Sosyal medya vb ortamlarında her geçen gün artan gerçek dışı tavsiyelere ne yazık ki çok kişi inanıyor. Uygulayınca ise hiçbir faydasını görmedikleri gibi çoğunlukla zararını görüyorlar. Bu ve benzeri yaygın yanlış bilgileri doğru zannedilen yanlışlar başlığı altında burada anlatmayı düşündüm.
Bitkilere zararlı olabilecek birkaç tavsiye örnekleri
Zararlı olmasa bile faydası da olmaz. Boş yere uğraşır, esas yapmanız gerekenleri o yüzden yapmaz ve bitkinizin zamanla zayıf düşmesine sebep olursunuz.
İlaçlar, uygunsuz maddeler
Hamur mayası, süt, doğum kontrol hapları, bira, tarçın vesaire şeyler güya mucizevi etki edecekmiş de bitkileriniz coşacakmış. Bunlara inanmayın.
Orkidelere şöyle yapın böyle yapın.. Yapanların hemen hemen hepsi kısa bir süre sonra orkidesinin ölümüne seyirci kalıyor.
Hiç olmayacak uygulamalar
Limon çekirdeğini ekin büyüsün, evinizde limonları hasat edin.. artık limona para vermeyin! O kadar kolay mı acaba? Bunu onlar daha dünyaya gelmeden önce ninelerimiz dedelerimiz düşündü ama ev ortamında ağaç 20 yıl bile geçse ne çiçek açıyor ne meyve veriyor.
Aloe vera yapraklarını dilim dilim kesip toprağa batırın. Her parçasından fide oluşacak! Bakın bu da başka bir saçmalık. Gerçi Aloe, Gasteria vb türler tek yaprakla çoğaltılabiliyor ama filizlenip yeni bir fide gelişmesi aylar, hatta bir yıl sürüyor. Bu türler zaten sürekli dipten yavru fide oluşturuyorken ve onların gelişimleri gayet hızlı oluyorken öyle boş işlere ne gerek var?
Benjamin tek tek yapraklarını toprağa dikiyorsun her yapraktan bir Benjamin fidanı oluşuyor! Bu da bir yalan. İspat videoları tamamen düzmece. Tek yaprakların kendisinden değil, tek yapraklı dal parçalarından filizlenme mümkündür.
Gübre etkisi vermeyecek şeyler
Çay posası? Cüzi faydaları var. Kaydadeğer bir fayda göremezsiniz. Daha doğrusu kullanım amaçlarına göre çeşitli faydaları var ama gübre gibi bir fayda bekliyorsanız hiç beklemeyin.
Paslı çiviler? Doğal topraklarda bir parça toprak düzenleyicisi gibi ve bitkilerin demir elementi ihtiyaçlarına takviye gibi faydaları olsa bile bilin ki bitkilerin sadece demire değil birçok elementlere ihtiyacı var. Sırf demirle bitkiler coşmaz. Hatta toprak zaten demirce zengin ise bilinçsizce uygulamalar yüzünden toprakta demirin artması mutlaka kökleri çürütecektir.
Muz kabuğu? Güya potasyum için iyiymiş. İç mekanlarda saksılarda bitkilere hastalık kazandırır. Böceklenme sineklenme yapar. Sırf potasyum takviyesi olacak diye (ki orası gayet şüpheli) boş ve zararlı şeylerle uğraşmayın. Organik maddelerdeki elementlerin bitkilere faydalı olabilmesi için çeşitli aşamalardan geçmeleri gerekiyor. Aynen yanmış gübre oluşmasında olduğu gibi.
Yumurta kabukları +sirke? Güya kalsiyum takviyesi. Siz önce bitkinizin kalsiyumsuz kaldığından emin olun. Bitkiniz gerçekten kalsiyumsuz kalıyor mu? Bundan emin misiniz?
Onu yapma bunu yapma. Peki ev bitkilerimizin coşması, muhteşem güzel hale gelmeleri nasıl olacak?
