Pilea glauca, simli arapsaçı

Gümüş pırıltılı minicik yapraklı, incecik dallı ama kuvvetli ve arsız bir yer örtücü olan Pilea glauca saksı bitkisi olarak daha çok sevilir.

simli arapsaçı bitkisinin yapraklı dallarından parçalar

Pilea glauca (simli arapsaçı) bitkisinin yapraklı dal parçalarının büyütülmüş fotoğrafı

Urticaceae (Isırgangiller) famiyasından Pilea cinsinin birbirinden güzel bazı türlerini saksılarda evlerde yetiştiririz. Bugünkü türümüz ise Pilea glauca. Bu türün Pilea libanensis ve Pilea glaucophylla gibi iki adı daha var. Ana vatanı Brezilya’dır ama Brezilya’nın güneyinden Karaibler’e kadar geniş bir coğrafyada bulunur.

Özellikleri

Pilea glauca türünün mercimek taneleri kadar minicik grimsi yeşil yapraklarının üzeri sanki gümüş tozu kaplı gibi ışıltılıdır. Pembemsi kızıl renkte incecik her bir dalı çevreye yayılıcı ve sarkıcı şekilde uzarken üzerinden yeni ince yan dallar gelişir. Rengi dışında arapsaçı ile benzerlikleri var. Buna simli arap saçı denebilir. Yılın herhangi zamanlarında ara sıra çiçeklenir. Çiçekleri beyaz ile pembe tonlarında ve çok küçüktür.

Pilea glauca bitkisi, mini yapraklı dallarından görünüm

İyi bir yer örtücü olması Türkiye’de geçerli değildir. Çünkü 5C derecenin altında soğuğa bile dayanamaz. Odalarda pencere önü saksılarında, ofis masalarında kullanılır. Terrarium içinde yetiştirmeye de uygundur. Askılı saksılara son derece güzel yakışır.

Yetiştirme, bakım

İlk söylemek gereken söz Pilea glauca’nın çok güçlü ışığa ihtiyacı olmasıdır. Loş ışıklı yerlerde sağlığı bozulur. Güçlü gün ışığından başka ayrıca sabah güneşi ya da akşam güneşi ortalama iki saat almalıdır. Ofis masalarında şirinliğiyle güzel bir stres giderici bitki olarak kullanımında eğer masanın yeri güçlü gün ışığı almıyorsa bitkinin üzerine bir led ışık koyulmalıdır. Işık mesafesi yapraklara 25cm kadar yakın olmalı. Günde en az 5, en fazla 8 saat ışığın yanık kalması yeterli.

Toprak konusunda hassastır. Çok çabuk kuruyan kumlu toprak istiyor. Pilea glauca için eşit ölçülerde torf toprak + temiz dere kumu karışımı yapmanız gerekli. Bunun dışında başka topraklarda hemen çürür gider.

Suyu anında süzdüren ve çabuk kuruyan toprak isteyen Pilea glauca sulama ihtiyacı açısında zahmetli bir bitkidir. Çünkü sıcak aylarda hemen her gün, hatta duruma göre günde iki defa sulamak lazım. Yaz boyunca toprağın üst yüzeyinin nemliliği değil ıslatıcılığı gider gitmez sulamalısınız. Serin aylarda ise toprak üst yüzeyi kurur kurumaz sulayın. Sürekli toprağı kontrol edeceksiniz. Ama dalları, yaprakları saksıyı iyice kaplamışsa ve elinizi toprağa ulaştıramıyorsanız bu durumda sulamak gerektiğini yapraklara bakarak anlarsınız. Yani gümüş ışıltıları kaybolmuşsa mutlaka sulamak gerekiyor.

Ayrıca su mümkün mertebe arı olmalıdır. Mineral katkılı olmayan özel içme suyu, yağmur suyu, saf su (akü suyu) gibi.

Bitki besini yarım dozajlı olmalı. Gelişim gösterdiği dönemlerde ayda bir defa, suya karıştırılan NPK eşit ağırlıklı salon bitkisi besininden, suya karıştırma oranı neyse o oranın yarısını, hatta yarıdan biraz daha azını suya karıştırın.

