Echeveria pulidonis

Buz yeşil yaprakları sıkça dizili olarak rozet gibi bir hal alan sukulent bitki..

Crassulaceae familyasından Echeveria pulidonis yavaş gelişimli bir sukulenttir. Doğada yaşam alanları Meksika’nın orta ve güney kısımlarının ara bölgesinin doğusudur. Yüksek rakım yerlerde kayalıklarda yaşarlar. Yanlardan filizlenerek rozet yapraklı koloniler oluştururlar.

Gövdesiz gibi kısacık boyludur. Yapraklar 5cm kadar uzundur. Mavimsi buz yeşili rengi rozet yapraklarının kenarları kızıl olur. İlkbahar – sonbahar arasında sarı çiçekler açar.

Echeveria pulidonis susuzluğa, kuraklığa tam dayanıklıdır. Sadece serin mevsimlerde gelişim gösterir.

Echeveria pulidonis succulent tür özellikleri, bakımı..

Echeveria pulidonis

Kış soğukları -4C dereceyi geçmezse sorun olmaz. Mutlaka güneşli yer lazım. Çünkü güneş yetersizliğinde yaprak kenarlarının kızıllığı olmaz ve yapraklar deforme gelişir. Fakat sıcak yaz aylarında öğle civarı güneşinden korumak gerekiyor. Ayrıca gelişim zamanlarında (yani serin aylarda) fazla susuz bırakmamak gerekir.

Saksıda yetiştirmek için 2 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı veya iri taneli temiz dere kumu karışımı yapın. Bunda güzel gelişir. İlkbahar ve sonbahar aylarında 20 günde bir dozajını üç misli düşürdüğünüz kaktüslere özel bitki besini verin.

Yerinin 5C dereceden daha fazla soğuk olmayan zamanlarda gece boyu çok havadar olması da önemli ve gereklidir. Bu şekilde çok iyi bakmalısınız. Yoksa zaten sadece sonbahar – ilkbahar arası yavaş bir gelişim gösteren Echeveria pulidonis daha da yavaşlar ve yıllarca tek rozet halde kalır. İklim uygunsa yani don olayları olmuyorsa kış boyunca dışarıda yağmur altında bırakırsanız çok iyi olur. Kapalı havasız mekanlarda ise yapraklarının ıslanması, yaprak aralarında su beklemesi hastalıklara ve bitkinin çürümesine yol açacağından dolayı sulamalarda dikkatli olun.

Saksı -toprak değişimi ve çoğaltılma çalışmaları için en iyi zaman yaz sonudur. Echeveria pulidonis üretimi tek yaprak çeliğiyle ve yan yavrularını ayırmak yoluyladır.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler:

'Echeveria pulidonis' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Mehmet, Bursa dedi ki:

    Echeveria çiçeğim sanırım fazla su vermemden dolayı (kışın haftada 1 su bardağı kadar, havalar iyice ısınmaya başladığından bu yana haftada 2 defa 1 su bardağı kadar) bu hale geldi. Şuan hiç mukavemeti yok. Dik durmuyor hemen yatıyor. Bir anda böyle oldu. Yaprakların renkleri de kırmızı-mor gibi bir şey oldu ve küçüldü. Köklerini mi çürüttüm bilmiyorum. Yavru gibi birkaç yaprakçık çıkıyor. Ne yapabilirim?
    ***
    Düzenli gün aralıklarıyla sulama yapmak hiçbir bitki türüne uymaz. Mutlaka toprağını kontrol etmeli ve ihtiyaç varsa sulamalısınız. Toprak ıslak olduğu halde sulama günü geldi diye sulamak ancak kökleri çürütür. Sizinkinin tüm ince kökleri çürümüş olabilir. Belki toprak altı kısmı tamamıyla çürümüş de olabilir. Kontrol edin. Alt kısım ölmüşse üstten en sağlıklı yerinden kesip temiz bir toprağa yeniden dikmeniz lazım.

  2. Duygu, Burdur dedi ki:

    Bütün echeveria çeşitleri için önerdiğiniz toprak kullanılabilir mi? Yoksa kaktüs ve sukulentler için satılan topraklar mı daha iyi olur?
    ***
    Evet kullanılabilir. Ancak havadar olmayan ev ve ofis ortamlarında özel kaktüs-sukulent topraklarını tavsiye ederim.

  3. Duygu, Burdur dedi ki:

    Echeveria fred ives cinsi sukulentim var. Yaklaşık üç senedir bakıyorum. Ancak hiç gelişim göstermiyor. Toprağı kaktüsler için satılan topraktan. Gelişim gösterip büyümesi için ne yapmalıyım?
    ***
    Bu türler diğer sukulentlere göre daha fazla gece esintilerine ve serinliğe ihtiyaç duyuyor. Havasız ve sıcak yerlerde yaşayabilmeleri pek mümkün değil. Ayrıca bakın: Krasula tarzı fotosentez

  4. Buse, Bursa dedi ki:

    Echeveria blue bird türüne oldukça benzeyen bir sukulent aldım. Saksısına diktim. ilk başlarda oldukça iyiydi. fakat sonrasında alt yapraklardan ortaya doğru 4-5 yaprağında pörsüme, yumuşama oldu. Yeni bir saksıya aldım daha bu saksıda sulamasını yapmadım emin olmadığım için. Sizce ne yapmalıyım, sebebi ne olabilir?
    ***
    Kış aylarında yeni bitki almayın. Belli ki toprak uygun değilmiş. Zarar vermiş. Şimdilik kuru toprakta tutun. Yeni uygun toprak hazırlayana kadar hiç sulamayın.

