Ravenala madagascariensis, yolcu palmiyesi

Yaprak saplarının ana gövdeyi saran dip kısımlarında biriken yağmur suyundan yolcuların, gezginlerin susuzluklarını gidermesi sebebiyle traveller’s palm denmiş (yolcu palmiyesi veya gezgin palmiyesi anlamında).

Aslında Palmiyegiller familyasından olmayan yolcu palmiyesi starliçe gibi Strelitziaceae familyasının Ravenala madagascariensis türüdür.

Ravenala madagascariensis türü (yolcu palmiyesi) hakkında özellikleri, yetiştirme ve bakım..

Ravenala madagascariensis. Fotoğraf: Pixabay

Özellikleri

Strelitziaceae familyasının gerçek odun gövde geliştiren üç türünden biridir. Yaprakları muz yapraklarına bir hayli benzer. Onlar gibi rüzgar etkisiyle dilimlenir. Çiçekleri gösterişsiz renklerde: beyazımsı-sarımsı soluk açık yeşildir. Ana vatanı Madagaskar’dır.

Yaprak saplarının ana gövdeyi saran dip kısımlarında biriken yağmur suyundan yolcuların, gezginlerin susuzluklarını gidermesi sebebiyle traveller’s palm demişler. Yani yolcu palmiyesi veya gezgin palmiyesi anlamına gelir.

İklim uyumu

Yolcu palmiyesi yurdumuzda Ege’nin ve Akdeniz bölgesinin deniz seviyesi düşük rakım kıyı kesimlerinde park – bahçe bitkisi olarak yetiştirilebilir. Kış soğuklarına -6.5C dereceye kadar dayanmasıyla buralara uygundur. Fakat yine de yüksek ve açıklık yerler ve ayrıca kuzeyli rüzgarların akış yolları üzerindeki yerler risklidir. ABD’de Florida, Kaliforniya ve Teksas’ta birçok yerde park ve bahçelere dikmişlerdir. ABD’de boyları iklim ve toprak özelliklerine göre 9m ila 15m arasında değişiyor.

Bakımı, yetiştirmesi

Ravenala madagascariensis, yolcu palmiyesi hafif asitli ve nötr toprakları sever. Güneş isteği tam gün güneş ya da yarı gün güneş. Sulama ilk yıllarda sık sık, sonra normal.

Binaların hemen diplerine dikmemelisiniz. Zira kökleri istilacı bir şekilde sürekli artış gösterir. Binalara 2,5 metreden daha yakın olmamalıdır.

Fidanını dikerken

İkliminiz uygunsa ve yolcu palmiyesi yetiştirmek istiyorsanız bilmeniz gereken en önemli şey gayet geniş bir alanın gerekmesidir. Bir yere dikerken yapraklarının sağa sola sürekli sabit gelişeceğini göz önünde bulundurun ve yaprak yönleri büyüyeceği yere uygun gelecek şekilde toprağa yerleştirin. Sağında ve solunda en az 3m mesafede başka yükselen ağaç olmamalıdır. Tam bir gövde geliştirinceye kadar yolcu palmiyesi öne veya arkaya yatma eğilimindedir. Bunu önlemek için gövde gelişene kadar büyükçe bir beton blok gibi bir şeyi yaslanması için kullanmanız lazım.

Bir yere yolcu palmiyesi fidanını ilk dikmeden önce bir çukur açıp içini üst yüzey toprak + leonardit + torf toprak karışımı ile doldurun. Sonra fidanı dikin ve toprak yüzeyini torf ile örtün. İlk yıllarında dip kısmı ve toprak yüzeyi güneş almamalıdır. Bunu sağlamak için dibine çepeçevre gece sefası ve uzun boylu dahlia karışık dikebilirsiniz. Bunları yaz boyunca sık sık sulamalısınız.

Ravenala madagascariensis, yolcu palmiyesi henüz gövde geliştirmeden önce çok hızlı gelişim gösterir. Gövde yükselmeye başlayınca hızı biraz yavaşlar.

Salonlarda Ravenala madagascariensis

Yolcu palmiyesi küçük fidanlarını salonlarda yetişebilir. Fidan ne kadar küçük olursa olsun bir iki yıl içinde birkaç misli daha fazla yer kaplar şekilde hızlı bir gelişim gösterir. Yapraklar devasa boyutlarda olunca ancak son derece geniş alanlı ve çok yüksek tavanlı salon ve ofislere uygundur. Saksı ise kocaman sık yaprakları taşıyacak nitelikte ağırlığa sahip olmalıdır. Ya da, devleşmesini istemiyorsanız her yıl ilkbaharda sökerek en eski köklerini dipten kesin. Zira daima kapkalın kökler geliştirir ve bunlar sayesinde devleşir.

Budama

Yaprak sayısı çok fazla ise en alttakileri kesip azaltın. Hiç dokunmazsanız zaten yolcu palmiyesi yaprakları en eskilerden başlayarak kendiliklerinden kururlar. Dip sürgünlerini ise daima ayıklayın, yok edin.

Fidanı üretimi

Yolcu palmiyesi dipten sürekli kardeşlenir. Bunları dipten kesip almak suretiyle kolayca yeni fidanlar türetmiş olursunuz. Bir ikisini bırakırsanız onlar ana gövdeden biraz uzağa yönelik kendi gövdelerini geliştirirler. Yeriniz yeterince geniş ise böylesi daha güzel olacaktır. Dip sürgünlerden ihtiyaç dışı fazlalıkları her belirdiklerinde köreltmeniz lazım.

Ravenala madagascariensis yolcu palmiyesini tohumlarıyla üretmek de mümkündür.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Ağaçlar

Etiketler: | | |

'Ravenala madagascariensis, yolcu palmiyesi' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Ayhan Ç. -İzmir dedi ki:

    1kg Madagaskar ravenela tohumu kaç lira? Tohum hangi ayda ekilir?
    ***
    Bu konularda bilgim yok kusura bakmayın.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.