Rezene, Foeniculum vulgare

Hoş kokusu ve anason benzeri aroması olan rezene bitkisi doğal arazilerde kendiliğinden yetiştiği gibi özel olarak yetiştiriciliği de yapılır. Yemeklik sebzelerden ve baharatlık otlardandır. Apiaceae (Maydanozgiller) familyasındandır. Bilimsel adı Foeniculum vulgare‘dir.

Rezene Akdeniz çevresinde deniz kıyılarının yerli bitkilerindendir. Bazı yerlerde yoksa bile bir yerde yetiştirirseniz tohumları çevreye yayılır ve artık oralarda kalıcı olarak her yıl kendiliğinde yetişir.

Rezene bitkisi yaprakları ve soğanımsı dip kısmı

Yaprakları dereotuna benzer. Gelişim özellikleri de hemen hemen aynıdır. Fakat rezene daha güçlü kök sistemi oluşturur ve boyu da gücüne göre iki metreye kadar uzar. Rezene yetiştirirken ne kadar irileşeceğini düşünüp aralarındanki mesafeyi doğru ayarlamanız gerekiyor. Tohumları rastgele serperek ekersiniz. Ama fideler büyürken fazla bitişik olanlardan bir kısmını sökmeniz lazım.

Rezene çiçekleri sarıdır ve çiçek açması ömrünün sonlanacağını gösterir. Çünkü kısa ömürlüdür. Yetiştiği yerin özelliklerine göre ve tohumdan geliştiği mevsime göre ömrü ya bir yıllık ya da iki yıllıktır. Bazen de üç yıllıktır. Kısaca, ömrü çiçek açıp tohum verene kadardır.

Yapraklarının ve tohumlarının kullanımı baharat gibi amaçlıdır. Aroması dere otu + anason karışımı gibidir. Yemeklere vereceği aroması için, ama uyum sağlayacağını düşündüğümüz yemeklere katarız. Taze yeşil yaprakları böreklere ve kurabiyelere hoş bir aroma verir. Mücvere rezene katarsanız daha lezzetli olur. Balık yemeklerinde önemli yeri vardır. Ayrıca et ve balık yemekleri için özel sosların hazırlanmasında kullanılır. Çayı da yapılıyor.

Rezenenin dip kısmı ile kök kaidesi arasında yapraklar etlice iç içe gelişerek soğan görünümünü alır. Lezzetli bir sebze olarak, hatta meyve gibi bile yenebilir.

Rezene tohumlarının ekim zamanı genelde sonbahardır. Kış mevsimi fazla sert olan yerlerde ise tohumları son don olayı zamanından hemen önce veya o günlerde ekmek gerekir. Ayrıca rezene yetiştiği bir yerde tohum verirse tohumlar çevreye yayılır. Her yıl orada farklı yerlerde rezeneler kendiliğinden yetişir.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Sebze - Bostan - Tarla

Etiketler: |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.