Starliçe

Küçük yapraklı çiçek starliçesi Strelitzia reginae ve dev yapraklı ofis starliçesi Strelitzia nicolai türleri bakımı, evde-bahçede starliçe yetiştirme bilgileri.

Strelitzia reginae bitki türü, starliçe ççeği

Starliçe çiçeğinin görünümü – Fotoğraf: gardeningknowhow

Strelitziaceae familyasından Strelitzia cinsinden bitkilerin en tanınmış türü Strelitzia reginae’dır. Bizde starliçya, starliçe, turna gagası, cennet kuşu çiçeği, papağan çiçeği gibi adları var. Diğeri, son yıllarda özellikle ofisler ve kocaman salonları, tavandan zemine geniş pencereleri olan zengin evleri için olan devasa yapılı Strelitzia nicolai türüdür (ofis starliçesi).

Strelitzia reginae

Bu tür starliçe çiçek amaçlıdır. Kesme çiçekçilikte oldukça iyi kazanç getiriyor. Çiçek kalitesi çok yüksektir. Çiçeği açmaya ilk başladığında güzeldir ama bir ay içinde yavaş yavaş her geçen gün daha da güzelleşerek uzun süre bozulmadan kalır. Birkaç kültivarı var ama burada sadece ikisini ele alıyorum.

1- Strelitzia reginae ‘Mandela’s Gold’ adlı kültivarı soğuğa hassastır. Tatlı sarı renkte çiçek açar. Akdeniz kıyı kesimlerinde bile sadece Alanya gibi özel mikrokliması olan yerlerin kuzeyli yönlerden gelen rüzgarlardan iyice korunmuş kuytu yerlerinde bahçelerde yetiştirilebilir. Orta ve hafif asitli toprak istiyor. İyi bakım ve yerini sevmesi şartlarında boyu 2 metreye yaklaşır.

2- Strelitzia reginae ‘dwarf’ en yaygın starliçe kültivarıdır. Diğerlerine göre cüce sayılır. İç mekanlara daha uygundur. Çünkü bu kompakt yapılı starliçe fazla yer kaplamaz ve fazla yükselmez. Boyu genelde 50cm – 90cm civarlarında olup en fazla 120cm yükselir. Kışın -3C dereceye kadar hafif don olaylarına neredeyse hasarsız dayanır. -7C dereceye kadar soğuğa ise yaprakları hasar görerek dayanır (veya soğuğun süresi bir gün gibi uzun sürerse tüm yapraklar kurur ama toprak altı kısmı zarar görmez). Toprak açısından daha uyumludur. Orta asitliden orta alkalinliye kadar olan her türlü toprakta yetişir.

Çiçek açma zamanı en çok aralık sonu – mayıs arası dönemdir. Yazları aşırı sıcak ve kuru havalı olmayan yerlerde starliçe bütün yıl çiçek açar. Çiçek açması toprağın kalitesine ve bitkinin yaşına göre değişir.

Starliçenin has türü (Strelitzia reginae) cüce kültivarı gibi aynı şartlar ister. Sadece cüce kültivar kadar yüksek alkalinli topraklara uygun değildir.

Strelitzia nicolai, ofis starliçesi

Son bir iki yılda iyice moda haline gelmiş olan bir salon-ofis bitkisidir. Beyaz çiçekli starliçe de denir. Yaprakları muz yapraklarına benzer. Ana vatanı Güney Afrika’nın doğu kıyı kesimleridir. Geniş salonlara, büyük ofislere egzotik görünümüyle çok yakışır. Bulunduğu yere tropikal bir hava katar.

Ofis starliçesi Strelitzia nicolai dev yapılıdır. Aslında 2m kadar irilikte satılanları bile küçük fidan sayılır. Gerçekte 12 metre kadar bir palmiye gibi büyüme potansiyeline sahiptir. Yolcu palmiyesi ile benzerlikler taşır.

Starliçe bitkileri genelde iç içe gelişen yapraklarla (en içten uzayan yeni yaprakların eskilerden daha uzun olmasıyla) yükselerek bu şekilde yalancı gövde oluştururlar. Fakat Strelitzia nicolai gerçek gövde oluşturur. Buyu 6m ila 12m arasında değişir. Dipten birçok yeni sürgünlerle yan yana geliştirdiği gövdeler ve yığın yığın dev yapraklarla 4m kadar genişliğinde alan kaplar.

Dış mekanlarda rüzgarın etkisi yaprakları dilim dilim böler (muz yapraklarında olduğu gibi). Yaprak rengi grimsi yeşildir. Çiçekleri beyazdır ama ancak biraz yaşlandığı zaman çiçek açar. Çiçekleri beyaz tepelikli, koyu mor gagalı koca bir kuş kafasına benzer. İç mekanlarda yetiştirilen ofis starliçeleri asla çiçek açmaz. Zaten dekoratif yaprakları için yetiştirilir.

Evde starliçe bakımı

Cüce starliçe (Strelitzia reginae ‘dwarf’) saksılara, evlere uygundur. İyi bakarsanız her yıl daha gösterişli olur. Yılın çoğu zamanında dışarıda tutmada yarar var. Meselâ İstanbul’da 20 mayıs – 1 ekim arasında bahçede / balkonda açık hava bol güneş istiyor. Diğer zamanlarda evde çok iyi güneş alan bir pencere önünde bulundurmak zorundasınız (yoksa çiçek açmasını beklemeyin).

Saksıda starliçe bakımı

Cüce starliçe saksıda dekoratif yapraklarıyla çiçeksiz haliyle bile güzel.

Aşağıdaki bilgiler hem ofis starliçesi (Starlitzia nicolai) hem de diğer starliçeler için ortaktır. Yani hangisi olursa olsun aynı bakımı yapın.

Işık ihtiyacı: Günde en az 4 saat direkt güneş görmesi gerekir. Yazın tam öğle civarı güneşinden koruyun.

Saksı: Starliçe türleri küçük saksılarda satılsa bile doğasına aykırıdır. Zira parmak kalınlığında kökler uzatır durur. En azından 35cm×35cm genişlik ve derinliği olan saksılarda yetiştirin.

Toprak, bitki besini: 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı karışımı uygundur. Suya karıştırılan eşit ağırlıklı sıvı besinden ayda bir defa vermelisiniz.

Sulama: Sıcak aylarda toprak asla kupkuru kalmamalı. Üst yüzeyin ıslatıcılığı gider gitmez bolca su ile sulayın. Diğer zamanlarda üst yüzeyde tam bir kuruma gördükçe yine aynı şekilde sulayın. Starliçe ve her tür saksı bitkisini sulamada mutlaka saksı alt deliklerinden kayda değer miktarda su çıkmalı ve toprak o suyu geri emmemelidir. Yoksa köklerde ciddi hasarlar oluşacaktır. Kökler dayanıklı olsa bile topraktaki zararlı birikimler yapraklarda hasarlar oluşturur.

Temizlik çok önemlidir. Çünkü iç mekanlarda starliçelerin amansız düşmanı örümcek bit parazitleridir. O kadar küçüktürler ki güçlü ışıkta bile görmeniz zordur. Onun için var mı yok mu kontrol etmek yerine elinizden geldiğince sıklıkta yaprakların alt ve üst yüzeylerini ve yaprak saplarını dibe kadar ıslak bezle iyice silin. Ancak bu şartla koruyabilirsiniz. Yoksa yapraklar mahvolup gider. Bazen önce yapraklar yapış yapış hale gelir ve ardından hızla mantar hastalıkları gelişip yaprakları çürütür. Kapalı iç mekanlarda starliçe yapraklarına asla su fısfıslamayın. Sadece hastalık yapar. Başka hiçbir işe yaramaz, zerre kadar faydası yok.

Bahçede starliçe yetiştirme

Çiçekleri için yetiştirilen cüce starliçe İstanbul, İzmir, Rize gibi hafif don olayı ihtimali olan yerlerde ama deniz seviyesi alçak kesimlerde bahçede yetiştirmeye uygundur. Kasım başından itibaren dibini toprak + yaprak çürüntüleri karışımıyla örterek korumaya alın. Isı sıfırın altına düşeceği zamanları kollayarak o günlerde hasır ve naylon ile sarıp sarmalayın. Güney Ege’nin ve Akdeniz bölgesinin kıyı kesimlerinde hiçbir koruma istemez.

Yaz boyunca kuvvetli sulamak gerekiyor ki kökler yüzeyde kalmayıp derinlere yönelebilsin. Böylece çok daha güçlü olur. Sonraki yıllarda kuraklığa da don olaylarına da daha dayanıklı olur.

Her yıl ilkbahar başında dibindeki bir miktar toprağı boşaltıp bitkisel çürüntü ağırlıklı iyi bir kompost yayın. Daha iyisi, güvenilir marka bir salon süs bitkisi toprağı yaymaktır. Her iki yılda bir, sonbaharda dibine ama 45cm gibi biraz uzağından çepeçevre koyun veya solucan gübresi karıştırın. Starliçeler tuzlu toprak uyumlusu olduklarından dolayı gübrelerin zararı olmaz. Ama yine de aşırıya kaçmamalısınız.

Trabzon, Giresun, Ordu ve Rize’de starliçe dikilecek yerin toprağı önceden boşaltıp toprağa bir miktar tarım kireci karıştırın (yoksa onun yerine doğal kireç taşı kırpıntısı ya da mıcır). Böylece çok iyi, dirençli, kuvvetli gelişecektir. Aksi takdirde buraların fazla asitli topraklarında iyi bir randıman alamazsınız.

Beyaz çiçekli starliçe, ofis starliçesi ya da dev starliçe (Strelitzia nicolai)

Ofis starliçesi (Strelitzia nicolai) dış mekanda gelişmiş bir örneği

Dış mekan bitkisi olarak Strelitzia nicolai

Tuzlu topraklara uyumlu bitkilerdendir. Kuvvetli rüzgarların kıyılara serptiği deniz suyundan yaprakları zarar görmez. Fakat kış soğuklarına dayanıklılığı çok azdır. Alanya merkez, Anamur ve merkez Datça iklim şartları tam uygundur. Ayrıca Bodrum, Didim gibi yerlerde ancak kuzeyli rüzgarlardan korunaklı yerler uygundur. Deniz kıyısı tuzlu topraklarında bile yetiştirebilirsiniz. Gerçi bahçelerde tavsiye edilmez. Zira yerini severse dipten bol bol sürgünlerle epeyce çoğalıp çok fazla yer kaplar. Ve kalabalık halde olunca pek güzelliği de kalmaz.

Kapkalın köklerini agresifçe etrafa yayma özelliğinden dolayı binalara yakın dikmeyin. Çit kenarlarına da iyi olmaz. Çünkü yeni sürgünlerle çoğalıp çitleri yıkar. Küçük bahçelerde de azgın kalın kökleri sorun çıkarır. Eğer küçük bahçelerde ya da otel vb binaların kapılarının hemen yanında yetiştirmek istiyorsanız zemin toprağa dikmeyip büyük saksılar içinde tutarak gelişimini sınırlandırmanız iyi olur. Aynı saksıya bolca yapraklı diğer küçük bitkilerden dikmenizde sakınca yok. Böylece saksı daha bir zengin görünümlü olur.

Starliçe fide üretimi

Starliçemizi kendi imkanlarımızla çoğaltmamızın yolu kökten ayırma yöntemidir. En az 6 aylık iyi gelişmiş yavruların ayırmakla olur. Yavruların dipte kendi sağlam kök kaide yeri iyice gelişmiş olmalıdır. Bu durumda kendi köklerinin olup olmaması fark etmez. Yavrular yeni yerlerinde kuvvetlice köklenme yapana kadar birkaç yıl çiçek açmaz.

Çürümeden sağlıklı köklenme olması için uygun toprak gerekiyor. Bakınız: Köklendirme toprağı.

Tohumla starliçe üretimi

Tamamen olgunlaşmış ve iyice kurumuş tohumları 48 saat 25 – 30C derece hafif ılık suda bekletin. Peşinden oda sıcaklığında bir gün açıkta kurutun. Soyulacak kabuklar varsa soyun. Kurulayıp zımpara veya tırnak törpüsü ile tohumları törpüleyin ve 1,5 – 2cm kadar derine gömerek ekin. Starliçe tohumlarının çimlenmesi ve fidelerin çabuk büyümesi için sıcaklık 20 – 30C dereceler aralığında tutulmalıdır.

Problemleri

Hangi tür, hangi kültivar olursa olsun iç mekanlarda starliçeler dayanıklı ve uyumlu bitkilerdir. Ama ne yazık ki saçma sapan topraklara dikip satışa çıkarıyorlar. Hatta bazen kalın ve uzun köklerini kısacık keserek küçük saksılara diker, öyle satarlar (özellikle ofis starliçelerini). Sonuçta, bir de aldığınız mevsimde evinizin şartları biraz serin ise köklerde hızlı bir çürüme baş gösterir. Bu sebeplerden dolayı, sadece yaz başında starliçe almanızı ve derhal daha büyük bir saksıya ponzalı torf ile dikmenizi tavsiye ederim.

Diğer bir starliçe problemi, yine iç mekanlarda örümcek bitlerdir. Yukarıda gereken bilgileri verdim. Eğer o tavsiyemi ciddiye almaz ve gerekenleri yapmazsanız yapraklar mahvolacaktır.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | | |

'Starliçe' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Gani, Diyarbakır dedi ki:

    Çok teşekkür ederim, evin içerisi merkezi sistem hep sıcak, öyleyse dediğiniz gibi toprağını değiştiriyorum daha büyük bir saksıya alarak kuru yapraklarını kesiyorum, bakmaya devam yaşarsa yaşar artık, aldığım yerle görüştüm iade veya yeni çiçek gönderelim dediler onlarda çiçekte problem olduğunu söylediler, bunu yaşatacağız sayenizde inşallah
    ***
    Ben çiçekçilik yapsaydım bitkileri olması gerektiği gibi dosdoğru sağlıklı topraklarda yetiştirip satardım. Ya da doğru toprak ayarlamak mümkün olmazsa sonbahar ve kış boyunca hiç satış yapmazdım. Günümüzde çiçekçilik apaçık bir şekilde haram para kazanma mesleği olmuş durumda. Yıllardır hep bu aylarda her bitki türü hakkında hep aynı sorular geliyor. İnsanlar çiçekçilere inanarak güvenerek dünyanın parasını ödüyor. Ne için? o bitkiler birkaç günde ölsün, gerisi önemli değil, yeter ki çiçekçiler para kazansın. Yazık. Bitkilere mi üzüleyim mağdur çiçekseverlere mi üzüleyim yoksa haramı helali hiç önemsemeyen tüccarların haline mi üzüleyim bilmiyorum.

  2. Serhan, İstanbul dedi ki:

    Starlicemin kuruyan/solan yapraklarını kesmem gerekir mi? Gerekiyorsa neresinden kesmeliyim?
    ***
    Hiç gerekmiyor. Bozulan yapraklar bitkiye zarar vermez.

  3. Ayşe, İzmir dedi ki:

    Starlicemin (yaklasik 120cm) yaprakları içe doğru kivrilmaya başladı. Bir hafta içinde aniden gelişti sanıyorum. Bitki bir yıldır benimle. bir kış ve bir yaz gecirdi. Yerini hiç değiştirmedim. Pencere arkasından güneş alıyor. Oda sıcaklığı sabit 24-25 derece. Şu an toprağı kurudukça suluyorum. Aynı fiziksel şartlara sahip yanında duran bir starlicem daha var onda bu sıkıntı yok. Bit var mı diye baktım ancak temiz görünüyor. Bir yıldır benimle manevi anısı da çok büyük. yardımınızı rica ediyorum. ne olmuş olabilir?
    ***
    Yanlış toprak kullanımı ve/veya inatla az miktar su ile sulamaya devam etme sebepleriyle, zamanla o toprak zehir küpü haline geliyor ve bitkileri zehirlemeye başlıyor. Bu arada, bitkiniz ile ilgili çok iyi ayrıntılı bilgi vermişsiniz (teşekkür ederim). Dolayısıyla benim bu teşhisim de kesin doğrudur. Yani toprağını değiştirmek gerekiyor.
    Yukarıdaki toprak kısmını okuyup ona göre dosdoğru bir toprak karışımı yapmanız lazım. Şimdi yapmayıp ilkbaharda yapacaksanız, bu durumda o zamana kadar toprağı adam akıllı kupkuru hale gelmedikçe sulamayın ki zehirlemenin etkisiyle köklerdeki çürüme bütün bünyeye sirayet etmesin. Ayrıca şu sayfayı da okumanızı tavsiye ederim: https://azbitki.com/yaygin-ve-oldurucu-sulama-hatasi/

  4. İsimsiz dedi ki:

    4 yaşında dev starliçem ortadan koca bir yaprak daha çıkarttı fakat 1 senedir yaprağı açılmadı. 1 ay önce de yaprak sararmaya başladı. Hiç saksı değiştirmedik. Yerini seviyordu evimiz güneş alıyor. İstanbuldayız. Fakat o kapalı olan dev yaprak neden sarardı anlamadım. Toprak ve saksı değişimi yapmalı mıyız? Şubat ayında yapsak sorun olur mu?
    ***
    Yerini sevmemiş olabilir. Hem direkt güneş ışınları hem de bol bol hava akımlarına ihtiyacı var. Ayrıca toprağının da felaket kötü olduğunu sanıyorum. Önce tarif ettiğim gibi toprak karışımı yapın. Ondan sonra daha büyük bir saksıya geçirin.

  5. Zeynep, Ankara dedi ki:

    Merhaba benim starliçem cüce starliçe ve toprağı verdiğiniz talimatlara göre, bir yaprağı aşağı doğru eğildi nedeni nedir acaba?
    ***
    Doğru toprakla iş bitmiyor. Nasıl bir ortamda tutuyorsunuz, ne zamandan beri o toprakta, uygunsuz bir zamanda mı toprağını değiştirdiniz, bunlar önemli faktörler. Sonra, eğilme nasıl bir eğilme? Belki de hiçbir sorun yoktur.

  6. Serkan, İstanbul dedi ki:

    Starliceyi aldığımızda 2 yaprağı vardı 3 sene evvel, şu anda 6. yaprağını açmakla meşgul. Yapraklar açtıktan sonra aşağı doğru bakıyor. Oysa internette gördüklerim hep dik duruyor yukarı bakıyor. Bir yanlışlık mi yapıyorum acaba?
    ***
    Galiba ışık alması gereken yaprak üst yüzeylerinin yaprak sapının eğilmesi yüzünden ters döndüklerini, aşağı baktıklarını kastediyorsunuz. Hiç normal bir şey değil. 3 yıldır böyle yaşamasına şaşırdım doğrusu. Fakat sorunuzu anlamadığımı düşünüyorum. Bu hal ancak aniden olabilir ve sebebi ise köklerinin aniden çürümeye başlamasıyla ilgilidir. Eğer böyle bir tehlike söz konusu değilse, o halde bitkiniz dirençsiz kalıyor demektir. Bunun iki sebebi olabilir: 1- Direkt güneş ışınları almadığı için yaprak sapları kof ve güçsüz kalıyordur. Dolayısıyla o saplar büyük ağır yaprakları taşıyamaz, yapraklar destek göremez ve yerçekiminin etkisiyle herhangi bir yöne eğilirler. 2- Güneşsizlik problemi yoksa, o halde bitki topraktan bazı elementleri alamıyordur. Eğer hiç bitki besini vermediyseniz bunun etkisi var. Veya yaprak amaçlı bitki besini veriyorsanız bu da kof ve güçsüz gelişimlere neden olur.

  7. Selin, Ankara dedi ki:

    ben 1 hafta önce 1,60 boyunda bir starliçe aldım. evimizin tavanı yüksek. saksısı 28 cm çapında yeterli gibi gördüm değiştirmedim toprağı da yeni değiştirilmiş gibiydi ve ponzalıydı. 1 dalı budanmış 2 dalında da kahverengi lekeler vardı. budanan dalın ucuna tarçın sürdüm. televizyon ünitemin yanına konumlandırdım tam karşısında koltuğun arkasındaki uzunca pencereden güneybatı ve batıya bakıyor. ışığı da yine oradan hafif açıyla alıyor. güneş doğrudan vurmuyor. evimiz kaloriferli evin derecesi 15 gibi. geldiğinden beri sadece yapraklarını hergün fısfıslayıp sildim. Ankara çok kuru olduğu için 1 günde duşa girdiğimde banyoya koydum duştan çıkarken geri eski yerine getirdim. 1. haftanın sonunda toprağı kurudu gibi yarın sabah sulayacağım. 3. gün sonunda topraktan küçük cılız yeşil bir filizlenme olduğunu farkettim normal mi? kahverengilik olan yaprakları budamalı mıyım? 1. hafta sonunda birde tv ünitesine doğru( batıya doğru) eğilmeye başladı. en büyük yaprağı da içe kıvrıldı. ölmesinden korkuyorum önerinize ihtiyacım var yardım edebilir misiniz?
    ***
    Tarçın hikaye. Zaten starliçenin kesik yerlerde hastalıklanma problemi yok. O kahverengilikler önemli bir şey değil, ancak artarsa sebep toprağıyla ve yeni konumuyla ilgilidir. Ankara havası starliçe için hiç kuru değil, fazlasıyla nemli. Salon bitkilerini yosunlarla karıştıranların verdikleri gerçek dışı uçuk kaçık bilgilere inanmayın. Yalnız, starliçe güneş ister. Havadar, esintili yer ister. Tam pencere yanında tutmanız lazım. Sonrasında yerini hiç değiştirmeyin. Direkt güneş ışınlarından mahrum kalırsa yeni çıkan yaprakların sizin dal dediğiniz sapları fazla uzun, fazla kof gelişimli ve fazla dirençsiz olur ve asla dik duramazlar. Ayrıca kışın yer değişiminde bitkiler yeni gittikleri mekanlarda genellikle hızla çürüyüp gidiyorlar. Yani iki hafta daha kuru toprakta beklemesinde yarar var. Bundan sonra bir daha yeni bir salon bitkisi alacak olursanız sadece haziran-temmuz aylarından alın. Özellikle ekim ayından mayıs sonuna kadar asla yeni bir salon bitkisi almamalısınız. Adaptasyon sağlayamayıp hızlıca çürür, ölürler. Genelde böyle oluyor (şans eseri istisnalar olabiliyor elbette).

  8. Selin, Ankara dedi ki:

    tekrar merhaba, verdiğiniz tüm bilgiler için teşekkür ederim. belirttiğiniz üzere hemen çiçeği karşısında bulunan pencere kenarına aldım. yalnız toprağındaki filizlerden bahsetmemişsiniz. toprakta starliçeden bağımsız tüm topraktan çıkan küçük küçük bir sürü filizlenme var sanki başka tür bir şey ekilmiş filizleniyor gibi. bir de kahverengi benekli olan yaprakta baya küçük küçük bir sürü kahverengilik. size yazdıktan sonra sabah sulamıştım 2 hafta sulamayacağım umarım bir şey olmaz. yanıt için şimdiden teşekkürler
    ***
    Starliçenin kendi dip filizleri olursa benzerlikten dolayı anlarsınız. Hiç benzemiyorsa belki yabani ot veya başka bir bitki olabilir. Onları sökün. Toprağı eşeleyip kabartın. Yapraklardaki veya yaprak saplarındaki benekler önemli değil. Doğru şartlar mümkün ise yeni çıkacak olan yapraklar eskilerden daha iri ve gösterişli olur. Bitki kendisini yeniledikçe en eski en kötü yaprakları saplarıyla beraber en dipten kesip atarsınız. Yaprakların altını, üstünü ve sapları sık sık ıslak bezle tertemiz silin (en az haftada bir defa). Yoksa gözle görülmesi zor küçüklükteki örümcek bitler ev ortamlarında starlaçilerde fazlaca türer ve yaprakları mahvederler.

  9. Selin, Ankara dedi ki:

    Starliçemi pencere kenarına aldıktan sonra yaprakların ortasında beliren baby starliçe birden büyümeye başladı ve yaprak görünümüne gelmeye başladı. 2 hafta sulamayın demiştiniz. Kontrol ettim kurumak üzere yapraklarından ikisi içe kıvrılmış su istiyor gibi siz ne dersiniz? haftada 1 sulama sıklığını önerir misiniz?
    ***
    Haftada bir gibi, filan sayıda gün aralıklarıyla gibi sulama yapmak çok zararlı bir şey. Sulama yapmak için daima toprağı kontrol edin. Ciddi bir kuruma olmuşsa (ama adamakıllı kupkuru hale gelmesi gerekmez) o zaman sulayın. Galiba starliçe evinize adapte olmuş ve yerini sevmiş. Artık tehlike kalmamıştır sanıyorum. En eski yapraklar bozulabilir. Onları ciddiye almayın ve yeterince çirkinleştikleri zaman yaprak saplarının en dibinden kesip atın. Önemli olan şey gelişimine devam etmesi, yani daha sağlıklı ve daha güzel görünümlü yeni yapraklar vermeye devam etmesidir.

  10. Ayşe, Gaziantep dedi ki:

    50cm büyüklüğünde bi starliçem var. Saksısını değiştireceğim. Yukarıda 35*35 tavsiye etmişsiniz. Bahsettiğim boydaki starliçe için de geçerli mi bu ebat? Evet ise bir hayli büyük bi saksı olacak dolayısıyla ağır olacak. Yazın sık sık yıkamak için banyoya taşıyorum. Hafif olması için, toprağa biraz strafor karıştırsam sorun olur mu?
    ***
    Ponza taşı ile karışım yapmanız çok daha sağlıklı olur. Yazın yıkamak yerine ıslak bezle her yerini silmelisiniz. Yaprak bitleri tehlikesine karşı en etkili mücadele yolu ıslak bezle sık sık silmektir. Yıkamak aynı şekilde işe yaramaz.

  11. AyşeNur, İzmir dedi ki:

    Bana 3 köklü 160 cm boyunda starliçe hediye geldi fakat evim kuzey cephe ve güneş almıyor. Yine de cam kenarına konumlandırdım bitkimi fakat bu şekilde büyümeye devam eder mi?
    ***
    Güneş almamakla beraber gün ışığı da güçsüzse iyi değil. Gün ışığı güçlü ise idare eder. Güneşsiz yerde yaprak sapları gereğinden uzun ve kof yapılı olup dik duramazlar.

  12. Nilay, Eskişehir dedi ki:

    Merhaba, starliçemin saksısını büyütürken torf ponza karışımına torf kadar kumlu toprak eklesem sorun olur mu?
    ***
    Olabilir de olmayabilir de. Bazı kumlu topraklar saksılarda bir çeşit beton gibi bir hal alıyor. Bilemem. Her toprağın kimyası farklı. Sadece kumlu diye aynı olmuyor maalesef. Sonra kum sandığımız şeyler bile bazen bir tür kayaç kırpıntıları olup su ve diğer toprak etkisiyle toprağı beton gibi hale getirebilir. Bu örneklere kendi denemelerimde çok rastladım. Saksılarda dengeleri en sağlıklı şekilde gözetmek lazım. Sade yapılı torf, ponza taşı, pişmiş kil bilyeleri ve iri taneli dere kumu en güvenilir maddelerdir. Toprağa yumuşaklık, süzeklik, havadarlık kazandırmak için strafor da (ama renkli değil, sırf beyaz olanları) gayet iyidir, hiçbir kötü etkisi olmaz.

  13. Ayşe, Ankara dedi ki:

    Bu güzel detaylı bilgiler için bir kez de ben teşekkür ediyorum. 2 ay kadar önce starliçe bir de o harika çiçeğiyle beraber hediye geldi. ben starliçede çiçek olduğunu bilmediğimden bir süre nasıl bakım yapacağımı bilemeyip sadece toprağı kurudukça hatta iyice kurudukça su verdim. bir yerde resmini görünce anladım ki bu bitkiymiş. Dün yapraklarında yapış yapış ve beyaz pamukçuklar vardı hepsini sildim temizledim. ve bol ışık alan ama güneş almayan bir yerdeydi, yerini de değiştireceğim. toprağını ve saksısını mutlaka değiştirmeli miyim? çünkü iyi görünüyor, şu 2 ayda da pek birşey olmadı. ama değiştirmemi tavsiye ederseniz sanıyorum bu zamanlar oldukça uygun. normalde saksısındaki toprakla beraber mi diğer saksıya almalıyım? öyle zarif ve güzel bir görüntüsü var ki mahvetmekten çok korkuyorum. bir de toprakları saf torf bilgisi olarak alıyorum içinden saçma şeyler gübre vs çıkıyor, emin torf toprak bile gübreli çıktı ki ben anlayamamıştım ama bir arkadaşım gördüğünde gübre var içinde diye uyardı beni. herkes işini bi düzgün özenli yapsa bu uğraşların, korkuların hiçbiri olmayacak.
    ***
    Saksıda, bir de evde durması gereken bitkilerin topraklarına kesinlikle mutlaka hem ponza taşı hem iri taneli dere kumu karıştırmak lazım. Yoksa en dayanıklı bitkilerin bile kapalı ortamlarda çürüyüp gitme riski çok büyük. Her zaman bu tip sorunları bana yazıp çare arayanlar var. Halbuki sizin gibi hiçbir problem çıkmadan önce bilgi araştırmak lazım. Önce yeni toprak karışımını yazı içinde tarif ettiğim gibi yapın. Karışım yapınca torfun gübreli olmasının tehlikesi de ortadan kalkar. Ama yeter ki cocopeat (Hindistan cevizi torfu) olmasın. Toprak karışımını ve en azından iki misli büyük bir saksıyı ayarladıktan sonra, starliçenizi eski saksısından köklerini ve toprağını hiç dağıtmadan kalıp gibi çıkararak o şekilde yeni saksıya yerleştirin. Daha derine gömme hatasına düşmeyin. Şu andaki toprak üst yüzeyi yeni büyük saksıda yine açıkta kalsın. Aynen böyle yaparsanız hiçbir tehlike yok. Ama sadece güneş yetmez, hava akımları da lazım. hem de bol bol.

  14. Ayça, İzmir dedi ki:

    salonda 180-190 cm, 2 buçuk yaşında starliçe bakıyorum. Yukarı bakan yaprakları son zamanlarda aşağı eğilmiş durumda. Bir de gövde tamamen yemyeşil değil, hafif sararma var. Bunlara rağmen bir ay önce yeni yaprak verdi. Sebep ne olabilir?
    ***
    Eski yapraklar zamanla yavaş yavaş bozuluyor. Starliçe yaprakları yıllarca kalıcı değildir. En fazla üç yıl dayanırlar. Yani çok ciddi bir sorun yok. Doğru şartlarda yetiştirmelisiniz ki yeni yapraklar versin. Güneş ışınları lazım. Hava akımları lazım. Yoksa yılda zar zor tek bir tane yaprak verir ya da hiç vermez. Ve bu durumda fazla da yaşayamaz. Normalde bir starliçenin bir yılda yılda en az üç tane yeni yaprak geliştirmesi gerekiyor. Bu ise doğru şartlarda ama en kötü bakımla mümkündür. Eğer hem doğru şartlarda tutar hem de doğru bakım yaparsanız çok daha hızlı ve çok daha sağlıklı gelişim gösterecektir.

  15. Aylin, Eskişehir dedi ki:

    Sanıyorum cüce starliçe denilen türden hediye gelmişti. Yapraklarında beyaz bitlerden görüyorum, her gün siliyorum, hergün de görmeye devam ediyorum. Başka ne yapabilirim? 3 haftaya yakın evde olmayacağım, sulama aparatlarıyla idare etmeye çalışacağım ama bu sürede de bitler iyice artacaktır ne önerirsiniz?
    ***
    Yaprakların alt ve üst yüzeylerini, ayrıca uzun yaprak saplarını ıslak bezle iyice temizleyerek silmeye devam edin. Elbette tükeneceklerdir. Sadece bit olan kısımları silmek işe yaramaz. Yokluğunuzda artacak olurlarsa geri döndüğünüzde aynen devam edin. Sonra, bit olmasa bile haftada bir defa aynı şekilde ıslak bezle temizlik tüm salon bitkileri için gereklidir. Silinemeyecek durumdakileri ise duş altında tazyikli su ile yıkamak gerek. Bitkiler bizim gibidir, temizlenmezlerse veya yıkanmazlarsa her tip problem olur.

