Kargı

Kargı (Arundo donax) yarı kurak iklimlere tam uyumlu saz/kamış türlerindendir. Hasır, kaval, hasır şapka, bahçelere rüzgar engelleyici vesaire pekçok alanda kullanılır.

Kargı (Arundo donax) saz, kamış benzeri bir bitkidir.

Özellikleri

Saz veya kamış tipi bir bitki olan kargı, çoğunluk sazların aksine akarsu veya göl olmayan yerlerde bile güzelce gelişebiliyor. İzmir – Aydın civarlarında çok yerde kendiliğinden yetişmiş kargı öbekleri görürüz.

Kargı Poaceae (Buğdaygiller) familyasından olup bilimsel adı Arundo donax‘tır. Anavatanı Ortadoğu merkezli olarak Afrika’nın tüm kuzeyinden Orta Asya’nın batısına kadar geniş bir coğrafyadır. Tuzlu topraklara uyumludur. Birçok bitki türü gibi bu da toprağına ve suyuna göre bir boya sahip olur. Yani cüce-güdük kalıp 1m civarlarında boyda geliştiği gibi, birkaç metre devleşme potansiyeli de var. Görünümü biraz mısır bitkisini anımsatır. Ama kalabalık koloniler halinde olurlar. Bu arada, kargı bambu türleri arasında kabul edilmiyor.

Uzun ömürlüdür. Dipten verdiği sürgünler belirli bir uzunlukta geliştikten sonra buğdaygiller tarzında çiçeklenip tohum verirler. Sürgünler kamış olarak, tek parça halinde uzarlar. Yani dallanma budaklanma olmaz. Bunun yerine toprak altındaki rizomlar bol bol sürgünler uzatır.

Kargı (Arundo donax) yarı kurak iklimlere tam uyumludur. Örneğin Ege’de uzun süren yağışsız yaz mevsimi dışında güzelce gelişir, serpilir. Yazın susuzluğa biraz yıpranarak dayanır.

Kullanım

Kargının kamış gövdeleri kuruyunca bahçelerde /saksılarda bitkilere destek değneği olarak kullanırlar. Bu tip kullanımda, ağaç dallarına göre çok daha elverişlidir. Çünkü toprak altında kalan kısmı çürümeye daha fazla dayanıklıdır. Kargıdan hasır yapımı yaygındır. Ve hasır şapka, sepet vesaire imalatlarına elverişlidir. Kargıdan ney, kaval gibi müzik aletleri yapanlar da çok. Büyük kargıların sağlam sert kamışları kulübe çatısı malzemelerinden biri olarak idealdir. İnce- küçük kargı kamışları ise kurumuş yaprakları ile birlikte deniz kenarı yerlerde turizm tesislerinde egzotik görünümlü gölgeleyiciler yapmak için güzel bir materyaldir.

Güz domatesi yetiştiriciliğinde, bostanların kuzey sınırlarında boydan boya gürce yetişmeleri sayesinde sonbaharda soğuk rüzgarları engelleyici olarak iyi iş görürler.

Uzun yıllar kullanılmayacak olan verimsiz toprakların iyileştirilmesinde kargı.. Mesela 10-15 yıl sonra tarla gibi kullanılacak bir arazinin toprağını bu süre içinde çok iyi bir şekilde iyileştirir.

Kargı üretimi

Kış sonunda kök rizomlarının ayrılmasıyla yapılır. Uzun  rizom parçaları almalısınız ki güçlü, çoklu ve hızlı gelişim olsun. 10cm kadar derine gömün. Ayrıca tek kamışın köklenmesi de mümkündür. En dipten kesip almalısınız. Yine kış sonu en uygun zamandır. Tohumla üretime pek uygun değil. Zaten kargı hem çok az tohum verir hem de tohumların pek azı çimlenmeye uygundur.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Yabani ot-çalı

Etiketler: | |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: