Gardenya

Gardenya çiçeklerinin güzel kokusu için sevilir. Yılın her zamanında çiçekli olarak satılır. Evlerde yetiştirilmesi zordur. Açık havayı (dışmekanı) seviyor.

Sağlıklı bir gardenya yemyeşil yaprakları ve beyaz katmerli çiçekleriyle

Rubiaceae (Kökboyasıgiller) familyasından olan Gardenia cinsinin 142 türü var. Burada konu Gardenia jasminoides türüdür. Gardenya dediğimizde genelde bu türü kastederiz.

Genel özellikleri

Çalı şeklinde gelişen, koyu parlak yeşil yapraklı, beyaz çiçekli, yaz kış yapraklarını dökmeyen, sıcağı, gece serinliğini, nemli havayı ve sürekli esintileri seven bir bitkidir. Süs bitkisi olarak yetiştirmek üzere birçok kültivarı türetilmiş. Gardenyaların boyları (bir iki bodur kültivar hariç) 2 metreye varır. Evlerde yetiştirilenleri ise pek serpilemez, boyları yarım metreyi geçmez.

İsim

Cins olarak Gardenia ismi İskoçya doğumlu Amerikan doğa bilimcisi Dr. Alexander Garden (1730-1791) ile ilgilidir. Tür olarak jasminoides ise yasemin türlerinden gibi bir anlama gelir. Çünkü eskiden bir ara gardenyanın yaseminlerle akraba olduğunu sanıyorlarmış. Şimdi ise bilimsel tür adının Gardenia jasminoides olması yaseminlerle akraba olduğu anlamına gelmez. Çiçek ve koku benzerliğinden dolayı jasminoides künyesi sembolik olarak devam ettiriliyor. Gardenyalar tamamıyla ayrı bir familyadandır.

Gardenya ile aynı familyadan (Rubiaceae – Kökboyasıgiller) ve yine güzel kokulu olan kahve bitkisi de eskiden bir ara yaseminlerden sanılıyormuş.

Habitat

Gardenia jasminoides türünden gardenyanın anavatanı Güney Çin, Japonya, Tayvan, Vietnam ve Hindistan. Genelde yüksek yerlerde tepelerde bulunur. Tropikal – subtropikal geçiş iklimi bölgelerinin bitkisidir. Yılın çoğu zamanında yağan yağmurlarla toprakları yıkanmış, alkalinlilik özelliği azalmış bölgelere göre özellik kazanmış.

Kültivarları

Katmerli ve yalın kat çiçek açan birçok gardenya kültivarları var. Katmerli çiçek açanları daha gözdedir. Birbirlerinden ayırd etmek zor. Türkiye için önem taşıyan kültivarlar soğuğa dayanıklı olanlarıdır.

Soğuğa dayanıklı gardenya kültivarları:

Aşağıda rakamlarda ayrıca parantez içinde asitlilik derecesi olarak pH sınırlarını belirttim.

Gardenia jasminoides ‘Summer Snow’ -23°C (pH 5.6 – 6.0) Hızlı büyür. Yaprakları da çiçekleri de büyüktür.
Gardenia jasminoides ‘Chuck Hayes’ -20°C (pH 5.6 – 6.5) Aşırı sıcak uyumlu. En çok çiçek açan gardenya kültivarı budur.
Gardenia jasminoides ‘Golden Magic’ -12°C (pH 5.1 – 6.0) Çiçekleri bir iki gün içinde beyazdan krem rengine döner ve sarımsı bir renk alır.
Gardenia jasminoides ‘Aimee’ -12°C (pH 5.6 – 6.5) Hızlı büyür. İri çiçekli.

Diğerleri:

Genel olarak kışın soğuğa dayanıklılıkları havanın nemli olup olmamasına göre -8C ile -12C dereceler arasında değişir. Havası nemli olan yerlerde kuzeyli rüzgarlardan korunan cephelerde ise -12C dereceye kadar dayanırlar. Toprak pH derecesi ise 6 ila 7 aralığında olsa iyi olur.

Gardenyaların aşırı sıcak hava ve tuzlu toprak uyumu

Akdeniz iklimine tam uyum sağlarlar. Güneydoğu Anadolu illerinde ise yaz sıcaklarında havanın yeterli nemli olmaması sorun olur. Havuz ve çeşme kenarlarında yetiştirmelisiniz.

Tuzlu toprağa az uyumludurlar. Bu özellikle gübreleme hakkında önem taşıyor.

Gardenya çiçeği

Gardenya bakımı, yetiştirilmesi

Evlerde gardenya bakımı zordur. Doğru bilgilerle dikkatlice bakım yapın. Nasıl ortam ister, toprağı nasıl olmalı, ne zaman çiçek açar vesaire bilgiler için en doğru bilgiler burada.

Gardenya ne zaman çiçek açar?

Normalde, doğal şartlarda olarak: Genelde ilkbahar ortalarında tomurcuk verip yaz başında çiçek açar. Bazen yaz başında ve sonbaharda olmak üzere iki defa çiçeklenir.

Gardenyaların tomurcuk vermesinde püf noktası

Sıcaklık derecesi etkiliyor. Gece 14C – 19C derece civarlarında hafif serin, gündüz ise 22C – 28C derece civarlarında fazla yüksek olmayan sıcaklık lazım. Bu şartlarda yılın her zamanında hatta devamlı tomurcuk vermesi mümkün. Günde birkaç saat direkt güneş alması gerekiyor. Ya da yakın değerde yapay ışık.

Gardenyaların en iyi gelişimleri, hızla serpilmeleri de yine yukarıdaki ısı derecelerinde olur. Daha sıcakta çiçek tomurcuğu artık vermezler ama gelişimleri devam eder. Esintinin sürekli olması da şart. Bu yüzden evlerde çiçek açsalar bile pek serpilemezler.

Evlerde güneş alan ve iyi havadar cam önünde yetiştirmeyi başarırsanız, kışın da uygun sıcaklık ve güneş mümkün olursa, yıl içinde birkaç defa çiçek açması mümkün. Arada bir dinlenir ve sonra yeniden faaliyete geçerek çiçek açar.

Ev içinde gardenya yetiştirme şartları

Gardenya almadan önce aşağıdaki bilgiler ışığında evde uygun ortam oluşturmalısınız. Mümkün değilse hiç almamanızı tavsiye ederim.

Satın alma zamanınız çok önemli

Çünkü ne yazık ki süs bitkilerini normal şartlara adapte etmeden, sera şartlarına alışmış olarak satışa çıkarırlar. Gardenya ise yer değişikliklerine karşı çok aşırı hassastır. Alıp eve getirdiğinizde bozulması kaçınılmazdır. Bundan dolayı ilkbaharda ısıtıcıların yakılmasının bırakıldığı, pencerelerin uzun süre açık tutulabildiği aylarda almalısınız (mesela İstanbul için mayıs ayının sonları ve haziran başı diyebiliriz). Günün çoğu zamanında açık tutacağınız bir pencere yanında ılık-serin bahar esintileri sayesinde bozulmayacaktır ve zamanla normal şartlara adapte olacaktır.

Esinti, havadarlık

Sağlıklı gelişimi için çok havadar yere ihtiyacı var. Açtığınız zaman dışarının havası direkt gardenya üzerine gelecek bir pencerenin yanında bulundurmalısınız. Kışın hava ne kadar soğuk olursa olsun pencereyi gün içinde elinizden geldiğince sık sık açıp odayı uzun süre havalandırmalısınız. Yazın ise neredeyse 7/24 daima pencere açık olmalı.

Güneş ihtiyacı

Güneşi çok sever. Aşırı sıcak olmayan memleketlerde tam gün güneş: Günde en az 4 saat direkt güneş. Sıcak memleketlerde ise doğuya bakan cepheler uygundur. Sadece sabah güneşi almalıdır. Ya da öğle tepe güneşini engelleyen ağaç altlarında yetiştirin. Evlerde yetiştirilen gardenyalara ise günde en az 4 saat kadar güneş lazım. Haziran ortası – ekim arasındaki dönemde tül vasıtasıyla filtrelenmiş güneş almalı. Diğer aylarda daha uzun süreli direkt güneş almalı. Sabah güneşini birkaç saat buyunca direkt alacağı doğuya bakan pencere önü idealdir.

Hava nemliliği

Gardenyalar bilgi kaynaklarında abartılı şekilde anlatıldığı kadar yoğun nem istemiyor. Yani ortalamanın çok altına düşmeyen oranda hava nemi yeter. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya hava nemlilikleri tamamıyla hatta fazlasıyla yeterlidir. Havası fazla kuru şehirlerde yaşıyorsanız ortam havasını nemlendirmek için şu yazımdaki en kolay 3. seçeneği uygulayabilirsiniz: » Ortam havasını nemlendirmek. Bahçelerde ise havuz ve çeşme kenarında yetiştirirseniz kuru havadan zarar görmez. Ağaçların gölge sağladığı, çok yeşillikli, sık sık sulanan bahçelerde o yörenin havası kuru olsa bile gardenyalara bahçenin nemliliği yeter.

Gardenya toprağı ve saksısı

Toprak hem asitli hem suyu iyi süzdürür olmalı. Şu ölçülere göre karışım sürekli dışarıda açık havada yetiştirmek istediğiniz gardenyalara uygundur:
4 ölçü humus katkılı hazır poşet toprak (torf) + 1 ölçü kırmızı killi gerçek toprak + 1 ölçü kuvars kumu + 1 ölçü Ponza taşı.

Kırmızı killi toprak gerçek olmalı. Yani nalburlardan kırmızı kil aramayın. Gardenyanızı zehirlersiniz. Kırmızı toprağı önce ince kuvars kumu ile iyice karıştırın. Sonra hazır toprakla karıştırın. En son olarak hepsini ponza taşı ile güzelce karıştırın.

Evde yetiştirdiğiniz gardenya için torf toprak tek başına uygundur ama ayda bir defa bitki besini vermeniz gerekir.

Dikkat: Doğal arazi topraklarından kullanacaksanız önce pastörize etmelisiniz. Yoksa gardenyalar toprak parazitlerine karşı son derece hassastır ve nematod zararlısı köklere bir defa geldi mi artık o bitki iflah olmaz. Ayrıntılı bilgi: ⇒ Toprağı pastörize etmek.

Saksı

Ege ve Akdeniz bölgelerinde toprak saksı gerekiyor ki kökler fazla ısınmasın. Yazın aşırı sıcak havanın pek uzun sürmediği yerlerde kaliteli kalın plastik saksı kullanmanızda sakınca yok. Hatta daha iyidir. İncecik adi plastik saksılar ise yazın toprağı, kökleri çok fazla ısıtır. Kışın da köklerin fazla üşümesine neden olur.

Toprak değiştirme

Herkes gardenyayı alır almaz daha büyük saksıya dikmenin gerekli olduğunu sanır. Yanlış. Eğer saksıdaki kökler aşırı sıkışık görünmüyorsa bir yıl kadar bekleseniz iyi olur. Kış sonunda saksı değiştirin. Yeni yerine diktiğinizde önceki kadar derine gömmeyin: Kök yumağı üs kısmı 1cm kadar dışarıda kalsın. Genelde tam tersi yapılır ama gardenyalarda böyle gerekiyor.

Sulama dengelerine dikkat edin

Aşağıdaki detaylardan önce önemli uyarı: Yaz-kış her zaman sulama suyu miktarı saksı alt deliklerinden dışarı su sızacağı kadar bolca olmak zorunda. Yoksa kökler çürür gider.

Toprağı yarıya yakın nem kaybettiği zaman hafif ılık su ile sulayın. Gelişmesinin durduğu zamanlarda daha da seyrek sulayın. Gelişmesi niçin durdu diye telaşlanmayın. Bırakın gardenyanız dinlensin. Çiçek açma, tomurcuk verme dönemlerinde toprağı nemini değil ıslaklığını yitirince sulayın (yani bu dönemde toprak daha nemli kalmalı) ve yine çiçek açma döneminde ortamın daha çok havadar olması diğer zamanlardan daha önemlidir. Fazla ıslak toprakta uzun zaman bulunması veya kuru toprakta uzun zaman bulunması yüzünden ve havadar olmayan esintisiz yerlerde çiçek tomurcukları açmadan bozulur. Ayrıca, suladıktan sonra alttan çıkan suyun tabakta beklemesi toprağın o suyu emmesine sebep olur. Buna izin vermeyin. Altta biriken suyun saksıyla temas halinde olmamasını sağlayın. Mesela alt tabağı içine üç tane iri çakıl taşı koyup saksıyı bu taşların üstüne koyarsanız toprağın suyu geri emmesini önlemiş olursunuz.

Sulama suyu ve toprağın asitliliğinin değişmesi

Özel içme sularından pH 7 su bulursanız onunla sulayın (yağmur suyu da pH 7’dir). Ya da musluk suyunu en az iki gün bekletin, tortusu iyice dibe çöksün, sonra onunla sulayın. Bunda pH hafif yüksek olsa bile zararı olmaz. Bunu telafi etmek için 3 ayda bir defa bir su bardağı demli çaya bir tatlı kaşığı kahve, bir tatlı kaşığı limon suyu veya sirke karıştırıp bununla sulayın ve bunu her 3 ayda bir tekrarlayın. Bu miktar 20 cm çapındaki saksılar içindir. Küçük saksılardaki gardenyalar için yarısı ölçüsünde çaylı karışım olmalı. Ama eğer özel besin veriyorsanız buna gerek yok. Çünkü bitki besinleri toprağa yeterince asitlilik kazandırıyor.

Besin, gübre vermek

Besleyici özelliği olmayan torf topraklarda gardenyalara suya karıştırılarak verilen bitki besininden (genel amaçlı olacak) yılın her zamanında ayda bir defa verin.

Yapraklarına su püskürtmek

Çok tavsiye edilir. Bilinçsiz uygulamada gardenyaların yapraklarında ve dallarında, daha da kötüsü ana gövdede çeşit çeşit mantar hastalıklarına sebep olur. Su püskürtme işinde dikkatli olmalısınız. Ortam bir hayli esintili değilse kesinlikle su fısfıslamayın.

Budamak

Gardenyanızın çiçekleri solup gittiği zaman budama yapın. Hem eski hem zayıf kalmış dalları budayın. Budamadan sonra yeni çıkan, hızlı büyüyen güçlü bir dal 15cm olunca (veya biraz daha uzun olunca) tepesini koparın. Böylece o dal en az iki yan dal çıkarır. Gelecek çiçek açma döneminde daha fazla sayıda çiçek açmasını istiyorsanız bu tip budamaya dikkat edin.

Çoğaltılması, gardenya üretimi

Gardenyaların çelikle ve daldırmayla çoğaltılmasında köklenme kolay olur.

1- Kışın dondurucu soğukların pek şiddetli olmadığı yerlerde (İstanbul’dan daha fazla soğuk olmayan yerlerde) » olgun dal çeliği yöntemini uygulayabilirsiniz. Sonbahar sonunda tam olgun ama bir yaşından daha eski olmayan dallarını toprağa dikin. Daima dışarıda açık havada durmalı. İlkbaharda köklenip filizlenir.

2- Yarı olgun dal çeliği yönteminde gardenyadan alınacak dallar yarı olgun olması gerektiği gibi tam olgun da olabilir, farketmez. Zamanı önemli. Günün çoğunluk saatlerinin sıcaklık ortalaması 20C derece civarına çıktığı ilkbahar ortası gibi bir zamanda başlatmalısınız. Bu usulün ayrıntıları » yarı olgun dal çeliği sayfasında.

3- Bahçeye dikili yaşayan gardenyalarda toprağa çok yakın ve bir hayli esnek ve uzun bir dal varsa » basit daldırma yöntemiyle köklendirebilirsiniz.

4- Gardenyanın dibinden, toprak altından gelişmiş, kendilerine ait kök geliştirmiş dalları ilkbaharda ayırabilirsiniz.

Gardenya aşılama

Pek başvurulmaz ama çok önemlidir. Bildiğimiz gardenyalar (yani Gardenia jasminoides türü) toprak hastalıklarına ve netamot gibi kök zararlılarına dayanıksızdır, savunmasızdır. Öylesi problemlere yatkın olmayan Gardenia thunbergia türü fidanlarına aşılanırsa daha dayanıklı gardenyalar üretilmiş olur. Kök bitki olarak Gardenia thunbergia kullanıldığında gelişim de güçlü ve hızlı olur. Aşılamada başka sebep yok.

Tohumdan gardenya üretimi

Pek başvurulmayan bir yöntem. Hem meraklıları hem ticari üreticileri gardenyaları çelikle kolayca köklendirebiliyor. Tohumdan yetiştirmek çok zahmetli olur. Tohumların çok taze olması gerekiyor. Bekletirseniz çimlenme özelliklerini bekletme süresine göre kısmen ya da tamamıyla yitirirler. Taze tohumların çimlenmeleri ısı ve nem durumlarına göre 20 gün ile 3 ay arasında değişir. Küçük fidancıkların sağlıklı gelişimleri yukarıda çiçeklenmede anlattığım ısı derecelerinde mümkündür. İyi bakılırsa, güçlü gelişirlerse 2 yaşına geldiklerinde çiçek açarlar. Yoksa 3. veya 4. yılda çiçek açarlar.

Zararlıları, hastalıkları

Gardenyaların yetiştirilmesi, bakımı, sağlıklı tutulması çok zor. Aşağıda birkaç problem saydım.

Yaprak parazitleri

Her türlü bitki biti ve tırtıllar gardenyalara musallat olur. Önlemek için öncelikle gardenyanızı çok temiz tutmanız şart. Bitlenme olursa hiç vakit kaybetmeden derhal uygun ilaç bulup ilaçlamalısınız. Yoksa çok zarar verirler. Bitler hem ayrıca mantar hastalıklarının gardenyaları öldürmesine sebep oluyor.

Kloroz, yaprak sararması

Sebep olarak herkes toprağın pH değerinin yükselmesini yani asitliliğin azalmasını gösterir. Genellikle yanlıştır. Gardenyalar hassas olduklarından dolayı yaprak sararmasının sebepleri çok.

1- Toprakta tuzların birikmesi. Eğer düzenli aralıklarla bitki besini veriyorsanız ve/veya sulamalarda az su kullanıyorsanız kesinlikle oluyor. Bunun çözümü basit. Her sulamada (besinli sulamalar hariç) çok su dökerek sulayın. Saksı altındaki deliklerinden su dışarı aksın gitsin. Bu sayede toprakta tuzlaşma yükselmesi olmaz.

2- Gerekmediği halde sulayıp durmak da yaprakların sararmasına yol açar.

3- Özellikle serin mevsimlerde yeni gelişen yapraklarda güneş etkisiyle tatlı bir sarılık, kızıllık olur. Bu kesinlikle bir problem değil. Yaprak gelişmesini tamamlayınca yemyeşil olacaktır.

4- Topraktaki sorunlar yüzünden köklerin zarar görmüş olması ya da toprağın kimyasal dengesinin bozulması sonucu köklerin topraktan besin alamaması sonucu yapraklarda sararmalar bozulmalar olur. Bu sayfada anlattığım tüm gereklilikleri yerine getirmeniz lazım.

5- Gelişime bir süre ara verip yeniden filizlenmeye başladığında ilk yapraklar gereğinden küçük ve sarı olabilir ama sonrakiler çok sağlıklı olur. Bunu bir problem diye düşünmeyin. Pekçok çalı / ağaç türü bitkilerde bazı şartlarda olabiliyor.

Tomurcuk dökülmesi

Bunun farklı sebepleri var.

1- Genellikle yeni alınan gardenyalarda görülür. Sebep köklerinin yeni ortamın şartlarında rahatsız olmasıdır. Sıcak serada toprak daima sıcaktır. Ama ev ortamlarında bu mümkün olmaz. Gardenyayı baharın serin günleri tamamıyla geride kaldığı zaman almalısınız. Mesela haziranın ilk haftasında.

2- Sulamada dengesizlikler: Sulamayı yukarıda anlattığım gibi dengeli yapın. Toprak fazla kurumamalı. Zaten ıslakken gereksiz yere sulayıp durmayın.

3- Gardenyaların esintisiz, havasız yerlerde sağlıklı kalması mümkün değildir.

Kanker

Ana gövdede, genellikle toprağa yakın kısımda oluşan bir mantar hastalığı. Sebep yanlış toprak, hatalı sulama, bilinçsizce su fısfıslama, güneş yetersizliği ve hem esintisiz hem havası yoğun nemli ortam. Bütün şartlar mükemmel olsa bile gardenyanızı tertemiz tutun. Arasıra ana gövdeyi çamaşır suyu karıştırılmış suda ıslattığınız bez ile toprağa kadar silin. Mesela bir bardak suya bir tatlı kaşığı çamaşır suyu karıştırın. Bezle kalın gövdeyi güzelce silin. Gövdedeki gözle göremeyeceğiniz mantar, bakteri vb birikimlerini giderin. Bu temizliği ayda bir gibi yapmalısınız. Yapmak için kanker oluşumunu beklemeyin. Bir başlarsa artık yapacağınız bir şey olmaz. Gardenyanızın ömrü kısalacaktır. Ya birkaç ayda ya da iki üç yılda ölecektir.

Gardenya kök problemleri

Suyu fazlaca tutucu özellikteki topraklar ve ağır killi topraklar gardenya köklerinin zarar görmesine neden oluyor. Gardenya dikeceğiniz toprağı uygun nitelikte hazırlamaya dikkat etmelisiniz. Sulama dengesizlikerinde de kökler zarar görür. Sonuçta yapraklar bozulur. Bazen kökler bir şekilde yeniden canlanır ve yeni yapraklanmalar başlar. Ama başlasa bile bitki çok zayıf düşmüştür. Yeniden filizlenmeye rağmen her an ölebilir.

Gardenyalarda yaygın görülen bir kök sorunu » nematot adlı parazitlerdir.  Tedavisi yok. Önceden önlem önem taşır. Yukarıda toprak konusunda dediğim gibi, doğal arazi toprakalrından kullanacaksanız o toprağı önceden pastörize etmelisiniz.

Eğer köklerde netamot parazitleri varsa tek çözüm şu: Gardenyanızın dallarından keserek alın. Temiz toprakta köklendirerek yeni gardenya üretin. Detaylar yukarıda çoğaltılması konusunda.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: | | |

'Gardenya' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Sibel, İzmir dedi ki:

    Deniz kıyısına yakınlık gardenya için sorun olur mu? Çabuk kuruyan toprağını değistirmem gerekir mi? Sabah guneşi gören bahçede duruyor. Eylülde içeriye cam balkona almalı mıyım?
    ***
    Orası daha iyidir. Yaz kış sürekli dışarıda tutun. Toprağını değiştirirseniz ölür. Toprağını köklerini ayırmadan daha büyük saksıya yeni toprak ilavesiyle aktarabilirsiniz.

  2. Elif, İstanbul dedi ki:

    1 ay önce Gardenya aldım. Doğu cephesinde 12ye kadar güneş alıyor. 12den sonra tülün arkasında. Pencereler 7/24 açık. Üzerinde bir sürü tomurcuk var ama açmıyor. Tomurcuklar siyahlaşıyor. Alt kısımdaki yapraklar sararıyor. Minik yapraklar açıyor onların da üzerinde kahverengi lekeler var. Sulamayı toprak kurudukça yapıyorum.Yine de mutlu değil. Nerede yanlış yapıyorum?
    ***
    Saksı bitkisi üreticileri bitkileri yanlış ve fazla besleyicili topraklarda satıyorlar. Her kim hangi tür bitki alırsa alsın yüzde doksan dokuzunda aynı problem. Eve getirince bir süre sonra ölümcül bozulmalar başlıyor. Sizin hatanız olsa olsa sulamaları bilinçsizce yapmaktır ama esas sebep toprağın özelliği. Şu sayfayı baştan sona okuyun: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  3. İzmir dedi ki:

    Hava serinlemeye başlayınca ikindi gunesi alan cam balkona koysam uygun olur mu?
    ***
    Belki olabilir. Belli olmaz. Deneyin isterseniz. Ama dışarıda İzmirin kışının zarar vereceğini hiç sanmıyorum.

  4. İzmir dedi ki:

    Kloroz hastalığı neden oluyor? Bir tanıdığım saçıkıbrıs kullanmamı önerdi. Limon tuzunun ph derecesini ayarladığını duydum. Ne önerirsiniz?
    ***
    O bilgiler gardenya için yanlış. Ayrıca sorunuzun cevabı yazı içinde hem de kloroz başlığı altında tüm detaylarıyla açıklanmıştır. Bakın hemen yukarıda. Lütfen okuyun. Yine sorunuz olursa yazmanızı beklerim. Problemleri detaylı açıklarsanız daha isabetli cevaplar yazarım. Mesela problemi yazarken şu detayları da yazmanız gerekir: toprak nasıl, bitkiyi ne zaman almıştınız, nasıl bir yerde tutuyorsunuz vesaire.

  5. Fatih, İzmir dedi ki:

    Merhaba ben tohumdan gardenya yetiştirmek istiyorum ancak tohum almak için güvenilir bir yer var mıdır ya da bilmem gereken bir kriter var mı?
    ***
    İnternet ortamında hiç olmayacak türlerin bile tohumunu satarlar. Ekersiniz bakarsın maydanoz çıkmış, pancar çıkmış. Sakın hiçbir şekilde uğraşmayın. Paranızı çöpe atmış olursunuz.

  6. Duygu, İstanbul dedi ki:

    Benim gardenya çiçek açmıyor. Boyu uzuyor, genişliyor. Bazı yaprakların uc kısımları solmuş. Cama yakın aydınlık bir yerde duruyor. Ne yapmam gerekir çiçek açması için?
    ***
    Aydınlık pek yeterli değil. Güneş ışınlarının yaprakları ısıtacak kadar etki etmesi lazım. Bunun dışında önemli bir püf noktası sıcaklık dereceleriyle ilgilidir. Yazı içinde gardenyanın çiçek açmasıyla ilgili tüm detaylar yazılı. Lütfen okuyun.

  7. Nurten ankara dedi ki:

    Bu bahardan beri bir gardenyam var. 3 cepheli güneşli bir balkonda sağlıklı duruyordu. Ama ekim ortasından beri yaprakları sararıp dökülüyor. Çiçek açmaya da devam etti. Eve alsam kurtarır mıyım? Herhalde hava soğudu diye böyle oldu.
    ***
    Hayır toprakla ilgili bir sorun olduğu için yapraklarını döküyordur. Veya yaprak dökümü fazla değilse mevsim değişikli sebebiyle en eski yapraklarını dökmesi normaldir. Havadar ve güneşli bir pencere önü sağlayacaksanız eve alın. Yoksa balkonda durması daha iyi olur. Sadece kışın ısı sıfırın altına düştüğü zamanlarda geçici olarak eve alıp o günlerde serin bir yerde bekletin.

  8. Nermin, Zonguldak dedi ki:

    Gardenyam unlu bit olmuş kolonyalı kulak çubuğuyla temizlemeye çalıştım ama toprağına larva bırakma ihtimaline karşı toprak değişimi yapmalı mıyım? Gerçi toprak cocopeat olduğu için taşlaşmış durumda. Geçen yıl aldığımda bu şekildeydi. Yazın o kadar uğraşmama rağmen kökleri kurtaramamıştım.
    ***
    Cocopeat içinde köklenmiş olan gardenya veya hangi bitki olursa olsun toprak değişimi yapılmaz. O şekilde daha büyük saksıya doğru toprak ile yerleştirirsiniz.

  9. Batu, İstanbul dedi ki:

    4 yaşında bir gardenyam var. 3 sene boyunca kapalı balkonda baktım. Her şeyi sağlıklı ve çiçek de açardı. Bu bahar örümcek bit kaptı ve ben de ilaçlayıp bahçeye attım. Ama yazdan beri o yapraklar döküldü ve cücük kadar bahar filizi gibi yaprakları var. Büyük yapraklar sarı. Toprağın ph’ından mıdır yoksa soğuğa maruz kaldı diye mi? Şimdi geri kapalı balkonuma aldım. Dibi iyice kuruyunca çayla sulasam coşar mı acaba?
    ***
    İstanbul soğuklarına, kar altında kalmaya dayanıklıdır. Bence bırakın bahçede kış yağmurlarıyla iyice yıkansın. Yapraklar bitlerin tahribatıyla veya kullandığınız ilacın etkisiyle bozulmuş olabilir. Yeni toprak hazırlayın. Saksıdan köklerini eski topraktan arındırmadan dağıtmadan çıkarın ve o şekilde daha büyük saksıya yerleştirin. Veya isterseniz bahçeye yere dikin. Bol bol güneş alacağı bir yerde olması gerekiyor.

  10. Batu, İstanbul dedi ki:

    Fakat şöyle bir sorun var. Benim bunu aldığım anaç (3-4 sokak arkamızdaki bir akrabamın sitesi) ne yazık ki öldüler toplu olarak dikildikleri sene muhteşem açıp sonra yok oldular. Bahçeye bu sebepten güvenemiyorum ne yazık ki.
    ***
    Soğuktan değil başka sebepten ölmüşlerdir. Mesela yanlış gübreleme, yanlış ilaçlama vesaire herhangi bir sebep.

  11. Hatice, İstanbul dedi ki:

    Benim gardenyam 1 senelik. geldiğinde gayet güzel yaprak açıp filizlendi. çiçek de açtı. ama evim güneş almıyor. şu an yaprakları karardı, kurumaya başladı. petekler açık olduğu için mi kuruyor? dışarıya açık balkona alsam daha da kurur mu? ne yapman lazım?
    ***
    Gardenyanız ya ölmüş ya da hızlı bir ölüm sürecine girmiş. Hemen dışarı koyun. Yaşayacağı varsa yaşar. Kış yağmurlarından, kardan toprağı sürekli yıkansın. Ölmezse ilkbaharda hızlıca yeni dallar uzatır ve yaz başında çiçek açar. Bu yaşarsa veya başka bir gardenya alırsanız kesinlikle evde tutmayın.

  12. Filiz, Mersin dedi ki:

    Gardenyamı temmuz başında aldım. Balkona bol güneşli masaya koydum 3 kere çiçeklendi.Saksısı çok küçük diye ekim başında saksı değişimi yaptım. 5 litrelik saksıya normal bahçe toprağı ile gayet özenli yerleştirdim. Gardenyamda solmalar başladı. Yaprakları teker teker sarardı ve belki soğuk başladığı içindir düşüncesiyle kasım başında içeri aldım ve tüm yaprakları kaybettim. Geçen perşembe saksıyı iyice deşip köklere baktım. Hepsi karamış .İki tane orta boy dalı ayırdım ve kupkuru olduğunu gördüm. Bir tane köklü kalın dalı ise tekrar küçük bir saksıya ektim. Üstünde sararmış mini mini bir yaprak duruyor. Sizce Gardenyam Yaşar mı?
    ***
    Yaşayacağını hiç sanmıyorum. Gardenya hafif don olaylarında en küçük bir zarar görmez. Mersin’de o kadarı bile ya olmaz ya da hafifin de hafifi olur. Gardenyalar için bahar sayılır. Galiba siz de saksı değiştirirken kökleri eski topraktan arındıranlardansınız. Bu durumda genellikle bitkiler ölüyor. Aynı hataya tekrar düşmemek için şu sayfayı baştan sona dikkatle okumanızı tavsiye ederim: Saksı ve toprak değiştirme zamanı, usulü

  13. Nermin, Zonguldak dedi ki:

    Gardenyam unlu bit olmuş. 3 gün önce ilaçlama yaptım. Yaprakları eski canlı koyu yeşil rengini kaybetmiş, biraz baygın ve sanki kuruyacakmış gibi duruyor. Şu an için ilaçlama dışında yapmam gereken bir şey var mı? Tekrardan ilaçlama yapmam gerekir mi?
    ***
    Esas problem yaprakların cansızlaşması. Bu cansızlık eğer ilaçlama etkisiyle değilse köklerinin çürüdüğü anlamına gelir. Her ihtimale karşı bir iki dalını alıp suda köklendirmeye çalışın.

  14. Ümmühan, İstanbul dedi ki:

    Gecen yıl bu zamanlarda gardenya aldım. Minik bir saksıda 3 daldı. Ayırıp buyuk bir saksıya diktim. Güzel tomurcuk verip çiçek açtılar. Sonra devamlı yapraklarında kahverengi lekeler oluşup dökülüyor. Tomurcuklar öylece minicik kaldı, büyümüyorlar. Yeri camın önü. Doğalgaz sobası var. Kedimiz toprağını eşelediği için gece mutfağa getiriyorum. Mutfak gece soğuk oluyor. Şimdiki hali devamlı yaprak açıyor. açanlar kahverengi lekelenip dökülüyor gecen yılki yapraklar sararıp dökülüyor. Tomurcuklar minicik halde duruyor. Yeni açan yapraklar çok açık renkte ve küçücük. Ne yapacağımı bilmiyorum.
    ***
    Toprağında çok ciddi sıkıntı olduğu kesin. Ayrıca ev ortamlarını hiç sevmez. 7/24 sürekli hava akımları ister. İkide birde yer değiştirmek hiçbir bitki için iyi değildir. Kediniz toprağa çişini yapıyorsa bunun da toprağın bozulmasında etkisi var. Yaz kış sürekli dışarıda tutsaydınız daha iyi olurdu.

  15. Ümmühan, İstanbul dedi ki:

    Gardenya için nasıl bir toprak kullanmalıyım?
    ***
    Halbuki bu sayfada zaten gardenyalar için gerekli her bilgi var. Eğer okumadıysanız veya o tarife güvenmediyseniz kolayı şudur: 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı karışımı yapmalısınız. Eğer çok küçükse, küçük saksıda ponza taşı gerekmez sadece torf toprak yeterli.

  16. Duygu, İstanbul dedi ki:

    Direk güneş alan fransız balkona koysam saksıyı, güneş yakar mı? Yaprakları çok döküldü. Sağlıksız bir görünümü var. 3-4 aydır tek bir tomurcuk ne düştü, ne de açtı.
    ***
    Tomurcuklarının gelişmemesi, çiçek olmamaları sıcak yetersizliğindendir. Ya da sıcak – havasız oda yüzündendir (ki yapraklarının dökülmesi bunu gösterir). Sıcak seradan sonra o kadar sıcak olmayan ya da ılık hava hareketleri olmayan veya sıcak ve havasız ev ortamlarına gelince böyle olur. Bol bol direkt güneş alacağı ve güneş etkisiyle ısınacağı bir pencerenin tam yanında durması lazımdı. Pencereyi sık sık açık tutun ki hava alsın. Yeterince sıcaklık faktörü ve ılık hava hareketlerinden etkilenmesi çiçek açması için şart. Ayrıca uzun süre açmamış tomurcukların vadesini tamamlayıp açmadan dökülmeleri de, sıcak günlere erişseniz bile mümkündür. Diğer sorunuzda yazdığınız bitki besini şimdi gerekmiyordu. Kökleri yakmış, çürütmüş olabilir. Eğer yapraklarda cansızlıklar varsa kökler ölmüştür ve artık yapılacak bir şey yok.

  17. Yeşim, Trabzon dedi ki:

    1 yıl önce Migros’tan gardenya aldım. Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda bakımını yapmaya çalıştım. Ev ortamında yetiştiriyorum. Uzunca bir zamandır tomurcukları var ama henüz çiçeğe dönmediler. Denize 500km uzaklıkta bahçede büyütmek istiyorum. Merak ettiğim bulunduğum şehirde bu mümkün mü ve nelere dikkat edilmeli?
    ***
    Trabzon iklimi de toprağı da gardenya için idealdir ama denizden 500km uzak dediğinize göre Trabzon’da değil, alakasız bir yerdesinizdir. Ve sanıyorum orada kışları -25C derece kadar soğuk oluyordur. Gardenya kışın -12C dereceyi bulan soğuklara dayanamaz.

  18. Yeşim, Trabzon dedi ki:

    Merhaba yazım hatası oldu. 1 km olmalıydı. Köy ama çok yüksek değil.
    ***
    Öyleyse tamamdır orada gardenya, kamelya ve açelya çok iyi yetişir. Doğu karadeniz iklimi, biraz yüksek rakım olsa bile pek farketmiyor. Mesela Rize’nin denizden uzak ve yüksek köylerinde mandalina gayet güzel yetiştiğini görmüştüm. Gardenya için hiçbir sorun yok. Siz hata ile 500km yazınca karadeniz ikliminin tam dışında diye değerlendirmiştim.

  19. A. Eryılmaz dedi ki:

    Gardenyam 1 yaşında. Sürekli havadar kapalı balkonda bir aydır yaprakların rengi açık yeşil oldu. Ne yapmamı önerirsiniz? Bu arada çiçek açıyor.
    ***
    Yeni yapraklar açık yeşil olup sonrada renk koyulaşabilir. Veya direkt güneş etkisiyle renk açık kalır. Önemli değil. Sağlıklı gelişiyorsa sorun yok.

  20. A. Eryılmaz, -Kmaraş dedi ki:

    Gardenyamın yaprak kenarlarında kararmalar başladı. Bir sorun olduğunu hissediyorum ama neyden kaynaklanıyor bilemiyorum.
    ***
    Sadece geçen yıldan kalma birkaç yaprakta oluyorsa ciddi bir şey değil ama kararmalar çoksa toprağın kimyasal dengeleri bozulmuş demektir. Toprak değiştirmek gerekiyor. Sebep genellikle sulamaları sürekli az miktar su ile yapmaktır. Ayrıntılı bilgi: https://azbitki.com/yaygin-ve-oldurucu-sulama-hatasi

  21. Zehra, Uşak dedi ki:

    İki hafta kadar önce internet üzerinden iki Gardenya aldım. Satıcı sulayarak göndermiş maalesef. Biri sağlıklı diğerinde hızlı bir şekilde yaprak kararması oldu. Toprak kurumaya yüz tutunca karıştırıp bol su ile yıkadım. Bunu kurtarmak için ne yapabilirim?
    ***
    Yapılacak pek bir şey yok. Kurtulması tamamen şansa kalmış. Hele evde yetiştirecekseniz hiç şans yok. Bir daha yanlış zamanda bitki almayın. Sadece mayıstan mayısa alın ve almadan önce iyice araştırarak bitki nasıl ortam ister, nasıl toprak ister öğrenin. Aldıktan sonra toprağını değiştirin. Satıcılara danışmayın ve ne derlerse desinler inanmayın.

  22. Rümeysa, Ankara dedi ki:

    4 adet gardenyam var. Bütün yaz balkonda rüzgar altında durdular yerlerini sevdiler. Fakat o un bitine kapıldılar. Böcek ilacı da sıktım defalarca bir işe yaramadı. Şimdi hepsini geceleri soğuk diye içeri aldım. O bitliyi de ayırdım. Atmalı mıyım? -12C dereceye kadar dayanır demişsiniz. Ankarada gece dışarıda durmaya devam mı etsinler?
    ***
    Dışarıda durmaları çok iyi olur ama bunun için Ankaranın neresinde olduğunuza göre durum değişir. Mesela merkez ilçede büyük binaların arasında yaşıyorsanız, -20C soğuk olsa bile apartmanlar aralarında -10C dereceden fazla soğuk olmayacaktır. Bu ölçülere göre dışarıda tutabilirsiniz. Ama saksıda olduklarından dolayı pek dayanıklı olmazlar. Ve bu durumda çok soğuk günlerde üstlerine kova veya karton kutu geçirmeniz gerekir. Bitlenmelere karşı yaprak bitlerine özel hazırlanmış ilaçlardan kullanın. Başka hiçbir şey işe yaramaz. Gerçi şimdi artık gerekmiyor çünkü bitler kış soğuklarında ölür. İlkbahar gelince, gerçek bir yaprak biti ilacı ile (hiç bitlenme olmasa bile) 15-20 günde bir sonbahara kadar sürekli ilaçlama yapın.

  23. Zahide A. -Adana dedi ki:

    Ben onbeş gün önce gardenya aldım. Birkaç gün sonra saksıyı degiştirdim ama toprağı dağıtmadan. Şimdi yapraklar kurumuş gibi. Doğu balkonda güneş görüyor. Ne yapabilirim ölüyor mu bitkim?
    ***
    Evet ölüyor. Günümüzde bunların üreticileri öyle tuhaf topraklar kullanıyor ki, o bitkileri her kim serin aylarda alsa o abuk toprak bitkinin köklerini yakıp bitkiyi öldürüyor. Acilen topraktan çıkarıp kökleri yıkayın ve arazi toprağı dahi olsa başka bir toprağa dikin. Yine dışarıda balkonda dursun. Belki kurtulabilir. Bir daha serin aylarda yeni bitki almayın. Sıcak seradan sonra toprak biraz, hafifçe bile serinlese anında kökler çürümeye başlıyor. Sebep saçma sapan seracı toprakları.

  24. Sümeyye, Kocaeli dedi ki:

    Yazınızı geç okuyup bitkimi bu vakitlerde almış bulundum. Evde bakacaktim yaziniz üzerine balkona aldim. 3 gun sonrada köye götürüp ekecegim.Umarim kışı atlatır. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
    ***
    Bu da feci yanlış. Sıcak serada yetişmiş, sıcağa alışık bitkiyi kışın aniden soğuk yere koyarsanız derhal köklerde yanma, erime başlar. Gerçi nasıl toprak kullanıyorlarsa sera şartlarına göre hafifçe serin yerlere bile aniden çıkınca o tuhaf toprak kökleri yakıp bitkiyi hızla öldürüyor. Neyse, işiniz şansa kalmış artık. Bekleyip göreceksiniz. Şansınız varsa yaşar.

  25. Mahmut T. - Gaziantep dedi ki:

    Bu Gardenyayı bir türlü köklendiremedim. Suyun içine koydum. Pamuk gibi bir şeyler oluştu köklenmedi. İçine az bir şey oksijenli su koydum mikrop ölsün diye. Yine köklenmedi. 1 ayda köklendiğini biliyorum. 1 ayda bekliyorum ama olmuyor. Oda sıcaklığında tutuyorum yine olmuyor. Toprakta köklendireyim dedim yine olmadı. Nasıl köklendireceğim bu bitkiyi? Belli bir mevsimi mi var? Lütfen nasıl köklendireceğimi açıklar mısınız?
    ***
    Sorunuzun cevabı zaten gayet ayrıntılı olarak yazı içinde var. Şimdi o bilgileri burada tekrar yazmam komik olur. Lütfen yukarıdan okuyun. O usullerin dışında başka yollar varsa benim bildiğim şeyler değil ve onları bana sormayın.

  26. Rümeysa, Ankara dedi ki:

    Gardenyalarım balkonda bol esintide duruyordu. ankara soğukları başlayıncaya eve aldım. yaprakları kuruyup kararmaya başladı. sonrasında dışarı yeniden çıkarttım. şu sıralar ankara ayaz kontrol ediyorum don yemedi sanıyorum alışarak durdular soğukta çünkü. Don yememeleri için extra ne yapabilirim bir de su vermeli miyim 1 aydır hiç vermedim.
    ***
    Soğuklar başlayınca eve almak bitkilere ölümcül zarar veriyor. Eve alacaksanız sonbahar serinleri bile başlamadan önce, yaz sonunda almanız lazım. Susuz bırakmak gerekmiyordu. Dışarı bitkisi sonuçta. -8C derece ve daha fazla soğuk oluyorsa korumak için bir naylon geçirin ve ayrıca iki çift karton kutu içine koyun.

  27. Gülsüm, Eskişehir dedi ki:

    İki hafta önce gardenya aldım. Üstünde bir tane tomurcuğu vardı. Saksı küçük üretim saksısı olduğu için değiştirdim. Sonra büyük gibi geldi tekrar değiştirdim. Ondan sonra bolca suladım ama şimdi gardenya yaprakları canlılığını yitirdi, buruştu, bazıları sarardı. Güneş gören bir pencerenin önünde duruyor. Ne yapmam gerek yardımcı olur musunuz? Evim doğu batı cephe birinci kat kapalı balkonum var.
    ***
    Çok fena hata üstüne hata yapmışsınız. Muhtemelen kökleri ve dip kısmı ölüp gitmiştir. İşiniz şansa kalmış artık. Dışarıya balkona koyun ve unutun. Dip kısmı ölmemişse havalar ısındığında filizlenir. Zaten ev ortamlarını hiç sevmeyen bir bitki. Hele bir de çiçek açmada çok ince şartlar gözetiyor. Yazı içinde gereken bilgiler var. Bundan sonra herhangi bir bitki almadan önce hakkında çok iyi araştırma yapıp bilgilenmenizi tavsiye ederim.

  28. Nurdan, İzmir dedi ki:

    Bahçemizde Gardenya da dahil birkaç çiçekli bitkimiz mevcut. Elimde bulunan sıvı orkide besininden onlara da verilebilir mi? ölçüsü nasıl olmalı?
    ***
    Evet sakıncası yok. Kutunun üzerindeki dozaja göre ama sadece ayda bir defa vermeniz yeter.

  29. Afyt, Denizli dedi ki:

    Garrdenyam doğu cephesinde pencere önünde mutfakta nemli yerde duruyor. 5 aydır tomurcukları var ama çiçek açmıyor Kasım’da çelik alıp köklendirmek istedim hatta korktum çiçek küser tomurcuklarını dökerse diye şimdi ne tomurcukları açtı ne çelik alabildim ne zaman çelik alınmalı ve neden hala tomurcuklu da çiçek açmıyor?
    ***
    Bu sayfayı okursanız, bütün bu sorularınızın cevapları var. Geciken tomurcuklar açmaz, öylece kalır ve bozulup düşerler. Çünkü tomurcukların çiçek açmak üzere kesintisiz gelişime devam etmeleri için sıcak rüzgarlara ihtiyacı var. Başka türlüsü mümkün değil. Serada uygun ortamda gelişime devam ederken, seradan çıkınca o tomurcuklardan artık hayır gelmez. Ancak, kasımda değil de haziranda alsaydınız ve sürekli dışarıda güneşli yerde tutsaydınız o takdirde o tomurcuklar gelişime devam edip çiçek açarlardı.

  30. Afyt, Denizli dedi ki:

    O zaman direkt sabah güneşi alan yere alsam bu saatten sonra açar mı?
    ***
    Hiç sanmıyorum. Onlar artık zaman aşımına uğramış.

  31. Afyt, Denizli dedi ki:

    Merhaba size daha önce de yazdım gardenyamı alalı 1 sene oldu sizin de yardımınızla dışarıya koydum ve çiçek açmaya başladı teşekkür ederim. Çoğaltmak istiyorum. Sonbahar sonunda mı yapmalıyım bunu yoksa çiçekleri düştükten sonra mı yapmalıyım birde suda köklenir mi daha garanti olsun diye bitkileri suya koymayı tercih ediyorum ilk başta.
    ***
    Suda uğraşmayın. Steril toprak lazım. Ve ayrıca tam bugünlerde (en geç haziran sonuna kadar) denemedinizi tavsiye ederim. İlgili sayfaları okuyun ve gerekenleri yapın:
    1- https://azbitki.com/koklendirme-topragi
    2- https://azbitki.com/yari-olgun-dal-celigi

  32. Burak, Tekirdağ dedi ki:

    3 adet gardenyam var ve çiçek açıyor ancak çiçekleri kirli gibi duruyor. Çiçek uçları kararma yapıyor. Benzer şekilde başka tür çiçeklerimde de aynı sorun oluyor. Çiçeklerin uç kısımları buruşup soluyor ama çiçek sağlam. Bunun sebebi ne olabilir ve çözümü nedir? Düzenli güneş alıyor, sulanıyor.
    ***
    Bir gardenyanın bir çiçek tomurcuğu ilk açıldığında çiçek bembeyazdır. Ertesi gün krem rengi olur ve günden güne çirkinleşerek solar gider. Özelliği böyle. Gerçekten ciddi sorunlar varsa: 1- Belki onları yeni aldığınız içindir. Esasen oraya alışmaları, orada yeni dallar geliştirmeleri lazım. Daha sonra çiçek açarlarsa problem olmaz. 2- Yaprak biti ilaçları genellikle en hassas filizlere bile zarar vermez ama çiçeklere zarar verdiklerine çok defa rastladım. Çiçekler yapraklardan daha hassas yapılı. 3- Toprağın özelliği de gardenya çiçeklerine etkili olabilir. Gardenyaların esasen fazla serin-soğuk topraklarda ve killi, bir türlü kurumayan topraklarda çiçekleri (hava şartlarının gidişatına göre) sorunlu olabilir ve bunu da normal karşılamak gerekir.

  33. Demet, Afyon dedi ki:

    Merhaba ben de Mayıs sonunda gardenya aldım ve eve getirince tomurcukları düştü ben de toprağını değiştirirsem düzelir diye düşünüp toprağını değiştirip aynı saksıya ektim bı kaç gün sonra yapraklarda sararmalar başladı ve giderek artıyor tomurcuklar da kararıyor bitki besini de verdim düzelmedi sabah güneşi alıyor ve pencere önünde bakıyorum kapıyı açık tutuyorum tüm gün hava alıyor yine de balkona koysam düzelir mi?
    ***
    Yaptığınız şeyler tümüyle yanlış. Ölmesi için ne gerekiyorsa onları yapmışsınız. Kökleri tutunduğu topraktan ayırırsanız yeni toprakta o köklerin çürüme ihtimali çok yüksek. Hele bir de o durum üstüne bitki besini verirseniz kesin çürürler, bununla da kalmaz, bitki tamamıyla zehirlenip ölür. Balkona koyun. Pek umut yok ama yaşayacağı varsa yaşar.

  34. Mahmut, Gaziantep dedi ki:

    Benim gardenyamın yaprakları kararıp dökülüyor. Bir yandan da yaprak çıkarıyor. Çıkan yapraklar da belli bir süre sonra yeniden kararıp dökülüyor. Ne yapmam lazım? Sebebi nedir bunun?
    ***
    Yapraklara su püskürtmek en büyük etkenlerden biridir. Diğer sebepler yanlış ortamda tutmak, yanlış bakım vesaire. Ayrıca yaprak bitleri de zarar veriyor olabilir. Diğer ihtiyacınız olan en iyi bakım bilgileri yazı içinde mevcut. Okuyun ve hatalarınızı tespit edin.

  35. Mehtap, Bursa dedi ki:

    4-5 ay önce hediye olarak geldi. toprak saksıya aldım. Yapraklarında küçük beyaz bitler oldu. Nasıl bir ilaç kullanmalıyım?
    ***
    Onlar beyaz sinek denen parazitlerden ise bir defa ilaçlamak işe yaramaz -defalarca ilaçla ile anca yok olurlar. Ayrıca ev içinde tutuyorsanız esas etkili yaprak biti ilaçları sizi de zehirler. Ev yapımı ilaçlardan kullanırsanız, kapalı mekanlarda bitkilere bitlerden fazla zarar verir (genelde hastalık yapıyorlar). İlgili sayfa: https://azbitki.com/bitler

  36. Numan, Kahramanmaraş dedi ki:

    3 senedir yetiştirdiğim bir gardenyam var. Bu sene bitki yaprağının gövdeyle birleştiği yerde beyaz renkli, dokununca örümcek ağı gibi fakat örümcek ağı kadar yaygın değil, bir noktada yoğunlaşmış şeyler var. Bu ne tür bir hastalıktır ve hastalığı gidermek için ne yapılması gerek?
    ***
    Bakınız: https://azbitki.com/bitler#btb

  37. Numan, Kahramanmaraş dedi ki:

    Yanıtınız için teşekkür ederim. O sayfayı incelemiştim. Örümcek bitlerine benzer bir ağ yok. Ayrıca unlu bit gibi bir canlı da görmedim. Bir de şöyle tasvir edeyim: bir tane unlu bitin yaprak ile dal arasındaki boşlukta bulunduğunu gözünüzde canlandırın ama içinde herhangi bir zararlı yok. Tam emin olamadım fakat sirke ile temizlemeyi deneyeceğim önce.
    ***
    Öyle yapın.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.