Batı Nil Virüsü

Ciddi bir tehlike olan batı nil virüsü ile enfekte olmuş insanlarda felç ve ölüm vakaları %1. Sivrisinekler kuşlardan insanlara bulaştırır.

Sivrisineklerin bulaştırdığı batı Nil virüsü tehlikeli hastalıklara yol açar.

Batı Nil Virüsü hakkında bizim TV haber kanallarında hafif ve geçici bir hastalık diye bahsediliyor. Oysa dış basında oldukça tehlikeli bir hastalık olduğu ısrarla haber konusu ediliyor. Anlatılanlara göre virüsün görüldüğü bölgelerde hastalığın etkinlik seyri şöyle: Bazı insanlar virüsten hiç etkilenmez. Bazıları hafif ve orta derece hastalıklarla atlatır. Ama vakaların %1’e yakın kısmında virüsler sinir sistemini etkileyebiliyor ve tıpkı menenjit gibi sonuçları olabiliyor. Akut felçler vesaire. Ve hatta ölümler. Bizde böylesi ciddi bir tehlike karşısında takınılan cahilane tutum üzücü. %1’in çok az altındaki felaket tehlike ihtimalini yok sayıyorlar! Bakın binde bir değil, yüzde bir. Kaldı ki binde bir bile olsa asla hafife alınacak bir şey değil.

Batı Nil Virüsü nasıl bulaşır?

Sivrisinekler kuşlardan alıyor, insanlara bulaştırıyor. Hastalık en çok göçmen kuşlarda olup diğer yerli kuşlar arasında da yayılıyor. Böylece sivrisinekler onlardan virüs alarak insanlara bulaştırıyor.

Sivrisineklerden ciddi korunma önemli

Belki evinizin içine sivrisinek girmiyor olabilir. Peki dışarı çıkınca nasıl korunacaksınız? Unutmayın ki Batı Nil Virüsü sivrisinek ısırıklarıyla bulaşır. Etkili bir korunma yolu: Eczanelerde bir sprey satılıyor. Cildinize çok az miktar püskürtüp elinizle yayın. Yüzünüz hariç diğer elbiselerden açıkta kalan yerlerinize sürebilirsiniz. Etkisi ilaç şişesinde yazıldığı gibi tam 6 saat sürüyor. İki aydır kullanıyorum. Aynen öyle. 6 saat koruması garanti.

Batı Nil virüsü kimi ne derecede etkileyeceği nelere bağlı?

1- Kişinin bağışıklık sisteminin gücü ve niteliği..
2- Bünyeye giren virüs miktarı (çok şey değiştirir)..
3- Virüs taşıyan sivrisineklerin nerelerimizi ne zaman ısırması.. Yani dolaşım sistemimize bağlı olarak bağışıklık sistemimizin mikroplarla mücadele hızı / mücadele başarısı vücudumuzun her noktasında aynı olmayabilir, her saatte de aynı olmayabilir. Bu riskler yaşı ilerledikçe sağlığına ciddi özen göstermeyen kişilerde yıldan yıla yükselir.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirin

Dengeli, bilinçli beslenmek, düzenli gece uykusu, güneş, yüksek moral ve hareketli olmak bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Bir de şekerli yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmamız bağışıklık sistemimizin tam randımanlı çalışabilmesi için büyük önem taşır.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Yaşam

Etiketler:


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: