Kafkas gülü

Thymelaeaceae familyasının Daphne cinsinden türler, hibritleri ve çeşitleri bizde Kafkas gülü ve dağ gülü isimleriyle bilinir. Başlıca değerli özellikleri çiçeklerinin son derece güzel kokmasıdır. Koku bitkinin birkaç metre uzağına kadar etkilidir. Defne ile hiçbir alakaları yoktur.

Kışlık Kafkas gülü Daphne odora 'Marginata'

Daphne odora ‘Marginata’

Zehirleyici etkisi var. Yaprakları, meyveleri, çiçekleri, özsuyu hepsi zehirlidir. Yemeyin ve çocuklarınıza, hayvanlarınıza dikkatli olun.

Kafkas gülü belli başlı özellikleri olan belirli bir bitki değildir. Yani zengin çeşitleri kapsar. Azgın gelişim göstermeyen, sakin, yavaş gelişimli bitkilerdir. Kış çiçeklisi ve yaz çiçeklisi olarak iki örnek:

Daphne odora türü ve çeşitleri kışın çiçek açar. Bütün yıl yapraklıdır. Ana vatanı Çin’dir. Budaması çiçekleri bitince, ilkbahar başında yapılır. Ama fazla gecikmeyin. Budamayı gelecek kışa kadar daha fazla dallar geliştireceği şekilde bilinçlice yapmalısınız.

Daphne × transatlantica hibrit kafkas gülü çeşitleri ilkbahardan sonbahara kadar ara ara çiçek açarlar. Ana vatanı Kafkaslar olan Daphne caucasica türünden elde edilmiş hibrit çeşitlerdir. Bunlar da genellikle bütün yıl yapraklıdır. Bazı çeşitleri sadece ilkbahar sonu / yaz başı döneminde çiçek açıyor. Budamasına gelince, çiçeksiz kalan dallardan bazılarını ve kurumuş dallarını kesin. Nazik budamalar yapın.

Yazlık kakfkas gülü Daphne x transatlantica 'Eternal Fragrance'

Daphne × transatlantica ‘Eternal Fragrance’

Kafkas gülü mutlaka süzek, havadar toprak istiyor. Yazın güneşin fazlasından korumalı ama kış aylarında mümkün mertebe uzun süre direkt güneş almasını sağlamalısınız. Kış soğuklarına dayanıklılıkları ortalama -20C derecedir.

Küçük ve orta boy çalı tarzında gelişirler. Yıldan yıla hassaslaşırlar. Aniden ölüp gitmeleri önlenemez bir sorundur. Yani toprağına, bakımına büyük özen göstermeniz lazım. Zaten 8 yıldan fazla yaşatmak çok zordur. Bu sebeple her yıl bir iki yedeğini üretmeniz gerekir.

Saksıda yetiştirecekseniz oldukça büyük saksı kullanın ve asla saksı-toprak değişimi yapmayın. Zira köklerinin rahatsız edilmesi genellikle ölmesiyle sonuçlanır.

Üretimi çelik iledir. İlkbaharda körpe olmayan dallarından tepe çeliği, yazın yarı olgun dal çeliği ve kış başında tam olgun dal çeliği yöntemleriyle Kafkas gülü fidanları üretebilirsiniz.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler:


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.