Telgraf çiçeği, Tradescantia fluminensis

Eskiden en yaygın yetiştirilen düz yeşil renkte olan telgraf çiçeği türü bu idi (Tradescantia fluminensis türü). Ev ortamlarına uygunluğu tamdır. Toprak ve ışık farklılıklarına karşı da gayet dayanıklıdır. Fakat nanouk vb pembeli renkli kültivarları için aynı şey söylenemez.

Tradescantia fluminensis, telgraf çiçeği

Yeşil telgraf çiçeği, fotoğraf: Wikimedia

Commelinaceae (Telgrafçiçeğigiller) familyasından Tradescantia fluminensis türü canlı yeşil renkte parlak yapraklı, sürünücü ve sarkıcı özellikli bir bitkidir. Ana vatanı Güney Amerika kıtasıdır.

Özellikleri

Yaprakları uzunca-oval şeklinde, ortalama 3cm genişliğinde ve 6cm kadar uzunlukta olur. Bakım şartlarına göre yaprak iriliği az daha küçük veya çok daha büyük olabilir. Yaprak kenarları düz, pürüzsüz, yüzeyleri de öyle, ayrıca parlaktır. Yaz aylarında küçük beyaz çiçekler açar. Yaprak rengi güneşte biraz açık yeşil, gölgede koyu yeşil olur. Dalları toprakta sürünerek ilerler ve yaprak boğum yerlerinden toprağa kuvvetlice kökler salar.

Telgraf çiçeği şiddetli güneşe ve şiddetli sıcağa tam uyum sağladığı gibi koyu gölgeye de tam uyumludur. Fakat az güneşli ya da tam gölge ama güçlü aydınlık yerlerde daha güzel görünümlü gelişir.

Tam deniz etkisindeki güney illerimizde bahçelerde yetişebilir. Hatta dallarını kırıp bahçeye atsanız toprağa değen yerlerinden köklenip oraya yerleşir, çoğalır durur. Susuzluğa dayanıklıdır. Öyle ki kırıp bir kenara atılan dallar iki üç aya kadar git gide kötüleşerek hayatta kalır. Suya kavuştuğunda hızla canlanıp gelişmeye başlar.

Telgraf çiçeği, Tradescantia fluminensis

Telgraf çiçeği üç hali: Solda variegata, ortada has türü, sağda nanouk.

Kültivarları

Çeşitleri çoktur. Klasik diyeceğimiz beyazlı yeşilli (variegata) bir kültivarı ‘Quicksilver’ esas türü ile aynı bakım şartlarında aynı verimlilikte gelişir. Bu kültivarın beyaz -yeşil çizgili olmasında yeşil renk esas türün yeşilinden farklıdır: yani açık tonda zeytuni yeşildir. Esas türe göre daha güçlü ışığa ihtiyacı vardır. Diğer renkli kültivarlar ise çok nazlıdır. Yaprakları beyaz ve yeşil ile ya da sadece beyaz ile karışık pembeli ve leylak renkli olan kültivarları (örneğin ‘Tricolor‘ ve ‘Nanouk’) farklı muamele isterler.

Düz yeşil ve variegata telgraf çiçeklerini yetiştirmede ve bakımda pek bilgi gerekmez. Zira toprak seçmezler ve çok da uyumlu ve dayanıklıdırlar. Variegata daha fazla güçlü ışık ister o kadar. Toprak biraz kurudukça sulayın. Havadar yerde tutun. Üretimleri de basittir. Dallarını kırıp kolayca köklendirebilirsiniz. Dalları toprak yüzeyine yatırıp çok hafifçe gömün ve sulayın. Hemen köklenmeye başlarlar. Evinizin ya da toprağınızın şartlarında dallar köklenmeyip çürüyorsa şöyle yapın: Aldığınız dalların alt taraflarındaki yaprakları makasla keserek giderin. Dalların yapraksız bıraktığınız kısımlarını ıslak beze sarın. Bir hafta bekletin. Bez kurudukça ıslatın. Bir hafta dolunca köklenmeye başladıklarını göreceksiniz. Toprağa dikin ve sulayın.