Saksı-toprak değişimini hiç sevmez. Köklerinin anca sığacağı kadar küçük saksılarda yetiştirmeli ve kökler saksıda iyice yumaklaşınca (2-3 yıl sürebilir) o zaman bir boy büyük saksıya yeni kumlu toprak ilavesiyle aktarın. Bu değişimden bile rahatsız olma, kısmen bozulma riski büyüktür ama yapacak bir şey yok. Onun için saksı-toprak değişimini ilkbahar ortasında yapmalısınız ki bozulma olursa yaz boyunca toparlansın.

Fide üretimi

Pilea glauca sadece dallarının köklendirilmesiyle çoğaltılır. Suda köklendirme ve toprağa yatırma olmak üzere iki yolu var. Köklenmesi kesindir.

Kumlu torflu karışım hazırlayın ve bitkinin kalıcı olacağı saksıya doldurun. Güzelce sulayın. Üst yüzeyin ıslatıcılığı gidinceye kadar bir iki gün bekleyin. Saksıda toprağın üst yüzeyinin ıslaklığı gitti ama yine fazlaca nemli. Toprak bu hale geldiğinde 4-5cm uzunlukta birkaç tane dal parçalarını birkaç santim ara ile toprak yüzeyine yatırın ama sulamayın. Sadece bu kadar. Yani gömmeyin, toprağa hiç dokunmayın, sulamayın. Ardından saksıyı şeffaf sebze saklama kutusu içine koyun ve hava almayacağı şekilde kapağını kapayın. İki günde bir açıp havalandırın. 10 gün dolunca kaptan çıkarın. Artık hızlıca büyüyecektir.

Eğer önce suda köklendirme yolunu seçerseniz kökler 2-3cm uzadığında gerektiği gibi kum-torf karışımına dikin ve sulayın.

Problemleri

Pilea glauca hassas bir tür olup problemleri çoktur. Bakımında yukarıdaki bilgilerden zerre kadar dışarı çıkmamalısınız. Ayrıca her çeşit yaprak bitleri musallat olabiliyor. Anında müdahale şart. Uydur kaydır ev yapımı ilaçlar kullanırsanız bitkiye ciddi zarar verirsiniz. Avirmec EC adlı ilaçtan kullansanız iyi olur. Hassas bitkilere zarar vermediği gibi örümcek bit denen akarlar dahil tüm yaprak bitlerine etkilidir.

Eğer unlu bit dadanırsa bunlara ilaçlar kolay tesir etmez. İlaç fısfısladıktan sonra bitkiyi acilen saksısıyla beraber naylon poşet içine koyup hava almayacak şekilde 4-5 saat kapalı tutun. Bu yol çok etkili olur.

Bitlerden kurtulmanın ilaçsız bir yolu şu: Sarımsak ya da soğan ezip öz suyunu alın (bir iki çay kaşığı yeterli). Bitkinin tüm cüssesine uygun bir kaseye bu öz suyu ve temiz su doldurun. Bir çay kaşığı bulaşık deterjanı ekleyip iyice karıştırın. Ayrıca o kaseden biraz geniş diğer bir kaseye sırf temiz içme suyu doldurun. Saksıyı baş aşağı tutup Pilea glauca’nın yapraklı dallarını soğanlı sabunlu suyun içine birkaç defa batırıp çıkarın. İki üç dakika kadar devam edin. Sonra hafifçe silkeleyip dallara yapışık damlacıkları düşürün. Sonra da diğer kaseye temiz suya birkaç defa batırıp çıkararak durulayın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | | |

'Pilea glauca, simli arapsaçı' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Su, İzmir dedi ki:

    Bendeki sürekli yaprak döküyor. Sebebi ne olabilir? Balkona mı çıkarmalıyım? Malum evler kaloriferli.
    ***
    Problem toprağıyla ilgili. Yazıyı okusaydınız soğukta olmaz ve her toprakta yaşamaz. Çok da kuvvetli ışık ister. Pencere yanında tutun. Bakım bilgilerini okuyarak gerekenleri yapın. Dip kısımları çürüdüyse sağlam dallarından köklendirmeye çalışın.

