Caesalpinia pulcherrima

Cennet güzelliklerini anımsatan güzellikte çiçek açan, çalı tarzı gelişim gösteren bir bitkidir.

Baklagillerdendir. Bilimsel adı Caesalpinia pulcherrima. Ana vatanı kuzey ve güney Amerika kıtalarının tropikal ve subtropikal bölgeleridir.

Tavuskuşu çiçeği (Caesalpinia pulcherrima)

Özellikleri

Caesalpinia pulcherrima orta boy bir çalıdır. Boyu 3 metreye varır. Yaprakları pekçok mini yaprakçıkların bileşimidir. Zarif görünür. Yapraklarıyla da ayrı bir güzelliği var. Kışın bulunduğu yerin ısı durumuna göre yapraklarını döker.

Cüce ateş ağacı veya diğer isimleriyle kırmızı cennet kuşu çiçeği ya da tavuskuşu çiçeği cennet güzelliklerini anımsatan güzellikte çiçek açan, çalı tarzı gelişim gösteren bir bitkidir.

Çiçek açması

Çiçeklenme zamanı (hava şartları uygunsa) neredeyse bütün yıl olup iklimi uygun yerlerde havalar uygun gittiği sürece çiçek açar durur.

İklim uyumu

Tavuskuşu çiçeği kışın -12C soğuklara dayanır. İstisnasız tüm kıyı bölgelerimizde bahçelerde parklarda rahatça yetişir. Kışın -7C dereceden daha soğuk olan yerlerde kuzeyli rüzgarları şiddetli alan cephelerde tüm dallarının soğuktan donma, kuruma riski var. Ama yaza doğru tekrar hızlı bir şekilde büyür. Sıcağı sever. Baharda geç uyanır.

Caesalpinia pulcherrima yetiştirme, bakım şartları

Sıcağı ve güneşi çok sever. Güneş yetersizliğinde duruma göre, yeri de koyu gölge oluyorsa çiçek açmaz.

Bodur kültivarını bulursanız daha iyidir. Hem daha uyumludur hem daha fazla sıklıkta çiçek açar.

Bahçelerde toprak seçmez. Pek fazla su istemez. Sıradan bir bahçe bitkisi gibi yetiştirmeye tam uygundur.

Güneşli teraslarda saksılarda yetiştirmek istiyorsanız bazı incelikleri bilmeniz lazım. Mesela saksı mümkün olduğunca büyük ve derin olmalı. Toprak olarak da doğal toprak + torf toprak eşit ölçülerde karışımı kullanmanız çok iyi olur.

Budama

Çiçeklerinin güzelliğini yakından görmek için ağaç gibi büyümesine izin vermeyip uygun budamalarla kısa kalmasını sağlamalısınız. Ciddi budamaları tolere eder. Çok dallı budaklı çalı biçimi vermeniz mümkündür. Dolayısıyla kenar çit çalısı olarak kullanıma uygundur. Fakat çiçeklerinin muhteşem güzelliğinden dolayı kenar çiti tarzında yetiştirmeyi kimse düşünmez. Sadece kısa boylu tutmaya çalışırsanız çiçeklerinin görünümü muhteşemdir.

Tavus kuşu çiçeğine ne zaman budama yapmak gerekiyor?

Genel olarak kış sonunda / bahar başı dönemi en uygun budama zamanıdır. Gelişigüzel uzamış dalları kısaltın. İç içe geçmiş, sıkışıklık yapan dalları azaltın. Hatta kök sistemi iyice güçlenmişse ve karman çorman can sıkıcı dallar karmaşa haline gelmişse bu durumda tüm dallarını diplerinden kesin. Daha güçlü, daha sağlıklı yeni dallar uzatacak ve kendisini çok iyi bir şekilde gençleştirecektir.

Çiçekleri geçmiş, filiz verecek gibi de görünmeyen dalları ve gücü fazla düşmüş dalları ise yaz boyunca budamanızda bir sakınca yok.

Çoğaltılması

Tavus kuşu çiçeği Caesalpinia pulcherrima en çok tohumdan üretilir. Tohumlar 25C derece üstü sıcakta çimleniyor. Tohumları önce zımparalayıp yarım gün sıcak/ılık suda bekletin. Sonra toprağa çok hafifçe gömün. Öyle ki üstü kapalı olsun ama adeta 1mm gibi toprakla örtülü olsun. Güneşin adam akıllı ısıttığı ve rüzgarlı bir yerde çimlenir. Sıcaklık şart. İlla güneş ısıtacak.

Diğer bir yöntem Baklagillerin ağaç ve çalı türlerinin hemen hepsinde olduğu gibi açıkta kalan köklerinin filiz verme özelliğinden yararlanmaktır. Birkaç yıl yaşlanınca çevresini kazarak köklerinden birinin hafifçe açıkta kalmasını sağlayın. Kök filizler uzatır. Sonra o filizler hızlı büyüyen fidanlar haline gelir. Yeterince güçlendikleri zaman bu yeni fidanları kış sonunda bağlı olduğu kök ile ayırın. Sonra yeni yerlerine dikin.

Ayrıca dipten çıkıp yeterince kendi köklerini üretmiş yan sürgünlerini ayırmakla yeni fidanlar elde edersiniz. Bu işi de yine kış sonunda yapın.

Aralık ayı sonunda » kök çeliği ile çoğaltmayı deneyin. Başarılı olursanız bu tip üretimde fidanların büyümesi çok hızlı oluyor.

Caesalpinia pulcherrima zararlıları, hastalıkları

Yetiştirdiğiniz yerde şartlar çok kötü olmadıkça hastalıklara karşı tam dirençlidir. Fakat bazı yaprak bitlerinin musallat olma ihtimali var. Sık sık sulama gerektiren fazla yeşillikli bahçelerde bazen bitlenmeler kaçınılmazdır. İlaçlamak şart. Önlem için hortum ile su sıkarak arada sırada tüm yapraklarını iyice yıkayın. Fakat bitler biraz fazla gibi ise hiç geç kalmadan uygun bir ilaç bulup kullanmak zorundasınız. Zira bundan sonra büyük bir hızla artarlar ve zararları büyük olur. Yani bitlerin tahribatları sonucu yapraklardan şekerli öz su sızıntısı oluyor. Bu sızıntılar fena halde mantar hastalıkları yapar. O zaman bir de bununla uğraşmak zorunda kalırsınız.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: | |

'Caesalpinia pulcherrima' hakkında sorular, açıklamalar

  1. İsimsiz dedi ki:

    Çiçeği övüyorsunuz ama ortada kendi yok.
    ***
    Her şeyi internette ararsanız bulamazsınız. Fidanlıklardan soracaksınız. Çok yerde 30 yıldır görüyorum.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.