Begonia amphioxus, fotoğraf: planthawaii.com
Begoniaceae familyasının Begonia amphioxus türünün ana vatanı Malezya’nın Sabah eyaletidir. Kireçtaşı kayalıklarının diplerinde ya da topraktan açığa çıkmış kireç taşlarının üzerinde yaşarlar. Tabii ki köklerini taşlar arasındaki bitkisel çürüntülere salmış olarak.
Bu özelliklerinden yola çıkarak diyebiliriz ki sırf torf toprak, fazla asitli toprak ve derin saksılarda fazla derin topraklar tehlikelidir. Saksıda yetiştirirken 10cm toprak derinliği fazlasıyla yeter.
Yaprakları dar-uzun yapılıdır. Rengi tatlı bir zeytuni yeşil olup irice benekleri turuncumsu kahve renktedir. Yaprak kenarları da çepeçevre kızıl renklidir. Benekleri körpe yapraklarda turuncuya yakın bir kahve rengi, tam olgun yapraklarda bordomsu kahverengi olur.
Bakımı
Işık ve esinti ihtiyacı: Evlerde sabah güneşi alan ve çok iyi havadarlık özelliği olan odalarda güzel yetişir. Öğle saatlerinin güneşini ise yaz boyunca direkt almamalıdır. Ama koyu gölge, loş ışıklı yerlerde yaşayamaz. Hele havasız dip köşe yerler hiç uygun değildir.
Begonia amphioxus için toprak karışımı: 3 ölçü torf, 1 ölçü iri taneli dere kumu ve 1 ölçü ponza taşı karışımı olmalıdır. Saksıda dip kısma istediğiniz kadar kireç taşları doldurmalısınız. Taşların üzerine 10cm derinliği olacak şekilde toprak karışımı doldurun.
Sulamaları toprakta önemli kuruma oldukça yapmalısınız. Düzenli sayıda gün aralıklarıyla sulamak bilinçsizce yapılan sulamadır. Yani toprak hiç kurumadığı halde günü geldi diye sulamak bitkileri çürütür, öldürür. Kontrol edeceksiniz. Saksıda üst kısım toprakta kaydedeğer bir kuruma olmuşsa sulayın. Bundan başka, toprağın kupkuru olması ve bu halde bir iki gün sulamayı geciktirmek tehlikelidir. O kadar kuru toprağa uyumlu değil.
Bitki besini vermelisiniz: Mayıstan eylüle kadar ortalama 20 günde bir, suya karıştırılan bitki besininden, dozajı üçte bir azaltmış olarak verin.
Uygunluk
Begonia amphioxus nemli havaya ihtiyacı yüksek olan bitkilerdendir. Ancak, ev içi hava nemliliği istisnai durumlar dışında genellikle tam olarak yeterlidir. Yüksek havadarlığı da çok sever ama ev içi hava cereyanı eğer fazla şiddetli ise bu zarar verir. Paludaryum ve teraryum gibi ortamlarda yetişebilir. Fakat bu durumda dallarının her yerinden çirkince ince ince kökler uzatır durur.
Ofis masası mini saksılarda en iyi bitkilerdendir. Stresi giderir, neşe verir. Görünümüyle pozitif enerji kaynağıdır.
Begonia amphioxus fide üretimi
Yukarıda bahsettiğim gibi ışık ve havadarlık şartlarında ve bilinçlice yaptığınız sulama + bitki besini verme bakımıyla oldukça sağlıklı ve güçlü gelişecektir. Çoğaltmak isterseniz dallarından parçalarla kolaydır. Yılın şiddetli sıcak olmadığı her zamanında yapabilirsiniz. Dalı önce 4 gün suda bekletin. Sonra toprağa ekin. İlkin biraz cansızlaşma gösterebilir ama zamanla köklenip dirilecektir. Bu sırada gereksiz yere bol bol sulamamalısınız yoksa köklenmek yerine çürür gider. Ayrıca, bu begonya tek yaprak çeliğiyle de çoğaltılabiliyor. Ayrıntılı bilgi: ⇒ yaprak çeliği sayfasında.
Mini fidelerin yetişmeleri: Begonia amphioxus fidelerini ilkin minicik viyol saksılara ekin. Bir saksıya tek fide yeter çünkü birkaç yan dal vererek zengin görünümlü oluyor. Yine de isterseniz ilkin biraz daha büyük viyollere iki veya üç fide bir arada ekebilirsiniz. Yeterince büyüyünce ya da 1 yıl sonra çapı 8cm, veya fazla büyümüşse çapı 12cm saksılara aktarın.