Hafiften mora çalar kırmızı çiçekleri çok küçüktür ama pekçoğu bir arada tüylü başak gibi bir şekil oluştururlar. Isı ve ışık şartları yeterli olduğu sürece hem gelişimi hem tekrar tekrar çiçek açması kesintisizdir. Amerika’da kırmızı kedi kuyruğu çiçeği derler.
Kış soğuklarına en fazla -7C dereceye kadar dayanır. Saksıda dayanıklılığı daha az olur. Soğuktan kurursa öldü diye endişelenmeyin. Hafif don olaylarında kuruduğunda genelde toprak altı kısımları zarar görmez ve ilkbaharda eskisinden daha gür bir gelişim göstermeye başlar.
Yetiştirme, bakım
Güneş sever. Güneşten mahrum etmeyin. Sadece torf toprakta yetiştirin. Doğal topraklar pek uygun değildir. 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı karışımı yapmanız yeterli. Sulamaları sıcak aylarda toprak hafiften kurudukça, serin ve soğuk zamanlarda ise toprak çok fazla kurudukça, bol bol su dökerek yapın.
Acalypha chamaedrifolia dipten sürgünlerle çoğalır durur. Buna göre her yıl mayıs ayında az farkla bir boy büyük saksıya, köklerini eski toprağından ayırmadan, yeni ponzalı torf ilavesiyle aktarın.
Bitki besini vermeniz mutlaka gereklidir. Genel amaçlı (NPK eşit ağırlıklı) bitki besininden, tavsiye dozun çeyreğini uygulayarak her üç sulamada bir verin.
Solmaya başlayan çiçek başaklarını fazla bekletmeden kesmelisiniz ki yeni tomurcuklanma girişimlerinde bulunsun.
Üretimi
Acalypha chamaedrifolia hem çelikle hem kökten ayırmayla üretilir. Çeliklerin köklenmesi için sıcak gerekiyor. Bu yüzden mayıs sonu gibi tepe çeliği, ağustos sonu gibi ise yarı olgun dal çeliği yöntemlerini deneyin. Kökten ayırmayı ise en az 12cm çaplı saksıyı iyice doldurmuşsa, o takdirde köklerini toprağından ayırmadan ikiye veya uygun sayıya çoklu gruplara bölün ve ayrı saksılara dikin. Bu iş için mayıs ayı uygundur.
Tohumdan yetiştirecekseniz birkaç hafta kış üşüme süreci gereklidir.
Zararlıları
Örümcek bit ve özellikle beyaz sinek parazitlerine karşı gözünüz hep üzerinde olsun.
Notlar
1- Horozibiği türleriyle karıştırmayın. Onlarla Acalypha chamaedrifolia türünün hiçbir alakası yoktur.
2- Acalypha reptans, Acalypha pendula ve Acalypha hispaniolae bu türün diğer bilimsel adlarıdır.
Kaynaklar
Bilimsel bilgi: Wikipedia
Meraklı tecrübeleri: Dave’s Garden
Fotoğraf: Sherry’s Place