Karanfil

Caryophyllaceae (Karanfilgiller) familyasından Dianthus cinsinin çeşitli türlerine karanfil deniyor. Katmerli ve güzel kokulu çiçekleriyle en çok tanınan vazoluk karanfiller ise Dianthus caryophyllus türünün hibrit ve kültivarlarındandır. Bizde karanfil deyince ilk akla gelen, genelde vazo çiçeği olan hangi tür karanfiller ise, İngilizcede de Carnation denince akla onlar gelir.

Karanfil süs bitkisi

Bu sayfadaki bilgiler ağırlıklı olarak Dianthus caryophyllus türünün uzun dallı çeşitleri hakkında ve bunları saksıda yetiştirmek hakkındadır.

Genel özellikleri

Yaygın klasik karanfil Dianthus caryophyllus türünün ana vatanı Akdeniz civarıdır. 2000 yılı aşkın süredir süs bitkisi olarak yetiştirildiğinden dolayı ilk çıkış yeri kesin bilinmiyor.

Karanfiller genellikle çiçek açmak için dal uzatırlar. Yılın sadece belirli bir zamanında birkaç haftalığına çiçekli olan karanfil çeşitleri ise dimdik durma özellikleri olmamasından dolayı dalları yere yatar ve yere değen yerlerinde toprağa kök salarlar. Bu sayede eşeysiz üreyerek yıldan yıla çoğalırlar.

Karanfil yaprakları dal üzerinde çift çift gelişir. Yaprak rengi mavimsi yeşildir. Bulunduğu yerin ışık özelliği, su imkânları ve toprağın niteliğine göre yapraklarda mavimsilik özelliği değişiklik gösterir. Fazla güneş + biraz su sıkıntısı mavimsiliği arttırır.

Karanfil kullanım alanları

Karanfil çiçekleri

Çiçekli karanfil dalları

“Dianthus caryophyllus” türünden ıslah edilen karanfiller yüzlerce çeşitlere, kültivarlara ayrılır. Bunlar başlıca üç grupta toplanır.

1) Büyük çiçekli karanfil: En çok kesme çiçek sektöründe kullanılır. Bir sapta büyük bir veya az sayıda çiçek. Aslında genelde birkaç tomurcuk gelişir. Kesme çiçekçilik yapanlar tek tek uğraşarak her sapta tek tomurcuk bırakır.

2) Dağınık karanfil: Saplar çok dallanır. Çok sayıda küçük veya orta boy çiçekler açar. Yüksek saksılarda sarkık yetiştirmeye uygundur.

Yukarıdaki iki tip karanfillerin bütün dünyada kesme çiçek piyasasında büyük yeri ve önemi var.

3) Bodur ve toplu çiçekli: Saksıda çiçekli hediyelik satışlarında kullanımı yaygındır. Her sap üstünde birkaç tane, fazla küçük olmayan, orta irilikte çiçekler açar. Bahçelerde bordır denen kenar süslemelerine tam uygundur. Yarı gölgeli yerlere ve saksılarda yetiştirmeye de en uygun karanfil budur. Çok havadar odalarda ev içinde pencere önünde bile yetişir. Tohumdan yetiştirmeye elverişli olup hızlı büyür. Diğerlerinin aksine kış soğuklarına pek dayanamaz.

Çiçek açması

Karanfiller çeşidine göre sadece ilkbaharda, yazdan sonbahara kadar, hem ilkbaharda hem sonbaharda olmak üzere çiçek açarlar.

Kışa, yaza dayanıklılık

Yazın aşırı sıcak olan memleketlerde öğle saatlerinin tepe güneşinden korumak gerekiyor. Kış soğuklarına dayanıklılıkları çeşitlerine, kültivarlarına göre -17C ile -40C dereceler arasında değişir.

Karanfil yetiştirilmesi, bakımı (saksıda)

Günde en az 3 saat direkt güneş almalıdır. Daha fazla olsa daha iyi. Yazın aşırı sıcak bölgelerde karanfil saksılarını doğu cephesi duvar dibinde ya da seyrek gölgeli ağaç altlarında tutmanız iyi olur. Karanfiller rüzgarlı yerleri sever. Rüzgar ve güneş olmayan yerlerde birçok sorunlar yaşarsınız. Bu durumda karanfil yetiştirmeye heveslenmemelisiniz.

