Çim alanlar ve rulo çim döşemek

Bahçelerde çim alanlar oluşturmak için hazır rulo çim mi döşemeli yoksa çim tohumu mu ekmeliyiz? İhtiyaç durumlarına göre ve bahçe zemininin uygunluğuna göre iyi düşünmek gerekir. Çok büyük ve geniş yerlerde en iyisi bu işi ilgili firmalara yaptırmak, kararı da onlara bırakmaktır.

Çim, çimenlik alanlar yapma işi

Geniş park ve bahçelere çim alanlar

Çim denince ilk aklımıza gelen şey toprağı yemyeşil bir örtü gibi kaplayan ince çimenlerdir. Hep tatlı canlı yeşil çim aklımıza gelir. Ama her zaman öyle değil. Renk ve yapı itibarıyla farklı farklı çimenler olduğu gibi çim olmayan alakasız bitki türleri de yine renk ve yapı farklılıklarıyla zevke, tercihe ve ihtiyaca göre çim alan oluşturmada kullanılırlar.

Geniş alanlar için zevkinize göre rastgele sipariş vermeyin. Bu işi ehline bırakın. Onlara sadece zevkinize uygun rengi vesaire anlatın. Gerisini onlara bırakın. İlgili kişiler yerinize gelip araştırmalar yaparak en uygun ne ise onu en iyi şekilde hallederler. Yerinize elverişli birkaç farklı tür var ise o durumda renk ve şekil seçimi için size örnekler göstererek tercihi size bırakırlar.

Çim alanlar

Nelere dikkat etmeli?

1- Toprağın, arazinin yapısı. Bunun için toprak analizi gerekiyor. Çünkü bir veya birkaç dönüm arazi söz konusu ise bu durumda arazinin her yerinde toprak özelliği aynı olmaz. Dolayısıyla arazini geneline göre, farklılıklardan etkilenmeyecek türler ekmek gerekir. Ya da iklim ve coğrafya özelliğine göre toprağın asitli/alkalinli dereceleri ile karbon oranı farklı farklı olabilir. Toprağa uygun bitki türleri kullanmak şart. Farklı topraklara göre farklı farklı birçok çim bitkisi türleri var.

2- Çim alanı sulamada kullanılacak suyun özelliğini de en başta belirlemek önemli. Zira suyun pH derecesi yüksekse veya fazla tuzlu yapıda ise toprağı da kendisine benzetecektir. Bu durumda yine sonuçlara göre çim bitkisi türüne karar vermek gerekir.

3- İklim. Bulunduğunuz yerin havası kuru mu, nemli mi, yazın şiddetli sıcak oluyor mu, yıl için yağış durumları ve kış soğukları nasıl.. İşte bu uzman kişiler şartlara göre bölgenize uygun veya dayanıklı çim türleri seçerler.

4- Güneş. Çim kaplatacağınız yer çok büyük ve çok yüksek yapıların boydan boya kuzey cephesi ise oraya direkt güneşe ihtiyacı olmayan gölge uyumlu türlerden çim ekmelisiniz. Alan ağaçların gölgesinde kalıyorsa yine aynı şekilde gölge uyumlu türler gerekir.

5- Çim tohumu ekme veya rulo çim döşeme hizmetini aldığınız firmadan gelecek aylarda ve yıllarda her türlü bakım hizmeti alıp almayacağınızı ve ücretlerini en başta net olarak öğrenin.

Hazır rulo çim

Hazır rulo çim

Ekme, döşeme ve bakım işleri

Çok geniş alanlar için, fazlaca geniş bahçeler için rulo çim kullanılabilir. Her kim rulo çim istiyorsa bilmeli ki rulo çim döşeme hazır alıp kolayca yapacağınız bir iş değil. Sonradan olacak problemleri herkes halledemez. Kapıcıya, site görevlisine, hastane-okul hademelerine, şuna buna yaptırmak büyük yanlıştır. Bu işleri ehline bırakın.

