Çiçekleri biraz irice, güzel görünümlü ve güzel kokuludur (kokusu gece saatlerinde ve hafifçedir). Sarı taç yaprakları genişçe ve sıkça, yarı katmerli olur. Yaprakları üç yaprakçık bütünüdür. İnce dalları 4 metre kadar uzar. Dik duramaz ve sarılıcı da olmadığı için bir yerlere bağlamak gerekir. Gelişimi hızlıdır.
Sarı yasemin için Türkçe bilgi kaynaklarında başka bir yasemin türünün bilimsel adını kullanırlar (Jasminum nudiflorum). Oysa o çok farklı bir yasemindir. Kışın yapraklarını döker ve kış aylarında yapraksız olarak küçük sarı çiçekler açar. Buradaki konumuz Jasminum mesnyi ise kışın yapraklarını dökmez ve çiçekleri iri ve gösterişlidir.
Kış soğuklarına en fazla -9C dereceye kadar dayanır. Akdeniz iklimine tam uyumludur. Sıcak yaz aylarında gelişimi sekteye uğramaz ve saksıda bile gayet güzel yetişir.
Toprak seçmez. Asitli, nötr, alkalinli her toprağa uyar. Killi, kumlu, humuslu, kireçli fark etmiyor. Yerine alışınca susuzluğa da dayanıklı olur. Ancak saksıda yetiştiriyorsanız saksıda susuz kalmaya dayanıklı değildir. Toprağı uzun süre kupkuru kalmayacak şekilde sulamalara devam edin. İhmal ederseniz kupkuru toprakta bir süre sonra yaprakları tamamıyla kurur.
Çiçek açması son yılın dallarından oluyor. Bu yüzden budamaları ilkbaharda çiçekler solduktan sonra yapmalısınız. İstediğiniz gibi budayın. Zarar görmez. Hatta budayınca daha fazla dallarla daha gür gelişir.
Sarı yasemin fide üretimi kolay ve basittir. İlkbahar – yaz aylarında olgun ve yapraklı dallarından 25cm gibi çelikler hazırlayın. Direkt toprağa dikin. İki üç hafta içinde köklenir ve gelişmeye başlarlar. Basit daldırma ve serpentin daldırma ile de üretebilirsiniz.
Bu yasemin yıllardır bahçede dikili. Duvar dibinden döküp balkon hizasına diktim ve balkon demirine sardırdım ağaç gövdesi yapıp 1 metre yüksekten sarkıyor. Durmadan büyüyor ama hiç tatmin edici çiçek açmıyor. Güneşi mi yetersiz diyorum. Tamamen aydınlık bir yerde bahçe kışın güneş almıyor ama artarak yazın 5 saate kadar direkt alıyor. Özellikle bu yıl 2-3 tane küçücük çiçek açtı. kocaman çalı.
***
Bende de var. Bahçede baş edemem diye saksıda tutuyorum. Kışın güneş alması ve susuz kalmaması önemli. Yağmurlar yeterli değilse sulamak gerekir. Yaz boyunca güneş almasının pek anlamı yok. Sonbahardan itibaren kış boyunca güneş alması gerekir. Bir de budama yapıyorsanız dikkatli olun. Mesela şimdi ve önümüzdeki bir iki ay geliştireceği “yeni dallar” gelecek yıl ilkbaharda çiçek açacak. Ama siz bunları budarsanız çiçek beklemeyin. Budamalarda son ilkbahar-yaz sezonun dallarını budamayacaksınız. Veya onlarda fazla azaltma yapmayın. Sadece ilkbaharda çiçek açtığını da unutmayın.