Sulama

Karanfiller uzun süre ıslak kalan, kolay kolay kurumayan toprağı sevmezler. Toprakta kaydadeğer bir kuruma görmeden önce sulamamalısınız. Onun yerine dallarına sisleme gibi su püskürtün. Tedbir açısından karanfilleri suyu çok iyi süzdüren ve çabuk kuruyucu özelliği olan toprakta yetiştirmelisiniz ki suladığınız zaman sorun çıkmasın. Ayrıca sulamalarda saksının alt deliklerinden dışarı çıkacak kadar bolca su kullanın. Çünkü daha azı toprak değerlerinin bozulmasına ve köklerin çürümesine neden oluyor. Bu her bitki için geçerli. Çiçeklerinizi gıdım gıdım az miktar su ile sulama alışkanlığınızı terk edin.

Şiddetli sıcak günlerde gece saatlerinde üzerlerine su fısfıslamak iyi gelir. Su sisleme gibi ince ve hafif olacak. Hortumla değil.

Toprak, gübreleme

Karanfil nötr ve hafif alkalinli toprak sever (yani pH 6.6 ile 7.8 arası). Saksıda karanfil yetiştirmek için uygun ve çok faydalı bir toprak karışımı:

Fazlaca otların yetiştiği temiz bir araziden alacağınız üst yüzey toprak 2 ölçü + torf toprak 3 ölçü + dere kumu 1 ölçü + yanmış gübre veya solucan gübresi 1 ölçü..

Hepsini güzelce harmanlayın. Büyük bir saksı veya kova içine doldurup güzelce sulayın. Birkaç gün bekleyin (hafifçe bir kuruma olana kadar). Sonra geniş bir leğene boşaltıp yayın. Güneş altında tam iki gün ara sıra karıştırıp alt üst ederek bekletin. Sonra (üçüncü günden itibaren) güvenle kullanabilirsiniz. Toprağın ve gübrenin olabilecek negatif etkisini bu sayede gidermiş olursunuz. Her tür açık hava saksı bitkilerine uygun ve çok iyi faydalı toprak karışımı olur.

Bitki besini

Karanfilinizin toprak karışımında gübre kullanmazsanız ilkbahardan sonbahar başına kadar ayda bir defa genel amaçlı veya çiçek amaçlı bitki besini verin (suya karıştırılanlardan). Besinli sulamayı sadece saksının en kenarlarından yavaşça dökerek yapın.

Balkonlarda karanfil

Karanfil çiçekleri çok güzel kokuludur. Tamamen açık olan, aşırı güneş almayan, günde birkaç saat sabah güneşi veya ilkindi ezanıyla beraber akşama kadar güneşli balkonlarda yetiştirirseniz evinizi güzel koku ile doldurur. Özellikle sabah güneşi alan balkonlarda koku çok yoğun oluyor. Kapalı camekanlı (hava akımları devamlı olamayan) ya da bütün gün devamlı güneşte pişip kavrulan sıcak balkonlarda sağlıkları hiç iyi olmaz. Denemeyin bile. Gerçi karanfilin türüne ve toprağının özelliğine göre değişir ama burada ele aldığım karanfillere uymaz.

Desteklemek

Uzun karanfillerin dik durmaları için destek değneği lazım. Dallar uzadıkça değneğe bağlarsınız. Eğer saksıyı biraz yükseğe koyup sarkıcı yetiştirmek istiyorsanız elbette gerekmez.

Solan karanfil çiçeklerini ayıklamak

Karanfil çiçekleri solmaya yüz tuttuğunda hemen kesip atın ki yeni çiçekler açmaya gayreti olsun. Dalları dipten kesmeyin. En alttan sayrak 6. boğum üzerinden kesin.

