Euphorbiaceae (Sütleğengiller)

Bitkiler alemindeki Euphorbiaceae veya dilimizdeki adıyla Sütleğengiller familyası hakkkında..

Bitkiler aleminde Euphorbiaceae (Sütleğengiller) familyası

Çiçekli bitkiler alemindeki familyalar arasında en fazla türlere sahip olma sırasında Euphorbiaceae 5. sırada yer alıyor. 7500 kadar türleri olup bu türler 300 cinsin altında toplanmıştır. Süs bitkilerinden bu familyaya mensup türler en çok Euphorbia cinsine mensuptur.

Sütleğengiller (Euphorbiaceae) familyasında bitki türleri birbirlerine benzemeyen pekçok şekillerde ve boyutlardadır. Bir iki ay ömürlü minicik otlardan çok uzun ömürlü koskoca ağaçlara kadar. Türlerin büyük çoğunluğu tropika kuşaktadır. Diğerleri Antarktika kıtası hariç dünyanın her kıtasında bulunurlar.

Euphorbia helioscopia sütleğen otuEuphorbia cinsi familyanın örnek cinsidir ve çiçekli bitkiler arasında tüm bitki cinsleri içinde en fazla türe sahip cinstir. 2000 kadar türü var. Hepimizin yakından tanıdığı bir türü, sokaklarda, yol kenarlarında gördüğümüz Euphorbia helioscopia. Yani sütleğen otu (sağdaki resim). Bahçelerde beyaz sinek adlı parazitlerinin üreme üssü gibi vazife gördüğü için zararlıdır. Dolayısıyla bahçelerimizde, balkon saksılarımızda nerede görürsek yok etmemiz gerekir. Çünkü beyaz sinek adlı yaprak bitleri sütleğenlerde hızla çoğalır ve sonra bitkilerimizi mahvederler.

Bu familyada, sütleğen otundan başka yakından tanıdığımız iki tür Atatürk çiçeği (Euphorbia pulcherrima) ve dikenler tacıdır (Euphorbia milii). Daha birçok süs bitkisi var. Bu sitede ele aldıklarım devede kulak bile denmeyecek kadar az sayıda. Listesini ⇒ Euphorbiacea kategori sayfası‘ndan görebilirsiniz.

Saksıda Euphorbia ingens Süs bitkiciliği sektöründe familyanın çok büyük önemi var. Binlerce türler ve çeşitler, birbirlerinden ilginç sukulentler. Büyük çoğunluğu iç mekan güneşli pencere önlerine gayet iyi uyum sağlarlar. İç mimari açısından bir önemi de şudur: Birçok türleri gerçek kaktüslerle aralarında en küçük bir akrabalık bile olmadığı halde çöl kaktüslerine tıpatıp benzer. Esas önemli tarafı iç mekânlarda kullanım açısından kaktüslerden daha uyumludurlar. Fakat dış ortamlarda tam tersi, kış soğuklarına kaktüsler kadar dayanamıyorlar. Bu tip Euphorbia türleri için bir örnek, yan resimde gördüğünüz Euphorbia ingens. Güneş eksikliğinde yeni gelişen kısımlarında pek fazla deformeye uğramıyor. Ama çöl kaktüsleri güneş eksikliğinde incecik uzarlar. Hiçbir orijinal güzellikleri kalmaz.

Not: Euphorbiacea bitki familyası hakkında yukarıda okuduğunuz bilgileri ağırlıklı olarak Wikipedia‘dan aldım.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Botani

Etiketler: |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: