Lithops karasmontana

Aizoaceae (Buzçiçeğigiller) familyasından Lithops karasmontana en çok yetiştirilen Lithops türlerinden biridir. Ana vatanı Afrika kıtasının güney-batısıdır.

Lithops karasmontana sukulent bitki

Lithops karasmontana

Doğal yaşam alanları (Namibya’nın güneyinde dağlık bölgeler) ilkbahar ve sonbahar çok az yağışlı, yazın biraz yağışlıdır. Kışın ise neredeyse tek damla yağmur yağmaz. Isı bazen sıfırın altına düşer. Yazın yağışlar pek yeterli değildir. 40C dereceye varan şiddetli sıcaklar yüzünden pek hükmü de kalmaz. İşte böyle zor bir iklimde Lithops karasmontana hayatta kalmayı başarabilen nadir bitkilerdendir.

Lithops karasmontana türünün önemli bir özelliği bulundukları yerlere göre çeşitlenmiş olmasıdır. Renk ve şekil olarak sanki farklı türlermiş gibidirler. Aslında farklı görünenler aynı türün formlarıdır. Arazinin toprak rengine, çevredeki çakıl vb kaya kırpıntılarının rengine uygun şekilde farklı farklı renklerde olmuşlar.

Bitkiyi oluşturan iki yarım mantar benzeri yapı aslında yapraklarıdır. Daima iki yapraklı olur. Her yıl yapraklar kurur, yenileri gelişir.

Lithops karasmontana yaz sonu – sonbahar başı döneminde çiçek açar. Çiçek rengi beyazdır. Çiçek açması yeni çift yaprakların gelişiminin başlayacağını zamana denk gelir.

Yeni yaprakların gelişiminin tamamlanması, eskilerin soğan kabuğu gibi incelip kuruması kış sonuna veya bahar başına denk gelir. Bu da demek oluyor ki gelişim dönemi sonbahar ve kış aylarıdır. Bu yeni gelişimde eski yaprak çiftinin depolamış olduğu tüm su, besin ve enerjiler yeni doğan yaprak çiftini besler. Yeni çift yapraklar büyürken eski çift yavaş yavaş zayıflayıp incelmektedir.

Sulaması da buna göre yapılır. Sonbaharda gündüz süresi kısaması artınca (kasım ayı) sulamayı bırakın. Eski yapraklar ipincecik ve kupkuru hale geldiğinde (mart sonu veya nisan) sulamaya başlayın. Fakat şunu da göz önünde bulundurmanız gerekir: Yaşadıkları doğal bölgede geceleri yoğunlaşan nemlilikle ıslanabiliyor ve böylelikle su ihtiyaçlarını giderebiliyorlar.

Fakat evlerde yüksek hava nemliliği + havasız ortam, sık sık sulama yani ıslak toprak, hava hareketlerinin az olması, sıcaklık veya soğukluk gibi şartların hepsi bir araya gelirse ölümcül problemler ortaya çıkacaktır. Dolayısıyla bakım inceliklerini detaylarıyla öğrenmek zorundasınız. Her türlü ayrıntılı bilgiler şu sayfada: https://azbitki.com/lithops-canlitas-cicegi

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler: |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: