Özellikleri
Genelde 5 – 9 metrelik küçük yapılı bir ağaç olup bazı yerlerde 10 metreyi biraz aşar. İlkbahardan sonbahara kadar devamlı mercan renginde çiçekler açar. Dalları dikenlidir. Kışı yapraksız geçirir. Tohumlarını yerseniz zehirleyici etki gösterir.
Habitat
Mercan ağacının ana vatanı Güney Amerika kıtasının orta kesimleridir (Brezilya, Paraguay, Uruguay ve Arjantin). Galeri ormanlarında yani akarsu, göl, mevsimlik göl kenarları boyunca uzanan ormanlarda bulunur. Ama buna rağmen kuraklığa dayanıklıdır.
İklimsel uyum
Kışın en fazla -7C dereceye kadar soğuğa genelde hasar görmeden dayanır. Kışları daha soğuk ve uzun süre don olan yerlere uygun bir bitki değildir. İstanbul’da (düşük rakım merkez bölgesinde), Doğu Karadeniz kıyı kesimlerinde ve Akdeniz iklimi olan bölgelerimizin düşük rakım yerlerinde bahçelerde çiçekli süs ağacı olarak yetişebilir. Dondan zarar görürse çoğu dalları kurur. Sonra ilkbaharda yeniden yeşerir. Bu durumda ağaç değil çalı formunda özellik taşır.
Kuraklığa yüksek uyumu sayesinde susuz bahçe, çöl konsepti gibi amaçlarla kullanıma tam uygun bir ağaçtır. Fakat fidanı diktikten sonra ilk yıl susuz bırakmamalısınız.
Mercan ağacı yetiştirme, bakım
Mercan ağacı tam güneşli yerleri sever. Özel bir bakım gerektirmez. Kurak bölgelere uygundur. Sadece küçük fidanken düzenli sulama gerekiyor. Genç fidanlık dönemini atlattıktan sonra pek sulama gerekmez.
Suyu iyi süzdüren havadar topraklar sever. Toprak süzekse ve susuz bırakılmazsa daha kuvvetli büyür.
Üretim
Dallarından alacağınız yeni olgunlaşmış yapraklı çelikleri » yarı olgun dal çeliği yöntemiyle köklendirebilirsiniz. Ayrıca » havai daldırma yöntemiyle çoğaltmak da mümkündür.
Tohumlarıyla mercan ağacı fidanları üretimi
Tohumların dalında olgunlaşmış ve kurumuş olmaları gerekir. Tohumları önce zımparalayıp 24 saat ılık suda bekletin. Sonra sphagnum yosunu veya cocopeat ile 1cm kadar kalınlıkta, yeterli genişlikte, keçe gibi iki tabaka hazırlayın. Her ikisi de sırılsıklam ıslak olmalı. Tohumları bir tabakanın üzerine yerleştirip çevrelerini tabaka yapmada kullandığınız liflerle örtün. Üzerlerini diğer tabaka ile kapatın. Islak olsalar bile tekrar iyice sulayın. İki üç günde bir üst tabakayı açıp kontrol edin. Kontrollerden sonra her defasında tekrar sulayın. Tohumlar çatlayıp kök uzantısı çıkar çıkmaz oradan alın ve toprağa yerleştirip sulayın.
Ticari amaçlı Mercan ağacı dikimi yapmak istiyorum. Piyasası ve ortalama fiyat hakkında bilgi verirseniz memnun olurum.
***
Maalesef ticari yönünü hiç bilmiyorum. Tahminimce çok aranmayan süs ağaçlarının çoğuyla aynı fiyattadır. Yani genelde begonvil ve manolya fidanlarından daha ucuz olması lazım.
Tohumdan değil çelik olarak ne zaman nasıl yetişir?
***
Zaten çoğaltılması konusunda çelik meselesi sayfasının linkiyle yarı olgun dal çeliği diye yazılı. Üzerine tıklarsanız zamanı ve ne şekilde yapılacağı o sayfada tüm detaylarıyla yazıyor.
Tohumdan mercan ağacı yetiştirmeye çalışıyorum. Tohumların ikisini aynı saksıya diktim. İkisi de büyüdü. Ancak biri diğerine göre çok küçük. Ayrıca son bir haftadır yapraklarında sararma başladı. Düzenli olarak suluyorum. Bu tohumların fide olduktan sonra şaşırtılması gerekiyor mu? Saksıda durmaya devam etmeli mi yoksa bahçeye mi alayım? Sararma için ne yapmalıyım?
***
Saksıdaki toprağın özelliği veya saksının küçük olması yüzünden sorun olmuştur. Ayrıca çok sıcak hava kökleri etkiliyordur. Bahçeye dikmeniz iyi olacak. Fakat bunu yaparken sakın kökleri bulunduğu topraktan çözmeyin. Toprağıyla beraber bahçeye dikmelisiniz.
Mercan ağacı tohumu ektim. 3 yıl oldu çiçek açmadı. Yaklaşık 1m oldular. Kaç yılda çiçekleniyor?
***
Kay yıl bilmiyorum ama galiba daha epeyce dallanıp budaklanmaları lazım.