Bitkiler gece odanın oksijenini tüketir mi?

Eskiden “yatak odalarınızda çiçek bulundurmayın oksijen tüketir” diye bir inanç vardı. Fakat zamanla doğru olmadığı kesinleşti. Söylenti artık geçmişte kalmış olsa da hala inananlar var. Halbuki bitkiler o kadar oksijen tüketmez.

Bitkiler gece oksijen tüketir mi

Bitkiler nasıl oksijen tüketir?

Hem gelişim hem dinlenme zamanlarında bitkiler bünyelerindeki glikoz, şeker, nişasta gibi maddeleri parçalayıp kullanmak için oksijen tüketir. Ama sağlığımızı tehlikeye sokacak düzeyde olması hiçbir şekilde mümkün değil. Zira bu süreç son derece yavaş işlemektedir.

Gelişip duran bir bitkinin fotosentez yaparak açığa çıkardığı oksijen, kullandığı oksijenden daima kat kat çok daha fazladır. Bazı bitkilerin (bak ⇒ krasula tarzı fotosentez) fotosentez süreçlerinin havaya oksijen salması geceye sarkar ve oksijen açığa salmaları gece devam eder.

Bitkilerin hücreleri elbette her an beslenmek zorundalar ki hayatta kalabilsinler. Gereken besini ise ancak kendi bünyesinden harcarlar. Bunun için bitkiler yapraklarıyla, taze dallarının dış kabuklarıyla ve kökleriyle oksijen alırlar. Sonuçta aynen bizde olduğu gibi karbondioksit açığa çıkarırlar. Ama çok az. Bizim metabolizmamız çok fazla aktif. Devamlı hareket halindeyiz. Hareket etmesek bile içimizde her türlü süper hızda hareket var. Kan dolaşımı ayrı, sindirim ayrı, hızla devam eden deri yenilenmesi vesaire ayrı. Hele vücut ısısının 37°C derece dolaylarında gibi oldukça yüksek derecede tutulması ayrı.. Bütün bunlar için bedenimiz her an hızla enerji yakar durur ve istisnasız her soluk verişimizde karbondioksit açığa çıkarırız. Bitkilerde böyle hızlı bir metabolizma söz konusu olamaz. Mümkün değil.

Yatak odanızda ne kadar çok bitki olursa olsun, sabaha kadar tüketecekleri oksijen emin olun o odada sizinle bir kanarya uyusa o kuşun dahi tüketeceği oksijenden azdır. Odaya 50 tane ulu ağaç dev çınar sığdıramayacağınıza göre boş yere kuruntuya kapılmayın. Bitkilerin nefes almaları bizimkinden çok farklı.

Eğer o iddia doğru olsaydı Amazon bölgesindeki balta girmemiş ormanlarda daha gecenin ilk saatlerinde tek bir hayvan bile hayatta kalamazdı tümü ölürdü.

Yatak odalarında bitki bulundurmanın olası bir sakıncası

Yatak odalarında saksıda bitki bulundurmak pek iyi bir şey değil. Çünkü saksılarda toprak yüzeyinde mantar / küf benzeri yaratıklar çoğalır. Ve bunlardan çevreye tohum işlevi gören tozlar (sporlar) bol bol yayılır. Bu da insanın cildinde ve nefes yollarında alerjilere ya da başka rahatsızlıklara neden olabilir.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Botani

Etiketler:

'Bitkiler gece odanın oksijenini tüketir mi?' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Başarılı dedi ki:

    Evlenirken hiç eşim geceleyin karbondioksit çıkaracak diye düşünenine rastlamadım ama nedense bitkilere bu muameleyi yaparlar.

  2. Bedriye, Bursa dedi ki:

    Bir çiçeğin salgıladığı oksijeni nasıl muhafaza edebilirim?
    ***
    Bunu bilmiyorum ama zaten yok denecek kadar azdır. Bir odanın içi tamamıyla saksı bitkileriyle dolu olsa ve bir insanı oraya kapatsalar, dışarıyla hiçbir hava alışverişi olmasa, birkaç günde o insana yetecek kadar oksijen oluşumu olmayacağından dolayı o insan oksijensizlikten ölür. Çünkü insanların metabolizması çok hızlıdır. Sürekli nefes alış verişi var. Sürekli yüksek derecede vücut ısısı oluyor. Yani oksijen tüketimi çok fazladır. Dünyadaki oksijen tükenmiyorsa sebep özellikle tropikal bölgelerde yılın her zamanında yağışlı ve sıcak olan bazı yerlerdeki yağmur ormanlarının bitkileri ve su bitkileri sayesindedir. İş sadece tropikal kuşak dışındaki ormanlara kalsaydı herhalde dünyada tüm insanlar ve hayvanlar oksijen yetersizliğinden dolayı ölürlerdi.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.