Hazır rulo çimler genellikle uzun ömürlü çim türlerinden yapılmıştır. Yıllarca aynı yerde kalacağından dolayı her türlü bakımını uygulayan firmaya düzenli aralıklarla yaptırmalısınız. Sorularınızı ve şikayetlerinizi de onlara yöneltmeniz gerekir.

Çok geniş alanlarda rulo çim değil normal tohum ekmeyle çimlendirme istiyorsanız bu işin de uzman kişilere yaptırmanız gerekir. Tohumların düzgün ekimi için araçlar, makineler vardır. Ve çimenler yetiştikten sonra kök sıkıştırma işlemi için yine uygun bir araç gerekiyor. Tüm araçları alsanız bile işin içinden çıkamazsınız. O araçlarla uğraşmak, araçların bakımı vs. gibi başınıza bir yığın iş açarsınız.

Geniş çim alanlar sulama tesisatından bakım işlerine, sadece çimlerin değil o tesisatın dahi bakımından çimleri gübrelemeye kadar birçok özel işlemler gerektirir. Bunlardan başka, bir de çim biçme / kırpma makinesi gerekiyor. Yeriniz fazlaca geniş ise anlaştığınız firmanın adamları arada gelir çimlerinizin kırpılmasını, sulama tesisatının kontrolünü, her türlü bakımını yaparlar. Daha küçük alanlarda her türlü bakım işini kendiniz yapacaksanız çim ektirdiğiniz firmaya danışarak onların talimatlarını uygulamalısınız. Size ne tür çim ekmişlerse ve toprağınızın yapısına göre onlar size bilgi vermek zorunda.

Küçük yerlerde çim tohumu ekerek çim alanlar yapma

Alan küçük diye işi gelişigüzel yapmak hata olur. Hiç olmazsa en önemli gereklilikleri dikkate alın.

Çim türü seçiminde nelere dikkat etmeli?

Önce toprağınızın yapısını bilmelisiniz. Bir de çim ile kaplamak istediğiniz yerin güneş alma durumunu dikkate almalısınız. Çim tohumu seçmeyi buna göre yapacaksınız.

1- Toprağınız fazla mı kumlu? Killi mi? killi ise beyaz killi mi? Toprak yerine kayalık yüzey mi var? Yoksa sadece kum mu? Veya iyi bir toprak mı? Sorunlu sahalar için çözümler:

a) Kayalık yüzeyleri en az 10 cm yüksekliğinde iyi kalitede gerçek toprak ile kaplayın. Çim alanlar için en iyisi süzekliği dere kumu ile arttırılmış kırmızı killi topraktır. Salt mil de kullanırlar ki bu toz benzeri toprak aslında alüvyondur. Yeşil kil ve kayaç tozları karışımıdır.
b) Sırf kum yüzeylere kırmızı killi toprak ve bitkisel çürüntüler karıştırarak terbiye edin.
c) Ağır killi araziyi dere kumu ve saman karışımı ile terbiye edin.
d) Beyaz killi toprak bitkisel çürüntüler, leonardit, bolca çiftlik gübresi ve dişli kum ile terbiye gerektirir. Çünkü böylesi topraklar tamamen kıraç özelliklidir ve mutlaka ıslah edilmesi gerekir.

2- Toprağınızı tanıdıktan ve gerekli ön çalışmaları yaptıktan sonra o toprağa uygun çim türlerini tespit etmelisiniz.
Çabuk kuruyan topraklara uygun, hiç kurumayan fazla su tutan topraklara uygun, asitli toprak isteyen, alkalinli toprağı seven vesaire çim türleri vardır.

3- Yukarıdaki ikinci maddeye göre tespit ettiğiniz çeşitlerin güneşe veya gölgeye uyumluluklarını da araştıracaksınız. Yerinize en uygun türün tohumunu alacaksınız. Tabii bu arada çimlerin renklerine göre de tercih yapmak mümkünse bunu da değerlendirin.