Her tip Tradescantia fluminensis telgraf çiçeği türleri dallar uzadıkça kısaltılmalıdır. Bunun ölçüsü yok. Ne kadar isterseniz kısaltabilirsiniz. bunlarda kısaltma budaması gereklidir. Budadıkça daha güçlü, daha sağlıklı ve daha canlı görünümlü yeni dallar uzatırlar.

Renkli telgraf çiçeği kültivarlarının bakımları

Yukarıda telgraf çiçeklerinin yetiştirilmelerinin bakımlarının gayet basit olduğundan bahsettim. Fakat pembeli, lilalı renkli kültivarları öyle değil. Bu kısım Nanouk ve Tricolor (üç renkli) telgraf çiçekleri hakkında.

Serinlik önemlidir

Bunlar her zaman her şartta renkli olmaz. Genelde renklilik için 20C dereceden daha serin gece serinliklerine ihtiyaçları var. Yaşadığınız yerin iklim şartlarına göre renkli telgraflarınız yaz boyunca düz yeşil ya da sadece yeşil-beyaz kalır. Ayrıca şiddetli sıcağı sevmezler. Eğer gündüz sıcaklığı yetmiyor gibi gece saatleri de sıcak geçiyorsa gelişimleri tamamen durabilir. Gerileme baş gösterir. Bir de evlerde sıcak, havasız, esintisiz kuytu köşelerde tutarsanız daha kötü olurlar.

Güçlü ışık ve bir parça güneş mutlaka olmalı

Yapraklarındaki az klorofil yüzünden bu telgraf kültivarlarını yetiştirmek zor. Renkli telgraflardan bazıları yetersiz ışıkta daha fazla yeşil renge bürünürler. Çünkü ışık kuvvetsiz olunca daha fazla klorofile ihtiyaç oluyor. Bazıları da yetersiz ışıkta hiç gelişemez, ölüm sürecine girerler. Güçlü ışık ve biraz güneş renklenmeleri için de gereklidir. Günde bir saat kadar sabah ya da akşam güneşini direkt almaları şart. Yoksa renklenme iyi olmaz.

Toprak özelliği ciddi önem taşıyor

Tuzlu topraklara tolerans bunlarda çok zayıftır. Yani gübreler, bitki besinleri bunlar için zehirdir. İyi besleyici topraklar da o şekilde uygun olmaz. Renkli telgraf çiçeklerine şöyle bir toprak hazırlayın: 3 ölçü salon bitkilerine özel torf toprak + 1 ölçü iri taneli dere kumu. Birbirleriyle karıştırıp harmanlayın. Bir saksıya doldurun. Saksı alt deliklerinden bol bol su süzülüp çıkacak kadar bol miktarda su ile sulayın. Sonra toprağı kuruyuncaya kadar dinlenmeye bırakın. Artık kullanıma hazırdır.

Bitki besini vermelisiniz. Ama sadece gelişim gösterdikleri zamanlarda. Yukarıda anlattığım gibi hem kumlu hem yıkanmış toprakta yetiştirdiğiniz renkli telgraf çiçeğiniz o toprakta iki ayı geride bıraktıktan sonra bitki besini vermeye başlayın. Salon bitkilerine özel sıvı bitki besinlerinin genel kullanım çeşidi (NPK eşit ağırlıklı). Üzerinde yazılı olan suya karıştırma oranı ne ise, siz o oranı üç misli düşük tutmalısınız. Yoksa zararı olur. Bu şekilde ayda bir defa verin.

Sulamalara dikkat: Toprakta kuruma alametleri görmeden sulamayın. Sulayınca da mutlaka saksı alt deliklerinden su çıkacak miktarda bolca su kullanın.