  16. Hacer, Erzincan dedi ki:

    Bir bucuk yil oldu starlice almistim. salonda gunes alan pencere onunde baktim iki buyuk yaprak cikardi. bir aydir balkonda oylene kadar gunes alan. Ama gecede ruzgar alan bir yere koydum. esinti gerekli imis diye bir ara cok boceklendi topragi kayniyordu bocekten banyoda yikadim yine balkondaki yerine koydum simdi bocek gorunmuyor. iki haftadir da sulamiyorum ama yaprak uclarinda kucucuk sararma var. artar mi burada durmaya devam edyim mi bozulur diye korkuyorum. cok yavas buyuyor sanki ne yapmaliyim? bitki besini vereyim mi? Bir bucuk yilda iki buyuk yaprak yeterli mi buyume anlaminda? Arada yapraklarini silyorum.
    ***
    Salonda güneş alan pencere önünde iki yaprak çıkarmış. Anladığım kadarıyla daha sonra balkona koymuşsunuz. Gerekmezdi. Çünkü birincisi yeri uygun olmasaydı o iki yaprağı vermezdi (ki bu durumda yenini değiştirmemeliydiniz). İkincisi, karasal iklim bölgelerinde salon bitkilerini sürekli ev içinde tutmak lazım. Ama Erzincanda eviniz Fıratın etkisi altında ise sakınca yok, dışarıda tutabilirsiniz. Ama sadece haziran sonundan ağustos sonuna kadar dışarıda tutmalısınız. Yine de, evde gelişimi iyi ise dışarı çıkarmak hiç gerekmez. Starliçelerin gelişim hızına gelince, yılda üç yapraktan az olmamalı. 1,5 yılda iki yaprak az. Yeni çıkan yaprakların gelişimlerini tamamlaması çabuk olmaz, 4 ay sürebilir. Bu normaldir. Toprak böcekleri genellikle tamamen zararsızdır. Esas tehlikeli olan şey yanlış toprakları kullanmaktır. Bitki besini vermeniz iyi olur. Starliçe yaprakları kauçuklarınki kadar dayanıklı olmayıp kenarlardan, uçlardan hafif kurumalar göstermesi normaldir. Ayrıca bir yaprağın kenar kuruluklarına rağmen gösterişli güzelliği en fazla iki yıl devam eder. Sonra iyice bozulurlar. Bundan dolayı yılda en azından üç yeni yaprak vermesi lazım ki eskiyip kuruyanların yerini alsınlar.

  17. Zeynep Seda dedi ki:

    Starlicem yaklaşık iki buçuk yıldır benimle. Evimin tavanları yüksek. Çiçeğim yaklaşık iki buçuk metre ve dev yapraklı diye dallar koca yaprakları tasiyamiyor. Cicegin dallarının dik durması için ne yapabilirim acaba? Yeri oldukça aydınlık ve havadar ama hiç bitki besini vermedim şimdiye kadar. Ne yapabilirim?
    ***
    Güneş olmazsa sizin dal dediğiniz yaprak sapları gereğinden fazla uzun ve dirençsiz olur. Güneşsiz yerlere pek uygun değil. Aydan aya dönüşümlü olarak bir genel amaçlı bitki besini, bir çiçek amaçlı bitki besini verin. Bunlar belki işe yarar. Sakın yaprak amaçlı bitki besini vermeyin yoksa büsbütün kof ve fazlasıyla dirençsiz gelişimlere sebep olur.

  18. Çağrı, Ankara dedi ki:

    Evdeki starliçem dev starliçe ve 1,5 metreyi geçti boyu. İlkbahar gibi saksısını büyütüp toprağını değiştirmiştim. Şu an geçen yaza göre daha yavaş yeni yaprak veriyor. Saksı değiştirdiğimden beri bir tane tamamen açılamayan yeni yaprak ve bir tane henüz yeni çıkan ve hala ilerleyen yeni yaprak verdi. Ağustos ayında toprak değiştirmem mantıklı mıdır? Bu sıcaklarda bitkiye zarar verir miyim?
    ***
    Siz en iyisi yerini değiştirin. Starliçeler güneş ışınlarını çok sever. Ve de bol bol, çok uzun süreli hava akımları, esinti alması lazım. Normalde hiçbir şekilde içmekan bitkisi değil bunlar ama günümüzde olur olmaz her şeyi para için satıyorlar. Cüce starliçe olsa neyse de, koskocaman yapraklar geliştirmeleri gereken dev starliçelerin moda edilmiş olması saçma bir şey. Belki devasa büyüklükteki güneşli ofislere, zenginlerin süper yüksek tavanlı ve zeminden tavana dev pencereli yalılarına, köşklerine, saraylarına uygundur.

  19. Özge, Kayseri dedi ki:

    Sabah güneşi alan bir konuma starliçemi yerleştirdim. Aldığım günden sonra o canlı yaprakları tek tek içe kıvrılmaya başladı. Islak bezle sildim falan ama devam etti. Aldığımın 2. haftası toprak değişimi yapıp köküne bakmayı denedim. Çürüme yoktu, direk torf toprak kullanarak saksıyı büyüttüm. Kıvrılmalar devam ediyor. Çok üzüyor bu durum. Bugün baktım ve o sağlam duran kök kısmı büzüşüp kararmaya başlamış.
    ***
    Sıcak seralara alışık her bitki, yaz ortasında bile olsa, daha serin bir yere götürülünce fena halde zarar görebiliyor. Bu durum aslında kullandıkları topraktan kaynaklanıyor. Yani bu konuda işimiz şansa kalmıştır (kullandıkları toprağa göre). Sanıyorum gübre benzeri besleyici maddelerin fazlalığı ve toprağı çok yüksek asitli edici maddeler yüzünden o bitkiler daha serin yere gidince toprak bitkileri zehirlemeye başlıyor. Çünkü asitlilik serinde daha fazla aktiftir ve asitlilik fazla ise, bir de gübre vb besleyiciler bir tık bile olsa yüksek ise, işte bu ikisi bir arada olunca o toprak bitkileri yakıp çürütür. Bekleyeceksiniz, belki bir umut düzelebilir diye.. İsterseniz yarı yarıya ölçülerde ponza taşı + torf karışımı yapıp tekrar toprağını değişitirin (kurtarma şansınız biraz yüksek olur). Bu arada, sizin yaptığınız gibi tek başına torf, büyük saksı, hiç iyi değil. Mutlaka ponza taşı karıştırmanız lazımdı. Siz çiçekçilerin yaptıklarına ve iddialarına inanmayın. Ben burada neyi nasıl tarif etmişsem normal salon ortamları için en doğru en sağlıklı bilgiler bunlar. Sera ortamlarına göre veya yılın her zamanı ısı kontrollü süper zengin evlerine göre bilgi vermiyorum ben. Bazı yazılarımda tarif ettiğim gibi, salon bitkilerini sadece yaz mevsimi girerken almalı ve hemen toprak değişimi yapmalısınız. Ama hangi bitkiye nasıl toprak karışımı tarif etmişsem o şekilde yaparak.

  20. Erhan, İstanbul dedi ki:

    Bitkim saksısı hariç yaklaşık 2 m boyunda. gayet sağlıklı. Alttan sürekli yavru veriyor. Bunları nasıl ayırabilirim? ana gövdeden keserek mi? yol gösterir misiniz?
    ***
    Ofis starliçesi bu haliyle bebek fide demektir. Ayıramazsınız. Ancak yıllar geçer, kendi ana gövdesi iyice belli olur ve eğer dipten başka bir ana gövde halinde gelişimi olan bir yavrusu olursa ancak onu ayırabilirsiniz. Yaprak yaprak, uzun saplarıyla en dipten ayırırsanız hiçbiri tek başına köklenmez ve filizlenmez. Çünkü neredeyse odun gibi sert, uzun yaprak sapları bile sonuçta sadece yaprak sapıdır. Dal gibi bir özelliği yoktur.