Çiçeklenmeden önce ilkbaharda uçlarını kesmek

1) Uç budaması. İlkbaharda yeni uzayan saplardan, en altta 6 çift yaprak kalacak şekilde üst kısmı kesin. Daha fazlasını veya daha azını keserseniz verimlilik düşer. Altı çift yaprak kalmış olmalı. Böylece kökten 4 – 5 yeni sap çıkarır. Veya zaten çıkmakta iseler onlar daha güçlü gelişeceklerdir.
2) Daha sonra, yeni çıkan yan saplar kaç tane ise bunların yarısının tepelerini 5 cm yukarısından koparın. Böylece karanfilin topyekun döl verme girişimi engellenir. Sonuçta aylarca çiçek açmaya devam eder.
3) Uç budamasına daha devam etmeyin. İlkbahardan ilkbahara yapın.

Tomurcuk azaltması

Büyük çiçekli, uzun kalın saplı karanfillere uygundur (isteğe bağlı). Amaç, bir sap üstünde tek çiçek gelişmesini ve o çiçeğin mümkün olduğu kadar iri olmasını sağlamaktır. Esas tomurcuk belirdikten sonra, aynı saptaki yan tomurcukları ilk gördüğünüzde yok edin. Eğer biraz büyüdükten sonra yaparsanız aynı fayda gerçekleşmez.

Daha çok çiçek açması için başka bir püf noktası

İlkbaharda erkenden çiçek açmış uzun saplı karanfilin çiçeği solunca en tepeden kesip atın. Sonra uzun dalı kökünden kırmadan toprağa paralel uzatın. Çok hafif toprağa gömün. Yapraklar dışarıda kalmalı. Böylece o dal boydan boya yaza kadar filizlenir ve birçok yeni çiçekler açar. Bunu yapabilmek için karanfilizini uzun dikdörtgen saksılarda yetiştirmelisiniz. Aynı şeyi yaz sonunda denerseniz birçok yeni fide üretmiş olursunuz.

Karanfil çoğaltılması, üretilmesi

Karanfillerin çoğaltılması, sonbahar erken başlayan yerlerde yaz sonundan itibaren, diğer yerlerde ekim- kasım aylarında, açık havada çelikle veya yan sürgünleri ayırmakla yapılmalı. Kışın da kapalı yerlerde yapılabilir ama ortam ısısı gece en az 12, gündüz 15 – 20 dereceler cıvarında olmalı ve havalandırmaya çok önem verilmeli. Kasım başına kadar yapılan üretimlerde mekanın direkt güneşten korunması gerekir. Sonrasında kış aylarında direkt güneş olması daha iyidir.

1- Çelikle üretim

Bu usulün zamanını yukarıda anlattım. Çelikleri karanfil dallarından yaparsınız. Sapın en dip kısmı daha iyi daha verimli yeni bitkiler oluşturur. Çelik 10 – 15 cm uzunluğunda olmalı. En alttan iki boğum yerinin yapraklarını makasla diplerinden kesin. Köklendirmek için iri taneli (2-3mm) dere kumu kullanın. Çelikleri dikince üstteki yapraklar kuma değmemeli. Yaklaşık bir ayda kök salarlar. Sonra köklerini kumdan hiç arındırmadan gerekli toprak karışımıyla saksılara dikin.

2- Yan sürgünlerini ayırma veya kökten ayırma metoduyla

Zamanı ya kış sonu ya da sonbaharın ilk günleridir. Karanfili tamamen sökün. Kış sonunda iseniz sürgünleri gruplar halinde, sonbaharda iseniz istediğiniz gibi (tek tek veya gruplar halinde) ayırın. Sürgünleri, grupları dikmek için iki farklı durum var:

a) Eğer ayırma esnasında kökler topraktan fazlaca arınmışlarsa oldukça küçük saksılara iri taneli dere kumu ile dikin. 5 hafta sonra kökleri kumdan ayırmadan esas toprak ile uygun büyüklükte saksılara dikin.

b) Ayırma esnasında kökler topraktan fazla çözülmemişse direkt olarak uygun toprak karışımıyla saksılara dikin.