Renkli telgraf çiçeği üretimi

Yine dallarını köklendirmekle yapacaksınız ama kök salmaları zordur. Sıcak zamanlarda hiç denemeyin bile. Bunlardan fide üretimi için ilkbahar ayları ve yaz sonu / sonbahar başı dönemi uygundur. Dalları derine gömmeyip toprak yüzeyine yatırın. Yaprak dibi filizlenme boğumları hafifçe toprak altında kalacak şekilde olmalıdır. Suda bekleterek de köklendirirsiniz ama çürüme riski var. Şu yol en güvenlisidir:

Köklendirmek için kestiğiniz dalların alt yarısını ıslak beze sarın (her birini ayrı ayrı). Bez gevşek ve sert dokulu ise daha iyi. Kâğıt havlu da olur. Kurudukça ıslatın. Çok güçlü aydınlık olan bir pencere kenarında bekletin. İki üç günde bir açarak köklenme başlamış mı diye kontrol edin. Köklenme başlar başlamaz dalları uygun toprağa yatırıp köklenme alametleri gösteren yerlerini hafifçe toprağa gömün ve sulayın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | |

'Telgraf çiçeği, Tradescantia fluminensis' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Ayşe, Ankara dedi ki:

    Nanouk telgraf çiçeği için olan bilgileri okudum ama yine emin olamadığım için soruyorum. Kışın cam balkonumda bırakmam uygun mudur? Serinlik için henüz içeri almak çok erken anladığım kadarıyla. Veya içeri alıp sabah güneşi alan camın önüne bırakıp camları açıp esinti sağlasam yeterli olur mu?
    ***
    Soğuk değil, serin, özellikle de gece boyunca serinlik önemli. Yazın renkliliğin gitmesi İzmir’de, İstanbul’da ve Ege-Akdeniz sahil kesimlerinde olur ama Ankara ve Eskişehir gibi karasal iklime sahip olan illerde pek sorun olacağını sanmıyorum. Gece boyunca 15C-20C dereceler arası serinlik yeterlidir. Cam balkonunuza gelince, eğer kışın dışarısı gibi soğuk oluyorsa sakıncalı. Donup ölebilir, ölmezse iyice kötüleşir ya da gelişimi tamamen durur. Dışarısı gibi soğuk olmuyorsa pek sakınca yok. Kışın camekan balkonda hem serin hava hem uzun süreli güneşte çok canlı renklere bürünür. Yeter ki serinlik gelişimi durduracak kadar fazla olmasın.

  2. Leyla, İzmir dedi ki:

    Balkonda baktığım tradikansia telegraf çiçeklerimi eve almak zamanı gelmiş mi sizce?
    ***
    İzmir’de iseniz 15-20 gün daha kalabilirler. Hatta bütün kış kalabilirler. Sadece 5C dereceden daha fazla soğuk günlerde geçici olarak üzerlerini rüzgarı tam engelleyici bir şeyle örtmeniz lazım. Bulundukları yerde üstlerine yağmur gelebiliyorsa dolu yağışları yaprakları mahveder. Buna dikkat edin.

  3. Serpil, Konya dedi ki:

    Telgraf çiçeği pink leydi isminde yeni minyatur telgraf çiçeği aldım. Bakımı nasıl olmalı? Toprak nasıl olmalı?
    ***
    Son derece zor bir telgraf. Gece boyunca bir hayli serinlik ister. Yoksa yaşatamazsınız. Toprağı da bir hayli sade olmalı. Aynen şu sayfada son kısımda anlatıldığı gibi: Salon bitkilerine sağlıklı torf toprak hazırlamak

  4. Pembe, İzmir dedi ki:

    Pembe yaprakları olan telgraf çiçeğinden edindim ama dal olarak. Suda çürütme korkusuyla direkt toprağa diktim. Evde baktığım diğer bir türü çok güzel büyüyor. O mor yeşil yapraklı. Sizce köklenmesi ne kadar sürer?
    ***
    Yapraklarda yeşili az ise bir hayli uzun sürer ve hatta köklenmeden çürüme riski de çok yüksek. Bu renkliler çok hassas. Yukarıda ilgili başlık altında pembeli morlu renkli telgraf çiçeklerinin bakımları ve çoğaltılmaları konusu detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Lütfen oradan okuyun.

