Cordyline australis ‘Dracaena Spike’

Şimdiye kadar adı bütün dünyada yanlış olarak Dracaena spike diye devam ettirilmiş. Oysa Dracaena türlerinden değildir. Cordyline australis‘in bir kültivarıdır. Bu şekilde kültivar adı Cordyline australis ‘Dracaena Spike’tır. Bazı kaynaklarda ise Cordyline indivisa derler ki yanlıştır. O apayrı bir türdür.

Dracaena spike

Kullanım amacı bahçelerde aynı Yucca gibi yetiştirmektir. Pekçok özellikleriyle benzerlik gösterir. Yalnız bu türün yaprakları çok daha dar ve daha uzundur. Yine aynı şekilde salon ve ofislere de (çok havadar yer sağlamak şartıyla) uygundur. Ama sadece dış mekanlarda yetiştirmek adet olmuştur.

Yetiştirme, bakım

Dracaena spike çok uyumlu bir bahçe bitkisidir. Hakkında uzun uzun yetiştirme bilgilerine hiç gerek yok. Ama dış mekan bitkisi olduğu için kış soğuklarına dayanıklığını belirtmem gerekir. -10C dereye kadar soğuğa dayanıklıdır. Tüm deniz etkisindeki illerimizde bahçelerde yetiştirebilirsiniz. Beki Batı Karadeniz bölgemizde sorun olur. Çünkü buralar, deniz seviyesi bile kışın tüm kıyı bölgelerimizden daha soğuk olur.

Cordyline australis ‘Dracaena Spike’ çok aşırı güneşli veya tam gün güneşli yerlerde eğer yazın susuz bırakılırsa ani bir bozulma gösterir. Yani yaz boyunca susuz bırakmayın. Ayrıca kökleri sıcak toprağı sevmiyor. Böyle yerlerde dibine toprağı güneşten koruyan yer örtücü bitkiler dikmelisiniz (veya malç yayın). Saksıda dışarıda yetiştiriyorsanız kalın kenarlı toprak saksı kullanın.

Dracaena spike - çiçekleri

D. spike çiçekleri

Boyu uzayıp gitmeye meraklıdır. Ama budamalarla kısa tutarsanız daha fazla dip ve yan dallar geliştirir ve çok daha zengin görünümlü olur.

Fidan üretimi

Tüm asparagaceae familyası dallı türlerinde olduğu gibi dallarını 8 cm – 15 cm gibi parçalara bölerek köklendireceksiniz. Bu türü tohumundan da çoğaltabilirsiniz.

Çelik köklendirerek Dracaena spike fidanı üretmek için yılın her zamanı uygundur. Uzun bir dalı parçalara ayırın. 4-5 gün açıkta bekletin ki kesik yerler iyicene kurusun. Sonra çok ıslak olmayan, yeterince nemli olan fazlaca kumlu toprağa dikin. Ama sulamayın. Sadece toprak kupkuru kurudukça sulayın. Bulunduğu yer esintili olmalı. Önce dal parçaları yumuşasa bile hiç ciddiye almayın. Bir – iki ay içinde yeşerip gelişime başlar. O zaman kök salmaya başlamış demektir. Yine de normal sulamaya bu yeşermelerden 3 hafta sonra başlayın. Ve 1 ay daha geçtikten sonra, köklerini kumlu topraktan hiç ayırmadan fidanları esas yerlerine veya saksılarına uygun toprak ile dikin.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: |

'Cordyline australis ‘Dracaena Spike’' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Ayşe, Kıbrıs dedi ki:

    Yanlışlıkla büyüme yerini kırdım. Şu an toprak üstünde 5-6cm’lik bir parçası var sadece. Bitkim tekrar filizlenir mi?
    ***
    Evet filizlenir. Kırılan parçası da toprakta kolayca köklenir.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.