3- Basit daldırma yöntemi

Yaz boyunca ve en geç yaz sonunda uzun dallarını toprağa yatırıp hafifçe gömün. Yaprakların en az yarısı kısmen de olsa dışarıda kalacak. Dal boyunca birçok fide oluşur. Sonbaharda bunlar iyice gelişmiş oldukları zaman birbirlerinden ayırın ve ayrı ayrı saksılara dikin. Saksılamayı bir üst kısımda anlattığım a ve b durumlarına göre, nasıl gerekiyorsa öyle yapın.

4- Tohumla karanfil fidesi üretimi

Tohumlar kış mevsiminin çok sert geçmediği yerlerde sonbaharda ekilebilir. Kış sert geçen yerlerde ise kışa kadar güçlenmiş olmaları lazım. Buna göre tohumları uygun bir zamanda ekin.

Bodur karanfil tohumlarını kış sonunda acilen ekmelisiniz. Bodur karanfilleri ve iki yıllık diğer türleri ne kadar erken ekseniz o kadar iyi olur. Böylece iki yıllık türler çiçek açmayı sonraki yıla ertelemez. Bodur karanfillerin bir an önce büyüyüp çiçek açmaları lazım.

Karnfil tohumlarını toprak yüzeyine çok hafif gömeceksiniz. Çimlendirme toprağı olarak hazır poşet toprak sakıncalı. Yukarıda toprak kısmında tarif ettiğim gibi karanfil toprağı karışımlarından kullanın. Fideler iyice güçlenince köklerini topraktan ayırmadan çıkarıp esas yerlerine dikin.

Zararlıları, hastalıkları

Kapalı alanlarda, rüzgar almayan kuytu bahçe-balkon köşelerinde, nem oranı yüksek ve havalandırması uygun olmayan seralarda karanfillerde her türlü mantar hastalıkları ve parazitler peyda olur. Yukarıda bakım bilgilerinde anlattığım gibi karanfil yetiştireceğiniz yerin özelliklerini önceden düşünmelisiniz.

Ticari amaçla seralarda karanfil yetiştirenlerin ise hastalıklar ve parazitler hakkında önceden tedbirli olmaları onların mesleki sorumlulukları arasındadır. Burada sadece hobi amacıyla bahçe – balkon saksılarında karanfil yetiştirmeden ve bakımından bahsettim.

Açık havada karanfil yetiştirmek seralardan olduğundan çok daha kolaydır. Çünkü açık hava, güneş ve sürekli hava akımları sayesinde karanfillerde parazitlerin barınması çok zor. Olsa bile basit bir yaprak biti ilacı ile halledersiniz. Mantar hastalıkları zaten açık havada olmaz. Ancak toprak ve sulama hatalarınız varsa elbette karanfillerinizde kök çürümesi olacaktır.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: | |

'Karanfil' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Büşra P. -Ankara dedi ki:

    Merhaba, dört adet saksıda baktığım sarı, beyaz, koyu pembe ve koyu kırmızı kenarları beyaz renk olan karanfilim var. cinslerini bilmiyorum. son iki haftadır çiçeklenmesi iyi olmasına rağmen karanfillerim canlılıklarını yitirmeye başladılar. İlk önce çiçeği koyu kırmızı kenarları beyaz renk olan karanfilim (fide olarak almıştım) yaprakları üzerinde küfe benzer beyaz tozlanmalar oldu. Sonra yakınındaki sarı olana geçti. Ölmelerini istemiyorum ve diğer çiçeklere geçmesinden korkuyorum. Biraz fazla sulamış olabilirim. Balkonum açık. Sabah güneşi alıyor ve rüzgarı iyi. Ne yapabilirim öneriniz var mı? Karanfillerim kurtulur mu?
    ***
    Külleme hastalığı olmuş. Sulamaları düzenli gün aralıklarıyla değil toprak kurudukça yapmalısınız. Ve sabahleyin sulayın. Gece ıslaklığı sıcak günlerde külleme hastalığını arttırır. Veya en kolayı Topas adlı ilaçtan kullanırsanız her bitkiniz için rahat edersiniz.

  2. Dilek Ü. -Sakarya dedi ki:

    Balkonumda 12 adet uzun saksılarda minik açan karanfillerim var. Geçen yıl tavsiyelerinize uyarak çiçeklerimi canlandırmayı başardım sanırım. Şu anda rengarenk çok güzeller. Uzayan ve sarkan dalları toprağa gömdüm. Sormak istediğim karanfillerin toprağa yakın yaprakları sarı ve kuru. Nerede hata yaptığımı anlayamadım.
    ***
    Geçen yıldan kalma yaprakların sararıp kuruması normaldir ama bu kış sonundan itibaren gelişen dallarda oluyorsa toprakla ilgili sıkıntı var demektir. Genel amaçlı bitki besini vermenizi tavsiye ederim. Toprak iki yıldır aynı ise değiştirmek daha iyi olur.

  3. Dilek, Sakarya dedi ki:

    Cevap için teşekkürler. Karanfiller toprağına bitki besini yerine yanmış hayvan gübresini topraklarda karıştırarak koyabilir miyim?
    ***
    Hayvan gübreleri günümüzde dengesiz olup her zaman her yerde aynı olamıyor. Onun için saksı bitkilerinde artık tavsiye etmiyorum. Yine de vermek isterseniz saksının mümkün olan en kenarlarından toprak boşaltın (elinizden geldiğince derin olsun) ve çepeçevre açılan çukurun en dibine toprakla karışık gübreden yerleştirin. Sonra üzerini gübresiz toprakla kapatın.

  4. İlyas, İstanbul dedi ki:

    Elimde Karanfil çiçeği tohumlarım var ve bunları ekmek istiyorum. Lakin bu konuda en ufak bir fikrim yok. Nasıl ekmeliyim? İhtiyacım olan toprağı alırken neye göre almalıyım? Saksıyı ne derece büyük almalıyım. Tohumları ne kadar derine ekmeliyim? Henüz tohumlarken ne sıklıkla sulamalıyım?
    ***
    Herhangi bir bahçeden gübrelenmemiş doğal arazi toprağı alın. Hazır poşet toprak ile eşit ölçülerde karıştırıp harmanlayın. Diktörtgen balkon saksıları kullanabilirsiniz. Çok büyük olmasına hiç gerek yok. Tohumları ortalama 3cm mesafeyle serpin. Gömmek gerekmiyor. Sonra zaten sularken toprağa karışırlar. Sabah ya da akşam güneşi ile ısınabilecekleri bir yerde tutmalısınız. Tohumlar çimlenene kadar toprak yüzeyi hiç kuru kalmasın. Fideler 5cm’yi geçince seyrekleştirin. Aralarındaki mesafe 8cm’den daha yakın olmayacak. Seyrekleştirmek için söktüklerinizi başka saksılara dikin ya da atın. Diğer tüm ayrıntılar yukarıda yazılı.

  5. Ecehan, Ankara dedi ki:

    1-2 ay önce iki adet bodur karanfil aldım. Balkon saksıma ikisini ortasına bodrum papatyası diktim. Aldığımda mis gibi kokuyordu ve çiçekliydiler. Bütün çiçeklerini zamanla döktüler ama tomurcukları kurudu ve sık, koyu yeşil olan yaprakları sararmaya başladı. Toprağını havalandırdım. Su vermiyorum iki gündür. Sizce toparlar mı? Yeniden çiçeklenmesi için ne yapmalıyım? Papatyayla ayırmalı mıyım sizce?
    ***
    Karanfil ile aynı saksıda olmaması gereken bir bitki. Yanlış yapmışsınız. Çünkü karanfil toprağı iyice kuruduğunda bol bol su dökülerek sulanmalıdır. Bodrum papatyaları daha sık su ister (toprak üst yüzeyi hafiften kurudukça). Yanlış sulama yüzünden (özellikle de saksı alt deliklerinden hiç su çıkmayacak tarzda sulama yüzünden) kökler çürür. Bu durumda yapılacak bir şey yok. Normalde bodur karanfil yaz boyunca dipten tekrar tekrar sürgünler uzatıp sürekli çiçeklenir. Solan çiçekleri ayıklamalı ve tomurcuksuz kalan dalları dipten kesmelisiniz. Böylece yeni filizler daha iyi gelişip daha iyi çiçek açarlar.

  6. Esra, Hollanda dedi ki:

    Karanfillerim çok güneş almayan bir yerde. Çiçeklerinin üzeri beyazlaşıp kuruyor. Nedeni ne olabilir? Daha çok mu güneş gerekli? Su ile mi sıkıntı var acaba?
    ***
    En ciddi ihtiyacı hava akımlarıdır. Karanfiller sürekli hava akımları olmayan yerlerde hiç iyi gelişemez. Üzerine direkt güneş gelmesi az da olsa yeterli. Bulunduğu yer gündüz boyunca çok güçlü aydınlık olmalı. Sulamayı ise aynen daha önceki sorunuza verdiğim cevapta anlattığım gibi yapın. Ama toprağının o bitkideki kadar kupkuru değil, sadece kupkuruya yakın derecede kurumasını bekleyerek.

  7. Sabri B. -Vakfıkebir dedi ki:

    Kokulu katmerli osmanlı karanfili diye tohum aldım. Çok güzel büyüdüler. Yaprakları açık yeşil ve mavimsi. Haziran ayında ekmiştim. Acaba ne zaman mart-nisan gibi çiçek açarlar mı?
    ***
    Tohumdan çimlenip gelişen karanfil fideleri genellikle sonraki yılda ilkbaharda çiçek açmaya başlarlar.

  8. Büşra, Balıkesir dedi ki:

    Mini saksıda bodur karanfili ev içinde yetiştirmek için nasıl bir saksıya aktarılmalı?
    ***
    Evde hatta camekan balkonda bile sağlıklı gelişemez. Ancak 7/24 pencere kenarından üzerine direkt hava akımı gelirse olabilir. Toprağı taşlı ve kumlu olmalı. Çok fazla küçük saksı iyi değil. Kocaman saksı da gerekmez.

  9. Özge, Balıkesir dedi ki:

    Saksıda küçük karanfillerim var. Pembe, beyaz ve kırmızı. İlk başta çok güzel açtılar ama sonrasında önce çiçeklerim soldu sonra tomurcuklarım sarı sarı kurudu. Bahsettiğiniz dalı toprağa daldırma yöntemini deneyeceğim. Başka bir öneriniz olur mu? Yaşasınlar çok istiyorum.
    ***
    Ev içinde tutuyorsanız kesinlikle olmaz. Bunu bilin. Açık hava ister. Kapalı camekanlı balkonlar bile karanfillere uygun değil. Tam açık hava lazım.

  10. Özge, Balıkesir dedi ki:

    Çiçeğe 8 marttan beri bakıyorum önceleri evin içindeydi. Sonrasında balkona öğleden sonra güneşini alacak şekilde yerleştirdim. Başta üstünden suluyordum (toprağı iyice kurumadan su vermedim) sonrasında tabaktan sulamak gerektiğini söylediler. Bir kez de öyle suladım ama yetersiz olduğuna kanaat getirdiğim için üstten sulamaya devam ettim. İlk başlarda bütün tomurcukları mükemmel bir şekilde açtı. Sonrasında çiçekler ve tomurcuklar solmaya başladı. Solan çiçekleri ayırdım ama tomurcuklar belki açar diye bıraktım. Şimdi üzeri sarı sarı tomurcuk dolu ama dalları ve yaprakları yeşil. Çiçek bakan bir tanıdığımdan 1 yemek kaşığı mayayı sulandırıp öyle sulamamı söyledi, suladım. Ama bir işe yaramadı gibi. Hiç toprağını değiştirmedim. Kaliteli bir toprağı olduğu söylendi. Ne yapmam gerekiyor? Herhangi bir bitki ek besini kullansam işe yarar mı?
    ***
    Evden dışarı çıkarınca bir süre ciddi bocalamalar dönemi yaşamıştır. Kuru tomurcuklarını kesin. Karanfil rüzgarlı yerleri sever. Sabah güneşinde daha iyi olur ve daha güçlü koku salar. Öğleden sonra güneşini alıyorsa dikkat edin saat 3’ten önce güneş almasın. Çünkü tepe güneşi pek iyi olmaz. Maya filan hiç birini bir daha yapmayın. Birileri bir şeyler deniyor. Sonra başka sebeplerden dolayı zamanla her şey yolunda gidince o saçma uygulama işe yaradı sanıyorlar ve herkese tavsiye ediyorlar. Diğer deneyenler genellikle zarar görür. Şimdi bundan sonra toprakta ciddi kuruma olduğu zamanlarda sulamaları daha fazla su ile yapın. Toprak biraz yıkanmalı. Bir ay sonra çok hafif dozajda bitki besini vermeye başlayın (20-30 günde bir defa). Zaten bir aya kadar gücünü toplamış ve yeni tomurcuklar vermiş olacaktır.

  11. Gizem, İzmir dedi ki:

    2 haftadır almış olduğum bodur kırmızı bir karanfilim var. Maşallah çok güzel büyüyor, çiçekleniyor. Daha da çoğaltmak için üzerinden üç tane sürgün aldım. İlk diktiğimde güzelce suladım. Fakat internette hep farklı bilgiler var. Köklenene kadar sulamam gerekiyor mu?
    ***
    Yanlış zaman. Yanlış uygulama. Artık normal bir şekilde sulayın. Şansınıza köklenip büyüyebilir. Akışına bırakın. Canınızı sıkmayın. Komşumunki geçen yıl bu zamanlarda çok güzel iken sonra kötüleşti. Bütün yaz can çekişti. İlgilenemediler. Bir kenarda unuttular. Kışın ise tamamen ölü gibiydi. Kış sonunda hızlı bir diriliş gösterdi. Şimdi geçen yılkinden bile güzel halde. Demek ki fazla üstlerine düşmemek lazım.

  12. Fatma, Ankara dedi ki:

    Bodur karanfillerim öğleden sonra güneş alan ve çok sıcak olan cam balkondalar. Yarı gölge bir yere mi almalıyım? Balkonda perde ile gölgelemeli miyim? Balkonda açılan pencere önüne içeri mi koymalıyım? Bu mevsimde dallarından köklendirilebilir mi?
    ***
    Her şeyden önce bilmemiz gereken şey karanfillerin hem havasız hem çok sıcak olan camekan balkon gibi ortamları hiç sevmemesidir. Gerçi Ankara’da geceleri pek sıcak olmaz ama kapalı yerde ısı birimi geceleri açığa çıkıyor. Bu yüzden elinizden geldiğince esintili bir yerde tutmalısınız. Güneşe gelince sabah saatlerinin güneşini severler. Saat 12’den ikindi ezanına kadarki sürede direkt güneş yaz aylarında saksı karanfillerine iyi değil. Köklendirme çalışmalarına sonbahar serinlerinin başladığı zaman başlamalısınız. Yukarıda ayrıntılı bilgiler var.

  13. Bengü, İstanbul dedi ki:

    Üç tane küçük saksıda karanfilimiz var. Üçünün de yaprakları matlaştı ve üzerinde beyaz ila sarımtırak gibi lekeler olmaya başladı. bu sürede çiçek açtı ama inanılmaz hızlı kurudular. Bir tanesinin de dipten çok fazla sararmış yaprağı var. Yarı açık balkonda, havadar ve güneş alıyorlar. Ne yapmam gerekiyor?
    ***
    Karanfil tam açıklık olan, sıcaklığın birikmediği yerleri sever. Küçük saksılar uygun değil. Sıcak aylarda öğle saatlerinden itibaren gölge yerde olması gerekir. Bütün bu şartlar uygun değilse her türlü problem baş gösterir.

  14. Zeynep, İstanbul dedi ki:

    Karanfilim şu anda hala çiçeklenmeye devam ediyor. Kardan korumam gerekir mi? Ayrıca kışın çiçeklenmesi normal mi?
    ***
    İstanbul’da dayanamayacağı kadar şiddetli soğuk olması mümkün değil. Yani koruma istemez. Yine de benim tavsiyem kar yağmasa bile dondurucu soğuk olan günlerde üstüne bir kova veya karton kutu geçirmek yönünde. Kışın çiçek açması normaldir.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.