Çim tohumlarını ekme

Önce toprak yüzeyini çok hafiften gübreleyerek iyice çapalayın ve tırmıkla dümdüz edin. Sonra tohumlar örneğin bir avuç tohum bir litre kuru toprakla iyice karıştırıp bu karışımı bütün yüzeye serpin. Tırmıkla tohumların toprağa karışmasını rastgele sağlayın. Dışarıda kalanlar olacaktır. Önemli değil onlar da çimlenir. Sonra bütün yüzeyi yağmurlama gibi ince ince su dökmeyle iyice sulayın.

Çimlerin ilk biçilmesinden önce

Çimlenen tohumlarda yapraklanma 10 cm’ye yaklaşınca akşamdan iyice sulayın. Ertesi gün öğleye doğru üstünden bir silindir geçirerek veya çoluk çocuğu üzerinde yürüterek köklerin toprakta sıkışmasını sağlayın. Bu arada yapraklar da zarar görecek ama hiç önemli değil. Bundan sonra daha gür bir gelişme olacaktır. O zaman her gerektiğinde rahatça çimleri biçebilirsiniz.

Besin, gübre

Kırmızı killi topraklarda ilk yıl gübre vermek hiç gerekmez. Diğer tür topraklarda çimlerin ilk kırkılmalarına kadar gübre vermeyin. Sonra, her çim kırpma işleminden sonra besin olarak en iyi şey, yüzeye çok ince bir tabaka yanmış sığır gübresi yaymak ve iyice sulamaktır. Çimlere özel olan suni gübreleri de nasıl tavsiye edilmişse talimatlara göre kullanabilirsiniz.

Yanlış gübreleme ve fermantasyonu tamamlanmamış taze doğal gübreler sulamalardaki dengesizliklerle birleşince çimleri bozar. Sebep hastalıklar, zehirlenmeler ya da her ikisidir. Tüm yüzeyin çimsiz kalmasına bile sebep olabilirler.

Çim alanlar nasıl sulanır?

Eğer sulamayı artezyen kuyularından sağlıyorsanız ona göre tuzlu, kireçli / alkalinli topraklarda sorunsuz gelişen çim türlerinden tercih etmeniz en başta gerekir. Sulama sıklığı ise toprak yarı yarıya kurudukça olmalıdır. Tamamen kupkuru olana kadar bekletmemelisiniz. Gerekirse hem sabah hem akşam sulama yapın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler:

'Çim alanlar ve rulo çim döşemek' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Bilge, Ankara dedi ki:

    Mavi çim aldım. Annem kendisine ayırarak çoğaltabileceğimi söylüyor. Ama ben size danışmadan bitkimi bölmek istemedim. Acaba mavi çim nasıl çoğaltılır?
    ***
    Annenizin dediği gibi kökten ayırarak çoğaltılır. Ama tek tek değil, toprağıyla beraber kalabalık büyük bir parçayı toprağıyla ortadan iyiye veya uygun olduğu kadar bölün. En iyi zaman kış aylarıdır ama şimdi de yapabilirsiniz. Durumu zayıfsa kışı bekleyin. Tohumla da çoğaltılabilir.

  2. Sakine, Isparta dedi ki:

    Sularımızın azaldığı bu süreçte, bahçelerimiz için çim alanlar yerine başka alternatifler bulmamız gerektiğine inanıyorum. Dolomit taşı, çakıl taşı gibi. Bunu nasıl yapabileceğimiz hakkında bilgi almak istiyorum. Mesela alttan gelecek yabani otları nasıl engelleyebiliriz? Çıkmamaları için herhangi bir ilaçlama yapmamız gerekiyor mu? Kaç santim yükseklikte döşemeliyiz? Bu uygulamanın iyi ve kötü yönleri nelerdir? Eğer beyaz renkte olanları tercih edersek renkleri zamanla bozulur mu veya daha başka dikkat etmemiz gereken yönleri var mı?
    ***
    Genelde dolomit ve mıcır döşerler. Bu her iki taş hangisi olursa olsun o toprağı fena halde alkalileştirirler. Daha sonra ekeceğiniz bitkiler orada hiç iyi gelişemez. Yabani otların çıkmaması için tarlalarda herbisit denen ilaçlar kullanılır. Ama sebze türlerine göre farklı herbisitler var. Onların dışındaki bitkileri öldürürler. Mesela yem bitkileri tarlasında herbisit kullanmışlar. O yemleri yiyen hayvanların gübreleri ağaçlara verildiğinde ağaçlar ölmüş. Yani herbisit kullanmak hiç iyi değil. Size tavsiyem ikliminize uygun sukulent türleri çim yerine kullanmanız. Fidanlıklarda bulunur. Bu sayede sık sık sulama yapma derdinden kurtulursunuz.