  5. Nermin, Zonguldak dedi ki:

    Benim iki çeşit telgraf çiçeğim var. Biri pembe yeşil yapraklı olan. Diğeri mürdüm yeşil yaprakları güneşte simli gibi parlayan cinsten. Her ikisinde de sorun var. Pembe yeşil yapraklı olan saksıdan sarkma yapmıyor. 30-40cm uzamış durumda yaprak araları da çok mesafeli. Az yaprak var. Bunun sebebi ne olabilir acaba? Yaprakları simli olan ise toprağa değen kısımdan sürekli kuruma yapıyor. Sürekli sağlam kalan kısımdan kırıp tekrar toprağa dikiyorum ama kış başından beri bu durum hala devam ediyor. Bu neden olabilir? Bu arada evim güneş almıyor ama akşama kadar gün ışığı alan bir ev.
    ***
    Pembelinin problemi ışık yetersizliği. Tam pencere kenarında tutun. Olmazsa tepesine bir lamba koyacaksınız. 25cm yakın olmalı. Günde 7-8 saat yanması yeter. Diğerinin problemi ise toprağı felaket kötü. Gübreli olmayan sağlıklı toprak gerekiyor.

  6. Özlem, Antalya dedi ki:

    Ben marketten aldım bu çiçeği. Saksısını değiştirirken köklerini unlu bit kaplanmış gibi olduğunu gördüm ama bu bitkinin kökü böyle midir bilmediğimden yeni saksıya diktim. Aynı zamanda minik bir canlının da dolaştığını gördüm. 1 ay kadar oldu. Henüz bir gelişme göstermedi. Acaba kökünde böcek mi var? Ne yapmalıyım?
    ***
    Bazen bir çeşit mantar bitki kökleriyle ortak yaşama girer. Bu ortak yaşamda bitki ciddi anlamda kazançlı çıkar. Muhtemelen sizin gördüğünüz öyle bir şeydir. Parazit olsaydı bu bir ay içinde herhalde bitkide bir hayli kötüleşmeler olurdu. Büyümemesi normaldir. Benimkiler bahçede yerde sürünerek yaşıyor. Yaz sonunda üst kat oda için üç ayrı çeşidini bir saksıya dikmiştim. 2-3 ay hiç hareket yokken kış ortasında soğuğa rağmen birden bire her üçü de (farklı olmalarına rağmen aynı zamanda) birkaç filizle gelişmeye başladılar. Şimdi çok güzeller. Öğleden sonra direkt güneş alacağı batı cephe odada. Soba kalorifer yok. Sizinki belki ortamda hiç hava akımları olmadığı için gelişim göstermemiştir. Ama sağlığında bozulma yoksa her an hızlı bir şekilde başlar merak etmeyin. Toprak böceklerini de hiç kafanıza takmayın. Benim bütün saksılar böcek kaynıyor. Zararlarını görmedim.

  7. Ayça, Antalya dedi ki:

    Telgraf çiçeğimin (nanouk) yaprakları yumuşadı. Bir yıldır evin içinde cam kenarında duruyordu. Oyüzden diye düşünüp 15 gün önce balkona çıkardım. Fakat hala çok yumuşak. Toprağı iyice kurumadan sulamıyorum. Yoksa susuzluk mu çekiyor? Derdi nedir?
    ***
    Kökleri çürümüş. Belki toprak altı kısımları tamamen çürümüştür. Kontrol edin ve gerekenleri yapın. Toprak kurudukça sulamak bile doğru sulama sayılmaz. Şurayı okuyup hatanız var mı öğrenin: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  8. İlkan, Ankara dedi ki:

    Bugün seraya gittim. Seracı kırılmış dalları bize verdi. Anlaşılan tricolor cinsi daha zor kökleniyormuş. Açık havada mı köklendirebilirim içeride mi? Sıcak Seradan çıktığı için ölebilir diye korkuyorum.
    ***
    O şekilde yer yadırgaması sonucu kökten ve dipten başlayarak çürümesi ölmesi toprakta iken olur. Bunlar toprakta değil. Dondurucu soğuk olmazsa ve soğuk, kuru, sert rüzgarları almazlarsa hiçbir şey olmaz (şu sıralar tam açık havada tutmamalısın en azından naylon içinde tut). Birkaç gün topraksız ve susuz beklet. Senin bu renkliler zaten serin hava seviyor. Yukarıda ayrıntılı bilgi var. Sadece bugünlerde kuru soğuk rüzgarlara maruz bırakmaman yeterli.

  9. Elif, Konya dedi ki:

    Telgraf çiçeğim sürekli kökten itibaren toprağa yakın kısımları çürüyor. Sağlam kısımları ayırıp tekrar ekiyorum. Bir süre gelişip tekrar aynı çürüyor. Artık işkence oldu. Rengi çok boz duruyor. Ne yapmalıyım? Toprak mı değiştirmeliyim?
    ***
    Dünyanın en dayanıklı en uyumlu ev çiçeği sizde çürüyorsa şunları okuyup gereğini yapmanız lazım:
    1- Rastgele topraklardan değil aynen ben hangi bitkiye nasıl tarif etmişsem o şekilde toprak kullanın.
    2- Telgraf türleri susuzluğa kaktüsler kadar dayanıklıdır. Toprakta hiçbir kuruma olmadığı halde ikide birde sulamanız elbette çürütecek. Sudan değil, toprağın kimyası bozuluyor ondan dolayı çürür.
    3- Bulunduğu yer çok güçlü gün ışığı almalı. Bir parça da direkt güneş almalı. Loş ışıkta hiçbir bitki sağlıklı kalamaz. Rengi de kötü olur.
    4- Şu sayfayı mutlaka okuyun: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  10. Emre, Ankara dedi ki:

    Telgraf çiçeğinin üç cinsi ve nanouk evimizde bulunmakta. Diğerleri gayet sağlıklı fakat pembe nanouk yaprakları bir bir ucundan solmaya başladı. Bitkimiz 2,5 aydır bizde. Toprağını kontrol ettim. Kök gelişimi yok denecek kadar az. Yaprakları da yavaş yavaş soluyor. Sebebi sizce nedir?
    ***
    Pembelilerin uzun gündüz süresini sevmemek gibi bir problemi var. Şimdi git gide gündüz süresi uzarken onlar da git gide kötüleşir. Ayrıca gece boyunca fazla sıcak olan yerleri de sevmezler. Dışarıda tutun. Akşam saat 8 gibi üzerine büyük bir karton geçirin. Ertesi sabah 9-10 gibi kutuyu çıkarın. Öğle saatlerinin dik gelen güneşinden koruyun. Bütün bunları yaparsanız üç hafta içinde sağlığının düzeldiğini ve yeni gelişimlerde bulunduğunu göreceksiniz.

  11. Aslı, Ankara dedi ki:

    Bugun seradan iki tane üç renkli telgraf çiçeği satın aldım. Yalnız toprağı kaskatı süngerimsi bir toprak. Tamamen arındırıp uygun toprağa mı dikmeliyim yoksa hafifçe arındırmam yeterli olur mu? Bir de suda bekleterek arındırma yapmamın bir sakıncası var mıdır acaba? İkisini aynı saksıya dikebilir miyim?
    ***
    Üç renkli veya pembeli olanlar geceleri sıcak olan yerlerden ve aynı zamanda uzun gündüz süresinden çok fena kötü etkileniyor. Bulunduracağınız yerin şartlarına göre artık hiçbir gelişme göstermeyebilir. Adeta erircesine bozulabilir. Buna hazırlıklı olun. Ama normal, doğal telgrafların böyle sorunları yok. Toprağa gelince cocopeat rezil maddesinden kullanmışlar. Ev ortamlarında bitkileri çürütmede birebir etkilidir. Ondan kurtarın demek isterdim ama yanlış mevsimde yanlış bitki ve yanlış toprak. Hepsi bir arada. Bilmiyorum.