  2. Ayşe, Kıbrıs dedi ki:

    Bendeki bu tür kışı dışarıda sorunsuz atlatıyor. Bir kısmını yere ektim. Onlar da büyümeye başladı fakat arapsaçı bitkileri hızla gelişip bu türü boğma noktasına geldi. Göründüğü gibi nazik değil bence. Karyağdı, çin para çiçeği ve bu sorunsuz kışı dışarıda atlattı. Friendship plant kısmen taze dalları dondu ama tekrardan büyümeye başladı. Geri kalan koyu renkli yapraklı iki çeşit pilea ise tamamen eridi.
    ***
    Ayşe Hanım önce bu çok değerli katkınız için teşekkür ederim. Keşke yaşadığınız şehirde kışın kaç derece soğuk havaya dayandığını yazsaydınız böylece soğuğa dayanıklılığı daha iyi anlaşılırdı. Mesela Pilea türlerinden bende sadece karyağdı çiçeği var. Didim’de -2C dereceye kadar donmayı buzlanmayı orta hasarla atlatıyor. 6 yıl önce bende yine var mıydı tam hatırlamıyorum ama o yıl ocak ayında -5C derece soğuk olmuştu. Yani elime geçtikten sonra direkt bahçeye dikmiştim ve şimdiye kadar hiç ölmedi. Nereye diksem kalıcı oluyorlar. Yıllardır böyle.

  3. Sedef A. -İstanbul dedi ki:

    Birkaç ay önce bu çiçekten iki adet aldım. Zavallılar neredeyse ölmek üzere idiler. Pahalı olmayınca bir şansımı deneyeyim belki kurtarırım dedim. Sizin sayfayı yeni keşfettim. Dolaşırken tesadüfen isminin bu olduğunu öğrendim. Çok teşekkürler. Bizim an itibari ile pek sorunumuz yok. Yalnızca sarkması gereken dallar uzayıp yukarı doğru gidiyorlar. Hani başka bir yerde de görmediğim için yapısı bu mu bilemedim. Bol ışık alan bir yerde ve sulamam da iyi çünkü iyi gelişme sağladı. Uzayan dal uçlarının yukarı kalkmasının bir nedeni olabilir mi? Sizi okuduktan sonra sarkaca koymaya karar verdim. Değişir mi durum? Zira tanımadığım bir bitki olunca sarkacak sanmıştım. Ne dersiniz?
    ***
    Eğer sarkmıyorsa sizinki simli Arap saçı değildir. Çünkü bu bitki acayip sarkıcıdır. Sizinki bence muhtemelen şudur:

    muehlenbecia

    Sayfası: https://azbitki.com/muehlenbeckia

  4. Berna, Manisa dedi ki:

    Dipten kurumaya başladı. Balkonda duruyor. Geceleri biraz serin. Ne yapmalıyım kurumalar için?
    ***
    Bu hassas bir tür. Dışarıda tutmayın. Toprak konusunda da çok hassas. Muhtemelen toprak yüzünden kökleri ve dip kısımları çürümüştür. Yukarıdaki bakımı ve çoğaltılması konularını okuyup gerekenleri yapmanız lazım.

  5. Gizem, Ankara dedi ki:

    Ben bu bitkiden yeni aldım. Yaprakları salladıkça dökülüyor. Ama aklımı asıl karıştıran yazınızdaki bit problemi. Durduk yere bitlenme olur mu yoksa bir şeyden mi bulaşıyor ve insanlara geçiyor mu? Koltuğumun arkasındaki kitaplığın üstüne koymayı düşünüyordum ama şimdi emin değilim.
    ***
    Zaten yaşaması pek mümkün değil. Bitlenme bir şekilde olabilir. Şu an için bunu düşünmeyin. Size tavsiyem yılın serin ve soğuk zamanlarında asla yeni bir bitki almayın. En iyi zaman ilkbahar sonu ve yaz başıdır. O günlerde alıp topraklarını güvenli bir toprak karışımı ile değiştirmek gerekiyor. Siz bu bitkiyi şimdilik hiç sulamayın. Yaşayacağı varsa ancak bu sayede yaşayabilir. Ama genelde ölüyorlar. Sebep bunları üretip satanların kullandıkları, sadece ve sadece sürekli sıcak duran seralara uygun olan saçma sapan topraklarla ilgili.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.