Hangi bitkilerin çiçeği yenir? (Yenebilir çiçekler)

Yenebilir çiçekler konusuna başlamadan önce çok ciddi bir uyarı. Yenildiğini bilmediğiniz çiçekleri ve yaprakları “acaba yenir mi, acaba tadı nasıldır” diye denemek amacıyla yemeye kalkışmayın. Hafifçe ısırarak tadına bakmaya bile kalkışmamalısınız. Çünkü bazı bitkiler feci yoğun zehirlidir. Öyle ki tek bir ısırıkla ağıza gelen az bir miktar öz suyu bile çok fena zehirli etkiye sahiptir. Tehlikeli zehirlenmelere, hatta ölümlere yol açabiliyor. Yani bilemezsiniz. Onun için temkinli olun.

Yenebilir çiçekler konusu

Yemeği, salatası, reçeli, çayı yapılan en bilinen birkaç çiçek

Karnabahar ve brokoli lahana çeşitlerindendir. Onbinlerce çiçek tomurcuklarından oluşan kelle kadar çiçeklenme kısmından yemekler yapar yeriz. Enginar bitkisinin çiçek açma tarzı ayçiçeğinde olduğu gibidir. Yani her bir çiçek tablası içinde yüzlerce çiçek vardır. Yalnız, çiçek tablasının yeşil koruyucu yaprakları henüz kapalı iken uygundur. İçindeki mini çiçeklerin tomurcukları bile henüz oluşum aşamasındayken o çiçek tablalarını toplarlar. Sonra içindeki yüzlerce mini çiçek tomurcuklarını oluşturacak olan beyaz kısmı çıkarıp yemeğini yaparlar.

Kabak bitkisinin çiçekleri asma yaprakları gibi dolma yapmaya elverişlidir. Aynı şekilde güngüzelinin çiçekleri de öyle. Isparta gülünün pembe çiçeklerinden gül reçeli ve gül şerbeti yapılır. Beyaz mini kır papatyasından sakinleştirici çay.. Ihlamur çiçeklerini soğuk algınlıklarına karşı kış boyunca çay gibi demleyip içeriz.

Diğer yediğimiz / çayını içtiğimiz çiçekler

Aşağıda adını verdiğim çiçekler her ne kadar yenebilir olsalar da hiç birini doyumluk miktarda yememelisiniz, içmemelisiniz. Çünkü biraz fazlası bile çeşitli rahatsızlıklara sebep olur. Bazılarının ciddi hastalıklara bile yol açma tehlikesi var. Yenebilir çiçekler yiyeceklerde sadece baharat gibi az miktarda kullanılır. Ya da salatalarda renklilik, güzel görüntü oluşturmak amacıyla kullanırız. Hem karışık salata içinde sağlığa faydası da olur. Çayı yapılan çiçeklerin çayını bir gün içinde az miktarda içmek lazım. Fazla miktarda içmek zararlı olur.

İlkbaharda ayva çiçeklerini, akasya çiçeklerini yiyenleri görmüşümdür. Çocukluğumda mahallemizdeki beyaz akasya çiçeklerini yemeyi severdik.

Latin çiçeği hem yaprakları hem çiçekleri salatalarda kullanılır. Çiçekler turp lezzetindedir. Yapraklarının lezzeti biraz farklıdır. Aroması hafifçe tiner kokusunu anımsatır. Çiçeklerini yemek göz sağlığı için çok faydalıdır.

yenebilir çiçekler, salatalara, çaylara uygun çiçekler

Çiçekli salata

Japon gülünün çiçekleri salataya iyi bir lezzet katar. Ayrıca yüksek kolesterole ve yüksek tansiyona iyi geldiği söyleniyor.

Karanfil çiçeklerinin lezzeti karanfil çeşitlerine göre değişir. Beğendiklerinizi salatalarda kullanabilirsiniz.

Erguvan çiçekleri salatalarda ve mücver ve mücver benzeri böreklerde kullanılabilir.

Elma çiçekleri (renkli çiçekli süs elmasının çiçekleri dahil) salatalara ve tatlılara uygundur.

Leylak çiçekleri peynirlere, tatlılara ve ekşi olmayan, acı olmayan yemeklere katılır.

Lâle çiçekleri salatalara renkli görünüm vermede çok iyidir. Lezzeti marula benzer.

Menekşelerden hem kokulu mor menekşe hem hercai menekşe çiçekleri salatalarda, tatlılarda kullanılır.

Fesleğen ve reyhan minicik çiçekleri henüz açılmadan önce dış yeşil mini çanak yapraklarıyla birlikte koparılıp yemeklerde, salatalarda kullanılabilir. Bu bitkilerin yapraklarının meşhur kokusu çiçeklenme kısmındaki yeşil aksamda çok daha yoğundur. Fakat çabucak sertleşip kartlaşırlar. Onun için çiçeklenme başlar başlamaz koparıp almak daha iyidir.

Gıda boyası

Gelincik kırmızı çiçeklerinin birkaç amaçla kullanımı var. 70’li yıllar küçük çocukluk yıllarımdan hatırlıyorum bazı komşular likör yapardı. Aslında tatlılara, içeceklere renk vermesi için gıda boyası gibi kullanıma uygundur. Körpe yeşil yaprakları ve körpe filiz dalları salatalara iyi eşlik eder.

Aynısafa papatyasının çiçeklerindeki turuncu taç yaprakları salatalarda kullanılır. Ayrıca safran yerine pilavları renklendirmek için uygun özelliğe sahiptir.

Safran çiçeklerinin içindeki iplik gibi uzantılar gıda boyası olarak dünyanın en pahalı baharatıdır.

Pişirip yediklerimiz

Didim papatyasının çiçekleri değil yeşil yaprakları ıspanak, ebegümeci, ısırgan gibi yapraklarla birlikte yemeği yapılır. Salatalara katarlar. Bu papatyanın yaprakları salatalara kereviz aromasına çok benzer bir aroma, biraz da toprak lezzeti katar.

Kara hindiba sarı çiçekleri henüz tam kapalı tomurcukken ya da yeni açarken toplanıp yemeklerde kullanılabilir. Biraz acımsı buruk, biraz da toprak lezzeti verir. Önce tereyağda kavuranlar var. Lezzetini çeşitli şekillerde deneyerek nasıl kullanacağınıza karar verirsiniz. Ayrıca karahindibanın yaprakları da yenir.

Sadece çay amaçlı

Yasemin çiçeklerinin çayı meşhurdur. Ama gerçek yaseminlerden olması lazım. Oleaceae (Zeytingiller) familyasına mensup türler gerçek yaseminlerdendir. Bu familyanın dışındakiler ise adı ne olursa olsun alakasız türlerdir. Çoğu zehirlidir.

Lavanta çiçeklerinden çayın dinlendirici, yatıştırıcı, gevşetici etkisi vardır.

Çocukların ekşi meyve gibi yemeyi sevdiği

Ekşi yonca denen okzalis bitkisinin çiçekleri değil ama çiçek sapları mayhoş ve lezzetlidir. İri iri sarı çiçekler açan türünün çiçek sapları ise aynı can erik lezzetindedir. Aydın ili civarlarında kış sonunda, ilkbahar başında ellerinde kocaman birer demet sarı çiçeklerle dolaşan küçük çocuklar görebilirsiniz. Can erik lezzetindeki çiçek saplarını yiye yiye ortada dolaşırlar. Bu okzalis türü buralarda şubat sonundan nisana kadar çiçeklidir. İlkbaharda havalar ısındıkça hızla ortadan kaybolmaya başlarlar. Kökleri sonbahar yağmurlarıyla birlikte serin havanın da etkisiyle tekrar yapraklanmaya başlar.

Begonyaların çiçekleri de bazı yerlerde küçük çocukların yemeyi sevdiği ekşi-mayhoş çiçeklerdendir (biraz can erik lezzetine sahiptir). Şimdi tatlılara süs olması amacıyla pembe begonya çiçeklerini (dolgun yapılı dişi çiçekleri) “erik çiçeği” adıyla paketleyip satıyorlar. Erik çiçeği değil, begonya çiçeğidir. Erik çiçeği demelerinin sebebi lezzetiyle ilgilidir.

* * *

Sizin bildiğiniz, burada adı geçmeyen yenebilir çiçekler varsa lütfen aşağıya yazın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: |

'Hangi bitkilerin çiçeği yenir? (Yenebilir çiçekler)' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Beyza, Afyon dedi ki:

    Maviş çiçekleri yenir.

  2. Mükü, Trabzon dedi ki:

    Roka çiçeği – salatada kullanılır.
    Karalahana çiçeği – salatada kullanılır.
    Turp otunun çiçeği – salatada kullanılır.
    Yabani menekşe (çuha çiçeği)’nin yeşil yaprakları (çiçek açmadan önceki dönemde toplanması gerekiyor) – kavrulur.
    Kadife çiçeği – kurutulup çorbalara katılıyor.
    Kabak çiçeği – kurutulup bulgur pilavı, çorbalara katılıyor (Kayseri’de çokça kullanılıyor).
    Yayla kekiğinin çiçekleri çay yapılıyor, yaprakları yemeklere konuyor.

  3. Zeynep dedi ki:

    Sardunyanın çiçeği yenir mi? Küçükken köyde yemiştim biber gibiydi güzeldi tadı. Sonra balkonda yetiştirdiğimi yemiştim çok kötüydü tadı.
    ***
    Yendiğini bilmediğiniz bitkilerin, çiçeklerin tadına bile bakmayın. Bazılarının zerre kadar öz suyu bile öldürücü etki yapar. Sardunya ise yenmez.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.