  3. Hasan K. -Uşak dedi ki:

    Yaklaşık 100m2 bir alana 2 traktör dere mili serptim ve silindirle iyice düzledim. Kök gübresi de kullanıp rulo çim serdim. 2 gün oldu. Mil sermekle iyi mi ettim kötü mü bilmiyorum. Milin kalınlığı 10cm kadar vardı. Bilgilernendirirseniz sevinirim.
    ***
    Mil maalesef fena halde fazlaca nematod parazitleri içerir. Buğdaygillerden türlere ilişmiyorlar. Bunun dışında birçok türe zarar verirler. En fazla domateslere. Çim alan amaçlı çim bitkileri bildiğim kadarıyla çoğunlukla buğdaygillerdendir ve bunlara milin (daha doğrusu nematod zararlılarının) zararı olmaz. Birkaç yıl o arazide sırf buğdaygillerden olan çimenler yetişirse parazitler tükenir yok olur. Çim bitkileriniz başka türlerden ise bilemem. Türden türe değişir.

  4. İzmir, Ayşe dedi ki:

    Bahçeme çim ektim, ancak homojen dağılım saglayamadim kel kalan yerlere yeniden ekmek istiyorum. Acaba 12-24 saat tohumları suda bekletsem ya da çuvalda toprakla karıştırıp islatsam uygun olur mu?
    ***
    Boş yerlere tekrar ekin. Sakıncası yok. Her şeyi deneyin. Ayrıca bilin ki fazla gübre hassas fide köklerini yakar ve fideleri çürütür. Belki de bu yüzden bazı yerlerdeki tohumlar çimlendikleri halde çürüyüp gittiler. Neyse siz tekrar deneyin.

  5. Ferda, Bursa dedi ki:

    Öncelikle sayfanızı çok beğendim.Bitkileri tanıtmanız soruları cevaplamanız Çok hoşuma gitti.Okumaktan kendimi alamıyorum. Bodrum’da 50-60 metre kare gibi bir bahçem var. Bahçede artezyen suyu kullanıyoruz. Toprağı ekim için güzelce hazırladık, gübreledik çim ekecektik. Burada çim olmaz dediler. Sebebi kuyuya deniz suyu karışıyormuş yani tuzlu. Ekimden vaz geçtik. Şimdi ben ne yapabilirim? Tuza dayanıklı çim öneriniz var mı?
    ***
    Suya deniz suyu karışıyor mu emin olmanız lazım (mesela en azından tadına bakabilirsiniz). Buralarda her yerde artezyen kuyuları var. Didim’de benim evime de geliyor. İçme suyu olarak da kullanıyorum ve memnunum. Hem çim olmaz demeleri yanlış. Sayılamayacak kadar çok özel çim türleri var. Sizin suya gerçekten deniz suyu karışıyorsa ancak yüksek derecede tuzlu olan topraklara uygun çim türleri bulmanız gerekir. Bu amaçla kullanılan bitkiler sadece çimen benzeri türler değil. Mini yapraklı olup çok sık dallanan bazı bitki türleri çim alanlar için kullanılır. En meşhuru fare kulağı denen bitkidir. Başka bir tür, maalesef adını bilmiyorum, mini yapraklı ve yerde dallarını toprak altında ve üstünde uzatarak her yeri kaplar, kalıcı olur. Bir komşum onları yok etmek için 5 yıldır uğraşıyor ama başaramadı. Şiddetli sıcağa ve susuzluğa bile çok fazla dayanıklı. Bodrum’da çevredeki fidanlıklardan araştırın.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.