalasız bir tür, ama kocayemişi ile karıştıranlar oluyor diye burada sayfa linkini veriyorum. Bakınız ⇒ Kara yemiş, Prunus laurocerasus

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Ağaçlar

Etiketler:

'Kocayemişi ve anderhane' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Sezen, İzmir dedi ki:

    İzmir’de dağ çileği olarak anıyoruz. Meyvesi burda sevilir. Bazen kırda toplamaya çıkarız. Pazarda manavda, hatta işportada ufak kaplarda keselerde satılır. Teşekkürler bilgiler için.

  2. Tülin, İzmir dedi ki:

    Beyaz çiçekler açtıktan sonra meyve vermeden dökülüyor. şu an bol çiçekli ne yapmalıyım meyveye dönüşmesi için?
    ***
    Yeni ektiyseniz 3 yıl kadar yerine iyice alışması lazım. Normalde saksıda bile yetiştirip meyve alanlar var. Öyle bir sorun olmaması gerekir.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: