Özellikleri
Cotyledon pendens dalları incedir ama fazla esnek değildir. 10-15cm kadar dimdik uzar. Sonra eğilerek yerde sürünücü veya saksıda sarkıcı halde gelişimine devam eder ve 60cm – 90cm kadar uzarlar. Sukulent yaprakları genelde tipik zeytin çekirdeği şeklindedir. Bazıları daha yassı olur. Yaz ortasında kavuniçi – pembe arasında açık tonda renkli çiçekler açar. Çiçekleri çan gibi aşağı yönelik ve renkli taç yapraklar yukarı kıvrıktır.
Dallarında ve çiçek saplarında beyaz tozlaşmalar olmasını hastalık sanmayın. Doğal özelliğidir.
Habitat
Doğada Cotyledon pendens bitki türü Güney Afrika’da Cape bölgesinin doğusunda, Bashe nehrinin en derin vadisinde, dimdik uçurum kayalıkların yüzeyindeki çatlaklarda bulunmuştur. İnsanlar erişememiş ve taş fırlatarak dallarının koparmışlar. Sukulent meraklılarına gelişinin başlangıcı bu şekilde olmuş (keşif tarihi 2001 ekim ayı).
Genellikle güneye bakan kayalıklarda yaşarlar. Güney yarımküre için güney cephe, bize göre kuzey cephe ile aynı özelliktedir. Yani bizde kuzey cephe serin, yazın az güneşli, kışın güneş almaz ama orada ise güney cephe serindir, yazın az güneş alır ve kışın güneş almaz.
Ana vatanı olan bölgede yaz ayları sıcak ve yağışlıdır. Kış ayları az soğuk ve kurak geçer. Cotyledon pendens duvar gibi dimdik kayalıklarda yoğun dallanmış olarak aşağı sarkar ve kayaların üzerini adeta halı gibi örter. Taşların arasına takılan dalları köklenir ve yeni filizler oluşturup kendi kolonisini üretirler. Buralarda rakım 300-400 metredir. Kışın don olayları yaşanmaz.
Kışa dayanıklılık
Ana vatanı yaşam alanında kışın donmalar olmaz ama Cotyledon pendens dondurucu soğuğun kısa sürmesi ve toprağının kupkuru olması şartlarıyla -5C dereceye kadar soğuğa dayanır.
Yetiştirme, bakım
Saatlerce süreli direkt güneşe ihtiyacı yok. Yine de güneşten mahrum etmeyin. Ev içinde yetiştirmeye uyumludur. Güneşli ve havadar pencere yanında güzelce gelişir.
Toprak olarak 3 ölçü torf toprak + 2 ölçü iri taneli dere kumu + 1 ölçü ponza taşı karışımı özellikle iç mekanlarda yetiştirilen Cotyledon pendens için tam uygundur.
Sulamaları toprak kupkuru oldukça, bol bol su dökerek yapın. Kışın bulunduğu yer fazla serin veya soğuk oluyorsa kış boyunca hiç sulamayın.
Bitki besini gereklidir. Kaktüs-sukulent türlere özel sıvı bitki besini kullanın. Tavsiye dozajın yarısını uygulayın. İlkbahardan sonbahara kadar ayda bir defa yeterli.
Üretim
Cotyledon pendens dal parçaları kolayca köklenir. 8cm kadar parçalarını toprak yüzeyine yatırın. Yer yer özellikle yaprak dipleri olan noktalar hafifçe toprak altında kalsın. İlk 10 gün hiç sulamayın.
Yaprak çeliği yani tek yapraklarından filizlenmesi ve köklenmesi de mümkündür. Bu özellik cinsin diğer türlerinde yoktur. Sadece Cotyledon pendens türünde olur. Bunun için ortam fazlasıyla havadar, hafif serin, az sıcak olmalıdır. yani ilkbahar aylarında, yaz sonunda ve sonbahar başında deneyin. Karasal iklimde ise tüm yaz boyunca yapabilirsiniz.
Benzer sukulentler
Senecio rowleyanus
Sedum nussbaumerianum
Crassothonna capensis
Ben Azerbaycanda otururam. bana bu çiçekden (Cotyledon pendens) gönderebilir misiz?
***
Maalesef üretim satış işleri yapmıyorum. Zaten bu bitkiden bende şu an yok.
Ben yeni aldım pandens saksı değişimi yaptım sulamayı kaç gün sonra yapmam gerek?
***
Toprak adam akıllı kupkuru olmadıkça sulamamalısınız. Yoksa anında çürür.