  12. Ayşe, Ankara dedi ki:

    Daha önce nanouk hakkında sormuştum. Geçen kış boyu kalorifer yanmayan, tül perde arkasında salonumda bekledi. Kış boyu boyuna uzayarak tek tek yaprak vererek büyüdü. Bahar gelince uçlarından çiçek verdi. Çok uzayıp sarkmaya başlayan dallarından birkaç boğum geriden keserek suya koydum. İki tanesi köklendi. Birini bekliyorum. Köklerin ne kadar olgunlaşmasını beklemeliyim? Tarif ettiğiniz gibi bir toprağa yatırmak için bir de ana bitkideki kestiğim yerlerden yeni gelişim olmadı. Zaten tek yapraklı uzamış yerlerdi. Gür şekilde yaprak vermesi için onları da budayayım mı?
    ***
    Suda bekletmeyin. Gür yaprak vermesi budama sayesinde olacak değil. Şartlar uygun ise güzelce büyür. Kışın güneşten mahrum etmişsiniz galiba. Kışın direkt güneş alması iyi olurdu. Güneş veya ışık şiddeti yeterli gelmezse son derece cılız ve çelimsiz gelişir. Eğer böyle bir problem olmamışsa yerinin ışık şartları iyidir.

  13. Aslı, Ankara dedi ki:

    Merhaba. Bu kez sorum yok sadece teşekkür etmek istiyorum. Görünümüne hayran kalıp aldığım renkli telgraf çiçeğimi size danışmıştım yanlış mevsim ve cocopeatte olduğu için sorun yaşayabileceğimi söylediniz. Ancak yine de yönergelerinizi izledim. Dere kumum olmadığı için eski toprağını arındırıp pomzalı bir karışıma diktim. Seracı güneş ve suyu çok sever demişti. Ama sizin dediğiniz gibi serin ortam sağlayıp kurudukça suladım. Ankara havası da işimi kolaylaştırdı tabiki. Büyüme hızını bilemiyorum ama ikisini birleştirdiğim çiçeğim şuan dörtlü oldu. Boyu da uzuyor. Hatta bana bu bir aylık gelişim biraz fazla hızlı geldi diyebilirim. Değerli bilgileriniz için çok teşekkür ediyorum. Eskiden beri bitkileri çok severim ama malesef hangisini alırsam alayım maksimum 1 yıl sonunda kaybederdim. Sayenizde artık bitkilere nasıl davranacağımı kestirebiliyorum. Hatalarım, eksiklerim elbet oluyor ama bitkilerim alarm vermeden ufak belirtilerle çözebiliyorum. Çok teşekkür ediyorum. İşiniz hep rast gitsin hayatınız en güzel çiçekler kadar renkli olsun.
    ***
    Amin çok teşekkür ederim Aslı Hanım. Ayrıca uygulamaların sonucunu bildirdiğiniz için de teşekkür ederim. Ankara havasına gelince, geceleri fazla sıcak olmaması, serin geçmesi birçok bitki türü için ve üç renkli telgraflar için büyük bir avantaj.

  14. Murat, Manisa dedi ki:

    Kolay gelsin ben de ilk defa telgraf çiçeği aldm mor alacalı 2 haftadır evde bır kac gundur cok cansız boynu bükük oldu sebebi ne olabilir cam kenarına koydum aydınlık bır yer ne kadar dogru bilemedim dısarı ya cıkardm balkona daha da sarktı yaprakları bu iki hafta içinde yaprakları kuruyor, sararıyor.
    ***
    Üç renkli telgraf çiçeği gündüz süresinin kısa olduğu ve sıcağın az olduğu veya serin olduğu aylarda aktiftir. Gündüz süresi uzun ve sıcak olan aylarda perişan olur. Adeta erir gider. Diğer türden ise o tür (bahçemdeki birkaç yıllık gözlemlerime göre) kuraklığı seviyor. İkide birde sulamayacaksınız. Sayfası: Damat pijaması çiçeği, Tradescantia zebrina

  15. Murat, Manisa dedi ki:

    Yani kendıne gelebilir mi hava şartları da değişirse? Pembe telgraf çiçeği diye aldım ben…
    ***
    Evet pembeler yaz boyunca perişan oluyor. Yaz sonunda eğer hala canlı parçaları varsa hızlı bir şekilde canlanmaya başlar ve yeni dallarla eskisinden bile daha gösterişli hale gelir.