Bunun olmazsa olmaz gereklilikleri var. Boş yere mucize aramayın bulamazsınız. Aşağıda önem sırasına göre yazdım. En baştaki şartlar yerinde değilse daha alt sıradaki şartların faydası olmaz, bilakis büyük zararları bile olabilir. En başta gelen gereklilik hava hareketleridir. Evlerde çiçek yetiştirmede başarılı olmanın püf noktası budur. Önem sırasına göre bakınız:
1- Hava hareketleri ve yeterli, uygun sıcaklık
2- Güçlü ışık ve bitki türüne göre değişen nitelikte güneş ışınları
3- Doğru toprak karışımı
4- Doğru usulde sulama tarzı
5- Bitki türüne ve toprak özelliğine göre doğru bitki besini, ya da doğru gübreleme
Beş madde halinde önem sırasını gördünüz. En önemli en büyük gereklilik hava hareketleri ve uygun ısıdır. En son sırada besin/gübre var. Eğer diğer şartlar yerinde değilse bitki besinleri ve gübreler ancak bitkileri çürütücü rol oynayacaktır.
Sizin de işittiğiniz gerçekliği olmayan çiçek yetiştirme tavsiyeleri varsa lütfen aşağıya yazın. Çünkü doğru zannedilen yanlışlar konusu yukarıdakilerden ibaret değil. Her geçen gün bir başka yanlış bilgi hızla yayılıyor.
Bir de doğum kontrol hapı, aspirin vb. şeyler verenler var ne alakaysa. Aspirin sadece yapraktan vermeyle, o da az bir miktar ve de bağışıklığa katkı olarak kullanılabileceğini söylemiştiniz sanırsam. Yumurta kabuğu çok faydalı dediğinizi de hatırlıyorum sirke ile değil ama sade ufalama ve gömmeyle.
***
Aspirinin o şekilde (yapraklardan) kullanımı bağışıklı istemine destek amaçlı olduğuna söyleniyor ama esas gereken şey toprakta kitin maddesinin olması sayesindedir. Doğada kendiliğinden oluşmuş bitkisel çürüntülerdeki böcek kalıntılarından oluyor.
Çok faydalı bir başlık olmuş. Teşekkürler.
-Saksıdaki solucanlar bitkiye zarar verir – Benim bütün saksılarımda yıllardır solucan var. Olmayanlara da ben ekliyorum. Bitkilerimin hepsi de sağlıklı.
-Geceleri yatak odasında bitki bulundurmamak – Bir oda dolusu bitki olsa ancak birkaç karasineğin tükettiği kadar oksijen tüketiyor. Ormanda geceleyenlerin sabaha çıkamaması lazım.
Pandemi dolayısı ile eve hapsolup film seyretmek, kitap okumak ve internet gruplarındaki geyik muhabbetlerinden bay gelince hobi edinmek istediğim uğraş oldu evde bitki bakımı, kolay gözüken ama yeterli bilgi ve beceriyi kazanana kadar zor olan bir uğraş olduğunu öğrendim, o kadar çok bitki, toprak, besin, hava, su vs. çeşidi var ki bilgi toplarken insanın başı dönüyor bilgiler birbirine karışıyor, şimdiye kadar ziyaret ettiğim yerli ve yabancı kaynakların en geniş ve derli toplu bilgi vereni sizin sayfalarınız, çok şey öğreniyorum, teşekkür ederim..
***
Ben de size teşekkür ederim Selim Bey.
Benim anlamadığım şey insanların garip şeylere inanıp bel bağlaması. Örneğin 1 litre sıvı bitki besini yada yavaş salınımlı gübreler 50 60 lirayken 200 300 liraya doğum kontrol hapı alabiliyorlar. Git besin al deyince de kavga ediyorlar.
***
Biri bir şey yapar, bambaşka sebeplerden dolayı bitki güzel bir gelişim gösterince o bir defalık yanlış tecrübeyi olması gereken önemli bir şeymiş gibi herkese anlatırlar. Saçma ama yapacak bir şey yok. Kimseyle tartışmamak lazım. Ne yaparsa yapsınlar.
Orkidelere tarcin serpmek, sulama suyuna limon sikmak, pirinc suyu ve sebze kabugu suyu vs.. hepsini de denemeye gerek yok mu? sivi gubreleri hangi ayda baslamaliyiz?
***
Bunların hiçbir faydası olmadığı gibi, üstelik ölümcül zararları var. Besine gelince hangi tür orkide yetiştirdiğinize göre değişir. Her türe aynı bakım yapılmaz.
Annem muz kabuğunu yapmıştı çiçeklerine. Kocaman benjamin bile neredeyse ölüyordu. Yapış yapış oldu hepsi sarardılar. İlaçla,yıkamayla zor kurtardık. Yoksa atacaktık. Halbuki çok yaşlı ve onlar bebeği gibi annemin.Şimdi asla bitki besini hariç bir şey kullanmıyor.