  5. Fato, İzmir dedi ki:

    Echeveria simulans sukulentim yaklaşık bir karış çapında. Yanlarından ve altından yeniler çıktı 2-5-6-7 cm çapında. Bunları alıp başka bir saksıya dikmek istiyorum. Bozarım diyede korkuyorum. Gövdeleri uzun olan da var kısa da. neresinden keseyim? Çok güzeller.
    ***
    İstediğiniz yerden kesin. Hiçbir şey olmaz. Dalı uzunsa o dalı da kesip kısaltın. Önce bir hafta açıkta bekletin ki kesik yer kurusun. Sonra kuru toprağa dikin. 10 gün sonra sulayın. En hızlı gelişim zamanı kasım başından haziran ortasına kadardır. Diğer zamanlarda hava ne kadar sıcaksa o kadar yavaştır.

  6. Betül, İstanbul dedi ki:

    Bi kaç tane farklı özel tür sukulenti rainbow, peach pride, variegated türler vs aynı saksıya diksem olur mu? Tek bitkili saksı çok sevmiyorum. Hepsinin ayrı mı isteği acaba? Özel türler daha çok esinti sever demişsiniz, onun dışında aydınlık sabah güneşi alan dış mekan, geçirgen toprak gibi ortalama sukulent şartları yeterli olur mu? Yoksa sitenizde her türe ait ayrı bilgi sayfası bulabilir miyim? En kötü ihtimalle elimdeki türler hakkında tek tek sorarım size yeri geldikçe o zaman.
    ***
    Her tür sukulent için ortak bilgi ararsanız yanılırsınız. Bambaşka şartlar isteyen türleri bir arada ayna çeşit toprakta aynı ışık şartlarında aynı sulama rejiminde yetiştirmeniz hata olur yani bazıları kesin ölür gider. Bu sayfanın konusu ile ilgili olarak cevap verebilirim. Echeveria türleri çok çeşitlidir. Devleşenler, miniler.. Ama ortak özellikleri çok sıcak olmayan zamanlarda ve mekanlarda gelişmeleridir. Hiçbiri havasız ışıksız evleri sevmez. Bunlar aynı saksıda elbette olur. Zamanla çoğalıp sıkışınca ayırır sonra uygun şekilde yeniden uygun saksılara ekersiniz. Veya bazıları devleşen echeveria türlerindense iri yapraklar diğerlerini örtmeye başlayınca ayırırsınız. Bir sıkıntı çıkmaz.

  7. Ayşe D. -Ankara dedi ki:

    Geçen yıl bu sukulentten aldım ama geçenlerde maalesef öldü. Yeniden aldım bugün. Kışın almayın yazmışsınız, bilmiyordum. yaşatabilmek istiyorum. toprağı delikli saksıya mı dökeyim, bir de torf, dere kumu gibi bir tavsiyeniz var ya, onu iyice açar mısınız, saksıya hangi sıralamayla yerleştireyim, son olarak esintili ve çok güneş alan bir evim yok, ne yapsam acaba?
    ***
    O maddeler saksıya üst üst sıra ile konmaz. hepsini birbiriyle karıştıracaksınız. Güneş, hava akımları ve toprak kupkuru hale gelmedikçe sulamamak lazım.

  8. Neslihan, İstanbul dedi ki:

    6-7 aydır baktığım echeveria sukulentimin yapraklarında yoğun siyah benekler var. Daha önce ufak tefek gözüme çarpmıştı ama şu an çok ilerlemiş durumda. Bir yandan da küçük küçük yavrular verdi. Kulak çubuğu ile yapraklarına neem yağı sürdüm. Fotoğraflarını bırakıyorum. Bu konuda ne yapmamı önerirsiniz?
    ***
    Çok fazlasıyla hava akımları isteyen, kapalı ve yoğun nemli ortamları hiç sevmeyen bitkilerdendir. Köklere hava ileten, çabucak kuruyan özellikte taşlı ve süzek toprak ister. Şimdi üste yaydığınız ponza taşlarını çıkarın. Saksının üst yüzeyinden, en fazla da en kenarlarından, eşeleyerek biraz toprak azaltın. Ponza taşlarını sonra tekrar yerine yerleştirin. Böylece kökler daha sağlıklı, daha huzurlu olacaktır. Toprak iyice kupkuru olsa bile hemen sulamayıp birkaç gün daha kuru toprakta ama esintiler alması şartıyla bekleyin. Bu şekilde su sıkıntısı çektirmeyi özellikle çok sıcak zamanlarda ve çok fazla soğuk zamanlarda veya ortamlarda yapmalısınız. Gelişim dönemi yılın serin, az sıcak zamanlarıdır. Normal sulamalar o zaman fayda verir. Bu arada durumu çok kötü görünmüyor. Neem yağının faydası değil zararı olur. Üzerine direkt güneş geldiği zaman büyüteçle dikkatle inceleyin. Eğer çok küçük bitler görmezseniz neem yağı asla kullanmayın. Çünkü sadece örümcek bitler için tavsiye edilir. Gözle görülmesi zor ama müthiş zararlı bitlerdir bunlar. Siyah küf gibi mantar hastalıkları serin, soğuk ve esintisiz ortamlarda olur. O zaman neem yağı değil Topas gibi bir ilaç kullanmak gerekir.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.