  16. Nermin, Zonguldak dedi ki:

    Nanouk pembe telgraf çiçeğinin yapraklarında kahverengi lekelerin sebebi ne olabilir? Bozulma çok fazla yaprakta mevcut. Bazılarını kopardım ama yeni çıkan yaprakların bazılarıda aynı şekil çıkıyor. Yer sıkıntısından dolayı farklı türde çiçeklerim birbirine çok fazla değiyor. Sebep bu olabilir mi? Ne yapmamı önerirsiniz?
    ***
    Bu tip pembeli telgraf çiçekleri gece serinliği ve kısa gündüz süresi severler. Yaz aylarında adeta erir giderler. Bazıları yazın düz yeşil olur. Yılın bu zamanında veya eylül sonunda yavaş yavaş tekrar canlanıp pembeli pembeli güzelleşmeye başlarlar. Yaz aylarında gölgeli ve serin bir yerde dinlendirmek lazım. Sıcak ve havasız yerde tutmamalısınız.

  17. Özge, Düzce dedi ki:

    Renkli kültivarlı olan telgraf çiçeğim uzun zamandır gelişim göstermişti. Fakat bu sabah gördüm altındaki eski yaprakları sanki hiç su vermiyormuşum gibi kurumuş gördüm. Yakın zamanda yerini değiştirmiştim. Aydınlık bir yere koydum. Halen 3 renk var bitkimde. Çok üzüldüm. Ne yapmam lazım? Tek gövde aşağıya doğru sarktı acaba budama mı istiyor?
    ***
    Yeni yerinin ısı ve havadarlık şartları farklı ise kökler çürümüş olabilir. Bu problem ev bitkilerinde hep olur. Bir bitkiyi sevdiği yerden ayırmamak lazım. Kökler çürümemişse en eski yapraklarının kuruması problem değil. Ama çürümüşse sağlıklı dallarını kesip alın ve temiz yeni bir toprakta köklendirin. Fakat pembeli kültivarların köklenmesi biraz zor oluyor. Yukarıdaki ilgili yeri okuyun.

  18. Güler, Bartın dedi ki:

    Çiçeğim nanouk cinsinden. Tek dal şeklinde boyuna doğru uzuyor. Tepesinden kessem o kestiğim çeligi nasıl köklendirebilirim? Kesersem yanlardan yeni dallar çıkar mı?
    ***
    Bu nanouk normal türüne göre hassas ve farklı şartları seviyor. Sorunuzun cevabı ise yaz içinde ayrıntılarıyla açıklanmıştır. Lütfen oradan okuyun.

  19. Damla, Mardin dedi ki:

    Yaz sıcaklığı sevmiyor erir gider demişsiniz birkaç yerde.. Benimkiler zaten küçük, gelişim aşamasında. Mardin sıcağında yazda büyümeyecekler mi şimdi?
    ***
    O mesele sadece pembeli olan çeşitleri için öyle. Eğer sizinkiler nanouk veya üç renkli çeşitlerden ise evet yaz boyu büyümezler ve perişan olurlar. Ama eğer düz yeşil veya yeşil beyaz olanından ise onlar yaz sıcaklarında bozulmaz.