  21. AyşeNur, İzmir dedi ki:

    Starliçem 3 köklü 160 cm. Kuzey cephede sadece tül arkasından akşam güneşi alıyor. Bana geleli 4 ay oldu. Yerini sevdiğinden mi yoksa satılan yerde bitkilere doping veriyorlar bir süre iyi gidiyor ondan mı bilmiyorum ama bana geldiğinden beri her kökünden bir yaprak yani totalde 3 yaprak açtı. Fakat yaprak sapları tam dik durmuyor. Yapraklar eğilmeye başladı ve yaprak uçları aşağı bakıyor. Yeni açan yapraklardan ikisi de bu şekilde yeni açmış olmasına rağmen sapları tam dik değil eğildiler. Yazdıklarınızdan starliçenin yakıcı güneş ve esintili hava sevdiğini okudum ve sonra balkona çıkardım. Balkonum güzel güneş alıyor ve güzel esintili. Ama balkona koyduktan 2 gün sonra yaprakları içe kıvrılmaya başladı. Havalar çok sıcak ve çok güneş aldığı için susuz kaldığını düşünüp sulama sıklığını artırdım fakat o gün içinde düzelme olmayınca daha fazla beklemeden içeri aldım. Sonra yapraklarındaki kıvrılmalar düzeldi. Havalar çok sıcak olduğundan kıvrılmış olabilir mi yaprakları? Tekrar balkona koyup sulama sıklığını artırıp alışmasını beklemem iyi olabilir mi yoksa şimdiki yerinde mi kalmalı?
    ***
    Size geldiği zaman dimdik olan yaprakların sapları eğildiyse sebep evinizin şartlarında (genede havasızlık yüzünden) köklerde erimeler başlar. Bu yüzden yapraklar eğilir, zamanla bozulurlar. Esintisiz yerde tutmamalısınız. Bu bitki yani ofis starliçesi salonlar ve ofisler için satılıyor. Ama iç mekanlara uyumluluğu iyi değildir. Hava akımları mükemmel olmalıdır. Güneş ışınları ve çok güçlü ışık gündüz boyunca tam yeterli olmalıdır. Sizin evinizde yeni gelişen yapraklar dik duramıyorsa bunun sebebi güneş eksikliği ve toprağının azot zenginliği yüzünden kof gelişim olmasıdır. Her beğendiğimiz bitkiyi almamalıyız. Hepsi sadece para tuzağı. Eski klasik salon bitkilerinden şaşmamak lazım. Yeni moda bitkilerden ofis starliçesi, süper bodur muz, çeşitli fil kulağı türleri.. Bunların evlerde ortak bir problemi de örümcek bitlerin yapraklarda hızla çoğalıp yaprakları mahvetmeleridir. Uğraşılacak şeyler değil.

  22. Hande, İzmir dedi ki:

    Çift köklü starliçem vardı biri dipten koyulaştı ve öldü. Sağlıklı olanı ayırdım esintili ve direkt güneş alan bir yere koydum ancak bir kaç sorun daha var. Birincisi en büyük yaprak büküldü ben de kısa bir çubukla destek yaptım. Bu çözüm olur mu? İkincisi küçük yaprakları eğik. kendine getirmek için ne yapabilirim? Budamak çözüm olur mu? Olursa budamayı nasıl yapmalıyım?
    ***
    Kendi haline bırakın. Budamak filan hiçbir şey yapmayın. Evinizde hem çok havadar hem çok güneşli bir yer mümkünse orada tutun. Şartlar uygunsa bir iki ay sonra yeni bir yaprak gelir. Evinizin şartları uygun değilse bırakın sürekli dışarıda dursun. Dışarıda hayatta kalırsa ilkbaharda yeni bir yaprak çıkaracaktır. Esas tavsiyem şu: Bir daha yeni bir salon bitkisi alacak olursanız sadece haziran sonunda alın ve hemen toprağını değiştirin. Ama hangi bitki için nasıl toprak karışımı tavsiye etmişsem aynı şekilde yapın. Bu sayede aniden ölüp gitmelerine veya bozulup mahvolmalarına seyirci kalmamış olursunuz.

  23. Zeynep, Ankara dedi ki:

    Benim cüce starlicem var. tarif ettiğiniz gibi toprak karışımı yaptım. güneşte durmuyor çok aydınlık bir yerde duruyor. toprağını kontrollü suluyorum ama yaprakların sapında yumuşama ve buruşma var. en alttaki bir yaprağında kenarları kıvrıldı. bitkinin altı sert köklerine baktım gayet sağlıklıydı. ve yeni çıkan yaprağı çok sağlıklı ama diğer yaprakların saplarındaki yumuşamayı çözemedim. toprağa yakın olan saplar değil yaprağa yakın yer buruşuk ve yumuşak.
    ***
    Güneşten, hava akımlarından mahrum etmeyin. En eski yapraklar bozulur. Bir yaprağın ömrü genelde en fazla üç yıldır. Buna göre yapraklar çok daha çabuk bozuluyorsa bazı problemler var demektir.

  24. Enes, İstanbul dedi ki:

    Bizim kafede pencere yanında yaklaşık 3 metre boyunda starliçe var. saksısını değiştirmeyi düşünüyoruz. acaba bu mevsim bu aylar saksı değişimi için uygun mudur? bir de arada bir toprağının üstünü örtecek miktarda kahve telvesi sersek zararlı olur mu?
    ***
    Kökleri, toprağı hiç ayırmadan saksıdan çıkarırsanız sakıncası yok. Eğer böyle yapamayacaksanız nisan ayını bekleyin. Kahve telvesinin zararı olmaz. Sadece, belki böceklenme yapabilir. Bitkiye zararı yok.. ortamda böcek olmasını istemiyorsanız bu açıdan biraz kötü bir durum.

  25. Merve, İzmir dedi ki:

    Merhaba. Evde starliçe bitkim var. Aldığımdan bu yana çok güzel iki yeni yaprak çıkardı. En son çıkan yaprağı daha yeni açılmışken üzerine dikey süpürge düştü ve yeni yaprak dibinden kırıldı. Şimdi yeni yaprak vermemesinden korkuyorum. Ne yapmalıyım? Yeni yaprak vermesi için sorun teşkil eder mi bu durum?
    ***
    Hayır hiçbir problem yok. Zamanla yine yaprak çıkaracaktır.

  26. Gülnur. İzmir dedi ki:

    Daha 13-14 cm boyunda tek küçük 5 yaprağı var. Tamamen kil bilyesinde bakmak istiyorum. Uygun olur mu?
    ***
    Hayır hiç uygun olmaz.

  27. Merve, İstanbul dedi ki:

    Yaklaşık 1 yıl önce strelitzia nicolai aldım. Bu zamana kadar bit vs uğraşmama rağmen sorunsuz büyümeye devam etti. Ta ki kedilerim toprağına idrarını yapana kadar. Bolca duş aldırdım, suyun akmasını da sağladım fakat sanırım havaların soğuması da toprağın tam kuruyamamasına etkili oldu ya da idrar tam temizlenmedi ve bitkim sallanmaya başladı. Kötü koku gelmiyor olsa da şüphelenip saksıdan çıkardım ve kök çürümesi başladığını farkettim. İki ayrı gövde olduğu için her ihtimale karşı ayrı saksılara diktim. Sulamayı ne zaman yapmamı önerirsiniz? Çünkü ufak olanın yaprakları kıvrılmaya başladı (kökü de oldukça az). Bir de kedilerden uzak tutabilmek için ayrı odaya koydum, direkt güneş alıyor fakat oda evin genelinden daha serin, daha sıcak bir odaya almalı mıyım?
    ***
    Saksı bitkilerine özel hazırlanmış torf topraklara artık bolca sphagnum yosunu ve cocopeat maddeleri karıştırılıyor. Bunlar tuz adı verilen kimyasal bileşikleri emer ve asla bırakmaz. Yıkamak fayda etmez. Sonuçta kökler yanıyor, çürüyor. Dolayısıyla bitki ölüyor. Kışı orada geçirmelerinde sakınca yok. Starliçeler kış soğuklarına fazla hassas değil. Ama ortamdaki sıvıları buz haline getirecek kadar dondurucu soğuk olaması şartıyla. İlkbahara kadar sadece toprakları iyice kurudukça sulayın. Yapraklarının bozulmalarını ciddiye almayın. Çünkü bünyelerine geçmiş olan zehirleri yapraklara gönderererek kurtulmaya çalışıyorlar. Yapraklar böylece bozulabilir. Doğru şartlarda zamanla canlanıp yeni sağlıklı yapraklar çıkarırlar.

  28. Merve, İstanbul dedi ki:

    1 yıl önce Starliçe aldım. Yaprak bitleri dışında gayet sorunsuz büyüyordu. Önce gövdeden sallanmaya başladı. kök çürümesini düşündüm ama hala yeni yaprak veriyordu. Sonra kedim toprağına dışkısını yaptı. Dışkıyı temizlerken daha önce belki birden fazla defa idrarını da yapmış olduğunu farkettim ve toprağına duş aldırdım arındırmak için. Kendi haline bırakmıştım ki bir yaprağı aniden sarardı. 2 gövdeden en azından birini kurtarayım düşüncesiyle toprağı boşalttım, ölü kökleri temizledim ve solucan gübresiyle karıştırdığım bir toprağa diktim. İlk 1 hafta sulamadım fakat yapraklar iyice kıvrılmaya başladığında su verdim. Şu an ayırdıklarımdan birinin yaprak sapları kararmaya başladı, sanırım onu kaybediyorum fakat diğerinin de yaprakları içe kıvrıldı günden güne, sulamayla değişmedi ve yapraklarını fısfıslasam da her gün biraz daha kıvrılıyor yapraklar. Çok üzülüyorum ama yapabileceğim bir şey var mı sizce?
    ***
    Toprak zehirlemiş. Bunun üzerine solucan gübresi ile hazırladığınız yeni toprak çok daha fazla zehirlemiş. Solucan gübreleri eğer güvenli şekilde oluşturulmamışsa bitkileri sadece zehirler başka da işe yaramaz. Bundan alacaksanız güvenilir firmaların ilgili kurumlarca analiz edilmiş onaylanmış ambalajlı ürünlerinden almanız lazım. Diğerleri bitki zehiri açıkçası (aslında sadece bostanlar, tarlalar içindir ve saksı bitkilerine zehir etkisi verir). Şimdi o topraktan çıkarıp köklerini yıkayın. Çürük kökleri kesin. Birkaç gün her gün suyu yenileyerek suda bekletin. Bozulmaya devam eden kökleri kesin. Her gün su değiştirerek, köklerin bozulması erimesi durana kadar devam edin. Sonra tamamıyla gübresiz ve bolca ponza taşı ile karıştırdığınız bir toprağa ekin. Eğer zehirlenme etkisi durursa yaşayacaktır. Güneşli pencere önünde tutun. Üzerine hiçbir durumda su fısfıslamayın. Yaprakları haftada bir iki defa ıslak temiz bezle silerseniz bitlenme sorunlarını önlersiniz. Ama yapraklara su fısfıslamak, ev ortamlarında sadece hastalık yapıyor. Bitlenmelere karşı ise hiçbir olumlu etkisi yok. Onun için ara sıra ıslak bezle her yerini iyi silin. Ayrıca hava akımları, rüzgar ve uzun süre direkt güneş kesin şart. Evinizde starliçenize bu imkanları sağlayamayacaksanız starliçeden vazgeçmek zorundasınız.

  29. Merve, İstanbul dedi ki:

    Aslında solucan gübresi oldukça profesyonel ürünler satan bir yerden alında ama zaten hasta olan kökleri iyice yormuş olabilir haklısınız. Şu an kapalı balkonda cam aralık şekilde duruyorlar. Hava akımı direkt güneş saydığınız her şey mevcut. Saksıdan ilk çıkardığımda suda köklendirmeyi düşünmüştüm fakat bu uygulamayla ilgili hiç bir bilgiye ulaşamadığım için mecburen yeniden toprağa diktim. Suda bekletebileceğimi bilmiyordum. Bugün kontrol ettiğimde küçük olanın yaprak saplarındaki kararma iyice ilerlemişti, diğerinde henüz kötüye gitme yok sadece yaprakları kıvrık. Ben de köklerden su alamadığını düşünüp fısfıslamıştım açıkcası. Önerilerinizi dikkate alacağım tekrar teşekkürler.
    ***
    Satılan yerin profesyonel gibi görünmesine aldanmayın. Ürünün kendi niteliği, hangi kurumlardan onaylı tescilli olduğu önemli. Sizin starliçeniz çok fena halde zehirlenmiş. Suda bekletmek zehirini atması, zehirin etkisinin sona ermesine kadar. Kökleri gözleyin. ne zaman çürümeler erimeler biterse o zamana kadar suda bekletin. Kök salmasına kadar bekletmeyin.

  30. Aybüke, Kayseri dedi ki:

    Tek köklü çiçek açmayan starliçem var. 2 kere yaprak verdi. gayet sağlıklı. saksısı dediğiniz gibi. lakin şu an bir yaprak verdi ama açılmıyorç kedim maalesef bir yaprağını atladı ve kırdı. Küstü mü ne yaptı anlayamadım. hiçbir değişiklik yapmadım. her zaman baktığım gibi bakıyorum.
    ***
    Belki mevsim ile ilgili olarak, artık kapılar pencereler sıkıca kapalı tutulduğu için yani hava akımları yetersizliğinden dolayı hayat aktiviteleri durma noktasına gelmiş olabilir. Toprağı iyice kurumadıkça sulamayın. Güneş alacağı şekilde tam pencere yanında tutun. Yapraklarının alt ve üst yüzeylerini ve uzun yaprak saplarını haftada bir ıslak bezle tertemiz silin.

  31. Şeyda, Şanlıurfa dedi ki:

    Daha yeni bir starliçe aldım. 100 cm boyunda. şanlıurfada yakıcı bir öğle sıcağı olduğu için güneş görmeyen, güneşe yakın aydınlık köşeye koydum. sulamayı toprak kurumadan yapmıyorum. öğle saatleri yakınındaki camı açıyorum. saksısını değiştirmedim. Yaprakları bana geldiğinde biraz hasar görmüştü. şimdi de kıvrılmaya başladı. ne yapmalıyım?
    ***
    En uzun süre ve en şiddetli derecede nerede direkt güneş alacaksa orada tutun. Starliçe güneş bitkisidir. Saatlerce direkt güneş ister. Aslında bozulmasının sebebi sadece bu değil. Tüccarlar neyi nasıl yapıyor bilmiyorum ama canavar gibi aşırı inatçı dayanıklı bir bitki olan starliçelere ne yapıyorlarsa sizinkinin benzeri şikayetler çok. Zehirli toprak mı kullanıyorlar ne yapıyorlarsa, aklım almıyor. Aslında bunlar çok da parmak kalınlığında bir metreden fazla kök uzatır. Anlaşılan köklerini kesip acayip topraklarla küçücük saksılara tıkıştırıyorlar. Başka bir fikrim yok. Ama bildiğim starliçeler son derece dayanıklıdır ve kapkalın upuzun kökler geliştirirler. Küçük saksılarda olacak bir şey değil. Bu yüzden olsa gerek, evlere gidince bir süre sonra hızlıca bozuluyorlar.

  32. Beyza, İstanbul dedi ki:

    Geçtiğimiz Mayıs ayında ablamın evinden bir starliçe getirdim. Onun evi gayet güneşli bir evdi. Benimki kuzey cephe ama yine de evi sevdiğini düşünüyorum çünkü yeni bir yaprak boy göstermişti. Sonra ben onu biraz temas edilen bir yere koydum. Gelen giden dokundukça çiçek sallanıyordu. Biraz sonra baktım yaprakları kararmaya kurumaya başladı. En son verdiği yaprak yarısına kadar açıldı. Sonrası açılmadı kaldı öyle. Ben sonra cam tarafına aldım ama üç dört ay geçti o yarım yaprak açılmadı. Çiçekte hiç bir gelişim yok. En sonunda o yaprağı elimle açtım. Diğer yarısı kurumuş. Öldü sanırım çünkü hiç büyümüyor artık. Şimdi ne yapmam gerekiyor? Altlardaki yapraklar yeşil hala.
    ***
    Starliçe gibi “çok dayanıklı” bir canavar hakkında böyle sorular gelmesi beni hep hayrete düşürür. Anlaşılan hiç olmayacak yerlerde tutuyor ya da zehirli topraklar kullanıyorlar. Herkes böyle hatalar yapıyor diye düşünüyorum. Anlattıklarınıza göre sizin starliçeniz henüz ölmemiş. Tam pencere yanında tutun. Sık sık (çok sık) esinti almasını sağlayın. Durumunda kötüleşme devam etmezse toprağını değiştirmeye gerek yok. En geç mayıs başına kadar yeni yaprak vermeye başlayacaktır.

  33. Nimet, Ankara dedi ki:

    Bir senedir bizimle olan starlicenin son çıkan yaprakları kararıp kuruyor. Yerini değiştirdim. Bu mevsimde toprağını değiştirmeli miyim? Sorun ne olabilir?
    ***
    Sebep toprağın kökleri zehirlemesi. Bu zehirlenme köklerde yanıp erimeler ve yapraklarda simsiyah yanık gibi çürümeler ve yine yapraklarda olan makasla kesilmiş gibi sebepsiz yırtılmalar şeklinde kendini gösterir. Kısaca toprak bozulmuş. Tarif ettiğim gibi toprak karışımı yapmak zorundasınız. Olmazsa, temiz bir boş arsanın toprağı bile şimdi parayla satılan zehir zemberek ucube torflardan bin kat daha sağlıklıdır. Ayrıca, bundan sonra çiçeklerinizin toprağının bozulmaması için sulamaları şurada anlattığım gibi yapın: https://azbitki.com/yaygin-ve-oldurucu-sulama-hatasi

  34. Perihan, Antalya dedi ki:

    İki yıl önce aldığım Starliçem bu yıl çok keyifsizleşti. Üzerinde 3 tane içe doğru kıvrık fakat sapasağlam yaprak vardı. Bu durum içime sinmediği için köklerine baktım ve kılcal köklerin simsiyah çürüdüğünü gördüm. Ana kökler gayet sağlıklı görünüyor. Kılcalları ve yapraklarını (yaprak verecek olan yerin epey üzerinden) kestim ki gücünü yaprağa değil köke versin. çeşme altında bol suyla yıkadım. şimdi bir gazete üzerine koyup birkaç gün kurumasını mı beklesem? Doğrusunu sizden öğrenmek istiyorum ne yapmam gerekiyor? Su içerisinde mi, toprak içerisinde mi köklenmesini bekleyeyim? Açıkçası kıyıp atamıyorum.
    ***
    İki yılda upuzun ve parmak kalınlığında kökler uzatıp saksıya sığmaz hale gelmesi gerekirdi. Anlaşılan iki yıldır zaten “yaşayamayacağı” yerde duruyormuş. Suda veya açıkta bekletmeyin. Bol bol iri taneli dere kumu ve ponza taşı karıştırdığınız temiz bir arazi toprağıyla kocaman bir saksıya ekin ve sürekli dışarıda açık havada direkt güneşten uzun süre nasipleneceği bir yerde tutun. Eğer kurtulma şansı varsa bu sayede kurtulur.

  35. Buse, Bilecik dedi ki:

    Starlicenin yaprakları önce yanmis gibi karardı kurudu. onları budadim. şimdi köklerden biri yapraklarıyla birlikte sararmaya başladı. ne yapmam gerekir?
    ***
    Sormak için çok geç kaldınız. Şimdi çok acil olarak topraktan çıkarıp köklerini yıkayın. Ne kadar kötü olursa olsun, basit bir arazi toprağı ve dere kumu karışımı ile yeniden ekin. Bol bol güneş alacağı bir pencere yanında tutun. Bozulmanın sebebine gelince: Bu konuda yalnız değilsiniz. Yıllardır starliçe alanların yüzde doksan dokuzu aynı sonuçla karşı karşıya.. Çünkü çiçekçiler “sadece sera ortamlarına uygun, diğer ortamlarda zehirleyici” özel toprak kullanıyorlar. Sadece starliçe değil aşırı pahalı birçok tür salon bitkileri normal ev ortamlarında mahvolup gidiyor. Sizden önce yazılan soruları ve verdiğim cevapları da okuyun.

  36. Aliye, Kahramanmaraş dedi ki:

    2 sene önce hediye gelen starliçem cüce olandan iki köklü yeni yapraklar açmıştı. bir süredir hiç iyi görünmüyor. yapraklar canlı yeşil rengini kaybetti. uçları ve yanlarında kararmalar var. sararma değilde çok açık yeşil renge döndü yaprakları. saksısını değiştirdim. toprağını temizleyip torf ve kum karıştırdığım toprağa daha geniş saksıya geçirdim. bir ay oluyor hala düzelme görünmüyor. salonda pencere yanında aydınlık ama direk güneş almayan konumda. ne önerirsiniz ölmesini istemiyorum nasıl kurtulur yardım lütfen.
    ***
    Bol bol güneş ister. Direkt güneşten korumayın. Daima tertemiz olması lazım. Hava akımlarına da büyük ihtiyacı var.

  37. Esin, Bursa dedi ki:

    4 ay önce aldığım 40 cm starliçem hala aynı asla gelişmiyor büyümüyor ne yapmam gerekiyor?
    ***
    En önemlisi şimdiye kadar sağlıklı kalmış olması. İlkbahardan itibaren bol bol güneş ve esinti almasını sağlayın. Böylece yeni yapraklar verir.

  38. Sinan, İzmir dedi ki:

    Turuncu starliçem ikişer filiz veriyor hep. İkiz gibi çıkıyor. İlk seferinde morfolojik bozukluk şans eseridir vs. dedim ama sonraki 3 filizde de öyle oldu. İki kök var. ikisinde de aynı durum. Neden kaynaklanabilir hastalık mıdır? Fazla sulama gübre vermedim ama erken uyandırdım. Çok güneş ve sıcaklık veren bir duvara yakın. Toprak üstüne çürüf taşları ile malçlama yaptım.
    ***
    9 yıldır starliçem var böyle bir şey görmedim. Muhtemelen sizin bitkiniz başka bir şey. Ayrıca starliçelerde uyku süreci yaşamak gibi bir şey yok. Sadece kış aylarında gelişimini yok denecek kadar yavaşlar o ise ısı yetersizliğinden dolayı olur. Siz erken uyandırdım diyorsunuz. O halde başka bir bitkidir.

  39. Nisa, İstanbul dedi ki:

    Merhabalar okuduklarıma göre benimde güzel bebeğim ışıksızlıktan ölmek üzere. 4 yıldır benimleydi. taşındığım yer çok az gün ışığı alıyor. yeni yaprağı dediğiniz gibi güçsüz çıktı. taşıyamadı eğildi ve haliyle kırıldı kendi kendine. şimdi ben onu alıp gün ışığı alan yere koysam o eğilen zavallı güçsüz benek yeniden diklenir mi? Bir de tek tek kurumaya başladılar 2 ayda 3 yaprak öldü.
    ***
    Gündüz boyunca çok güçlü gün ışığı, buna ilaveten günde hiç olmazsa 1 saat direkt güneş ışınları alması lazım. Ve yine çok fazla önem taşıyan bir unsur, hava hareketleridir.

  40. Eda, Gaziantep dedi ki:

    Cüce starliçem hediye geldiğinde biraz durumu kötüydü. Evim güney cephede oldukça aydınlık ve havadar bir odada. Yaprakları içe kıvrıldı. nemsiz ya da susuz kaldığını düşünerek nemli bezle yapraklarını sildim. Tabi pek işe yaramadı. Direkt güneş alması icin pencereye yakın koydum ancak olan 2 yaprağı da 2 3 günde sarardığı icin tekrar bir tık daha geriye aldım. Toprağını değiştirdim. Kök cürümesi var. Köklerini temizledim daha fazla oksijen alabilmesi ve fazla suyun cekilmesi icin kil bilyesine koydum. Sizce besinle destekleyerek kil bilyesinde kökleri kendine gelebilir mi? Yoksa bol ponzalı toprağa mı koymalıyım?
    ***
    Kil bilyesinin bu gibi kullanımını hangi deha pazarlamacı nasıl taktiklerle sevdirerek tavsiye etmişse herkes inanmış. Hep aynı şekilde sorular geliyor. Olağanüstü bir kil bilyesi aşkı var. Anlaşılan bu maddeyi satanlar herkesi bir güzel keklemiş. Satışlar çok iyi gidiyor. Her neyse.. Öyle olmaz. İşe yaramaz. Boş yere beklemeyin. Ponza taşı karışık bir toprağa ekin ve eylül ayına kadar dışarıda tutun. İyileşirse ancak bu sayede iyileşir.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.