Symphyotrichum novae-angliae

Bu türün özellikle Symphyotrichum novae-angliae ‘Andenken an Alma Potschke’ adlı kültivarına önem verilir. Yaz sonundan itibaren magenta renginde papatya benzeri çiçekler açar.

Önceleri Aster cinsine dahil 90 civarında türler sonradan bazı farklı detayları dolayısıyla ayrı kabul edilmiş ve bunlardan Symphyotrichum adı ile ayrı bir cins oluşturulmuş. Bugünkü konumuz olan sonbahar papatyası türünün eski bilimsel adı Aster novae-angliae idi. Türün ticari alanda önemi olan 50 kadar çeşitleri vardır. Asteraceae familyasındandırlar.

Symphyotrichum novae-angliae bahçe süs bitkisi

Özellikleri

Symphyotrichum novae-angliae türünün ana vatanı Kuzey Amerika kıtasında ABD’nin orta ve kuzey kesimleri ve Kanada’nın güneyidir. Çiçek açma zamanı yaz sonu ve sonbahardır. Doğal yaşam alanları kırlık, dağlık, bayırlık yerlerdir. Genellikle yoğun kireç taşlı topraklarda bulunurlar. Yapraklar dar yapılı ve tek parçadır.

Özel geliştirilmiş pekçok hibrit ve kültivarları var. Renkleri pembenin ve morun birçok tonlarında olur. Magenta rengi çiçekler açan bir çeşidi Türkiye’de de çok sevilerek yetiştirilir:

Symphyotrichum novae-angliae ‘Andenken an Alma Potschke’

Güneşli bahçelerde açıklık, ferah yerlerde az bir bakımla gayet güzel gelişir. Gelişimi hızlıdır. Dallar sağlamca dik durur. Boyu 50cm ile 1m arasında değişir. Fazlaca dallanıp budaklanma özelliği var. Ağustos ayı içerisinde ya da eylülde çiçek açmaya başlar ve sonbaharda havalar soğuyana kadar devam eder. Kenarları kaplayan magenta rengi taç yapraklarıyla çiçek genişliği 5cm kardır. Tam ortadaki esas mini çiçekler sarı bir göbek oluşturur. Çiçek açan dallardaki yaprakların kurumaya başlaması bir problem değil doğal özelliğidir.

Symphyotrichum novae-angliae türü hakkında yetiştirme, bakım bilgileri

Symphyotrichum novae-angliae ‘Andenken an Alma Potschke’

Uyumluluk

Bu türler yazın şiddetli sıcak, kışın az soğuk yerlere uygun değildir. Türkiye’de Akdeniz ikliminin tam etkili olduğu yerler hariç her yerinde yetiştirmeye uygundur. Kış soğuklarına -40C dereceye kadar dayanıklıdır. Tuzlu topraklara uyumlu olduğu kadar kuraklığa ve kışın hiç kurumayan topraklara bile uyumludur. Kesme çiçekçiliğe de uygundur. Fakat geceleri çiçeklerini kapalı tutması bu konuda bir problem.

Yetiştirme, bakım

Mutlaka saatlerce güneşe açık yerlerde yetiştirmelisiniz. Çünkü çiçeklerinin açık durması güneşe bağlıdır. Geceleri çiçekler kapanıp gündüz tekrar açılırlar. Bulutlu havalarda da çiçekler ışık şiddetinin zayıflığına göre kapalı durur. Açıklık yerleri sever. Rüzgarlara kapalı kuytu yerlerde birçok hastalıklara yakalanma riski yüksektir.

Symphyotrichum novae-angliae ‘Andenken an Alma Potschke’ az da olsa süzek ve orta verimli toprakları sever. İyi bir gelişim istiyorsanız toprağı derinden çapalayıp az miktar gübre karıştırın. Sonra fideleri dikin. Ayrıca her iki yılda bir ilkbahar başında yerlerinden sökerek toprağı tekrar derinden çapalayıp alt üst etmek ve tekrar hafifçe gübrelemek çok iyi olur. Bu sırada kökten ayırmayı da ihmal etmeyin. Kalabalık kümeleşmesi iyi olmaz.

Sonbahar çiçeklenmesinden sonra dalları dipten kesin. İlkbaharda tekrar güçlü dallar uzatacaktır. İlkbahar sonu /yaz başı döneminde dalların uçlarını koparın. Böylece o dallar birçok yan dallar çıkarırlar. Hem çiçeklenmesinin fazlaca bol bol olması için hem de boyunun gereksiz yere fazla uzamaması için bunu yapmalısınız.

Fide üretimi

Hem tohumla hem kökten ayırmayla fide elde edilir.

Tohumları kış üşümesi süreci istediklerinden dolayı sonbahardan en geç kış sonuna kadar, don olma riskleri bitmeden önce ekmelisiniz. Gerçi siz hiçbir şey yapmasanız da kuruyan çiçeklerinden çevreye dökülen tohumları ilkbaharda çimlenir. Önüne geçmek zordur. Fide yolmakla uğraşmak istemiyorsanız sonbaharda çiçekler soldukça acilen kesip yok etmelisiniz.

Kökten ayırmayla üretim iki yılda bir, gerekmese bile sökmeniz gerekiyor. Yoksa güzelliği kalmaz. Zamanı ilkbahar başıdır. Symphyotrichum novae-angliae ‘Andenken an Alma Potschke’ ve benzeri türleri ilkbahar başında sökün. Toprağı derinden belleyip çapalayın. Az miktar gübre karıştırın. Bitkileri kökten tek tek değil gruplar halinde ayırın ve düzgünce tekrar dikin. Aralarında en az 1m mesafe olmalıdır. Zira enine boyuna gelişim gösterirler. Fazla sıkışık olmaları durumunda yapraklarda hastalıklar başlar.

Kaynaklar

Aster novae-angliae ‘Andenken an Alma Potschke’ (New England Asters) — gardenia.net
Symphyotrichum novae-angliae — wikipedia.org
Symphyotrichum, Michaelmas Daisy, New England Aster ‘Alma Potschke’ — davesgarden.com


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.