  20. Damla, Mardin dedi ki:

    Benim yeşil telgraf çiçeğim kaç aydır hiç büyümüyor. Yeri aydınlık ama direkt güneş almıyor. Sabah güneşi alıyordu yaprakları uçlardan kurudu. Arkadasimin var aynısı saksıya sığmıyor. Her şey ayni evler konumlar ama o bir gün arayla sulama yapıyor sadece ben ise kurudukça yapıyorum. Nerede yanlış yapıyorum?
    ***
    Muhtemelen toprağı bozuktur. Didim’de yazın 40C derece sıcakta bahçemde kızgın güneş altında bile bunlar canavar gibi. Sizinki ilkbahar güneşinde üstelik sabah güneşinden zarar gördüğünü düşünmüşsünüz. Alakası yok. Onun toprağı bozuktur. Düz yeşil telgraf çiçeği susuzluğa, ihmallere kaktüslerden bile daha dayanıklıdır diyebilirim. Gereksiz yere ikide birde sulamalardan da zarar görmez. Toprağını değiştirin. Daha havadar, hava akımları olan bir yerde tutun.

  21. Abdullah, Giresun dedi ki:

    Hocam merhaba. Giresun’da yaşıyorum. Yeşil yapraklı olan telgraf bitkisi her yeri sardı. Diğer arkadaşların aksine ben bunun nasıl kurutulacağını sormak istiyorum. Bulunduğu yerde başka ot çıkmıyor. Toprağı öyle bir sardı ki sadece bu bitki var. Mücadele için öneriniz var mıdır?
    ***
    Sizin oralarda doğal olarak yetişen bitki bu türden değil. Nasıl kurtulursunuz bilmiyorum. Kendi sayfası: https://azbitki.com/commelina-communis

  22. Nehir, İstanbul dedi ki:

    Telgraf çiçeklerime öğle güneşini ortalama 2 saat alan esintili açık balkonda bakıyorum. Gelişimleri gayet güzel sürekli büyüyorlar. Ancak, bol bol tomurcuk verip çiçeklerini açmadan tomurcuk haliyle kuruyorlar. Toprak kurudukça saksının alt deliklerinden su çıkana kadar su veriyorum. Neden çiçek açmıyor olabilir?
    ***
    Çiçekleri gündüz birkaç saat ile sınırlı olarak açarlar ve solup giderler. Belki siz o saatlere denk gelmiyor olabilirsiniz. Sabah saatlerinde kontrol edin.

  23. Nermin, Zonguldak dedi ki:

    Verigate türünü dallarından kırıp diksem tutar mı?
    ***
    Evet bunlar tıpkı düz yeşil telgraf çiçeği gibi hiç problemsizdir.

  24. Kezban, Manisa dedi ki:

    … … hava sıcaklığı bu aralar gece eksi 5leri görebilir deniyor kapalı balkona almalı mıyım şuan güneş alan tarafta açıktalar.
    ***
    Kezban Hanım farklı farklı telgraf türlerinden bahsediyorsunuz sanıyorum. Bu şekilde bilemem. Burada birkaç telgraf türü hakkında ayrı ayrı sayfalar var. İsterseniz o sayfalara da bakın. Sorunuzun son kısmına gelince, sıfır ve sıfırın altında soğukta açık havada kalmamaları lazım. Kapalı balkon çok soğuk olsa bile genelde farketmez ama tam açık havada dondurucu soğukta fena zarar görür, tamamıyla ölebilirler.

  25. Emre, İstanbul dedi ki:

    Toprağı kötü olduğundan dolayı toprağını değiştirmek istiyordum ancak mevsimden dolayı çekiniyorum. toprağını değiştirmezsem de ne kadar yaşamaya devam edecek ondan da endişeleniyorum. değiştirmemin bir sakıncası olur mu?
    ***
    Telgraf çiçeği toprağa gömülü olmayı pek sevmez. Dallar toprak yüzeyinde ilerlemeyi, dallarından toprağa kök salmayı seviyor. Buna göre toprak seçmez. Ama dallarını toprağa gömecekseniz, o takdirde toprağın çok fazla havadar olması şart. Ayrıca kış boyunca direkt güneş almasını sağlamanız iyi olur.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.